Pēc plašas rekonstrukcijas pagājušajā gadā tūristiem atvērtais baroka ēku komplekss Kuksā (Kuks) Austrumčehijā saņēma "2016. gada vēsturiskā vieta" un apbalvojumu no Čehijas Republikas Kultūras ministrijas. Šī ir skaista un nozīmīga vieta ar vētrainu vēsturi.

Kompleksa rekonstrukcija izmaksājusi vairāk nekā 450 miljonus Čehijas kronu jeb 16,66 miljonus eiro, bet 85 procenti finansējuma nākuši no ES fondiem.

Kuksas Sv. Trīsvienības baznīca un slimnīca ir viens no izcilākajiem baroka arhitektūras pieminekļiem Čehijā. Ar savu iespaidīgo arhitektūru un īpaši grūtu vēsturi šis monumentālais komplekss piesaista tūristus no visas pasaules, pastāstīja Čehijas valsts tūrisma aģentūrā "Czechtourism".

17. gadsimta sākumā grāfs Františeks Antonins Šporks atklājis šeit minerālūdens avotus. Pēc viņa iniciatīvas ticis izveidots ēku komplekss un Kuksa kļuva par aristokrātu iecienītu atpūtas vietu, kas 17. gadsimtā tika atzīta par kūrortu, kur ārstniecībā izmantoja minerālūdeņus. Šajā kompleksā ietilpst otrā senākā Eiropas aptieka, slimnīca, teātris, klosteris. Kuksā tolaik bijis viens no lielākajiem spa kompleksiem Bohēmijā.

Dārzu un ēku rotāja par čehu Mikelandželo dēvētā Matiāša Brauna skulptūras, bet griestu gleznojumi bijuši tik krāšņi, ka ne acis atraut. Arī tagad daļa no tiem apskatāmi.

Pēc grāfa nāves komplekss sāka iet bojā, lielu postu nodarīja plūdi 1740. gadā, kas iznīcināja daudz ēku. 19. gadsimta beigās pils nodega.

Hospitāliešu ordenis šeit gandrīz 200 gadus rūpējās par slimajiem un kara veterāniem, kuri bija Kuksas slimnīcā. Bet 1938. gadā slimnīca un nespējnieku nams tika slēgts. Otrā pasaules kara laikā brīnišķīgās ēkas kļuva par Hitlerjūgenda organizācijas pāraudzināšanas iestādi. Pēc 1945. gada šeit atradusies veco ļaužu pansionāts. Tur kopš 1945. gada atrodas arī Baroka muzejs un Čehijas aptieku muzejs. Pašlaik šis komplekss pieder Čehijas valstij.

Visu gadu tur notiek daudz kultūras notikumu, tostarp Muzeju nakts, Atvērto dārzu nedēļas nogale, Muzikālā vasara Kuksā koncertu cikls, "Vinobraní na Kuksu", Adventes tirdziņi un citi interesanti pasākumi.

Kompleksā apmeklētāji var doties ekskursijās pa veco slimnīcu, grāfu kapenēm, aptieku un citām interesantām celtnēm.

Vairāk informācijas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!