Šoreiz, pēc klausītāju un skatītāju ieteikuma, Latvijas jaunatklāšanas raidījuma "TE!" vadītājs Pauls Timrots devās apskatīt vienu no vecākajām Latvijas pilīm ar maldinošo nosaukumu – Jaunpils. Sākumā viņš, protams, ieskatījās arī tās mājaslapā, un izrādījās, ka tur ir krietni daudz tūrisma piedāvājumu. Tad nu cerības Jaunpilī ieraudzīt ko labu bija visai augstas.

Jāpiebilst, ka pasaulē ir vairāk nekā 100 pilsētas ar nosaukumu Jaunpils (protams, biežāk tās sauktas angliskajā vārdā "Newcastle"). Latvijas Jaunpils atrodas Tukuma novadā, un vecajā viduslaiku pilī ir gan tūrisma informācijas punkts, gan viesnīca un viduslaiku krogs. Timrots no gides uzzināja, ka šīs pils spoks ir vīrietis. Tāpat apskatīja arī smalkos viesnīcas apartamentus, kuros nav televīzijas, toties ir kamīns un gulta ar baldahīnu (ir arī internets, tiem, kas nevar iztikt bez modernās pasaules sakariem), kā arī skaists skats pa logu. Tālāk Timrots pils gides pavadībā devās gan uz laulību zāli, gan veco bibliotēku, bet īpaši viņu pārsteidza iespēja pa rūķīšdurvīm nokļūt vīna pagrabā, kur varēja apskatīt un pat aptaustīt senus ieročus.

Izejot ārā abi nokļuva pie notekcaurules, kuras galā uz jumta sēž velns. "Tas ir mūsu slavenais vemjošais velns," pastāstīja gide. Izrādās, barons to ierīkojis, lai atradinātu brāli no žūpošanas – tieši pie viņa logiem ierīkots šis velns, bet notekā bijusi muciņa, kas lietus laikā ātri piepildījusies un ar nepatīkamu troksni, kas atgādinājis vemšanas skaņas, izlijusi notekā. Vēlāk gan meistari šo ierīci salauzuši, un nu Jaunpils velns vemjot inteliģenti – bez skaņas.

Savukārt Jaunpils pils viduslaiku krogā Timrots ieturēja kārtīgu maltīti un atzina, ka šī ir laba vieta, kur paēst, pat ja dodaties vien garām pilij.

"Labs gids ne tikai vilku no meža izrunās, bet arī pili no pļavas," atzinīgi par šo dienu, kas visa nemanot paskrējusi, apskatot pili, izteicās stingrais tūrisma kritiķis Pauls Timrots. Viņš arī ieteica ceļotājiem doties uz Jaunpili, jo tur ir, ko redzēt, un pilī tiek piedāvātas izklaides programmas dažādām gaumēm.

Raidījums tapis sadarbībā ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras Tūrisma departamenta Tūrisma produktu attīstības nodaļu.

Visu raidījumu iespējams noskatīties "TE!" mājaslapā teraidijums.lv, kā arī replay.lsm.lv, vfs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!