Foto: Privātais arhīvs

"Kā cilvēkam, kas dzimis un audzis Eiropā, Mumbajas graustu rajons man vienmēr šķitusi tāla un noslēpumaina vieta," stāsta Jākobs Laukaitis, lietuviešu ceļotājs un uzņēmējs, par kura piedzīvojumiem Ziemeļkorejā pirms neilga laika varējāt lasīt arī portālā "Tūrismagids". Lūk, viņa jaunākais stāsts par ceļojumu uz Indiju, kura laikā divas dienas lietuvietis pavadījis lielpilsētas graustos Mumbajā, par gidu piesaistot vietējo puisi, kas šajā vietā dzimis un audzis.

Indijā kopumā Jākobs šovasar pavadījis mēnesi, apceļojot dažādus reģionus valsts dienvidu, centrālajā un ziemeļu daļa. Tādēļ izbrauciens uz Mumbajas graustiem kopumā nav bijis dārgs, jo tā bijusi vien daļa no lielāka ceļojuma. Grūtākais bijis atrast vietējo gidu, kas varētu palīdzēt un visu izrādīt. Viņš nav vēlējies turp doties organizētā grupā ar profesionālu gidu, bet gan kopā ar vietējo, kas varētu brīvi visu izrādīt un visur iekļūt. Tā nu Jākobs sazinājies ar draugu, kas dzimis un uzaudzis šajā rajonā, kurš palīdzējis sazināties ar vīru vārdā Pravīns (Praveen), kas arī kļuvis par viņa gidu un ir redzams video. Vairāk nekas neesot ticis plānots, abi vienkārši satikušies norunātā laikā un sākušo apskati, dodoties, kur deguns rāda.

"Kopš pirms trim gadiem sāku apceļot pasauli, esmu izlasījis daudz ceļojumu stāstu un grāmatu. Viena no labākajām grāmatām, ko esmu lasījis, ir "Šāntarāms", ko sarakstījis no Austrālijas cietuma izbēdzis vīrs, kas ceļojis pa Indiju un Mumbajā dzīvojis vairākus gadus. Dažus gadus viņš pavadījis, dzīvojot Mumbajas graustos, un uzrakstījis vairākus elpu aizraujošus stāstus par tur mītošajiem ļaudīm un viņu ikdienas dzīvi, attiecībām vienam ar otru un skatu uz ārpasauli. Kopš biju izlasījis šo grāmatu, vēlējos pavadīt kaut dažas dienas, apskatot šīs vietas, par ko biju lasījis," par ceļojuma ideju stāsta Jākobs. Viņš kopā ar gidu lielākoties izmantojis atvēlēto laiku, staigājot starp improvizētajām mājelēm, apskatot vietas, par ko iepriekš bija tikai lasījis, nedaudz piestājot vien, lai ieturētu ātras maltītes.

"Šīs kļuva par vienām no interesantākajām un apvāršņus paverošākajām dienām manā dzīvē," par laiku graustos kopā ar to iedzīvotājiem saka Jākobs.

Lūk, dažas pārsteidzošas lietas, ko Laukaitis sapratis, esot Mumbajas graustos:

1. Graustu rajons ir planēta, kas funkcionē neatkarīgi no apkārtējās pasaules

"Mumbajas grausti ir kas tāds, ko diez vai var atrast kur citur pasaulē. Tie ir dzīvīgi, trokšņaini, netīri, pārpilni cilvēku, tomēr ar savu struktūru un kārtību, pat savā ziņā skaisti. Tie izskatās haotiski un jaunam, strādājošam pārim noteikti nešķitīs piemērota vieta, kur audzināt bērnus drošā vidē. Mumbajā ir populāra anekdote, ka birokrāti, piesedz savas kļūdas un nespēju atrisināt problēmas, aizbildinoties, ka nevar cilvēku graustos atrast, tomēr arī šeit pastnieks kaut kā tomēr atrod un piegādā ziņas adresātiem."

2. Ne visi te dzīvo absolūtā nabadzībā

"Kā jau varētu sagaidīt, daudzi šajā vietā dzīvo loti pieticīgos un skaudros apstākļos, bez tekoša ūdens, elektrības, labierīcībām mājās un citām 21. gadsimtā pašsaprotamām lietām. Tomēr ne visi. Lielākā daļa šī pilsētās rajona ir nelegāli būvēta apmetne, ko būvējuši celtniecības nozarē strādājošie savām ģimenēm, lai varētu dzīvot netālu no lielajām villām, ko viņi ceļ pilsētā. Vēlāk daži pārcēlušies citur, bet liela daļa tomēr palikusi tepat. Tā nu dažiem šeit ir arī televīzija, mašīnas, motocikli, elektrība un pat māja vai dzīvoklis citā pilsētas vai Indijas daļā.
Iepazinos ar cilvēku, kam ir pelnošs interneta bizness, bet kurš vienalga turpina dzīvot graustu rajonā, kur ir dzimis un audzis. Viņa ģimene atvaļinājumā pat brauc ceļojumā!"

3. Graustu iedzīvotāji ir ļoti draudzīgi cilvēki

"Viena no lietām, kas mani šajā vietā satrieca, bija tas, cik ļoti draudzīgi bija tās iedzīvotāji. Lielākā daļa no viņiem vēlējās ar mani komunicēt, uzdeva jautājumus un smaidīja. Ikreiz, kad jautāju, vai drīkstu viņus filmēt, lielākā daļa no viņiem bija priecīgi un labprāt pozēja kamerai, daži par dziedāja un izrādīja savas repa prasmes. Kad devos pie bārddziņa noskūties, viņu ļoti interesēja, no kurienes esmu ieradies un kāpēc vazājos pa graustiem, kurp došos nākamreiz un vispār viss, kas saistīts ar manu dzīvi.

Nebiju domājis, ka graustu iedzīvotāji būs tik draudzīgi pret balto iebraucēju. Jāsaka, ka Indijā daudzviet cilvēki par tevi interesējas vai uzvedas draudzīgi tikai tādēļ, ka vēlas kaut ko pārdot. Graustos es neko tādu neizjutu. Viņi vienkārši gribēja iepazīties, patērzēt, uzspēlēt kādu spēli un izrādīt apkaimi, kur dzīvo. "

Pēc Mumbajā pavadītajām dažām dienām Jākobs gan juties morāli ļoti noguris no visiem gūtajiem iespaidiem un redzētā. Daudz kas no tā bijis uztraucošs, daudz kas – skumjš, bet bijis arī ļoti daudz priecīgu un iedvesmojošu lietu, saka ceļotājs. "Lai arī atradu atbildes uz daudziem jautājumiem, aizbraucu ar vēl vairāk jautājumiem nekā sākumā. Tādēļ esmu pārliecināts, ka kādreiz šeit vēl atgriezīšos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!