Foto: Shutterstock
Vīns vienmēr spēlējis nozīmīgu lomu pasaules kultūrā. Tas izmantots ceremonijās, tradicionālos svētkos un svinībās kopš senseniem laikiem. Feniķieši, grieķi un romieši sāka Eiropā audzēt vīnogas un darīt vīnu, un nav brīnums, ka līdz ar to radās arī vietas, kur jautrā noskaņā baudīt šo dzērienu.

Portāls "Vinepair" apkopojis piecas vecākās vīna baudīšanas vietas pasaulē, kas vēl joprojām gaida viesus un cienā ar vīndaru labāko veikumu. Iespējams, šajā sarakstā minētās vietas vērts iekļaut jau nākamā ceļojuma maršrutā.

"Al Brindisi" Ferrārā, Itālijā

Ferrāra ir pilsēta un komūna Itālijas ziemeļos, Emīlijas-Romanjas reģionā, netālu no Boloņas. Tā iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Ja var ticēt Ginesa pasaules rekordu grāmatai, tieši šajā Itālijas pilsētā meklējams vecākais vīna bārs. Tas celts 1435. gadā. Restorāns un bārs var lepoties ar iespaidīgu vēsturi un tādiem klientiem kā Nikolajs Koperniks, Ticiāns un citiem. Poļu astronoms Nikolajs Koperniks, laikā, kad strādāja vietējā universitātē, pat dzīvojis šajā pašā ēkā. Pati māja un tās noskaņa, kas nav mainījusies gadsimtiem, ir galvenais dekors šai vietai – vienkārši koka galdi, apputējušas vīna pudeles un beņķi sēdēšanai tur atrodami arī tagad.

Lai sajustu renesanses elpu, malkojot labu vīnu un vērojot ferāriešu ikdienas gaitas, var doties tieši uz šo bāru, kas atrodas netālu no pilsētas iespaidīgā doma.

Adrese: Via Guglielmo degli Adelardi 11

www.albrindisi.net

“Antica Bottega del Vino” Veronā, Itālijā

Foto: Publicitātes foto

Šī tipiskā itāļu "osteria" (senatnē šādās vietās pasniedza vīnus un vienkāršu, tradicionālu maltīti, mūsdienās tas ir tradicionāls restorāns) var lepoties ar senu vēsturi un iespaidīgu daudzumu vietējo un citu valstu vīnu savā pagrabā. Tā atklāta 1890. gadā un pašlaik tajā pieejami vairāk nekā 3000 dažādi vīni, lieliska veroniešu virtuve, bet apkalpojošajā personālā sastopami augstākās klases vīna eksperti.

Kādreiz šajā mājā, kas celta 16. gadsimtā, atradusies iebrauktuve, bet tagad ēka renovēta un tajā atrodas vīna bārs un restorāns, kura klienti ir arī pazīstami mākslinieki un politiķi.

Ja esat Romeo un Džuljetas pilsētā, "Bottega del Vino" ir vieta, kurp jāaiziet – ja ne dievu dzēriena dēļ, tad kā uz muzeju tajā esošo vēsturisko grāmatu, fotogrāfiju un dokumentu dēļ.

Idejas atpūtai Itālijā meklējiet šeit.

Adrese: Vicolo Scudo di Fran­cia 3, Verona

www.bottegavini.it

“Gordon’s” Londonā, Lielbritānijā

Foto: Publicitātes foto

"Gordon's" ir ģimenes krodziņš, kas šajā biznesā darbojas jau kopš 1890. gada, kad Anguss Gordons, viens no pēdējiem "free vintners" (cilvēki, kas Anglijā drīkstēja pārdot vīnu, neizņemot īpašu licenci) priekšrocību baudītājiem, atvēra savu iestādi Londonas rietumu daļā. Pati ēka, kurā atrodas bārs, celta vēl krietni senāk – 17. gadsimta 80. gados un sākotnēji bijusi dzīvojamā māja, tad noliktava, bet pēdējā laikā – precīzāk, jau vairāk nekā 125 gadus – bijusi vīna krodziņš un vieta, kur rakstnieks Radjards Kiplings dzīvojis un sarakstījis savu darbu "Zaudētā gaisma" ("The Light That Failed").

Foto: Publicitātes foto

Apsūbējušās pudeles skatlogā rada Viktorijas laika sajūtas un šarmu. Kad ienāksiet pa durvīm, tiksiet aicināts uz vēsu grotu, kur iespējams izvēlēties kādu pudeli no plašā vīnu klāsta.
Izmēģiniet šīs vietas specialitāti "Fat Bastard" – 100 procentīgu "Chardonnay" vīnu.

Adrese: 47 Villiers St, Londona

www.gordonswinebar.com

Ko vēl apskatīt Londonā?

“Reserve de Quasimodo” Parīzē, Francijā

Šis tradīcijām bagātais vīnu veikaliņš un bārs atrodas veclaicīgajā "Ile de la Cité", netālu no slavenās "Notre Dame" jeb Parīzes Dievmātes katedrāles, ar kuras Viktora Igo radīto leģendu, protams, saistīts arī tā nosaukums.

Šī vieta pelnījusi uzmanību, jo šeit servē autentisku franču virtuves ēdienu, kam vīnzinis īpaši piemeklē piemērotu vīnu. Turklāt šis ir vecākais šāda veida bārs vīna cienītāju pilsētā Parīzē.

Taverna šajā vietā atradusies jau 1240. gadā. Tomēr šis vīna bārs te ir kopš 1869. gada – to pierāda arī fotogrāfijas. Pašreizējie īpašnieki Natālija un Kristians paši palīdz piemeklēt vīnu viesu maltītēm – viesi var arī ieiet viņu pagrabā vai vīnu telpā, visu apskatīt un izvēlēties vīna pudeli, lai vēlāk to malkotu sēžot kaut kur pie Sēnas.

Adrese: 4 Rue de la Colombe, Parīze

Par ceļojumu uz Parīzi lasiet šeit.

“Zur Traube” Hamburgā, Vācijā

Lai arī Hamburga nebūt nav Vācijas vīna reģions, tieši šeit, vecajā "Ottensen" rajonā, atrodams brīnišķīgs vīna bārs.

Vīna pagrabs šajā vietā bijis jau 1880. gadā, bet vīna veikals darbojas kopš 1899. gada. Uzreiz pēc kara, 1919. gadā, kokgriešanas meistars Otto Vesels šeit vairāk nekā sešus gadus strādājis, lai radītu īpašus koka paneļus, bet īpašnieki satriecošo mākslas darbu izmantoja, lai piesaistītu apmeklētājus, atverot pirmo vīna bāru Hamburgā.

"Zur Traube" jeb "Pie Vīnogas" piedāvā 250 franču un vācu vīnu izvēli, ko pasniedz kopā ar franču virtuves ēdieniem. Savukārt sveču gaisma un džeza mūzika apmeklētājiem rada īsto gaisotni, lai baudītu nesteidzīgu vakaru. Īpaši jauki ir sēdēt ārā, ieturēt maltīti, malkojot vīnu terasē.

Adrese: Karl-Theodor-Straße 4, Hamburga

www.zur-traube-hamburg.de

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!