Foto: Andra Briekmane

Rinda pie vārtiem, lai iekļūtu Ziemassvētku dārzā ("Christmas Garden"), kas jau otro gadu uz mēnesi iekārtots Berlīnes Botāniskajā dārzā, nav nekas neparasts. Pērn to dažu nedēļu laikā apmeklēja vairāk nekā 120 tūkstoši cilvēku - būtu vēl vairāk, bet biļešu skaits ir ierobežots, lai pūļi nebūtu pārāk lieli un visu varētu kārtīgi apskatīt. Šogad interese ir vēl lielāka, jo arī gaismiņu, skulptūru un instalāciju ir vēl vairāk.

Foto: Andra Briekmane

Ieejas biļete nav lēta – skolēniem un studentiem tā darba dienu vakaros izmaksā 14,50 eiro, bet brīvdienās 16,50 eiro, savukārt pieaugušajiem attiecīgi – 17 un 19 eiro. Tomēr, kad esi ticis iekšā, jau pie vārtiem pārsteidz gaismiņas, Ziemassvētku mūzika un svētku noskaņa. Katrs eiro ir redzētā vērts!

Foto: Andra Briekmane

Šogad gaismiņu, dažādu Ziemassvētku instalāciju un tēlu pārpilnā taka ved cauri lielai daļai Botāniskā dārza aptuveni divu kilometru garumā un iezīmēta ar norādēm, lai neviens tumsā nenomaldītos un noteikti apskatītu visu.

Foto: Andra Briekmane
Pa ceļam ik pa brīdim izvietotas karstvīna tirgotavas, kur iegādāties kādu gardumu vai dzērienu. Tajās var atdot atpakaļ arī izdzertās krūzītes, jo šeit neviens plastmasas traukos karstvīnu nedzer – jāiemaksā depozīta summa 3 eiro apmērā par katru krūzi, ko, atnesot atpakaļ, atkal atgūsti. Drēgni ziemīgajā noskaņā silts dzēriens lieti noder. Savukārt pie lielajām, izgaismotajām siltumnīcām ir ne vien kafejnīcas, kur tirgo svaigi ceptas vafeles, bet arī slidotava, kur bērni spiegdami braukā ap eglīti, bet vecāki, pie ugunskura sēžot, var aplūkot palmas un kaktusus siltumnīcās. Turpat var nofotografēties arī ar salaveci.
Foto: Andra Briekmane
Centrālajā nogāzē pie siltumnīcām, kas tiek izgaismotas kā pasaku pilis, izvietots milzīgs adventes kalendārs – katrs skaitlis no 1 līdz 24 mirdz lielā zvaigznē, pie kurām ļaudis steidz uzņemt kādu pašbildīti.
Foto: Andra Briekmane

Tālāk ejot, var apskatīt gan Ziemassvētku vecīša kamanas un briežus, gan sniegavīrus un kokos vizmojošas zvaigznes, kā arī japāņu laiviņas dīķī, kas mirdz visās varavīksnes krāsās, un daudz dažādu košu gaismas ziedu un koku. Pie katras instalācijas dzirdama kāda ziemīga dziesma.

Foto: Andra Briekmane

Kādā pļaviņā redzams arī eņģeļu koris, bet turpat ir arī brīnšķīgs gaismas tunelis.
Foto: Andra Briekmane

Šogad Ziemassvētku dārzs atvērts ik vakaru līdz pat 7. janvārim. Vairāk informācijas šeit.

Līdz Botāniskajam dārzam ērti var nokļūt ar autobusu M48, kas piestāj pie pašiem vārtiem, vai S-Bahn, izkāpjot pieturā "Botanical Garten" un paejot ar kājām dažus simtus metru.

Lūk, neliels ieskats "Ziemassvētku dārzā" Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!