Foto: DELFI
Tikai trīs stundu brauciena attālumā no Rīgas ir šarmanta pilsētiņa Vīlande (Viljandi). Tur ērti var nokļūt ar automašīnu vai autobusu, sākumā braucot līdz Pērnavai un tad pārsēžoties autobusā, kas dodas uz Tartu. Pirmdienas rītā busā bija vēl daži latviešu un vēlāk, pastaigājoties pa pilsētu, nejauši dzirdēju kāda pārīša teikto: "Te taču izskatās kā Cēsīs!" Nevaru ne apstiprināt, ne noliegt – būs vien jābrauc lūkot savām acīm vai jāmēģina saskatīt līdzība fotogrāfijās.

Pirms pastaigas pa pilsētu vērts iegriezties tūrisma informācijas centrā (Vabaduse plats 6) un paķert pilsētas karti, kur glīti iezīmēti nozīmīgākie apskates punkti, pieejamas kartes arī angliski un krieviski. Turpat var iegādāties pastkartes un markas, lai vēlāk, baudot maltīti omulīgajā Zaļās mājas terasē, sarakstītu sveicienus draugiem. Vietējie šo kafejnīcu iecienījuši arī kā vietu, kur savos līdzi paņemtajos trauciņos iegādāties putraimus un miltus. Tūristi tur var cierēt uz kūkām un citiem saldiem našķiem un tad doties pārliecināties, ka apzīmējumu "pilsēta romantiķiem" apliecina arī baltās rozes, kas ir Vīlandes simbols un zied visos parkos.


Vīlande vēsturiski ir bijusi viena no Hanzas savienības loceklēm, jo upes to savienoja ar Pērnavu un Tartu, kas šobrīd gan ir izžuvušas un upju transports starp pilsētām vairs nav iespējams. Pašlaik tūrisma jomā tā sadarbojas arī ar citām Hanzas pilsētām un ir daļa no projekta "Explore Hansa", kas apvieno pilsētas Latvijā, Igaunijā un Zviedrijā.

Pastaiga pa pilsētu

Foto: DELFI
Vispirms devos uz pils parku, ko ieskauj divi vaļņi. Lietainā dienā vērts uzmanīties, kur sper savu kāju, jo vietām takas ir šauras, bet aizas stāvas. Novērojumi liecina – tā ir skriešanas un bučošanās paradīze, jo grantētās taciņas ved viscaur parkam, bet randiņiem ierīkoti soliņi ar skatu uz ezeru. Ja palaimēsies, tad ieraudzīsi cietokšņa teritorijā 12 aitas, kas aizstāj zāles pļāvējus.
Foto: DELFI
Noteikti apskati piekaramo tiltu, kas 1879. gadā izgatavots Rīgā!
Foto: DELFI
Vīlande ir viena no pirmajām pilsētām Igaunijā, kur uzstādīts ūdens tornis un ierīkota kanalizācija. Tornis uzcelts 1911. gadā un 2001. gadā atjaunots. Šobrīd tajā apskatāma izstāde par Vīlandē ražotajām lidmašīnām, kā arī ūdens torņa vēstures ekspozīcija. Mazākajiem torņa apmeklētājiem tur sarūpēti soliņi uz kā pakāpties. No 1. maija līdz 31. augustam tas katru dienu atvērts no pulksten 11 līdz 18, bet septembrī no pulksten 10 līdz 17 no otrdienas līdz sestdienai. Pieaugušajiem būs jāšķiras no diviem eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem no viena eiro. Iespējams iegādāties ģimenes biļeti (4 eiro) vai pieaugušo grupas biļeti (10-15 personām - 15 eiro).
Foto: DELFI
Apauj ērtus apavus, jo vecpilsētas ielas ir bruģētas, un pirms viesošanās izpēti pasākumu programmu. Lielākais notikums ir ikgadējais tautas mūzikas festivāls, kas norit jūlija beigās un pulcē ļaudis no malu malām. Iecienīta ir arī kafejnīcu nakts un lielā sacīkšu diena maijā, kad skrējēji joņo apkārt ezeram.

Dabas taka apkārt ezeram

Foto: DELFI

Atceļā no pilsdrupām, ej gar pirmo valni, tad nonāksi līdz pļavai, kur simtgadīgā ozolā iekārtas "Instagram" cienīgas šūpoles. Uzņem pāris bildes un kāto uz ezera pusi. Noskaņojies kārtīgai pastaigai, jo apkārt ezeram ved 12 kilometrus gara taka, ko iecienījuši nūjotāji un skrējēji.

Pats ezers ir 11 metrus dziļš, 450 metrus plats un gandrīz piecus kilometrus garš. Igaunijā tas ir labi zināms pateicoties dziesmai par laivinieku, kurš dzīvo Vīlandē un augu dienu sapņo par zilacaino daiļavu, ko redzējis jaunībā. Čāpojot pa taku, nonāksi līdz skatu tornim no kurienes paveras skats uz pilsētu un ezera ieleju.
Foto: Silver Tõnisson
Šo dabas taku var baudīt visos gadalaikos, tāpēc galerijā vari apskatīt igauņu fotogrāfa pastaigu oktobrī.

Ekstravagantais naivās mākslas centrs

Foto: DELFI
Lietus dēļ nejauši ieblandījos Kondas naivās mākslas centrā, kas atklāts 2003. gadā un nosaukts par godu vienam no Igaunijas labākajiem naivistiem – Paulam Kondasam (kartē meklē "Pikk 8"). Uz jautājumu, kas tad ir naivisms, centra darbinieki izstāstīja, ka naivisti ir mākslinieki, kas gleznošanu apguvuši pašmācības ceļā. Centrā izstādīti naivistu darbi, kā arī Igaunijas "izstumto" ("outsider") darbi. Atpazīstamākā glezna ir Kondasa "Maasikasööjad" jeb "Zemeņu ēdāji", kas radīta 1965. gadā.
Foto: DELFI

Tieši šīs gleznas dēļ pilsētā ir astoņas betona zemenes, kā arī suvenīru bodes plaukts ieliecies no zemeņu auskariem, čībām un magnētiņiem. Interesanti, ka visi betona zemeņu kātiņi pilsētā norāda uz Kondas centra pusi. Pauls Konda savos darbos suminājis Igaunijas kultūru, ko miksējis ar murgiem, sapņiem un seksualitāti, padomju gadu apspiestību un kara šausmām. Pievērsiet uzmanību gleznai, kur attēlots Ziemassvētku vecītis ar eglīti, sēžot laivā un makšķerējot ezera vidū. Komiskākais ir fakts, ka šis ezers ir meteorīta krāteris un tur nemaz nav zivju, ko noķert.

Tā kā šī centra izveide bijusi pašvaldības iniciatīva, cenas ir draudzīgas, lai piesaistītu vairāk apmeklētāju – pieaugušajiem ķešā jābūt diviem eiro, bērniem, skolēniem un studentiem – vienam eiro.

Vārdu sakot, ja gribas izrauties no ikdienas, Vīlande ir piemērota gan nesteidzīgām pastaigām, gan līksmām ballītēm, atliek vien izvēlēties īsto nedēļas nogali, kad turp doties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!