Foto: DELFI Aculiecinieks
Lūk plāns, kuru īstenojām savā ASV ceļojumā. Tas var noderēt par palīgu ikvienam, kas īsā laikā vēlas izbaudīt tās vietas metropolē, kas atzītas par ikonām. Trīs dienas Ņujorkā - tas nemaz nav tik maz, ja ir konkrēts plāns, kurp doties!

Diena pirms
Ielidojot Ņujorkā vakarā, jums ir iespēja iekārtoties naktsmītnē, atrast tuvāko pārtikas veikalam vai paēst vakariņas kādā krodziņā. Ceļam no lidostas līdz naktsmītnei iesaku izvēlēties taksi - Ņujorkā tam būs viena noteikta cena (52$) uz jebkuru punktu Manhetenā, brauciens ļaus izbaudīt pirmos lielpilsētas skatus un bez bažām nokļūt nepieciešamajā vietā.

Pirmā diena - Midtown Manhattan

Iesaku celties agrāk - tas ir viegli, pateicoties laika zonu maiņai un laika starpībai. Izvēlieties brokastot uz vietas vai pa ceļam noskatītā kafejnīcā.  Pirmo dienu sāciet ar Manhetenas vidusdaļu (Midtown Manhattan) - atpazīstamākie debesskrāpji pret zilajām debesīm, Taimskvērs (Time Square), Brajenta parks (Bryant Park), Centrālā stacija un Rokefellera centrs. Kā pirmo mēs izvēlējāmies ekskursiju ar gidu, kas piedāvā divu stundu laikā uzzināt ko vairāk par konkrēto rajonu. Tūrei nav noteikta cena - katrs apmeklētājs to nosaka pats, tās noslēgumā gidam atstājot dzeramnaudu. Iesaku izvēlēties kādu no piedāvātajām tūrēm, jo ik reizi tā ļauj iepazīt pilsētu no neparastiem skatpunktiem.

Skatu platforma
Tā kā ekskursija noslēdzas pie Rokefellera centra, tas ir īstais brīdis, lai apmeklētu debesskrāpja skatu laukumu. Ņujorkā var izvēlēties kādu no divām populārākajām skatu platformām - Empire State Building un Top of the Rock Rokefellera centrā. Izvēlamies par labu otrajam, jo tajā var iegādāties biļetes uz konkrētu laiku un bez stāvēšanas rindā nokļūt septītajās debesīs virs lielpilsētas. Lai arī Empire State Building šķiet ikonu ikona, neskaitāmās atsauksmes par garām rindām un ilgu gaidīšanu lika izlemt par Top of the Rock, un tas neļāva vilties. Vienā mirklī var nokļūt liftā un traukties uz 67. stāvu, kur skatu uz Ņujorku var vērot pilnībā stiklotā skatu laukumā, ar stiklu ierobežotā laukumā stāvu augstāk un pašā virsotnītē - kur skatu uz betona džungļiem vienā pusē un Centrālparku otrā neaizsedz pat stikls. Lai arī šis ir viens no dārgākajiem objektiem (27 dolāri pieaugušajam), tas ir tā vērts - elpa aizraujas un Ņujorka ir pārskatāma kā uz delnas.

Pusdienas
Nobraucot Rokfellera centra pagrabstāvā, atradīsiet neskaitāmas kafejnīcas, salātu un zupu stendus, saldumu un saldējuma tirgotavas. Izvēlieties ko sātīgu un brīdi ieturiet pauzi.

Laiks muzejam
Pēc pusdienām iesaku izvēlēties kādu no muzejiem, kas atrodas netālu. Turpat ap sūti atrodas modernās mākslas muzejs - "MoMa". Pat ja neesat lieli mākslas cienītāji, slavenā  Vinsenta Van Goga "Zvaigžņotā nakts", Polloks, mūsu pašu Rotko iedvesmo. Muzeja vietā varat apmeklēt Ņujorkas bibliotēku vai, piemēram, ANO ēku. Mēs uz ANO ēku dodamies neplānoti, protams, tūre ēkā izpaliek, bet arī tāpat vien noiet tai garām ir to vērts - iespaidīgā ēka, slavenā mezglā sasietās pistoles skulptūra, kā arī "miera" mājai ironiskie nocietinājumi un barjeras paliek atmiņā.

High Line
Pēcpusdienu / vakaru iesaku pavadīt Čelsijas (Chelsea) rajonā (turp brauciet ar metro!), kur sākas High Line parks - izbijušas dzelzceļa sliedes, kas pārvērstas gandrīz divus kilometrus garā parkā ar koku, krūmu un ziedu stādījumiem, koka guļamkrēsliem un ūdens tērcēm. Lieliska pastaiga saulrietā, kur var neticamā kārtā izbaudīt lielpilsētas harmoniju ar dabu. Noguruma pievārēti, atlaidieties uz koka guļamsola vai izmērcējiet kājas ūdenī.

Omāri
Dodieties lejā no High Line un apmeklējiet Čelsijas tirdziņu (Chelsea Market) - hipsterīgu tirdziņu, kur ir gan dažādi zīmolu veikaliņi, gan ēstuves un kafejnīcas. Šis ir brīdis, lai ieturētu vakariņas. Zivju tirgū iesaku izvēlēties omāru, kuru uz vietas iztvaicēs, sadalīs gabalos un apslacīs ar sviestiņu, lai pēc brīža to baudītu turpat pie galda. Lieliski! Ja neesat zivju cienītāji, paņemiet zupu vai sviestmaizes. Ir vēls, un laiks doties mājā, lai izgulētos nākamās dienas piedzīvojumiem.

