Foto: Shutterstock
Dabas resursu atbildīga izmantošana ir bijis aktuāls jautājums kā pagātnē, tā arī mūsdienās. Tāpat daudz tiek diskutēts par ilgtspējīgu attīstību, taču kuras ir tās valstis, kas šajā jautājumā piedzīvojušas attīstību pēdējo gadu desmitu griezumā? Atsaucoties uz "Happy Planet Index" pētījumu, vēlamies pastāstīt par vienām no astoņām zaļākajām un laimīgākajām valstīm pasaulē.

Pēc "Happy Planet Index" datiem šīs ir gan zaļākās, gan laimīgākās valstis, taču "laimīgākās" nav jāsaprot burtiski. Lai gan daudzas no valstīm, par kurām tiks stāstīts turpinājumā, attīstības ziņā nav pielīdzināmas, piemēram, Kanādai vai Ķīnai, un vairākām no tām nav stabilizēts nabadzības līmenis, tās noteiktā laika griezumā iezīmē attīstības progresu un konkrētu rādītāju uzlabojumus, kas vērtējami pozitīvi.

Valstis sarindotas secībā, ņemot vērā faktorus, kuri ietekmē cilvēku labklājību, resursu izmantošanu un ilgtspējīgu attīstību – viss tiek vērtēts kopā. Šāds valstu tops, iespējams, daudzus pārsteigs, jo netiek iekļautas populārās rietumu valstis, kuras nereti tiek uzskatītas par paraugu citiem – šeit varēsi izlasīt par citām valstīm, kurās norisinās straujāka vai lēnāka attīstība.

Ekvadora

Viena no šīm valstīm ir Ekvadora, kura saukta arī par vulkānu un lietus mežu zemi un platības ziņā pielīdzināma Lielbritānijai. Šīs valsts iekšzemes kopprodukta rādītājs ir līdzīgs kā citās valstīs, tomēr, piemēram, dzīves ilgums ir lielāks (vidējais dzīves ilgums Ekvadorā ir 75,4 gadi). Interesanti, ka Ekvadorā mīt arī aptuveni 15 procentu pasaules putnu sugu.

Šajā valstī ir attīstīts eksports, piemēram, banāniem, garnelēm un eļļai. Kopš 2008. gada Ekvadorā ir stabilizējies nevienlīdzības un nabadzības līmenis, kā arī apdomīgāk un dabai draudzīgāk izmantoti resursi.

Runājot par tūrismu, Ekvadorā ir daudz dažādu pārsteidzošu vietu, piemēram, šeit vari izlasīt par pasaulē augstākajām šūpolēm, bet te par Ekvadoras skaistajām pludmalēm un latviešu ceļotāju gaitām tajās.

Taizeme

Foto: Shutterstock

Tāpat topā ir iekļauta eksotiskā Taizeme – pēdējos gados tajā straujāk sācis cēlies cilvēku labklājības jeb dzīves līmenis.

Taizemē ir ļoti līdzīgs sieviešu un vīriešu īpatsvars, kā arī dzimstības līmenis pārsniedz mirstības līmeni. Šī valsts ir arī daudzu tūristu iecienīts galamērķis, jo daba ir patiesi pārsteidzoša.

Vai zināji, ka no no Taizemes nedrīkst izvest Budas attēlus un sēdēt pie mašīnas stūres bez krekla ir pretlikumīgi? Par citiem likumiem, par kuru pārkāpšanu brauciens uz Taizemi var slikti beigties, lasi šeit.

Bangladeša

Foto: AP/Scanpix

Šī nelielā Dienvidāzijas valsts, kura arī ierindota topā, ir Bangladeša. Bangladeša atrodas vairāku lielu upju satekas vietā un lielākoties tās augstums virs jūras līmeņa ir mazāks par 12 metriem. Šo valsti apdraud lielas vētras un musoni, tādēļ tā ir īpaši jūtīga pret klimata pārmaiņām.

Bangladeša ir viena no visblīvāk apdzīvotajām valstīm pasaulē, taču tās zeme ir ārkārtīgi auglīga. Neskatoties uz zemo IKP rādītāju, Bangladešā ekonomiskās attīstības kāpums vērojams tekstilrūpniecības preču eksporta nozarē.

Lai gan nabadzības līmenis šeit vēl ir salīdzinoši augsts, Bangladešā ir viens no zemākajiem ekoloģiskās pēdas nospiedumiem (ecological footprint), precīzāk – otrs zemākais pasaulē, kas norāda uz atbildīgu attieksmi pret dabu, tās resursiem un darbībām, kuras vērstas uz ilgtspējīgu attīstību.

