"Braucot atpakaļ no Amerikas, kur divus mēnešus pavadīju video un foto projektos, sanāca lidot pāri Kanādai, Grenlandei un Islandei. Rezervējot lidmašīnas vietu, jau uzreiz izvelējos sēdēt pie loga un ziemeļu pusē, jo iepriekšējā dienā biju paskatījies ziemeļblāzmas ziņas un secināju, ka būs liela iespēja noķert skaistas bildes, lidojot pāri šim valstīm," stāsta fotogrāfs Kaspars Daļeckis .

Viņa lidojums ildzis aptuveni 11 stundas un izdevies fantastisko dabas parādību iemūžināt aptuveni 400 fotogrāfijās. "Galarezultāta dažas bildes izdevās labas un neizplūdušas.

Katras bildes ekspozīcijas laiks bija no kādām 6 līdz 20 sekundēm! Lidmašīnas logu aizsedzu ar jakam un dvieļiem, lai netraucētu gaisma no salona, un logs neatspīdētu. Bildēju visu nakti, jo dažviet ziemeļblāzmas nebija, bet citviet tā bija loti spēcīga! Laikam es un apkalpes locekļi bijām vienīgie nomodā esošie lidmašīnā."

Viņam izdevies noķert kadru arī ar krītošo meteorītu!

"Iepriekš esmu redzējis ziemeļblāzmu Latvijā tikai no zemes. Sajūtas bija sirreālas!" par piedzīvoto saka Kaspars.

Viņa fotogrāfijas publicētas arī "Facebook" profila šeit.

Ziemeļblāzma un tās redzēšana jau izsenis saistīta ar mistiku un noslēpumainību.
To var novērot teritorijās pie polārajiem lokiem, kad normālos apstākļos tur ir ļoti daudz sniega, kas atstaro krāsainās gaismas.

Protams, neviens nevar garantēt, ka ziemeļblāzma spīdēs tieši dienā, kad ieradīsieties, bet, ja paveicas, to var ieraudzīt pat vairākas reizes vienā vakarā, teikts Norvēģijas oficiālajā tūrisma portālā visitnorway.com.

Kāvi jeb ziemeļblāzma ir atmosfēras augšējo slāņu spīdēšana, gaisa molekulām mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām. Ziemeļblāzma tiek dēvēta arī par "Aurora borealis" ziemeļu puslodē, bet par "Aurora australis" dienvidu puslodē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!