Foto: DELFI
Ja esat Bohēmijā, neparasto Čehijas paradīzi jeb "Czeski Raj" ir vērts redzēt – iespaidīgie akmens krāvumi egļu mežā ir brīnišķīgi. Vietējā leģenda vēsta, ka šajos kalnos ālējies un trakojis Čehu pasaku varonis Rumcajs (tas pats vācu Rumpelrūķis), un šī tiešām izskatās pēc vietas, kas ļoti piemērota pārdabisku spēku izdarībām. Netālu ir arī krāšņais dabas parks - Bohēmijas Šveice.

Čehijas paradīze jau vairākus gadsimtus ir iecienīts apskates objekts – 19. gadsimtā tur braucis Austroungārijas ķeizars, bet vācu alpīnisti šīs klintis 19. gadsimtā izmantojuši kāpelēšanai. 1907. gadā vienā no paradīzes smailēm uzkāpuši arī čehu alpīnisti, tieši šis notikums tiek uzskatīts par Čehu alpīnisma kluba dibināšanas brīdi. Klubs pastāv vēl tagad, bet pieveiktās klints smailē plīvo čehu karodziņš. Arī mūsdienās kāpt šajās klintīs var jebkura starptautiska alpīnisma kluba biedrs vai tie, kam līdzi ir kāds, kurš ir sertificēts alpīnisma instruktors. Papildus par to neesot jāmaksā, tikai jānopērk ieejas biļete takās, stāsta parka gids.

Foto: DELFI

Katrai smailei ir savs nosaukums, piemēram, Svētās Jaunavas un Galda smaile. Stāvākā no tām ir 430 metrus augsta.

Tiem, kas šeit iegriezīsies, der zināt, ka ar zaļu krāsu apzīmētas takas, kam ir margas, bet ar dzeltenu – tās, kam margu nav. Sarkana krāsā apzīmēts galvenais ceļš.

Interesants ir fakts, ka takas izveidojusi čehu armija, izkaļot tās kalnos, lai apmeklētājiem būtu vieglāk baudīt šejienes skaistumu.

Foto: DELFI

Čehu paradīze ir ļoti iecienīts riteņbraukšanas maršruts. Jāpiebilst gan, ka Čehijā, braucot ar velosipēdu, obligāti jāvalkā ķivere – to ņemiet vērā, ja vedat savu vellapēdu līdzi no mājām. Šeit ir arī visai daudz vietu, kur iznomāt velosipēdu.

Daudz kur dabas parkā ierīkoti veloceliņi, kas aizvijas pa majestātisko mežu.

Labāk uz Čehu paradīzes smailēm braukt no rīta un ne vasaras sezonā, jo siltās vasaras dienās takās ir ļoti daudz apmeklētāju. Arī ziemā parks ir atvērts un pieejams apmeklētājiem. Gids stāsta, ka tas ziemā ir pat skaistāks, jo šeit mīt arī daudz dzīvnieku, kuru pēdas var visur novērot.

Interesanti, ka ideja par nosaukumu "Čehu paradīze" radusies kādam čehu žurnālistam 19. gadsimta sākumā, kad tas nolēmis, ka, tā kā Čehijas ziemeļrietumu daļu vācieši iecienījuši un sauc par Sakšu paradīzi, čehiem vajag citu vietu, ko tā dēvēt un kur aktīvi atpūsties, tāpēc Čehu paradīze tagad atrodas tur, kur atrodas, bet tās nosaukuma izcelšanos varētu saukt par agrīnu reklāmas triku un tēla veidošanu.

Vairāk informācijas par tūrisma iespējām Čehu paradīzē: cesky-raj.info.

Foto: Vida Press

Netālu atrodas arī Bohēmijas Šveice ar tikpat krāšņu un interesantu dabu. Fotogrāfs Filips Molkans (Filip Molcan), kas dzīvo šajā reģionā, aizrāvies ar šīs vietas skaistuma iemūžināšanu un vairāku gadu garumā ķēris mirkļus, kad migla ieķērusies kalnos vai saule apspīd neparastos klinšu stabus.

"Dzīvoju apbrīnojami skaistā vietā, dabas parkā, ko dēvē par Bohēmijas Šveici. Tas ir pašā Eiropas sirdī. Parks ir pilns klinšu, mežu un rīta miglas," saka fotogrāfs.


Daļa šīs teritorijas ir aizsargājama jau kopš 1972. gada, lai saglabātu dabas brīnumus un vērtības.
Foto: DELFI

Šajā Čehijas daļā ir ļoti daudz skaistu un labi saglabājušos piļu gan no viduslaikiem, gan jaunākiem laikiem. Daļa no tām atvērtas arī ziemā. Lasiet vairāk šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!