Foto: Privātā arhīva foto

Čehija mani vienmēr ir apbūrusi ar savu skaisto dabu, sevišķi kalniem. Taču augstās virsotnes un biezie meži nav vienīgās lietas, ko vērts apskatīt izslavinātajā alus valstī. Starp kalniem un mežiem slēpjas arī daudz mazu pilsētiņu, kuras jau pirmajās minūtēs spēj apburt ar savu šarmu. Viena no tām ir arī Karlovi Vari, slavena ar savām minerālūdens spa un veselības procedūrām, taču arī apbrīnojami skaista pilsēta kalnu ielenkumā, kuru reizi gadā apmeklē slavenākie aktieri un režisori, jā, arī Džekijs Čans.

Karlovi Vari ir pilsēta Čehijā, kurā ik gadu norisinās starptautiskais filmu festivāls. Šajā laikā pa mazās pilsētas ieliņām staigā pasaulslaveni aktieri, režisori un filmu veidotāji, piemēram, Džekijs Čans, Daniels Kreigs un citi. Taču šo pilsētiņu ir iecienījušas ne tikai filmu zvaigznes, bet arī pasaulē pazīstami sportisti, politiķi, mūziķi un citu profesiju pārstāvji. Dažus no šo populāro cilvēku vārdiem vari atrast arī iekaltus bruģī pie "Pupp" viesnīcas, kur tie visbiežāk apmetas, apciemojot pilsētu.

"Pupp" viesnīcā ir uzņemtas arī vairākas populāras filmas, piemēram, kadri no slavenās Džeimsa Bonda jeb aģenta 007 filmas "Casino Royal". Tātad, ja esi Džeimsa Bonda fans, tad šī pilsēta obligāti ir jāiekļauj tavā "must see" sarakstā.

Taču tā nav vienīgā aizraujošā lieta, kas rada vēlmi tūristiem no visām pasaules malām doties uz šo mazo Čehijas pilsētu. Te būs vēl dažas lietas, kas man šķiet apskates vērtas, kā arī ieteikumi, ko pārvest saviem mīļajiem kā suvenīru. Tāpat atklāšu, ko apskatīt nedaudz ārpus Karlovi Vari, ja nolem palikt tur ilgāku laiku.

Diānas tornis

Karlovi Vari ir kalnu ieskauta pilsēta, kas nozīmē, ka tur atrodamas vietas, no kurām apskatīt pilsētu un tās apkārti no putna lidojuma. Viena no vietām, kur baudīt skaistu skatu no augšas, ir Diānas tornis. Turp ir iespējams uzbraukt ar pacēlāju, bet tie, kam patīk kārtīgi izkustēties, augšup var doties kājām. Gar kalnu ved taciņa, pa kuru dodoties augšup, arvien augstāk un augstāk, paveras elpu aizraujošs skats uz pilsētu un kalniem, kas to ielenc. Kalna virsotnē ir atrodams skatu tornis, mini zoodārzs, tauriņu māja un arī krodziņš, kur atgūt spēkus pēc garā kāpiena augšup vai vienkārši relaksēties, izdzerot kausu slavenā čehu alus.

Foto: Privātā arhīva foto

Mazas, kalnainas ieliņas un skaistas ēkas

Neatņemama jebkuras pilsētas apmeklējuma daļa ir kārtīga pastaiga, kuras laikā sajust pilsētas atmosfēru. Karlovi Vari ir pilsēta, kurā netrūkst šauru, kalnainu ieliņu ar krāsainām mājām. Jāatzīst, ka, dodoties turp, biju ieskatījusies mātes "Googles" piedāvātajos pilsētas foto un jau tad redzēju, ka tā ir maza, bet skaista, taču, ierodoties pilsētā, biju pārsteigta par to, cik skaista tā ir. Jāsaka godīgi, pirmās piecas līdz desmit pastaigas minūtes pavadīju ar muti vaļā. Katra māja ir skaisti renovēta, pa vidu plūst upe, kurai pāri ved vairāki gājēju tilti, un ielu malās romantiski sēž pārīši. Skats uz urrā! Protams, arī apkārt esošie kalni pilsētas ainavai piešķir neatkārtojamu šarmu.