Nikaragva

Foto: Shutterstock

Arī Nikaragva (Nicaragua) pēc pētījuma datiem ierindojama starp zaļākajām valstīm. Tā atrodas Centrālamerikā – tās rietumu un austrumu krastus apskalo okeāns, taču ziemeļos tā robežojas ar Hondurasu, bet dienvidos ar Kostariku. Tā ir slavena ar teritorijā esošajiem ezeriem, vulkānu ainavām un pārsteidzošajām pludmalēm, kuras abos valsts krastos ir atšķirīgas.

Nikaragva ir atrasta vieta šajā topā, jo līdzīgi kā iepriekšminētajā Bangladešā, arī šeit tiek sekots līdzi atbildīgai resursu izmantošanai. Tāpat vidējais cilvēku dzīves ilgums šeit ir 74,3 gadi, kā arī mērījumi liecina, ka labklājības līmenis 10 baļļu skalā vērtējams nedaudz augstāk kā pieci (šis uzskatāms par salīdzinoši augstu rādītāju).

Panama

Foto: Reuters/Scanpix

Sestās vietas ieguvēja Panama savieno Ziemeļameriku ar Dienvidameriku. Viena no lielākajām valsts vērtībām ir iespaidīgais Panamas kanāls, un tā būvniecība ir bijis ārkārtīgi sarežģīts process.

Iedzīvotāji šeit dienas pavada nemitīgā saules pavadībā. Dabas skati ir iespaidīgi un vēl neredzēti, tāpēc tūristus šī vieta vilina gadu no gada. Tāpat Panama ir arī kompakta valsts, jo, lai nokļūtu no vienas krasta un otru, jāierēķina tikai divas stundas.

Šī ir izteikti multikulturāla valsts, jo vēl joprojām to apdzīvo septiņas dažādas ciltis, kuras kā vērtību glabā savu valodu. Panamiešos ir kaut kas no āfrikāņiem, aziātiem un eiropiešiem.

Vjetnama

Foto: Shutterstock

Šī topa kontekstā jāstāsta arī par Vjetnamu, valsti Āzijas dienvidaustrumos. Valsti raksturo apburošie kalni un tropiskie meži, un tās ekoloģiskās pēdas nospiedums ir tik mazs, ka tā ir viena no trim topa valstīm, kuras ikdienas darbības varētu saukt par videi draudzīgām.

Cilvēka vidējai dzīves ilgums šeit ir 75,5 gadi – ja salīdzinām Vjetnamu un Gambiju, kuru daudzi ekonomiskie rādītāji ir līdzīgi, tad vidējais dzīves ilgums Vjetnamā ir par 17 gadiem ilgāks. Taču jāatceras, ka jebkura rādītāja rezultāti ir skatāmi kā kopums jeb viens izriet no otra.

Ceļotāji nereti izvēlas Vjetnamu kā braucienu galamērķi, jo tajā ir brīnišķīga kombinācija – fantastiski lētas cenas un neticami skaisti apskates objekti. Plašāk par to lasi šajā rakstā.

Vanuatu

Foto: Shutterstock

Vanuatu ir salu ķēde Klusajā okeānā, kura sastāv no 80 nelielām saliņām. Ceļotāji šeit var gūt vēl neredzētu pieredzi un emocijas, jo Vanuatu ir ko piedāvāt visiem – gan zemūdens pasaules izzinātājiem, gan tiem, kuri nebaidās no augstuma, gan arī jaunu kultūru interesentiem.

Vanuatu kontekstā arī ir jārunā par resursu izmantošanu – nelielais ekoloģiskās pēdas nospiedums šeit ir visnotaļ likumsakarīgs, jo tā atrodas vietā, kuras mērķis līdz 2030. gadam ir pēc iespējas vairāk un pilnīgāk izmantot atjaunojamos resursus.

Tāpat kā jebkurā no iepriekšminētajām vietām, arī Vanuatu ir problēmas, kuru sakārtošanai vajadzētu vērst lielāku uzmanību, piemēram, veselības aprūpei.

Kostarika

Topu noslēdzošā valsts un pirmās vietas ieguvēja ir Centrālamerikas valsts Kostarika. Tajā ir pārsteidzoša dzīvnieku pasaules daudzveidība, jo tajā ir lielākais sugu blīvums uz zemeslodes.

Kostarikā liela daļa līdzekļu tiek tērēta izglītībai, veselībai un pensijām, kā arī šeit stingri iestājas par dabas aizsardzību un tās neskaršanu – to kontrolē likums, domājot par ilgtspējīgu attīstību. Tāpat Kostarikā pēdējo gadu laikā ir stabilizējies vienlīdzības līmenis un resursu pārdomāta izmantošana.

Par tūrismu Kostarikā atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!