Arvien vairāk un vairāk pasaules mediji raksta par odu pārnēsāto Zikas vīrusu, kas izplatījies Dienvidamerikā un Centrālamerikā, bet konstatēts arī ceļotājiem no Eiropas. Mediķi uzskata, ka šī simptomu ziņā gripai līdzīgā slimība var ietekmēt grūtniecību un radīt iedzimtus defektus bērnam. Tā kā šogad Brazīlijā, kur šī slimība izplatīta, notiks Olimpiskās spēles un turp dosies vēl vairāk tūristu nekā parasti, jautājums par tās izplatību un sekām ir aktuāls ļoti daudziem ceļotājiem, tostarp no Latvijas.

Otrdien, 27. janvārī, Orhūsas slimnīca Dānijā paziņoja, ka tajā ārstējas pacients, kam konstatēta Zikas vīrusslimība. Pirms tam viņš apmeklējis Latīņameriku. Prognozēts, ka viņš atveseļosies. Vairāk lasiet šeit.

Pēdējā laikā arī Lielbritānijas speciālisti ziņojuši par vairākiem Dienvidamerikā pabijušiem ceļotājiem, kas saslimuši ar Zikas vīrusslimību, bet Nīderlande ir apstiprinājusi desmit infekcijas gadījumu pacientiem, kas apmeklējuši valstis, kurās iespējams inficēties ar Zikas vīrusu.

Kas ir Zikas vīruss?

Zikas vīruss atklāts jau 20. gadsimta 40. gados. Lai arī iepriekš zināma kā odu pārnēsāta kaite Āfrikā un Āzijā, Zikas vīrusslimība sabiedrības veselības sargu uzmanību īpaši pievērsa 2015. gadā, kad tās gadījumi konstatēti vairākos Brazīlijas un Kolumbijas štatos, bet pašlaik jau tā izplatījies plašākā teritorijā, raksta The Telegraph. To, kur līdz šim konstatēts šis vīruss, var uzzināt šeit.

Zikas vīrusslimības izplatība līdz ar vēl divu citu vīrusu uzliesmojumu pēdējo mēnešu laikā Dienvidamerikā un Centrālamerikā strauji palielinājusies. Visus šos vīrusus pārnēsā vieni un tie paši odi – runa ir par Zikas vīrusa, čikunguņjas un Denges drudža vīrusu pārnēsātājiem. Par šīm slimībām ceļotājus brīdina arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrija savā mājaslapā.

Vīrusus pārnēsā Aedes albopictus un Aedes aegypti sugas odi, kas ir aktīvi kā dienā, tā naktī, tāpēc svarīgi pēc iespējas samazināt to kodumu skaitu.

Pēdējie ziņojumi par Zikas vīrusu liecina, ka saslimšana ar to reģistrēta jau vismaz 23 valstīs – gandrīz visi gadījumi ir Dienvidamerikā, bet tie izplatās arī Centrālamerikā un Karību jūras salās. Tomēr patiesie dati par slimību izplatību nav zināmi, jo daudzās no skartajām valstīm netiek veikta pienācīga slimību uzskaite, raksta The Telegraph.

Biežākie Zikas vīrusslimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana, kā arī citas neiroloģiskas komplikācijas. Slimība parasti ir viegla, simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagai slimības formai nepieciešama hospitalizācija, informē Slimību profilakses un kontroles centrs.

Pret šo slimību vakcīnas nav.

Kā iesaka The Telegraph, atsaucoties uz Lielbritānijas Ārlietu ministriju, ceļotājiem, domājot par Zikas vīrusslimības izplatību, jābūt uzmanīgiem un iepriekš jākonsultējas ar mediķiem pirms ceļošanas uz šīm valstīm (īpaši tas jāņem vērā grūtniecēm un sievietēm, kas plāno grūtniecību tuvākajā laikā): Dominikānas Republika, Brazīlija, Venecuēla, Kolumbija, Gvadelupa, Panama, Gajāna, Hondurasa, Gvatemala, Meksika, Surinama, Martinika, Franču Gvineja, Paragvaja, Bolīvija, Ekvadora, Salvadora, Barbadosa, Puertoriko un Haiti.

Jau kopš pērnā gada novembra visu pasauli satrauc gadījumi, kad Brazīlijaā piedzimuši divi mazuļi ar reto mikrocefāliju, bet viņu mātēm amnija šķidrumā konstatēja Zikas vīrusa klātbūtni. To, vai abi aspekti ir saistīti, zinātnieki pašlaik pēta.

