Foto: PantherMedia/Scanpix

Silts laiks, bezgalīgas smilšainas pludmales, gardi ēdieni un izpalīdzīgi cilvēki, nemaz nerunājot par kultūras bagātību. To visu var piedāvāt Taizeme. Ja vien netraucētu tūristu pūļi. Jaunajam gadam Taizeme ir lieliska izvēle, tomēr lielākā daļa tūristu no Latvijas izdarot nepareizu izvēli, braucot no Bangkokas uz Pataju (Pattaya) un tās apkaimē esošajām pilsētām, skaidro Vladislavs Zharoffs.

Lai pa īstam izbaudītu Taizemi, esot jābrauc pretējā virzienā gar jūras krastu – uz Čamas (Cha - Am) pludmali, jo tur neesot tūristu, vai vismaz to ir daudz mazāk, bet atpūtas iespējas esot vēl labākas, stāsta fotogrāfs Zharoffs, kas pabijis jau 78 pasaules valstīs un atzīst, ka Taizeme ir viena no viņa mīļākajiem ceļojumu galamērķiem. Viņš savus ceļojumus plāno pats un iesaka dažus knifus, kā to izdarīt arī citiem.

Brauciens no Bankokas līdz Čamai aizņems aptuveni divas stundas, izmantojot taksometru. Taksi var ērti nolīgt vairākos interneta portālos. "Taksometri tur ir jauni un ērti, ne tādi kā Bangkokā. Var braukt arī ar autobusu, bet tas būs daudz nepatīkamāk. Brauciena cena ir aptuveni 100 dolāri. Taksometrs pieved pie pašām viesnīcas durvīm, kur pavisam netālu ir neticami skaista pludmale – cik tālu vien skaties visa jūras piekraste ir klāta baltām smiltīm, un cilvēku tur praktiski nav. Uz turieni parasti brauc holandiešu un norvēģu tūristi, bet krievu vai amerikāņu vispār nav," stāsta Vadislavs.

Plānojot ceļojumu, viesnīcu jārezervē jau laikus, ko ērti var izdarīt internetā populārākajos rezervāciju portālos, bet viesnīcas piedāvājumā vērts izvēlēties tikai brokastis. "Jo tur ir karsti un ne vienmēr gribas ēst vakariņas vai arī gribas to darīt citā laikā. Tā esi brīvs – vari izvēlēties jebkuru restorānu," iesaka Zharoffs. "Rezervējot viesnīcu, mans padoms – ņemiet nedaudz labākas klases viesnīcu ar lielāku zvaigžņu skaitu, nekā to darītu Eiropā. Un noteikti izlasiet citu atsauksmes. Māku fotografēt, tāpēc zinu, ka fotogrāfijas var melot!"

Čamas lielākā vērtība ir kilometriem gara pludmale ar baltām smiltīm un skaidru, zilu ūdeni, praktiski bez cilvēkiem, ja neskaita kādu zvejnieku vai retu ceļotāju. "Jāsaka gan, ka reizi nedēļā uz Čamas pludmali atbrauc vietējie no visas apkaimes. Svētdienā pludmale ir pilna. Viņi tur rīko piknikus, iedzer un atpūšas, jo tā ir brīvdiena. Bet tā kā pludmale ir tik liela, vietas pietiek. Turklāt vienā pludmales pusē ir atpūtas krēsli, otrā to nav. Vietējie parasti izmanto šos krēslus, bet pārējā pludmalē vietas netrūkst," skaidro ceļotājs.

Atpūtai pludmalē un iepirkšanās ceļojumam Čama esot ideāla vieta. Tur ir trīs lieli outlet centri. "Turklāt tur ir ļoti zemas cenas, gluži kā ASV outlet veikalos - tie paši zīmoli un cenas."

Čamā ir arī karaļa brīvdienu pils - Mrigadayavan, ko noteikti vajag apskatīt.1924. gadā celtā pils sastāv no daudziem tējkoka paviljoniem un atrodas pašā jūras krastā, skaistā vietā. Tuvējā apkaimē ir arī vairāki tempļ jeb Wats. Tur dzīvojošie mūki parasti ir priecīgi par tūristu ierašanos un uzņem tos laipni. Arī turp visērtāk ir aizbraukt ar taksometru, ko var palūgt izsaukt viesnīcas administratoru. Taksis izmaksās 20 – 30 dolārus uz visu dienu un aizvedīs uz apskates objektu, kur gaidīs, kamēr atgriezīsieties. Nav svarīgi, cik ilgi būsiet prom. Tā būs kā privāta ekskursija.

Netālu ir arī zvejas osta, kas nozīmē, ka jebkurā laikā iespējams dabūt visdažādākās jūras veltes, kuras vēl pavisam nesen peldējušas. Arī restorānos tās noteikti ieteicams nobaudīt. Turklāt cenas esot pat ļoti zemas.

Čamā var izīrēt arī laivas. Jautāts par to, kā nodrošināt sevi pret apkrāpšanu un pārlieku augstas cenas maksāšanu, Vladislavs iesaka tirgoties. "Ja saproti, ka piedāvātā cena ir par augstu, vari piedāvāt savējo. Viņi pat nestrīdēsies, jo parasti tiek prasīts nedaudz vairāk, tāpēc, mierīgi runājot, iespējams stipri nosist cenu." Tāpat viņš iesaka tur izīrēt vai pat nopirkt lētu velosipēdu, jo ar to būšot visērtāk pārvietoties. "Piemēram, lai aizietu līdz ostai, vajadzētu 40 minūtes, ar riteni – 10. Satiksme ir laba un ērta." Čamā var izīrēt gan vienvietīgos, gan pat četrvietīgus riteņus visai ģimenei.

Jāpiebilst gan, ka Taizemē Jauno gadu nesvin pirmajā janvārī, tāpēc par savām svinībām jāparūpējas pašiem. "Sagādājiet paši to, ko vēlaties, un Jaunais gads būs izdevies, tā nebūs pārsteigumu un vilšanās par to, ka nekas nenotiek. Piemēram, uguņošanu vai šampanieti taču nav grūti noorganizēt!"

Citus Vladislava padomus ceļotājiem lasiet Turismagids.lv intervijā ar ceļotāju.

Vairāk par Vladislava Zharoffa ceļojumiem var lasīt viņa mājaslapā, kur apskatāmas arī neskaitāmas fotogrāfijas: www.zharoff.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!