Tieši atjaunotās ēkas ir tās, kas gādā par pilsētas vēsturisko burvību. Atrodoties tur, nemaz nav grūti iedomāties, kā deviņpadsmitajā gadsimtā pa šīm pašām ielām cēli pastaigājās dāmas kuplās kleitās, ar smalkiem lietussardziņiem, ieķērušās savu kungu elkonī, lēni malko minerālūdeni no tam speciāli paredzētās krūzes ar snīpīti.

Foto: Privātā arhīva foto

Iesaku pastaigas laikā ne tikai turēties uz galvenās gājēju ielas, kas ir visai pārpildīta apskates vērtiem objektiem, bet arī noklīst no tik ierastā tūristu ceļa, lai ieskatītos Karlovi Vari ikdienas dzīvē. Arī šīs ielas tevi pārsteigs ar skaistām ēkām. Tās būs nedaudz atšķirīgas no galvenās gājēju ielas, jo nereti vedīs augšup un lejup, kas pastaigu pārvērtīs nelielā kardio treniņā.

Pašiem savi minerālūdens avoti

Foto: Privātā arhīva foto

Tā kā pilsēta ir slavena ar saviem minerālūdens avotiem, krāni, kur tos var nogaršot, ir atrodami daudz kur – gan viesnīcās, gan speciāli izveidotās kolonādēs. Protams, tos var nogaršot, vienkārši plaukstās no krāna iepildot izvēlēto minerālūdeni, taču, ja vēlies to darīt pareizi, tev būs jāiegādājas krūze ar snīpīti. Tādu tu atradīsi mazajos veikaliņos minerālūdens kolonādē un daudz kur citur. Tās ir dažāda dizaina – ar ziediem, pilsētas tēlu, dažādām ģeometriskām figūrām, vēl un vēl. Kad esi izvēlējies sev tīkamāko, dodies pie viena no minerālūdens krāniem, piepildi savu jauno snīpīškrūzi ar veselīgo ūdeni un maziem malciņiem dzer to, līdz krūze tukša. Taču nebaidies, viss nav jāizdzer uzreiz, to, visticamāk, tev neļaus arī minerālūdens specifiskā garša. Droši piepildi krūzi un turpini pastaigu pa skaisto pilsētu, kuras laikā ik pēc brīža iemalko minerālūdeni. Apsveicam! Tagad tu oficiāli esi pievienojies gan pārējiem Karlovi Vari tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, kuri šādi pavada savas dienas – laiski staigājot un malkojot minerālūdeni. Vienu gan tev vajadzētu atcerēties: ūdeni nevajadzētu dzert vairāk kā trīs reizes dienā. Ārsti uzsver, ka maksimālā dienas deva ir viens litrs.

Foto: DELFI

Blakus kolonādei ir uzstādīts arī karstā minerālūdens geizers. Jāsaka, ka no tāluma tas izskatās pēc strūklakas, taču, pieejot tuvāk, var redzēt karstuma tvaikus, kas norāda, ka tas nav vien parasts ūdens. Tur tu vari ne tikai ieraudzīt, bet arī sajust, cik silts ir Karlovi Vari avotu ūdens.

Foto: DELFI

Karlovi Vari ir vairāk nekā 80 avotu, kuru ūdens temperatūra svārstās no deviņiem līdz pat 74 grādiem pēc Celsija. Kaut visi no tiem netiek izmantoti kā minerālūdens avots, arī tiem, kuri tiek, ir dažāda iedarbība uz organismu. Tādēļ, ja vēlies ne tikai pagaršot, bet visu atrašanās laiku malkot pilsētas slaveno minerālūdeni vai pat uzsākt veselības uzlabošanas procedūru, vispirms noteikti konsultējies ar ārstu, kurš ieteiks tev konkrētu avotu, no kura dzert.

Foto: DELFI

Ja esi nolēmis relaksēties kādā no pilsētas spa centriem, tad zini, ka tur arī netrūkst dažādu procedūru, kurās izmanto pilsētas avotu minerālūdeni. Piemēram, minerālūdens vannas, minerālūdens gāzu elpošana un daudzas citas. Tādējādi, ja ūdens garša tev nešķiet tīkama, vari to absorbēt arī citādos veidos.

