Foto: Shutterstock
Austrālija ir sapņu zeme ne vienam vien mūsu platuma grādu iedzīvotājam. Pašlaik, kad pie mums nenovēršami iestājas aukstums, zemeslodes otrā pusē plaukst pavasaris. Piedāvājam ieskatu dažos no Austrālijas dabas brīnumiem, kas, iespējams, pamudinās to izvēlēties par atpūtas vietu nākamajām brīvdienām.

Starp citu, lai arī šķiet, ka Ziemassvētku brīvdienas ir vēl aiz kalniem, tagad ir īstais laiks rezervēt ceļojuma biļetes šim laikam. Kāpēc gan nākamo gadu nesagaidīt citādi – pludmalē un siltumā ar rūķa cepuri galvā?

Baltās debess pludmale

Foto: Shutterstock

Baltās debess pludmale (Whitehaven Beach) atrodas Kvīnslendā, Austrālijā. Tā būs īstā vieta, kurp doties tiem, kuriem nepatīk rudens un ziema Latvijā, jo otrā pasaules malā tieši tagad sācies pavasaris.

Septiņus kilometrus garā pludmale ir viens no iecienītākajiem un apbrīnotākajiem brīvdienu galamērķiem ne vien Austrālijas kontinentā, kur šādam titulam ir daudz pretendentu, bet pat visā pasaulē. Pludmale slavena ar īpaši kristāldzidru ūdeni, kas mirdz zilganzaļās nokrāsās, ko rada silīcija smilts, kā arī mirdzoši baltajiem smilšu atsegumiem un piekrasti. Interesanti, ka silīcija smiltis gandrīz tikušas noraktas pagājušā gadsimta 60. gados, jo ASV armija tās gribējusi izmantot militārajā rūpniecībā. Laimīgā kārtā tā tomēr nenotika un tagad tur ir aizsargājama dabas teritorija.

Pludmalē baudāms Koraļļu jūras siltais ūdens, kas gan ir 34 – 35% sāļš, kā arī brīnišķīgā un daudzveidīgā flora un fauna, kas īpaši patīk nirējiem. Baltās debess pludmale atrodas Lielā Barjerrifa vidienē, tādēļ nirējiem tā ir īsta paradīze. Savukārt tie, kuriem niršana neiet pie sirds, var baudīt laiskošanos pludmalē un peldes siltajā ūdenī. Nav brīnums, ka šo vietu ik gadu apmeklē ap pusotru miljonu atpūtnieku.

Vairāk par to lasiet šeit.

Sirds formas sala

Daba mēdz izspēlēt interesantus jokus, un tās veidojumi bieži ir skaistāki un pārsteidzošāki nekā jebkas, ko varam iedomāties – atliek vien atvērt acis un ieraudzīt! Tas noteikti attiecas arī uz Austrāliju.

Sirds rifs atrodas Vaitsandejas salu ķēdē, lielajā Barjerrifā netālu no Austrālijas. Sirds rifs, kura diametrs ir tikai 17 metru, meklējams pie Vasarsvētku salas.

Šī sirds formas saliņa veidojusies no koraļļiem. Tā, gluži tāpat kā viss Barjerrifs, tiek aizsargāta kā pasaules dabas mantojums. Saliņa kļuvusi par vienu no Austrālijas simboliem un redzama daudzās romantiskās filmās un TV pārraidēs.

Lidināšanās virs Kvīnslendas krastiem ir populāra iemīlējušos cilvēku nodarbe. Ceļojumu aģentūras piedāvā īpašus lidojumu reisus, kuru laikā iespējams apskatīt fantastiskas ainavas no gaisa, vēlāk iespējams pikniks kādā īpašā pludmalē pilnīgi izolētā vietā kristālzilo ūdeņu malā. Lidojums gaisā virs Sirds rifa esot arī populāra vieta bildinājumiem.

Neparastie ezeri

Foto: Vida Press

Ūdens Hillera ezerā ir rozā krāsā, taču, atšķirībā no citām līdzīgām ūdenstilpnēm, nav zināms šīs krāsas cēlonis. Tika pieņemts, ka šādu ūdens krāsu varētu radīt vienšūnas zaļās aļģes (Dunaliella Salina), bet oficiālu apstiprinājumu šai teorijai zinātniekiem neizdevās iegūt. Kā otrs iemesls rozā krāsai tikušas minētas halobaktērijas, kas dzīvo ūdenstilpnēs ar augstu sāls saturu (piemēram, Nāves jūrā), taču arī šī versija izrādījās nepareiza.


Makenzija ezers ir viens no tikai 80 pasaulē zināmajiem tā sauktajiem "iekārtajiem ezeriem" (attiecībā pret gruntsūdeņiem). Tas ir ezers, kas principā nevar "baroties" no gruntsūdeņiem un var rēķināties tikai ar nokrišņiem. Tā dziļums – pieci metri, bet dibens klāts ar vistīrāko balto kvarcu, kas aktīvi tiek izmantots skaistumkopšanā kā sastāvdaļa daudzos atjaunojošos produktos ādai un matiem. Tā kā gruntsūdeņi ezerā nenonāk, ūdens ir pārāk skābs, lai tur varētu dzīvot zivis un augi.

