Florence ir ne tikai galvenā pilsēta Toskānas reģionā Itālijā, bet arī renesanses šūpulis un Eiropas mākslas, arhitektūras un kultūras centrs. Šī pavisam noteikti ir pilsēta, kas ikvienam būtu jāapmeklē vismaz reizi mūžā.

Florence tiek dēvēta arī par "viduslaiku Atēnām", jo renesanses laikā no 14. gadsimta līdz 16. gadsimta sākumam šī bija visnozīmīgākā Eiropas pilsēta. Tieši te pēc ilgiem laikiem atkal sāka kalt zelta monētas, radās bankas un no jauna uzplauka māksla. Florences tā laika nozīmīgumu lieliski ilustrē pāvesta Bonifācija VIII teiktais, ka visums sastāv no 5, ne 4 elementiem: zemes, gaisa, uguns, ūdens un florenciešiem. No šīs pilsētas nāk tādi pasaulslaveni mākslinieki kā Leonardo da Vinči, Mikelandželo, Donatello, Džoto, Filipo Brunelleski un Sandro Botičelli. Tieši tādēļ Florencē lielā koncentrācijā atrodamas izsmalcinātas un izslavētas mākslas pērles.


Basilica di Santa Maria del Fiore

Viens no pilsētas ievērojamākajiem apskates objektiem ir Florences galvenā baznīca Basilica di Santa Maria del Fiore vai vienkārši Il Duomo. Tās celtniecība sākās 1296. gadā un pilnībā tika pabeigta 1436. gadā. Katedrāles galvenais arhitekts bija Arnolfo di Cambio, bet tās slavenā jumta kupola autors bija Filipo Brunelleski, kurš bija arī perspektīvas atklājējs. Vēl līdz pat šai dienai tas ir pasaulē lielākais no ķieģeļiem būvētais kupols un viens no atpazīstamākajiem siluetiem pie Florences horizonta. Turklāt tas tika uzcelts tikai 16 gadu laikā! Kupola griestus rotā greznas freskas ar pastardienas attēliem. Mūsdienās redzamā neogotiskā stila fasāde ar ģeometriskiem rakstiem un smalkām detaļām tika izveidota tikai 19. gadsimta beigās, izmantojot baltu, zaļu un sārtu marmoru. Basilica di Santa Maria del Fiore ir viena no trijām ēkām, kas kopā veido Piazza del Duomo laukuma kompleksu.


Džoto zvanu tornis

Piazza del Duomo laukumā atrodas arī brīvi stāvošais Džoto zvanu tornis, kas tika celts 14. gadsimta vidū. Šis ir viens no izcilākajiem florenciešu gotikas stila piemēriem, kura dizaina autors bija mākslinieks un arhitekts Džoto. Dienas laikā Džoto zvanu tornī ik stundu zvana 7 zvani. Lai nokļūtu 84,7 metrus augstā torņa galā, jāpievar 414 pakāpieni, toties visas pūles ar uzviju atalgos lielisks skats uz Basilica di Santa Maria del Fiore kupolu un visu pārējo pilsētu.

Battistero di San Giovanni

Trešā Piazza del Duomo kompleksa sastāvdaļa ir Battistero di San Giovanni. Tā ir neliela bazilika, kas veidota astoņstūra formā un pēc sava ārējā veidola atgādina dārglietu lādīti. Šī ir viena no Florences vecākajām ēkām, jo celta starp 11. un 12. gadsimtu. Nelielā bazilika veidota romānikas stilā. Tās ārpuse ir dekorēta ar baltu un zaļu marmoru, savukārt iekšienē apskatāmas greznas 13. gadsimta mozaīkas. Battistero di San Giovanni ir slavena arī ar savām 3 ieejas durvīm, kas veidotas no bronzas un ko rotā smalki ciļņu rotājumi.


Galleria degli Uffizi un citi Florences muzeji

Florences mākslas baudīšana noteikti ir jāturpina Galleria degli Uffizi, kas ir viens no senākajiem mākslas muzejiem, un viens no populārākajiem visā Itālijā. Tieši tādēļ biļetes ir ieteicams iegādāties jau iepriekš. Tomēr visa jezga ap Uffizi galeriju ir tā vērta – šeit atrodama viena no izcilākajām renesanses laika mākslas kolekcijām. Muzeja apmeklētāji var apskatīt, piemēram, da Vinči, Mikelandželo, Rafaēla, Botičelli, Ticiāna, Karavadžo un Džoto darbus. Otrs mākslas muzejs, ko nedrīkst palaist garām, ir Galleria dell'Accademia, kur apskatāmi 13. līdz 16. gadsimta mākslas darbi. Visslavenākais no tiem neapšaubāmi ir Mikelandželo radītā skulptūra „Dāvids”, kuru neatpazīs vien retais. Galleria dell'Accademia apskatāmas arī citas Mikelandželo skulptūras, kā arī Botičelli un citu florenciešu gleznas. Izcilas skulptūras apskatāmas arī Bargello mākslas muzejā. Šeit atrodami Mikelandželo, Donatello un citu renesanses skulptoru darbi. Viens no atpazīstamākajiem muzeja eksponātiem ir Donatello radītais bronzas „Dāvids”.


Basilica di San Lorenzo

Renesanses nezūdošo skaistumu var baudīt arī 15. gadsimtā celtajā Basilica di San Lorenzo, kas ir viena no lielākajām Florences baznīcām. Pirms daudziem gadsimtiem uz šo vietu regulāri nāca arī Mediči ģimenes pārstāvji. Lai arī baznīcas fasāde tā arī nekad netika pabeigta un ārēji tā varētu šķist visai necila, Basilica di San Lorenzo interjera greznums jūs vienkārši satrieks. Apskates vērta ir arī Branacci kapela, kas atrodama Santa Maria del Carmine baznīcā. Tās sienas rotā iespaidīgi gleznojumi un to mēdz saukt arī par „renesanses Siksta kapelu”.


Palazzo Vecchio un Palazzo Pitti

Florences mākslas tūri var noslēgt ar Palazzo Vecchio un Palazzo Pitti apmeklējumu. Palazzo Vecchio ir iespaidīga cietokšņa tipa pils, kuras celtniecība tika sākta 13. gadsimtā. Šobrīd tur atrodas pilsētas rātsnams. Arī šis ir nozīmīgs renesanses laika objekts, kurā apskatāmi lieliski mākslas darbi un skaisti interjeri. Palazzo Pitti ir vēl viena izsmalcināta Florences pils, kas celta 15. gadsimtā. Šajā pilī savā laikā dzīvojusi arī Mediči ģimene, un bez grezniem interjeriem tur apskatāma arī Mediči ģimenes savāktā mākslas priekšmetu kolekcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!