Ja vēlies minerālūdeni ne tikai dzert, bet uzzināt ko vairāk par tā ieguvi, sastāvu un daudz ko citu, iesaku doties ekskursijā uz pazemes minerālūdens tuneli, kas atrodas zem galvenās pilsētas minerālūdens kolonādes. Tur četrās dažādās valodās (krievu, čehu, vācu un angļu) gids tev izstāstīs visu par pilsētas minerālūdens avotiem. Tāpat tev būs iespēja pastaigāt pa pilsētas kanāla krastu, kas izveidots no minerālūdens nogulsnēm, un ieraudzīt Karlovi Vari no cita skatpunkta.

Ko aizvest mājiniekiem

Foto: DELFI

Atgriežoties no ceļojuma, daudziem ir pieņemts radus un draugus apdāvināt ar dažādiem atpūtas laikā iegādātiem suvenīriem. Es mājās noteikti vestu slavenās saldās vafeles. Tās Karlovi Vari ir atrodamas uz katra stūra – ar uzrakstu "Oplatky". Vafeles pieejamas visdažādākajās garšās – riekstu, šokolādes, kanēļa un daudzās citās, līdz ar to izvēle ir plaša un pielāgota atšķirīgu garšu cienītājiem. Tā vien gribas pagaršot tās visas, tāpēc daži no manas grupas beigās attapās ar vairāk nekā piecām kastēm saldo kārumu.

Foto: Privātā arhīva foto

Taču, ja neesi saldummīlis un priekšroku dod citāda veida suvenīriem, iesaku mājiniekiem aizvest kādu no minerālūdenī apstrādātajiem priekšmetiem. Populārākais no tām ir roze. Tai vairākas dienas norobežotā telpā tiek liets virsū minerālūdens, līdz zieds pārvēršas mālam līdzīgā izstrādājumā. To rozei nodara minerālūdens nogulsnes. Tas ir viens no populārākajiem Karlovi Vari suvenīriem.

Foto: Privātā arhīva foto

Tāpat arī snīpīškrūze būs lielisks suvenīrs, ko aizvest mīļajiem. Iespējams, kāds no mājiniekiem nolems, ka tā ir patiesi ērta ne tikai minerālūdens, bet arī tējas vai citu dzērienu malkošanai.

Foto: DELFI

Netālu no Karlovi Vari

Foto: Privātā arhīva foto

Ja esi nolēmis Karlovi Vari apkārtnē pavadīt vairākas dienas, piemēram, nedēļu, tad iepazīsti šajā apkaimē arī citas pilsētas. Piemēram, aptuveni 20 minūšu brauciena attālumā no Karlovi Vari atrodas Loketa. Pavisam maza pilsētiņa, kurā, godīgi sakot, nav daudz ko apskatīt, taču viens objekts mani īpaši aizrāva, un, manuprāt, tikai tā dēļ vien ir vērts iesēsties mašīnā un doties apskatīt mazo pilsētu. Viens no Loketas lepnumiem ir tur atrodamā pils. To palaist garām nav iespējams, jo pils stalti slejas ceļa malā, kurš ved uz pilsētu. Ar tiltu, kas ved uz pilsētu, un skaisto dabu, kura to ietver, pils izskatās varen iespaidīgi.

Apskatot pili no iekšpuses, mani visvairāk uzrunāja tās cietums. Jāpiebilst, ka tas vairāk paredzēts šausmu istabu un šausmu filmu cienītājiem. Pils cietumā var apskatīt dažus no veidiem, kā senlaikos cilvēki tika nogalināti – lēnā un mokošā nāvē. Ķermeņa pārplēšana uz pusēm, pakāršana, sišana ar pātagu ir tikai daži no tur redzamajiem sodiem. Iespaidīgo skatu papildina arī tumšais apgaismojums un skaņas, kas atgādina mokās kliedzošu cilvēku balsis.

Noteikti ir vērts uzkāpt arī pils tornī, no kura paveras skaists skats uz Loketa apkārtni.

Foto: Privātā arhīva foto

Taču, ja šaušalīgi skati tevi neuzrunā, tad vienalga ir vērts doties uz Loketu. Tur kādā vietējā ģimenes krodziņā ir iespējams mieloties ar cūkas cepeti – vesela rukša gatavošanas procesā, starp citu, vari ieskatīties arī tu. Tāpat tur iespējams arī iegādāties skaistumkopšanas līdzekļus ar alus ekstraktu un apskatīt lielāko snīpīškrūžu ekspozīciju pasaulē. Tajā var redzēt, cik patiesi daudzveidīgas ir šīs minerālūdens dzeršanai paredzētās krūzes.

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!