Foto: Privātais arhīvs

Katram, kuram ceļošana ir tuvu sirdij, ir kādas valstis, kuras dzīves laikā ir vēlme redzēt un izbaudīt. Man nekad nešķita, ka Spānija būs viena no valstīm, kuru iekļaušu savu ceļojumu galamērķu sarakstā, taču reizēm dzīve pati visu saliek pa plauktiņiem un aizved uz vietām, kurās konkrētajā brīdī nepieciešams būt. Šogad vasaru izdevās pagarināt vai, pareizāk sakot, kārtīgāk izbaudīt Spānijas pilsētā Ovjedo (Oviedo), un varu teikt, ka tas bija ārkārtīgi skaists un interesants piedzīvojums.

Ovjedo ir pilsētas Spānijas ziemeļos, Astūrijas (Asturias) apgabalā. Šī pilsēta ir apgabala centrs, taču lielākā ir aptuveni 25 kilometru attālumā esošā Hihona (Gijon), kura atrodas Biskajas līča krastā.

Personīgu iemeslu dēļ pēdējo pusotru mēnesi pavadīju tieši šajā pilsētā. Ir dažādi veidi, kā nokļūt uz burvīgo vietu, piemēram, braucot ar autobusu vai lidmašīnu no tādām lielajām pilsētām kā Madride vai Valensija. Es izmantoju ātrāko variantu un no Madrides lidoju uz Astūrijas lidostu (Aeropuerto de Asturias), taču pirms tam vēl paviesojoties pie radiniekiem Briselē. Biļetes meklēju vietnē www.momondo.com, kurā iespējams kombinēt dažādus lidojumus un laikus pēc nepieciešamības. Kopumā biļete turpceļā izmaksāja 130, bet atpakaļ – 120 eiro.

Lai tiktu no lidostas uz pilsētu, jābrauc aptuveni 40 minūtes. Pie lidostas ir autobuss, kurš lielākoties brauc reizi apaļā stundā, jo takšu opcija šajā gadījumā ir dārga – vidējā cena līdz pilsētas centram ir 50 eiro. Ar autobusiem apjukt nevar, jo uz Ovjedo iet tikai viens, un tā cena ir astoņi eiro.

Pēc nosēšanās lidostā nodomāju: "Cik tā ir maza!" Ja reizēm šķiet, ka lidosta "Rīga" nav liela, tad šī ir daudz mazāka – viens veikals "TaxFree" zonā, viena kafejnīca un trīs lidostas darbinieki rokas bagāžas pārbaudē.

Septembrī un oktobrī klimats tur ir ļoti patīkams, taču gaisa temperatūra nav tāda kā centrālajās vai dienvidu pilsētās, tomēr saukt par aukstu to it nemaz nevar. Vidēji šajā laikā gaisa temperatūra ir no +20 līdz +25 grādiem, bet iespējams arī kādā dienā saskarties ar pāris lietus pilēm.

Varētu rasties jautājums, kāpēc izmantoju vārdu salikumu "citāda Spānija" – tas tāpēc, ka parasti, runājot par šo valsti, tiek apspriestas lielākās pilsētas, kuras saistāmas ar cilvēku pūļiem, daudzstāvu celtnēm un mašīnu plūsmu. Ovjedo ir pilsēta, kura apbur ar detaļām un sīkumiem, kurus reizēm tik viegli palaižam garām.

Cilvēki un saziņa

Foto: Privātais arhīvs

Kad biju nokļuvusi pilsētas autoostā, nolēmu iedzert kafejnīcā tējas tasi, un šeit saskāros ar vienu no lielākajām problēmām kopumā – cilvēki gandrīz it nemaz nerunā angliski. Tiem, kuri bijuši Itālijas vai Grieķijas mazākajās pilsētās, tas varētu nešķist nekas jauns, taču es par šo faktu biju diezgan pārsteigta. Dienu no dienas valodas barjera kļuva par lielāku problēmu, jo nopirkt 200 gramus siera veikalā vai citas sveramas lietas bija ļoti sarežģīti. Ar laiku, protams, šīs frāzes apguvu, taču jārēķinās, ka šeit visas restorānu ēdienkartes vai norādes ir tikai spāņu valodā. Kā man stāstīja kādā kafejnīcā sastaps vīrs, Ovjedo nav "tipisks" tūristu galamērķis.

Ceļošana un jaunu vietu iepazīšana ir ne tikai objektu apskatīšana vai ēdienu nogaršošana, bet arī vietējo dzīves stila uztveršana un izzināšana. Neskatoties uz valodas problēmām, ļaudis šeit ir ļoti draudzīgi, smaidoši un izpalīdzīgi – pat tie, kuri nerunā angliski, centīsies palīdzēt kaut ar zīmju valodu vai telefona vārdnīcas palīdzību.

Kafija, kafija it visur! Cilvēki šeit prot veltīt laiku sev gan darba dienās, gan brīvdienās, piemēram, daudzi kaut tikai uz 10 minūtēm piestāj kafejnīcā, lai izdzertu tasīti mazas kafijas un dotos tālāk savās gaitās – tas ir neatņemams dienas rituāls. Reizēm kafiju aizstāj arī kāda vīna glāze, taču tur tas visiem šķiet pilnībā saprotams un nekas nosodāms! Visi dzīvi bauda mierīgi un nesteidzīgi.

