Foto: Shutterstock
Pieprasījums pēc ekonomiskās klases lidojumiem pēdējo desmit gadu laikā pieaudzis līdz neticamam apmēram. Šādi lidojumi kļuvuši pieejami gluži vai ikvienam, diemžēl tas nozīmē arī, ka reizēm pasažieri neuzvedas priekšzīmīgi.

Lidojums – kur gan vēl labāk novērot mīlestības vai naida pilnas attiecības? Lai arī ceļojums parasti ietver sevī cerības uz labi pavadītu laiku, melotu, ja teiktu, ka pieredze lidojot vienmēr ir laba. Lūk, daži padomi, kas ļaus izvairīties no nonākšanas citu pasažieru naidpilnu atmiņu stāstos!

1. Kad ej pa lidmašīnas centrālo eju, bez vajadzības nelieto krēslus, kā atbalsta punktus. Ik reizi, kad atspiedies ar roku pret cita pasažiera sēdvietu, izraisi nelielu "zemestrīci", un, ja kaut reizi esi to piedzīvojis, zini, cik tas ir kaitinoši un nepatīkami. Tāpat arī, pieceļoties, lai aizietu uz labierīcībām lidojuma laikā, neturies pie priekšējā sēdekļa. Labāk izmanto sava sēdekļa roku balstus, nevis rausti un spārdi priekšā sēdošo.

2. Novieto bagāžu tā, lai tā aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas. Bieži ceļotājs iemet savu somu bagāžas nodalījumā tā, ka tā aizņem vismaz divām bagāžām paredzēto vietu, bet tas tikai aizkavē lidmašīnas pacelšanos, jo stjuarti un citi pasažieri ilgāk meklē vietu, kur likt savas somas.

3. Paskaties atpakaļ, pirms atgāz krēslu, lai atpūstos. Īpaši, ja augumā esi garāks, ekonomiskajā klasē lidojot, jau tāpat ir maz vietas, tādēļ noteikti esi izbaudījis, cik kaitinoši ir, ja, piemēram, strādā ar datoru, un pēkšņi priekšā sēdošais nolemj atlaist sēdekli atpakaļ. Dators trāpa tieši pa pieri! Šādi nav iespējams pastrādāt pat tad, ja tev būtu tiranozaura īsās roķeles. Tādēļ paskaties atpakaļ un centies neradīt milzu diskomfortu aizmugurē sēdošajam, iegūstot sev dažus centimetrus vietas. Tomēr, ja kāds to nodara tev, vari droši aizrādīt un cīnīties par to, lai lidojums nekļūtu pārāk apgrūtinošs. Diemžēl strīds šādās reizēs bieži ir vienīgais veids, kā risināt problēmu.

4. Neēd lidmašīnā pārtiku ar stipru aromātu. Ar nolūku nerakstījām "smirdīgu ēdienu", jo vienam var patikt ķiploku grauzdiņu aromāts, citam no tā kļūst slikti. Ja jāpavada trīs stundas blakus kungam, kas notiesā aromātiskas desmaizītes, vai dāmai, kas ēd tunča salātus, brauciena beigās tiešām var kļūt nelabi. Tas pats attiecas uz spēcīgām smaržām...

Foto: Shutterstock

5. Sasveicinies ar blakussēdētāju. Protams, visi esam dzirdējuši un "izbaudījuši" braucienus, kad blakussēdētājs nevar vien apklust, tomēr pieklājība vienmēr būs patīkama un pat nepieciešama, ja jau turpmākās stundas pavadīsiet tik tuvu blakus. Turklāt var taču izrādīties, ka blakussēdētājs ir patīkams sarunu biedrs! Protams, jāvadās pēc situācijas, un, ja redzi, ka blakussēdētājs jau virpina rokās austiņas, dod viņam iespēju pārtraukt sarunu un klaustīties mūziku.

6. Nespraucies garām rindai, kas gaida uz drošības kontroli, iekāpšanu vai izkāpšanu. Tas nokaitinās visus! Pilnīgi droši, ka lidmašīnā vietas pietiks un visi reizē nonāksiet galamērķi, tāpēc nav vajadzības krist citiem uz nerviem. Šādā situācijā arī nesāc strīdu ar darbiniekiem, norādot uz savu svarīgumu vai nepieciešamību steigties - tā nepārprotami izraisīsi vēl lielāku nepatiku pret sevi. Turklāt tas noteikti nav iedarbīgāk par vienkāršu, pieklājīgu palūgšanu.

7. Nestāvi lidmašīnas ejā, gaidot uz labierīcībām. Skaidrs, ka tev ir vajadzība, bet jau tā lidmašīnā valda šaurība, un tas, ka karājies vai spiedies virsū citiem pasažieriem, situāciju neuzlabos. Turklāt noteiktas ķermeņa daļas šādi atrodas citiem pasažieriem tieši pie sejas, un, ja sēdi lidmašīnas sākumā vai beigās, uz tualeti gaidītāji var pamatīgi sabojāt lidojumu.

8. Nespaidi izsaukuma pogu! Tā rada nepatīkamu troksni, kas kaitina gan blakussēdētājus, gan stjuartus. Lidojuma pavadoņi pa eju iet ik pēc dažām minūtēm – tad arī pieklājīgi palūdz, kas nepieciešams.

9. Ja lido ar mazu bērnu, paņem līdzi ausu aizbāžņus, ko izdali apkārtsēdošajiem. Skaidrs, ka bērns var justies slikti un tāpēc raudāt, bet tas ir mokoši arī apkārtējiem. Ausu aizbāžņi tiešām labi risina šo problēmu! Tāpat arī smaids un pieklājīga atvainošanās. Savukārt, ja lido ar lielākiem bērniem, izskaidro viņiem pirms lidojuma, kā uzvesties, lai citiem netraucētu.

10. Klausi lidmašīnas personālam – izslēdz elektroierīces, novieto galdiņu un sēdekli pareizā pozīcijā paceļoties un nolaižoties, piesprādzējies un netrokšņo – tas viss ir gan tavai drošībai, gan arī kārtībai lidmašīnā un apkārtējo labā.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no CNN.com, Cntraveler.com un Passengershaming.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!