Lai iegūtu adrenalīna devu un sajūtu, ka pamats zūd zem kājām, atliek tikai nostāties kādas milzīgas klints malā, un vēl jo labāk, ja tā atrodas jūras piekrastē, kur ir jūtams vēja un ūdens tuvums.

Ja esi asu izjūtu cienītājs un bailes no augstuma ir svešas, uzzini, kuras ir dramatiskākās klintis jūras piekrastēs un dodies turp, lai vērtos tālumā uz milzu ūdens viļņiem, kas sitas pret klints malām.

10. Etretates klintis, Francija


Šis mazais piekrastes ciems ir pazīstams ar savām milzīgajām klintīm un tajās esošo slaveno arku. Jāpiemin, ka šīs jūras klintis ar tās skaisto kūrorta pludmali ir piesaistījušas daudzus slavenus māksliniekus, tostarp gleznotājus Gistavu Kurbē un Klodu Monē.

9. Parakas jūras klintis, Peru


Parakas nacionālais parks ir populārs un tūristu iecienīts dabas rezervāts ar skaistu pludmali Peru dienvidu piekrastē. Rezervāts ir mājvieta daudzām savvaļas dzīvnieku sugām, kā arī putniem, kuri galvenokārt mitinās ūdens malā. 

Tieši jūras klintis, kas sniedzas gar pludmali, nodrošina mājvietu tūkstošiem rezervātā mītošo putnu.

8. Doveras baltās klintis, Lielbritānija

Foto: Shutterstock

Doveras baltās klintis atrodas gan uz austrumiem, gan rietumiem no ostas pilsētas Doveras. Klintīm ir liela simboliskā vērtība Lielbritānijas iedzīvotāju prātos, jo tās atrodas Lamanša jūras šauruma visšaurākajā vietā, un agrāk tieši klintis bija lielākais aizsargs pret iebrukumiem no Francijas puses. Klints slejas līdz pat 107 metrus virs jūras līmeņa, un ikvienu tās pārsteidz ar savu balto krīta krāsu, kuru akcentē melnas krama svītras.

7. Latrabjarg klintis, Islande

Foto: Shutterstock

14 kilometrus garas un līdz 440 metru augstas, Latrabjarg ir vienas no trim lielākajām klintīm Islandē, pārējās divas ir Hornbjarg un Hælavíkurbjarg. Latrabjarg klintis no šīm trim šobrīd ir visvieglāk sasniedzamās tūristiem, jo ceļš ved praktiski līdz pašai klints malai. 

Tieši Latrabjarg klintis ir tās, kuras iezīmē Eiropas kontinenta tālāko rietumu punktu.

6. Bunda klintis, Austrālija


Bunda klintis ir tikai vienas no daudzajām dramatiskajām jūras klintīm, kas sniedzas gar Austrālijas garo piekrasti. Jūras klintis ir aptuveni 60 līdz 120 metrus augstas, un tās stiepjas aptuveni 100 kilometru garumā gar Lielo Austrālijas līci. 

Bez ievērojamajām Bunda klintīm Lielais Austrālijas līcis izpelnījies popularitāti arī ar skaistajām pludmalēm, kurās ļoti iecienīta ir sērfošana, kā arī ar gludajām klinšu platformām, kuras ir ideāli piemērotas vaļu vērošanai.

5. Cabo Girao, Madeira, Portugāle


Cabo Girao atrodas Madeiras salas dienvidu daļā. Šī 570 metrus augstā klints bieži tiek dēvēta par augstāko klinti jūras krastā Eiropā, tomēr taisnības labad jāsaka, ka ir vismaz trīs Eiropas klintis ir augstākas. 

Skatoties no klints malas uz leju, okeāns šķiet ļoti tāls, taču skats ir nepārspējams. Klints pakājē atrodas mazi dārziņi, kuriem piekļūt var tikai ar laivu.

4. Giantes klintis, Tenerife, Spānija

Foto: Shutterstock

Giantes klintis atrodas Kanāriju salas - Tenerifes rietumu piekrastē. Tās vertikālās sienas dažviet sasniedz gandrīz 500 metru augstumu, kas nozīmē, ka šīs ir augstākās klintis Kanāriju salās. 

Klinšu pakājēs slēpjas mazas ostas un kūrortpilsēta Los Gigantes, kas ir slavena ar melno smilšu pludmali un jahtu piestātni. Atrodoties tur, var izbraukt ar laivu un apskatīt klinšu pamatni, kas atklāj patiesu bezgalību un skaistumu.

3. Firas klintis, Grieķija

Foto: Shutterstock

Grieķijas sala Santorini ir slavena ar skaistiem un elpu aizraujošiem saulrietiem, spilgti baltajām mājām, kā arī ar joprojām aktīvo vulkānu. Savukārt Fira, Santorini galvaspilsēta, izceļas ar interesanto arhitektūru, pilsētas ielas ir noklātas ar bruģakmeni, uz kura vienmēr pārvietojas lielas cilvēku masas, taču pats lielākais skaistums atrodas pašā pilsētas malā - 400 metrus augstās jūras klintis.

2. Kalaupapa, Havaju salas


Kalaupapa ciems atrodas Havaju salās - pie pašas pamatnes augstākajām jūras klintīm pasaulē. Kā reģistrēts Ginesa pasaules rekordu grāmatā, klinšu augstākais punkts sasniedz aptuveni 1010 metrus. 

Šo klinšu skati ir redzami filmā Juras laikmeta parks III. Tā kā klintis ir ļoti stāvas un tās iekļauj Klusais okeāns, tām nevar piekļūt ar automašīnu. Apmeklētāji līdz Kalaupapa ciemam tiek vesti pa taku, kas iet gar klinšu dzegu.

1. Mohēras klintis, Īrija


Mohēras klintis ir viena no iespaidīgākajām piekrastēm pasaulē, kā arī tā tiek uzskatīta par vienu no Īrijas populārākajiem tūrisma objektiem - katru gadu šīs klintis apmeklē gandrīz viens miljons tūristu. Klintis paceļas 120 metrus virs Atlantijas okeāna, un to maksimālais augstums ir 214 metri. Šajās klintīs ir apmetušies daudz dzīvnieku, kā arī aptuveni 30000 putnu, kas pārstāv vairāk nekā 20 sugas.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no www.touropia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!