Mikrocefālija – patoloģiski maza, neattīstīta galva, it īpaši tā daļa, kurā atrodas galvas smadzenes. Tiek uzskatīts, ka tieši apstāklis, ka māte bijusi inficēta ar vīrusu, izraisījis bērnam reto patoloģiju.

Kā izplatās Zikas vīruss?

Foto: AFP/Scanpix

Zikas vīrusu pārnēsā Aedes albopictus un Aedes aegypti sugas odi, un ar to var inficēties pēc moskīta koduma. Šie odi pārnēsā arī dzelteno drudzi, čikunguņjas drudzi un Denges drudzi. Nav zināms par inficēšanās gadījumiem, kad vīruss tiku izplatīts citādi kā tikai ar oda kodumu, bet pastāv iespēja, ka tas var tikt pārnēsāts ar asinīm, tādēļ, lai to apstiprinātu vai noliegtu, vēl nepieciešami pētījumi, piemēram, vai iespējams saslimt pēc asinspārliešanas, raksta The Telegraph.

Tūristiem, kuri paredzējuši apmeklēt Karību jūras baseina salas un Dienvidamerikas valstis, kurās sastopami Zikas vīrusus pārnesošie odi, aizsardzībai pret to kodumiem iesaka šādus pasākumus:

• uzturoties ārpus telpām, jāvalkā apģērbs ar garām piedurknēm un garās bikses
(vēlams, no bieza auduma), kā arī jālieto odu atbaidītāji – repelenti, precīzi ievērojot to
lietošanas instrukcijas un nepārsniedzot atļauto daudzumu;
• atbilstoši Pasaules Veselības organizācija ieteikumiem, vēlams izvēlēties repelentu, kas satur DEET (N, Ndietil-m-toluamīdu) 30% koncentrācijā;
• repelenti ir kairinoši, tādēļ ar tiem nav ieteicams apstrādāt seju, acis vai muti,
jutīgu vai bojātu ādu. Jāizvairās no repelentu iekļūšanas acīs un uz mutes gļotādām, šī
iemesla pēc nevajadzētu ar tiem apstrādāt rokas bērniem. Pēc repelenta lietošanas vienmēr
jānomazgā rokas;
• apstrādi ar repelentu vēlams atkārtot ik pēc 3–4 stundām, īpaši karstā un mitrā
klimatā. Repelenta darbības ilgums ir garāks, ja ar to ir apstrādātas arī drēbes;
• ja 12 dienu laikā pēc atgriešanās no ceļojuma pa valstīm, kur reģistrēta
vīrusa infekcija, novērojams drudzis un muskuļu sāpes, nepieciešams vērsties
pie ārsta un informēt par ceļojumu.

Avots: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests Katastrofu medicīnas centrs

"Ja cilvēkam ir aizdomas par saslimšanu, uzreiz jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš izlems kā rīkoties tālāk," portālam Turismagids.lv pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centrā.

Kāpēc un kam Zikas vīruss ir bīstams?

Vēl pavisam nesen izskatīja, ka Zikas vīrusslimība ir nenozīmīga, un līdz pat 80% ar to inficētie neizjūt nekādus simptomus un pārslimo to pavisam viegli. Bet, ja simptomi ir, tad tie izpaužas kā drudzis četras līdz septiņas dienas, iespējama nieze, izsitumi, konjunktivīts un locītavu sāpes, kā arī galvassāpes. Simptomi var parādīties divas līdz septiņas dienas pēc oda koduma.

"Ceļojumos uz Brazīliju īpašu piesardzību pašreiz vajadzētu ievērot grūtniecēm, jo, atbilstoši Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra informācijai, Brazīlijā pēdējā gada laikā ievērojami pieaudzis konstatēto mikrocefālijas gadījumu skaits (kopumā reģistrēti 399), turklāt novembrī mediķi divām Brazīlijas grūtniecēm, kuru embrijiem ar ultrasonogrāfiju bija konstatēta mikrocefālija, amnija šķidrumā konstatēja Zikas vīrusa klātbūtni. Pašreiz notiek pētījumi, lai apstiprinātu vai izslēgtu Zikas vīrusslimības iespējamo saistību ar mikrocefāliju, par kuru rezultātiem tiks paziņots," teikts Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Pētnieku dati liecina, ka Zika vīruss varētu būt par iemeslu arī ļoti nopietnām un retām neiroloģiskām komplikācijām, kas pazīstams kā Gijēna-Barē sindroms. Tā ir slimība, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk daļai no perifērās nervu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!