Svētdien, 28. maijā, pie Rīgas Motormuzeja tika dots svinīgs starts mikroautobusu "Latvija" ekspedīcijai uz Vladivostoku. Tālajā, aptuveni mēnesi ilgajā ceļā devās trīs ekipāžas no Latvijas un viena no Krievijas. Pašlaik jau veikti vairāk nekā 2000 kilometri, bet priekšā vēl tāls ceļš. Lūk, pirmā reportāža no šī brauciena. Turpmāk ik nedēļu ziņosim, kā "Latvijām" veicas Krievijas plašumos.

Ekspedīcijas mērķis ir atkārtot 1977. gada ekspedīciju "No okeāna līdz okeānam", kad ar Latvijā ražotajiem mikroautobusiem "RAF 2203" notika auto izmēģinājuma brauciens no Liepājas līdz Vladivostokai. Vairāk lasiet šeit.

Ceļš līdz Vladivostokai ir aptuveni 11 000 kilometru pa maršrutu: SanktpēterburgaMaskava – Ņižņijnovgoroda – Kazaņa – Naberežnije Čelni – Ufa – Čeļabinska – Petropavlovska – Omska – Novosibirska – Irkutska – Baikaļska – Ulan Ude – Čita, Habarovska – Vladivostoka. Atšķirībā no 1977. gada, kad daļu maršruta mašīnas bija spiestas veikt uz dzelzceļa vagonu platformām, šoreiz plānots pašiem nobraukt visu ceļu.

"Nobraukti vairāk nekā 2000 kilometri, apmeklēta Pleskava, Sanktpēterburga, Veļikijnovgoroda, Dubna, Maskava, Vladimira. Tiesa, Dubnā un Maskavā bija tikai divas no mūsu ekipāžām. Trešā ekipāža Veļikijnovgorodā, par kuras eksistenci pat pirms tam īsti nezināja, nopietni laboja mašīnu. Tagad atkal visi esam kopā Ņižņijnovgorodā – automašīnu GAZ un Kaspara Daugaviņa pēdējā laika mājvietā.
Esam jau izbaudījuši Krievijas robežas šķērsošanas īpatnības, cīņu ar spiegiem – Sanktpēterburgas 1. autobusu parkā mūs neielaida, jo esam ārzemnieki un varam nozagt slepenu autobusu plānus... Taču esam arī saskārušies ar nesavtīgu vēlmi palīdzēt, sajūsmu par mašīnām, kas jaucas ar neticību, ka tiksim līdz Vladivostokai.

Latvijā aizvadītas pašvaldību vēlēšanas, bet mūsu sešas balsis šoreiz izpalika – priekšlaicīgi varēja nobalsot tikai no 31.maija. Ja būs kā vienmēr, vismaz nejutīsimies tik muļķīgi," raksta ekspedīcijas pārstāvis Ivars Šenbergs.

Toreiz, 1977. gada maija beigās, no Liepājas uz Vladivostoku devās trīs mikroautobusi "RAF 2203″ autovadītāja izmēģinātāja Valda Branta vadībā. Braucienā piedalījās arī Rīgas kinostudijas dokumentālo filmu radošā komanda, divi žurnālisti un ārsts.

Par godu šīs ekspedīcijas 40 gadu jubilejai un Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) 45 gadu jubilejai šogad leģendārā ekspedīcija līdz Vladivostokai tiks atkārtota, ar trim restaurētiem "RAF 2203" mikroautobusiem veicot šo pašu maršrutu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!