Foto: Privātais arhīvs

20 studentu komandas no Latvijas cīnās par iespēju septiņās dienās bez naudas un sakaru līdzekļiem apceļot visu Eiropu, kā valūtu izmantojot tikai enerģijas dzēriena "Red Bull" skārdenes.

Šāda iespēja būs 165 studentu komandām no vairāk nekā 50 valstīm visā pasaulē, bet pirms tam ar īsa klipa palīdzību jāuzvar atlasē – interneta balsojumā. Balsošanas periods ir no 14. februāra līdz 25. februārim. Astoņi kandidāti, kas būs ieguvuši visvairāk balsu Latvijā, varēs piedalīties komandu finālatlasē. Pēc tam ekspertu komisija no tiem izvēlēsies divas komandas, kas piedalīsies "Red Bull" akcijā "Can You Make It?" (Vai tu vari to izdarīt?)

Viņi tad arī varēs piedalīties piedzīvojumu, šarma un stratēģijas pilnā ceļojumā, atbildot uz jautājumu "Can You Make It?". Pasākuma laikā būs jāizpilda traki izaicinājumi un jānokļūst kontrolpunktos, kur, izpildot uzdevumus, varēs saņemt vēl "Red Bull" bundžiņas. Kopumā no visas pasaules konkursam pieteikušies un atlasē ar saviem videoklipiem piedalās vairāki tūkstoši komandu. Katrā valstī notiek balsošana par savām komandām.

Visu komandu videoklipus var atrast šeit.

Lūk, dažu Latvijas jauniešu stāsti un motivācija, piedaloties šajā konkursā.

"Taker"

Foto: Ekrānuzņēmums

Šim pārbaudījumam ar klipu, kurā jaunieši -15 grādu temperatūrā peldas āliņģī, piedalās arī Spontāno pārgājienu organizatori – Andra Marta Krēsliņa, Matijs Babris un Sallija Bule. "Pārstāvam Rīgas Tehnisko universitāti kā komanda "Taker" un ceram tikt uz Parīzi ar "Red Bull" palīdzību, pa ceļam radot neprātīgus piedzīvojumus, apmeklējot vairākas Eiropas valstis un pildot uzdevumus kontrolpunktos. Tas ir liels izaicinājums, tāpēc gribam gan sev, gan citiem parādīt, ka pat vistrakākie sapņi ir realizējami," saka Andra.

Jauniešu klips apskatāms šeit.

Trīs traki latvieši

Foto: Privātais arhīvs

Šīs komandas sastāvā ir trīs puiši - "3 Crazy Latvians" (3 traki latvieši) - Dāgs Rozenbahs, Kristiāns Indrāns un Gatis Jaunzems. Viņi par sevi saka: "Sabiedrības neizbēgama tendence ir ieslīgt rutīnā. Mums šis vārds izraisa nelabumu, jo iekšā vienmēr ir sēdējusi neapmierināma vēlme pēc piedzīvojuma. Pēc kā jauna, vēl nepieredzēta."

Ceļošanas kāre puišiem radusies pērnajā vasarā. "Bija silts vasaras vakars un sēdējām Valmieras centrā pie ezeriņa. Bija tāda sajūta, ka esam mazliet ieslīguši rutīnā. Nolēmām, ka nākamās nedēļas laikā sakravāsim ceļojuma somas un dosimies Eiropas centra virzienā. Kur un kā, mums nebija ne mazākās nojausmas. Vienīgā zināmā lieta bija tas, ka sāksim no Polijas galvaspilsētas Varšavas. Tā nu divu nedēļu laikā nonācām trīs Eiropas galvaspilsētās – Varšavā, Budapeštā un Bratislavā. Apceļojām piecas valstis (Poliju, Čehiju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju), pārgājām Augstos Tatrus. Šī bija mūsu izpratne par ceļošanu – dzīvot pie dabas, nezināt, kur nonāksim nākamajā dienā un kad atgriezīsimies mājās. Ceļošana sākas tikai tad, kad esi gatavs izkāpt ārpus savas komforta zonas (dzīvot viesnīcā, sēdēt pie baseina un vakarā iet atpakaļ uz savu istabiņu, kur kāds ir saklājis tavu gultu). Šis ceļojums bija sākums mūsu idejai vismaz reizi gadā doties ārpus Latvijas, lai gūtu jaunu pieredzi un ieraudzītu pasaules dažādību.

Tā nu nepagāja ne pusgads, kad ieraudzījām iespēju piedalīties "Red Bull" konkursā "Can you make it". Tas bija tieši tas, ko meklējām. Tā nu izveidojām komandu "3 Crazy Latvians" (3 traki latvieši). Tā nu tagad cenšamies iekļūt to astoņu komandu starpā, kuras savāks visvairāk balsu. Cerams, ka tas izdosies un pēc tam tiksim izvēlēti lielajam finālam.

Diez vai viss apstāsies pie šī konkursa. Kā nekā mēs tikai nesen sākām ceļot un apetīte vēl nav apmierināta. Šīs vasaras laikā plānojam doties ārpus Latvijas robežām un cerams, ārpus Eiropas robežām. Pagaidām sapnis ir šovasar doties uz Jaunzēlandi vai Austrāliju, un tur kājām, stopiem, motorolleriem apceļot valsti un smelties zināšanas un jaunu pieredzi. Protams, ka nebēdāsimies, ja nesanāks nokļūt tur. Ir visai lielas iespējas, ka ideja par galamērķi radīsies tikai nedēļu pirms brauciena. Viens nu ir skaidrs, uz vietas mēs nesēdēsim. Vajadzēja tikai vienu vakaru, lai mūs ierautu "wanderlust" jeb ceļojumu kāre."

"3 Crazy Latvians" pieteikums konkursam ir redzams šeit.

Tumšie vilki


Arī trīs Rīgas Tehniskās universitātes studenti, topošie inženieri, – Edijs Matīss, Jānis Akmentiņš un Ēriks Podgurskis – piedalās konkursā kā komanda "Dark Wolves".

"Lai arī esam topošie inženieri un daudz mācāmies, daudz laika veltām savam hobijam - sportam. Edijs aizrāvies ar kikboksu, Jānis ar ekstrēmo sportu - bmx braukšanu, un Ēriks ar ko pilnīgi citādu un Latvijā ne tik bieži dzirdētu - frisbiju. Atrodam arī laiku, lai piedalītos dažādos konkursos un paplašinātu savu redzes loku. Viens no tādiem konkursiem ir arī "Can You Make it?", kurā piedalāmies šobrīd. Tas ir milzīgs piedzīvojums, bet, lai tur tiktu, vajag lielu atbalstu mūsu izveidotajam video. Video ideja ir parādīt, kāpēc šim konkursam ir jāizvēlas tieši mūs. Tāpēc parādām katrs savu stipro pusi un reizē arī to, ka esam tehniski domājoši cilvēki.

Šajā konkursā izvēlējāmies pieteikties, jo tas ir lielisks veids, kā iziet ārpus savas komforta zonas, kļūt sabiedriskākam, uzlabot svešvalodu prasmes, pastiprināt un pārbaudīt draudzību. Tā ir arī iespēja pieredzēt ko tādu, kas iepriekš nav pieredzēts, tas viennozīmīgi būtu mūsu dzīves lielākais piedzīvojums. Redzēt daudz jaunu vietu, satikt jaunus cilvēkus, darīt trakas lietas. Brīnišķīga iespēja izrauties no ikdienas steigas, un septiņas dienas pavadīt pilnīgi citā pasaulē," stāsta Jānis.

"Dark Wolves" videoklipu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!