Otrā diena - Downtown Manhattan

Brokastis
Brokastīs iesaku izvēlēties klasisku amerikāņu ēstuvi (diner). Mēs ironiskā kārtā tādu noskatām ķīniešu rajonā. "Everest" izvēlējāmies pozitīvo atsauksmju un piezīmes dēļ, ka tur bieži ieturās policisti - tā esot laba zīme. Nebūsiet vīlušies - garšīgas omletes, olas ar bekonu un kļavas sīrupu, kafija, kura nemitīgi tiek papildināta. Izcils dienas sākums!

Pier 17
Uzreiz pēc brokastīm dodieties uz 17. piestātni, kas ir kļuvusi par nelielu tirdziņu ar jauku dēļotu piestātni un skatu uz Bruklinas tiltu. Saulainā rītā tā ir lieliska vieta, arī apmeklētāju pūļi nav manāmi. Te piestāj peldošais taksītis (Water taxi), no kura klāja var apbrīnot Ņujorkas siluetus, apmeklēt Brīvības statuju un nokļūt citās piestātnēs Manhetenā.

Ņujorkas Federālā Banka
Dodamies dziļāk Lejasmanhetenā (Downtown Manhetten). Iepriekš piesakoties, ikviens var apmeklēt apmēram stundu garu ekskursiju Ņujorkas Federālajā bankā, kuras laikā apmeklēsiet zelta krātuvi bankas pagrabstāvā (to mēģināja aplaupīt vienā no filmas "Cietais rieksts" sērijām). Laba iespēja bez maksas ieskatīties kādā no grandiozajām ēkām un savām acīm redzēt zelta krājumus, kuri varētu būt katra kramplauža sapnis.

9/11 Memoriāls
Dažus kvartālus tālāk atrodiet rindas galu 9/11 Memoriāla apmeklējumam. Izprintējiet bezmaksas biļetes iepriekš un esat gatavi vairākkārtējām pārbaudēm, lai pēc 20 minūtēm iekļūtu memoriāla teritorijā. Tas ir iespaidīgs - divi milzīgi ūdens objekti, kas uzbūvēti uz divu sagrauto ēku pamatiem, gar tā malām iedrukātie bojāgājušo vārdi un mazas piemiņas lietiņas, kas atstātas uz objektu malām.

Volstrīta un finanšu rajons
Tepat apkārtnē jānoskata kafejnīca vai svietmaižu tirgotava, jāpaņem kas līdz un jāiekārtojas uz Federal Hall ēkas kāpnēm, lai pievērstu skatu slavenajai Ņujorkas biržai, pavērotu apkārtni un atpūstos. Mēs izvēlamies iziet tūrē, sekojot Trip Advisor aplikācijai - ar maršrutu un piezīmēm par ievērojamajām vietām šajā rajonā.

Brīvības statuja
Laika un naudas taupīšanai, Brīvības statujas apskatei izvēlieties bezmaksas prāmi, kas dodas uz Ņūdžersiju. Tas nepiestāj pie Brīvības statujas salas, bet jūs varat izbaudīt tās skatu un atpakaļceļā - arī iespaidīgu skatu uz Manhetenu no malas.

Battery park
Izkāpjot atkal uz Manhetenas, paņemiet hotdogu no tuvākā stenda. Piesēdiet Baterijas parkā. Ja ir kāre - parkā ir iespējams izīrēt velosipēdus vai vienkārši izstaigāt to.

Time Square naktī
Kāpiet metro un dodieties atpakaļ uz Manhetenas vidusdaļu. Apmeklējiet kādu no zīmolu lielveikaliem - Macy's vai Bloomingdales, vai apmeklējiet slaveno 5. avēnijas Apple veikalu. Pat ja Apple produkti jūs atstāj vienaldzīgu, īpašā veikala arhitektūra un draudzīgā atmosfēra ir daļa no Amerikas apmeklējuma pieredzes. Pēc tā nesteidzīgi jāaiziet līdz Taimskvēram, lai to izbaudītu jau otrreiz - vakara tumsā, kur var piesēst skatītājiem domātās tribīnēs vai ieklīst kādā tūristiem  domātā veikaliņā - nopirkt pastkartes, ko nosūtīt draugiem.

Vakariņās var doties uz kādu no izvēlētajiem krodziņiem, paņemt ātrās uzkodas kādā no ēstuvēm vai ko līdzņemšanai naktsmītnē. Iespējams, vēlaties izbaudīt Ņujorkas nakts dzīvi - ir īstais vakars to darīt!

Trešā diena

Centrālparks
Pēc brokastīm dodieties uz Centrālparku, kas ir viens no Ņujorkas centrālajiem objektiem un ikonām. Jūs varat doties vairāku stundu pastaigā, izbaudīt ielu muzikantu performances un nogaršot amerikāņu tik iecienīto baranciņu (pretzil). Vai arī izvēlēties vienu no saulainajām Centrālparka pļaviņām, apgulties un pāris stundas izbaudīt savu klātbūtni pasaules metropolē un noskatīties garāmgājējos.

Centrālparkā varat izmantot iespēju apmeklēt Centrālparka Zoo un/ vai pieķert klāt Amerikas dabas muzeju (American Museum of Natural History), Gugenheima mākslas muzeju (Solomon R. Guggenheim Museum) vai kādu citu kultūras punktu parka malā.

Pēc Centrālparka ir laiks doties tālāk - mūsu gadījumā uz Vašingtonu. Bet trīs dienu laikā esam apmeklējuši skaistākās, aizraujošākās vietas Ņujorkā. Tas, protams, nav pietiekoši, bet tajā pašā laikā tik daudz, cik šādā īsā laikā ir iespējams pagūt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!