Somā (Soomaa) nacionālais parks Igaunijā atrodas starp Pērnavu un Vīlandi, apmēram pusotras stundas brauciena attālumā no Igaunijas galvaspilsētas un 2,5 stundu brauciena attālumā no Rīgas. Tas 1993. gadā tika izveidots ar mērķi aizsargāt lielas mežu un purvu platības, kā arī saglabāt mežu kultūru šajā reģionā. Pašlaik Baltijā tā ir viena no maģiskākajām un interesantākajām vietām laivošanai pavasarī.

Visa gada garumā tūristi šeit var izmantot pastaigu takas, kas ir izveidotas gan purvos, gan arī mežā. Bez savvaļas dzīvnieku vērošanas dabas parks piedāvā arī izjādes ar zirgiem, dažādas aromātiskās un eksotiskās pirtis, kā arī interesantas fototūres, laivu būvēšanas meistarklases, putnu vērošanu un citas aktivitātes. Somā ir plaši iecienīta vieta smaiļotāju vidū.

Upju kritums šajā reģionā ir ļoti mazs, tāpēc ūdens tilpnes, kas iztek no augstienēm, ledus iešanas laikā izkāpj no krastiem. Tas ir īstais brīdis, lai dotos uz Somā, jo laivot var visur, arī pa applūdušajām takām un pagalmiem. Šo laiku šeit sauc arī par piekto gadalaiku, teikts Visitestonia.com.

Fotogrāfs Mārtiņš Plūme kopā ar draugiem no Lūzumpunkts Somā bija šī gada 6. un 7. februārī. "Pirmajā dienā un naktī mēs izbraucām maršrutu, meklējot, kur ir iespējams labāk laivot, un nākamajā dienā kopā ar grupiņu ceļotāju, kas atbrauca no Latvijas, izbraucām to pašu pa dienu," stāsta Mārtiņš, kas šajā braucienā uzņēmis virkni satriecoši skaistu fotogrāfiju.

Savā mājaslapā www.pluume.lv par šo braucienu viņš raksta: "Somā nacionālais parks ir purviem bagāta teritorija Centrāligaunijā, kur nokļūt no vienas vietas uz citu ne vienmēr ir tik vienkārši. Apmeklētājiem vislabāk zināms ir sniega kušanas laiks, vai laiks pēc lielām lietavām – tie ir Somā plūdi jeb piektais gadalaiks, kad visi zemākie meži, ceļi un pat pagalmi ir applūduši. Tādās dienās vienīgais pārvietošanās līdzeklis ir laiva. Sasniedzot maksimālo plūdu līmeni, ūdens var pārklāt teritoriju 7–8 kilometru garumā, dažos gados plūdu zona ir aptvērusi pat 150 kvadrātkilometrus. Kopā ar Lūzumpunkta draugiem dodos divu dienu ekspedīcijā izzināt šīs teritorijas. Negaidītais lietus nakts vidū izjauc mūsu ieceri gulēt hamakos virs ūdens. Izlijuši un slapji parkā atrodam mīlīgu guļbaļķu namiņu, kas kļūst par mūsu naktsmājām. Patiesībā piedzīvojumi izvēršas labāki, kā gaidījām!"

Lūk, ieskats šajā braucienā caur Mārtiņa fotoobjektīvu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!