Makenzija ezers atrodas uz lielas smilšu salas – Freizera salas – Klīvlendā, apmēram 190 kilometrus no Brisbenas. Atpūtniekiem šeit patīk smalkās, baltās smiltis, kas ieskauj ezeru. Smiltis, kā jau minēts, veidotas no spilgti balta kvarca, taču tām ir sevišķi smalkas tekstūra un mīkstumā tās līdzinās spilvenam. Ja tur nokļūsiet, šīs būs viszīdainākās smiltis, pa kādām jelkad esat briduši.

Kvarcam ir liela nozīme ezera ūdens ciklā kopumā. Smilts novērš ūdens uzsūkšanos un izžūšanu, kā arī nodrošina, ka ezerā saglabājas vienāds ūdens līmenis.


Viļņa klints

Viļņa klints (Wave Rock) ir neparasts, bet pavisam dabisks akmens veidojums. Tas atgādina pēc burvju mājiena sastingušu okeāna vilni – cilvēkam ar labu iztēli varētu pat šķist, ka, ja tiks izteikti pareizie burvju vārdi, "vilnis" atdzīvosies un aizskalos!

Šis pārsteidzošais objekts ir apmēram 14 metrus augsts un ap 110 metrus garš. Viļņa klints atrodas Hidenas Dabas parkā (Hyden Wildlife Park) un ir galvenais šī reģiona apskates objekts. Ik gadu to apmeklē ap 140 tūkstošiem tūristu, teikts "Placestoseeinyourlifetime". Šim dabas veidojumam, protams, ir īpaša nozīme Austrālijas aborigēnu kultūrā, jo iezemieši godājuši un pielūguši majestātisko klinti.

1960. gadā no klints ņemto kristālu analīzē atklāts, ka tie varētu būt aptuveni 2700 miljonus gadu seni – vieni no vecākajiem Austrālijā. Dabas parkā ir vēl citas neparastu formu klintis.

Šī ir ļoti iecienīta vieta, kurp doties pārgājienā vai izbraukumā ar velosipēdu. Turklāt parks ir atvērts un apskatāms visu gadu. Ziņas par klinti un tās apkaimi var izlasīt arī uz visā parkā izvietotajiem informācijas stendiem.

Arī latviete Aija, kas jau gandrīz četrus gadus dzīvo Austrālijā, iesaka apskatīt šīs klintis, kas tik ļoti atšķirsies no visa citur pasaulē redzētā. Vairāk par viņas ieteiktajiem apskates objektiem un izmaksām, dodoties uz sapņu zemi Austrāliju, lasiet šeit.

Austrālijas sarkanās klintis

Foto: Shutterstock

Karaļa kanjons, Olgas kalni un pati "Ayers Rock" jeb Uluru – šīs, visticamāk, ir visatpazīstamākās Austrālijas ainavas, kas, lai arī bieži redzētas fotogrāfijās vai filmās, tomēr, skatītas dabā paša acīm, atstāj neizdzēšamu iespaidu un pārsteidz ikvienu. Milzīgā sarkanā klints maina nokrāsu un toni atkarībā no saules stāvokļa.

Masīvā klints atrodas Austrālijas sarkanā tuksneša centrā. Tā vēsturiski bijusi aborigēniem nozīmīga vieta, tādēļ šajā klintī rāpties ir aizliegts. Tomēr arī no apakšas uz klinti līdzenuma vidū paveras brīnišķīgs skats, īpaši saulrietā.

Foto: Shutterstock

Apkārtnē ir arī daudzi interesanti pārgājienu maršruti, kā arī vietas, kurās var uzzināt vairāk par Austrālijas pamatiedzīvotāju kultūru un īpašajām iezīmēm.

Makenzija ūdenskritums

Foto: Shutterstock

Šis ūdenskritums atrodas skaistā vietā Viktorijas štatā, Grempjanu kalnu dabas parkā. Makenzija ūdenskritums ir viens no lielākajiem Austrālijā. Pie tā ir skatu platforma, no kuras paveras satriecošs skats.

Ūdenskrituma apkārtnē ir daudz skaistu pastaigu ceļu, kas parka mājaslapā aprakstīti kā piemēroti dažādas fiziskās sagatavotības cilvēkiem, un ļauj tūristiem apskatīt brīnišķīgos ūdenskritumus un mazākus strautiņus apkārtnē. Šeit ir vēl vismaz trīs ļoti ievērojami ūdenskritumi – Silverband jeb Sudraba lentes ūdenskritums, Beehive jeb Bišustrops un lavas izvirduma veidotais Vannona ūdenskritums.

Grempjanu nacionālais parks ir ļoti iecienīta pašu austrāliešu aktīvās atpūtas vieta, kurp doties pārgājienos un izbraucienos ar velosipēdu.

Foto: Shutterstock

Šis ir arī iecienīts vīna reģions un tur tiek piedāvātas gan vīna tūres, gan vīna dārzu apskate. Šeit ražo slavenus baltvīnus, saldus deserta vīnus un piesātinātus sarkanvīnus. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!