Foto: PantherMedia/Scanpix
Maroka ir kā noslēpumaina austrumu skaistule, kas uzreiz visas savas bagātības neatklāj. Vienkāršam vērotājam šķiet, ka Maroka ir tikai saule, jūra, pludmales un izjādes kamieļa mugurā, taču ja tu esi hipijs, dvēselē panks vai vienkārši brīvdomātājs - Maroka ir vieta, kur tev jānokļūst!

Paradīzes ieleja stiepjas 7 kilometru garumā gar kalnu upīti Ankrim un ir ideāla vieta kalnu pārgājienam. Paradīzes ielejas "sirds" ir kalnu upīte, kurā var nopeldēties un tās krastos baudīt saules peldes. Drosmīgajiem ir iespēja lēkt upītē no apmēram 15 metru augstām klintīm. Starp citu, sešdesmitajos gados ieleja bijusi populāra hipiju pulcēšanās vieta. Leģenda vēsta, ka reiz šeit ir nonācis smagi slims vācu pāris. Abi vācieši Paradīzes ielejā pavadīja sešus mēnešus un mājās atgriezušies pilnībā veseli. Mēļo, ka tā arī cēlies ielejas nosaukums.

Marakeša ir Marokas simbols un tūristu galvaspilsēta Atlasa kalnu pakājē. Te apskatāmi muzeji, arhitektūras pieminekļi, bet svarīgākais ir izbaudīt vecpilsētas - medīnas ielu "mudžekli" -  pārdevēju rosīšanos un sasaukšanos tirgū, zīlnieču laimi sološos skatienus un  čūsku dīdītāju bezbailīgos trikus.

Agadira  ir kūrortpilsēta, kurā saule spīd vairāk nekā 300 dienas gadā. Atlantijas okeāna pludmale šeit ir "čum un mudž" no viesnīcām, kas atbilst visdažādākajām gaumēm un finansiālajām iespējām. Tāpēc "nekūrortniekam" nāksies nostaigāt krietnus gabalus, lai starp viesnīcu teritorijām izlauztos līdz jūrai. Pagājušā gadsimta 60.gados Agadira pārdzīvoja postošu zemestrīci, tāpēc nekādas gadsimtiem senas arhitektūras pērles te nevajag meklēt. Agadira ir ļoti mūsdienīga un atbilst visām kūrorta prasībām - saule, pludmale un nakts dzīve.

Esuveira ir neliela ostas pilsēta, un kūrorts Atlantijas okeāna krastā. Uz ostu jādodas laikā, kad no okeāna atgriežas zvejnieki. Tad zivis tiek liktas kastēs, svērtas, turpat arī tirgotas, ceptas un ēstas.

Esuveiras pludmales ir iecienījuši sērfotāji, kas pilsētu sauc par 'pilsētu, kurā mājo vējš'. Sērfotājiem pievienojās arī brīvdomātāji un hipiji. Te, savulaik, dzīvojis mūziķis Džimijs Hendrikss, kurš, kā apgalvo vietējie, gribējis iegādāties vecpilsētā veselu kvartālu, lai tajā varētu valdīt tikai roks, gari mati un absolūta brīvība. Diemžēl, viņa plāni nesaskanēja ar vietējās pašvaldības viedokli par pilsētas attīstību.


Tarudante tiek dēvēta par "mazo Marakešu", taču atšķirībā no savas "lielās māsas" Tarudante nav tūristu pārpildīta. Tā kā šī ir amatnieku pilsēta, medīnā atrodas daudz mazu veikaliņu, kuros var ne tikai iegādāties arābu un berberu darinātās lietas, bet arī paskatīties kā tās top. Tarudantei ir vēl vien liels pluss - šeit, atšķirībā no citām Marokas tūristu pilsētām, cenas ir daudz draudzīgākas.

Tagazote ir īsta sērfotāju paradīze, kurā pastāvīgo viļņu un silto laika apstākļu dēļ sērfošana iespējama gandrīz visa gada garumā. Pirmo reizi kāpjot uz sērfošanas dēļa gan iesakām izmantot instruktora pakalpojumus - apmēram 30 eiro dienā. Hidrotērpa un sērfošanas dēļa noma izmaksās apmēram 15 eiro dienā.

Kamēr vieni ķer vilni uz sērfa dēļa, citi vietējo zvejnieku pašdarinātajās koka laivās var doties okeānā makšķerēt. Parasti pēc pāris stundu copes, makšķernieks atgriežas ar pieklājīgu lomu - gan zivīm, gan dažreiz arī kalmāriem un astoņkājiem. Šāda prieka aptuvenā cena - 25 eiro.

Aourira ciemata jeb "Banana Village", kas atrodas netālu no Tagazotes iedzīvotāju galvenais rūpals ir banānu audzēšana. Trešdienās ciemu "ieņem" tirdziņš, kurā var iegādāties gan augļus, gan dārzeņus, gan arī visādas citas noderīgas lietas.

Esot Marokā, noteikti jāizbauda arī tradicionālā pirts jeb Hammam. Lielajās pilsētās tās līdzināsies Eiropas SPA, bet mazajos ciematos iespējams izbaudīt patiešām autentisku hammam. Ieeja šādos hammam maksā apmēram 1 eiro, bet vēl par pieciem marokāņi gatavi jūs iepriecināt ar skrubi un ķermeņa masāžu.

Un visbeidzot, ja plānojat doties uz Maroku jūlija beigās, visus iepriekšminētos jaukumus jums ir iespēja apvienot ar jogas nodarbībām. Vairāk informācijas meklējiet šeit.

Noderīga informācija:

Vīza: Latvijas Republikas pilsoņiem nav nepieciešama

Valoda: marokāņi runā savā arābu valodas dialektā, taču var saprasties arī franču un angļu valodās

Nauda: 1 Marokas dirhams ir 0.063 lati

Šogad no 9.jūlija līdz 7.augustam Marokā ir Ramadāns, kura laikā musulmaņi dienas gaišajā laikā nedrīkst ne ēst, ne dzert, savukārt pārējā laikā nedrīkst nodarboties arī ar seksuālām aktivitātēm.

Aptuvenā ceļojuma cena - no 300 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!