Foto: Shutterstock
Daudziem var izklausīties vilinoši, doties uz ārzemēm un kādu laiku tur padzīvot – ja piedāvājums šķiet konkrētajā brīdī saistošs, to ir vērts apsvērt un varbūt arī pieņemt. Šajā rakstā minēsim dažādus ieteikumus un faktus, kurus būtu vērts paturēt prātā, ja citā valstī plānots uzturēties ilgāk par dažām dienām.

Iemesli, lai atstātu savu ierasto vidi un brauktu kādu brīdi dzīvot ārzemēs, var būt patiesi dažādi, piemēram, apmaiņas programmas, brīvprātīgo darbs, prakses vietas, darba piedāvājumi, arī vēlme kaut ko savā dzīvē pamainīt (īpaši raksturīgi jauniešiem pēc vidusskolas) u.c. Protams, var būt arī situācijas, kad cilvēki dodas prom, iekārto savu ikdienas dzīvi citā valstī un atpakaļ vairs atgriezties nevēlas.

Naudas taupīšana. Ja dodies uz jaunu vietu, ņem vērā, ka liela daļa ikdienā lietojamo priekšmetu un lietu būs jāpērk pašam, piemēram, higiēnas preces, ēst gatavošanas piederumus u.c. Šī iemesla dēļ svarīgi pirms došanās jau laicīgi veidot iekrājumus, lai jau pirmajās dienās nebūtu jādomā, kā "izvilkt" nākamo mēnesi. Tieši pirmais brīdis pēc pārcelšanās ir grūtākais, tāpēc šķitīs, ka nauda tiek tērēta kosmiskos ātrumos.

Foto: Shutterstock

Problēmas draudzības veidošanā. Ar gadiem tiek uzkrāta vērtīga dzīves pieredze, taču tā var arī sarežģīt iepazīšanos ar citiem – šeit nav runa par vienkāršu patērzēšanu, ēdot vakariņas, bet gan ilgstošākas saziņas vai draudzības veidošanu. Jāsaprot arī to, ka tu būsi jauniņais šajā valstī un pilsētā, bet vietējiem jau ir sava dzīves rutīna, kas salīdzinājumā ar tavu, vēl līdz galam nepiepildīto dienas plānu, var būt diez gan atšķirīgi. Lai iejustos vidē – mācies vietējo valodu, apgūsti jaunas iemaņas kādās nodarbībās un izmanto sociālos tīklus domubiedru atrašanai!

  • Šajā rakstā atradīsi iemeslus, kāpēc kaut reizi dzīvē ir vērts doties uz ārzemēm vienatnē.

Piederība seko visur. Neapšaubāmi, ar laiku tu iegūsi jaunus draugus vai paziņas, ar kuriem pavadīsi brīvo laiku, kad vien būs vēlēšanās. Rēķinies, ka, iespējams, par tavu dzimto vietu varētu būt jautājumi, tāpēc savā veidā kļūsi arī par savas valsts un pilsonības pārstāvi. Taču atceries, ka kādam var būt izveidojies arī savs viedoklis par konkrētām pasaules vietām, tāpēc par šo tēmu var nākties ar tikko iepazītiem cilvēkiem runāt visnotaļ bieži.

Skumjas par mājām. Tas ir pilnībā normāli, ka kādā brīdī sāk gribēties mājās – kaut tikai uz brīdi satikt tuvos, aiziet uz mīļāko ēstuvi vai restorānu un apgulties savā gultā. Šādos brīžos lieliski noder mājas sajūtas meklēšana ārzemēs, cilvēku veidolā. Feisbukā ir desmitiem dažādu lapu, kurās apvienojušies tautieši, kas dzīvo šajās pilsētās, tāpēc, iespējams, tur atradīsi kādu, kurš jūtas līdzīgi, un varēsiet viens otram palīdzēt.

Sagatavojies nezināmajam. Pat vislabāk izveidotajā plānā negaidīti notikumi var ieviest korekcijas, tāpēc rēķinies, ka kaut kas var nebūt gluži kā redzēts bildēts vai runāts pa telefonu. Protams, ir svarīgi izzināt jauno vidi jau iepriekš, taču vislabāk sapratīsi, kas uzlabojams un darāms tikai tad, kad būsi uz vietas. Neapgrūtini sevi ar pārmērīgu plānošanu vēl pirms došanās ceļā!

Dzīves stila izprašana. Kad dzīvesvieta savesta kārtībā, sākts veidot kontakts ar apkārtējiem, kā arī noskaidrots, ka mājās viss ir kārtībā, laiks iepazīt jaunās mājvietas noteikumus. Viens no svarīgākajiem jautājumiem ir saistīts ar sabiedrisko transportu un pārvietošanos – kā labāk braukt, kur izdevīgāk pirkt biļetes un ar ko visērtāk doties uz konkrētām vietām. Ne visur pasaulē vislabāk ir braukt ar riteni vai izmantot tramvaju, tāpēc esi vērīgs!

Foto: Shutterstock
  • Par dažādām interesantām un noderīgām aplikācijām, kuras palīdzēs atvieglot ceļošanu un pavadīto laiku ārzemēs, lasi šeit.

Tāpat rēķinies, ka pirms došanās ceļā, var izskanēt kardināli pretēji viedokļi par un pret braukšanu prom, un abām pusēm, iespējams, būs patiesi loģiski skaidrojumi. Šī iemesla dēļ šādu pārcelšanās soli vēlams izsvērt kārtīgi. Ja lēmums tiks pieņemts par labu braukšanai, te izlasi, kuras lietas nekādi nedrīkst ielikt ceļojuma somā.

Rakstā izmantota informācija no "Travel Insider", "Huffpost" un "Go Overseas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!