Es šo sauktu par visnotaļ mierīgu un romantisku pilsētu, un šķiet, ka tā domāju ne es viena. Kāpēc? Šai pilsētai jāataust atmiņā visiem, kuri kādreiz redzējuši Vudija Alena filmu "Vikija Kristīna Barselona", jo tieši uz turieni viens no galvenajiem filmas varoņiem veda dāmas brīvdienās. No visām Spānijas nelielajām pilsētām tieši uz šejieni, lai gūtu iedvesmu un baudītu pilsētas burvību!

Apskates objekti pilsētā

Foto: Privātais arhīvs

Turpinot par pilsētas auru un konkrētākiem apskates objektiem, pirmā minamā vieta ir Ovjedo katedrāle (Catedral de San Salvador). Tā atrodas pašā vecpilsētas centrā, un ar patiesi iespaidīgo gotikas stila arhitektūru uztur vēstures dvašu vairāku desmitu kilometru rādiusā. Katedrāles atrašanās vietu var kartē iezīmēt kā centrālo punktu, no kuras sākt pilsētas un objektu apskati. Lai varētu skatīt katedrāles iekšpusi, interesentiem jāiegādājas biļete, kura maksā četrus eiro, taču redzētais noteikti atstās iespaidu.

Liela daļa pilsētas pasākumu un svinību notiek tieši katedrāles laukumā. Es ierados Ovjedo septembra otrajā pusē, laikā, kad tika svinēti lielākie pilsētas svētki – San Mateo, tāpēc izdevās redzēt kontrastu starp šo vietu svētku dienās un ikdienā.

Turpat blakus katedrālei atrodas divi muzeji, kurus vērts apskatīt, ja ir interese izzināt Astūrijas vēsturi – Mākslas muzejs (Museo de Bellas Artes de Asturias) un Arheoloģijas muzejs (Museo Arqueologico de Asturias). Mākslas muzejs savas durvis apmeklētājiem dienu no dienas ver kopš 1980. gada, un tā kolekcija sasniedz 15 000 burvīgu mākslas darbu apjomus. Vērā ņemamas ir ne tikai vietējo mākslinieku gleznas un vēstures liecības, bet arī vieta, kurā muzejs atrodas – tas sadalīts trijās ēkās, un piedāvā apskatīt tur esošos "dārgumus", sākot no 15. gadsimta.

Tiem, kuriem arheoloģija nešķiet sirdij tuva, tai veltītais muzejs var likt mainīt domas. Tas ir interaktīvs ceļojums laikā, kurā redzēt un izzināt, kā laika gaitā mainījusies Astūrija un vietējo iedzīvotāju dzīve. Muzeja telpas kādreiz kalpoja baznīcas vajadzībām, taču šobrīd aicina ikvienu ielūkoties vēstures dzīlēs.

Ovjedo ir burvīga vieta, kurā baudīt nesteidzīgas pastaigas – pilsētā ir daudz parku un laukumu, kuros priecāties par visiem skaistajiem skatiem, taču jārēķinās, ka staigāšana var nebūt no vieglākajām. Apskates vērts, manuprāt, ir San Francisco, kurā gan apēst kādu saldumu, atvilkt elpu uz kāpnītēm, nofotografēties pie burvīgas strūklakas u.c.

Pilsēta apbur ar šaurām un augšupejošām ieliņām, sienu zīmējumiem un maziem balkoniņiem, taču šī iemesla dēļ reizēm Ovjedo apskate var pārvērsties par kārtīgu fizisku treniņu. Tomēr, ja rodas vēlme ieturēt staigāšanas "pauzi", iespējams atvilkt elpu uz kāda no soliņiem, kuru uz ielām ir patiesi ļoti daudz. Kas to zina, varbūt tieši tajā brīdī garām paies F1 braucējs Fernando Alonso, kurš, starp citu, tieši Ovjedo sauc par savām dzimtajām mājām.

Pilsēta atrodas kalnainas vietas Monte Naranco pakājē, tāpēc ir pilnībā iespējams Ovjedo skatīt no putna lidojuma jeb nolikt tieši pie savām kājām. Ja nav bail no kārtīga kāpiena, ceļu līdz virsotnei var mērot kājām, taču to ieteicams darīt tikai fiziski sagatavotiem cilvēkiem. Vieglākais veids ir doties augšup ar automašīnu, un šis brauciens prasīs aptuveni 15 minūtes no pilsētas centra.

Augstākā virsotne tiek saukta par Pasano (Picos del Pasaino), no kurienes paveras skats ar senajiem pilsētas mūriem un oranžajiem jumtiem. Taču tas nav vienīgais, kāpēc vērts tur nokļūt – līdzenajā laukumā atrodas Kristus statuja ar atplestām rokām, kura kopš pagājušā gadsimta vidus simbolizē pilsētas svētību.

Vienu dienu man izdevās pavadīt arī pie ūdens, precīzāk – Biskajas līča krastā skaistajā Hihonas pilsētā. Ja ir vēlēšanās ķert saules starus un sāļos viļņus, tad šī ir tuvākā vieta no Ovjedo, uz kuru doties. Tur ir pieeja vairākām pludmalēm, taču vietējie iesaka doties uz vietu ar nosaukumu San Lorenzo (Playa de San Lorenzo).

Veikali un iepirkšanās

Kafejnīcas un raksturīgie ēdieni

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!