Foto: Privātais arhīvs
Austrāliju par savām mājām sauc ne mazums latviešu. Mūsdienās tā ir kā sapnis jaunajiem un drosmīgajiem, un tiem, kuri vienkārši jūt savu laimi tur esam. Tomēr nonākt pie lēmuma par pārcelšanos ir viens, bet to visu noorganizēt un izdarīt, pavisam kas cits. Un arī dzīve šajā sapņu zemē ir pavisam citāda nekā te, Latvijā.

Ko tur apskatīt?

Austrālija ir sapņu zeme – tā ir valsts, kas aizņem veselu kontinentu. Tā ir tūristu iecienīts galamērķis ar daudzām skaistām un interesantām apskates un atpūtas vietām. Esot Austrālijā, noteikti ir jāapskata Viļņa klints, kas ir dabisks akmens veidojums un vizuāli atgādina okeāna vilni, arī Hillera ezeru, kura ūdens ir pārsteidzošā rozā krāsā.

Noteikti jāpaviesojas arī kādā no pludmalēm pie okeāna, piemēram, Baltajā pludmalē, kura pat iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā visbaltākā pludmale pasaulē. Jāapskata arī par Austrālijas vienu no ikonām dēvēto Uluru klinti, kas ir ievērojama ar to, ka ir pasaulē lielākais atsevišķi stāvošais akmens. Noteikti apskates vērti ir ne vien dabas veidotie unikālie šedevri, bet arī tādas uzmanību piesaistošās pilsētas kā Sidneja, Adelaide, Brismane, galvaspilsēta Kanbera un citas.

Vīzu kārtošana un darba atrašana

 Ja Austrālija ir savaldzinājusi tik ļoti, ka tai nespēj pretoties, ir drosmīgie, kuri izvēlas mainīt savu dzīvi pilnībā un pārcelties uz šo kontrastu zemi. Tomēr, ir lietas, ar kurām, pārceļoties, ir jārēķinās. Piemēram, ar lielo vīzu kārtošanas laiku, kā arī naudu, kas visai veikli aizplūst prom. Ārzemniekam ir pieejamas dažāda veida vīzas, kuras tiek piemērotas katram atsevišķi. Lai noskaidrotu, kāda vīza ir nepieciešama, palīdzēs šajā mājaslapā atrodamā informācija: immi.gov.au. Lai nokārtotu beztermiņa vīzu, ir jāatbilst nosacījumiem, proti, labas angļu valodas prasmes, izglītība, darba pieredze un laba veselība. Savukārt ar Austrālijas tūristu vīzu valstī var palikt ilgākais trīs mēnešus.

Labas angļu valodas prasmes var pavērt plašākas durvis ceļā uz labi atmaksātu darbu. Arī diploms specializācijā, kas Austrālijā ir pieprasīta, piedāvā papildu iespējas tikt pie sev vēlama darba. Noderīgu informāciju par darbu Austrālijā vari atrast šeit: immi.gov.au.

Izmaksas, dzīvojot Austrālijā

Pārceļoties, ir jāizīrē dzīvoklis vai māja, lai būtu adrese, kas ļautu tikt pie nodokļu maksātāja grāmatiņas. Tā savukārt ir svarīga, lai legāli saņemtu algu. Iebraucējus var pārsteigt fakts, ka īres maksa ir jāmaksā ik nedēļu, tāpat arī alga tiek izmaksāta nevis kā pie mums reizi mēnesī, bet reizi nedēļā. 

Jārēķinās, ka labs divu istabu dzīvoklis Melburnā izmaksā vidēji virs 800 eiro. Iesākumam latvietim jārēķinās, ka izmaksas vienā mēnesī, dzīvojot tīri pieticīgi, būs aptuveni 1100 eiro. Tas sevī ietver gan mājokļa īri, gan pārtiku, gan komunālos maksājumus. Protams, arī dzīvokļa īre ir atšķirīga, raugoties uz to, kurā pilsētā esat apmeties, kā arī to, cik taupīgi tiek dzīvots.

Kā tur nokļūt?

Pārceļoties, jārēķinās arī ar gariem pārlidojumiem un naudu, kas tiks iztērēta biļetēm. Biļete vienā virzienā izmaksās aptuveni 700 eiro. Gaisā jāpavada vismaz diennakts un pat vairāk, viss atkarīgs no lidojuma maršruta. Protams, lidojumā iekļautas arī pārsēšanās.

Latvietes Aijas pieredzes stāsts par dzīvi Austrālijā

"Man ir 55 gadi, Austrālijā dzīvoju gandrīz četrus gadus un pavisam drīz būšu šīs valsts pilsone. Esmu latviete. Mana dzīve rit Kvīnslendā. Pa dienu ir silti, reizēm līdz +28 grādiem pēc Celsija un naktīs var būt pat – 6 grādi, bet tas nav bieži. Latvietim tas varētu šķist tīrais nieks, bet te patiesi ziemas laikā noderētu latviešu sievas adītās vilnas zeķes, jo no rīta istabas temperatūra reizēm mēdz būt +4 grādi. 

Sākumā pietrūkst rupjā rudzu maize, biezpiens, Laimas šokolāde, sēņošana, ogošana .Te nav tādu mežu. Dzīve sākās kā no jauna un citādi. Tas ir pārbaudījums. Un viss te nav tik zaļš kā Latvijā. Bet pamazām pierod un nākamā gadā par to vairs daudz nedomā. 

Foto: Privātais arhīvs

Es iekopu te skaistu dārzu, audzēju visu iespējamo – izaudzēju pat lielāko ķirbi šai apvidū, skatē dabūju pirmo vietu. Audzēju arbūzus, melones, saldos kartupeļus. Iestādīju vairāk kā 100 olīvkokus, kas dod jau lielu ražu. Austrālieši saka, ka "tai latvietei" nav neviena slinka kauliņa, ko es pieņemu, ka tas ir latvieša tikums – darīt pilnīgu darbu.

Esmu iemīlējusi šo zemi, bet domās bieži kavējos Latvijā. Pietrūkst Latvijas zemes, kur smelties enerģiju, kad esi nomākts, tāpēc jāmeklē prieks un piepildījums sevī. Latvietim ir raksturīgi Dievturība, redzēt dievišķo visā. Te Dievs galvenokārt ir nauda. Tas man ir nedaudz skumji. Austrālieši ir vairāk patērētāju sabiedrība. Bagāta valsts un cilvēki labi nodrošināti, bezdarbnieki var dzīvot labu dzīvi, valdība daudz rūpējās par visu."

Attieksme pret imigrantiem

Austrālieši daudz par šo tēmu nedomā, galvenais, ka labs cilvēks. Te visi nāk no kaut kurienes. Visi ir draudzīgi, smaidīgi un ļoti laipni viens pret otru. Viņi mīl savu zemi un ir lepni par to, to viņi pauž. 

Ieteikumi pirms pārcelšanās

 

Galvenokārt iesaku ievērot likumus un darīt visu legāli un tikai. Protams, makā jābūt naudai. Tūristu vīza nemaksā neko, bet visas citas iespējas maksā un procedūra ir diezgan sarežģīta un dārga. Un viss pārējais ir paša rokās, ja neesi slinks, tevi sagaida nodrošināta dzīve. Bet skumjas pēc mājām vienmēr būs, cilvēka dabā tā ir iekārtots.

premium wordpress themes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!