Foto: Shutterstock
Iespējams, ikdienišķa pārvietošanās sabiedriskajos transportos, tostarp vilcienā, sevišķi nevilina, tomēr, ja tas ir kāds maršruts no romantiskās Parīzes, pa logu redzama krāšņa Norvēģijas ainava vai vilciens šķērso jūru, iebraucot kuģī, viss šķiet nedaudz interesantāks. Turklāt savienojumā ar elegantu gultas vietu un ērtiem apstākļiem, tas viss var pārtapt brīnišķīgā piedzīvojumā. Turpinājumā 10 iespaidīgi nakts vilcienu maršruti, kas ir vesela ceļojuma vērti.

Maskava – Sanktpēterburga

Foto: Shutterstock

Maršruts: Maskava – Sanktpēterburga
Regularitāte: kursē katru dienu
Aptuvenais ilgums ceļā: 8,5 stundas

Maršrutā Maskava – Sanktpēterburga katru dienu kursē vilciens "Sarkanā bulta" ("The Red Arrow"). Vilcienā iespējams sajust gadsimtu senu vēsturi, ērtas gultas un dzirdēt pat īpašu dziesmu. Kad pirms pusnakts vilciens atstāj staciju, "Hymn to the Great City" ir dzirdama visos vagonos.

Tiesa, šo pašu maršrutu dienas laikā var pieveikt arī 4,5 stundu laikā, bet tad gan jāliek aiz auss – nekādu ērto gultu, graķīša ceļa kājai un būs jāiztiek arī bez zīmīgās melodijas atskaņošanas.

Ko apskatīt galamērķi, proti, Sanktpēterburgā, meklē te.

Londona – Fortviljama

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Maršruts: Londona – Fortviljama
Regularitāte: kursē darbadienās un svētdienā
Aptuvenais ilgums ceļā: 13,5 stundas

Lai pieveiktu šo maršrutu, būs nepieciešams sēsties "Caledonian Sleeper ", kas ir viens no tikai diviem nakts vilcieniem Lielbritānijā, minēts "Lonely Planet".

Kamēr ļaudis saldi iekārtojušies savās kustīgajās naktsmītnēs, aiz logiem mainās Glāzgovas, Edinburgas, Aberdīnas un citu pilsētu ainavas, visbeidzot sasniedzot Fortviljamu, kas prot pārsteigt ar skaistiem skatiem un ceļu līdz augstākajai virsotnei Skotijā, proti, "Ben Nevis".

Parīze – Venēcija

Foto: AP/Scanpix

Maršruts: Parīze – Venēcija
Regularitāte: kursē katru dienu
Aptuvenais ilgums ceļā: 14,5 stundas

Parīze ir apdāvināta ar vairākiem dižiem nakts vilcienu maršrutiem. Lieliska izvēle, pošoties uz Venēciju, būs "Gare de Lyon" vai "Bercy" stacijas, kur allaž kūsāt kūsā dzīvība. Tas, protams, piešķir daudz lielāku šarmu, tiklīdz pareizā vieta un perons atrasts. Kas gan var būt vēl romantiskāks kā māt ardievas šai pilsētai pa vilciena logu?

Izvēloties doties uz Venēciju, ja miegs uz nakti nav sabiedrotais, tad var nolūkoties uz mēness apspīdētajiem kalniem vai Itālijas ezeriem, kamēr vilciens vēl nav apstājies galamērķī un nav sācies jauns piedzīvojums. Liela priekšrocība šajā maršrutā ir laika plānojums, proti, vilciens piestāj galapunktā vēl pirms ikdienas kņadas, kas ļaus mierīgi izbaudīt rīta burvību.

10 skaistākās vietas, ko apskatīt Venēcijā bez maksas, meklē te.

Tronheima – Bodo

Foto: Shutterstock

Maršruts: Tronheima – Bodo
Regularitāte: kursē katru dienu
Aptuvenais ilgums ceļā: 10 stundas

Lūk, izcils maršruts skaistās Norvēģijas iepazīšanai. Lai arī citkārt lēmums ceļot pa Norvēģiju naktī šķistu kā velti izniekots laiks, ir vairāki faktori, kāpēc šis piedāvājums vilina. Pirmkārt, ja plānoto maršrutu iecerēts veikt vasarā, neko palaist garām nemaz nesanāks, jo saule noriet visai knapi. Otrkārt, piedāvātais serviss un komforts ir tā vērts, lai šo laiku izbaudītu pilnībā, kā arī nakšņošana viesnīcā aiztaupīs kādu eiro kabatā, ņemot vērā, ka nakšņošanas iespējas šajā valstī nav no tām maciņam draudzīgākajām.

Ko apskatīt Norvēģijā, atradīsi šeit.

Budapešta – Splita

Foto: Shutterstock

Maršruts: Budapešta – Splita
Regularitāte: kursē katru dienu laika posmā no jūnija līdz septembrim
Aptuvenais ilgums ceļā: 14 stundas

Ungārijas galvaspilsēta, proti, Budapeštas "Keleti" stacija, ir lieliska vieta, kur sākt savu piedzīvojumu, savukārt Splita Horvātijā ir brīnišķīgs ceļojuma galamērķis.

Šajā 14 stundu garajā pārbraucienā neiztrūkst skaistu skatu. Acīm pavērsies, piemēram, Balatona ezers Hevīzā vai arī daudzkārt līdz galam nenovērtētā Horvātijas galvaspilsēta Zagreba.

Prāga – Krakova

Foto: Shutterstock

Maršruts: Prāga – Krakova
Regularitāte: kursē katru dienu
Aptuvenais ilgums ceļā: 9 stundas

Šis klasiskais Eiropas dzelzceļa maršruts savieno divas skaistas pilsētas. Deviņu stundu ilgajā braucienā, kur iespējams nolūkoties uz mainīgām ainavām aiz loga, veldzēs gards čehu alutiņš un atslābinās ērtās atpūtas vietas. Nemanot pienāks mirklis, kad klāt jau galamērķis un laiks iepazīties ar Krakovas dārgumiem.

Kas jāapskata, ierodoties Krakovā, atradīsi šeit.

Sofija – Stambula

Foto: Reuters/Scanpix

Maršruts: Sofija – Stambula
Regularitāte: kursē katru dienu
Aptuvenais ilgums ceļā: 12 stundas (tajā skaitā pārbrauciens ar autobusu)

Lai arī savulaik uz Turciju veda vairāki nakts vilcieni un šobrīd iespējas vairs nav tik plašas, vēl joprojām uz Stambulu iespējams doties no Bulgārijas galvaspilsētas Sofijas, kas naktī skaisti mirdzēs un pavadīs tevi ceļojumā.

Vienīgie šī brauciena mīnusi ir sekojoši: būs jāpieceļas agri no rīta, lai pie Turcijas robežas saņemtu savu vīzu, kā arī pēdējie 25 kilometri līdz pilsētai jāmēro ar autobusu vai taksi, jo "Sirkeci" stacija ir slēgta, skaidro "Lonely Planet". Neraugoties uz šiem nelielajiem trūkumiem, piedzīvojums ir tā vērts.

Stambulas ceļvedi un noderīgus padomus pilsētas apskatīšanai vari meklē te.

Insbruka – Ķelne

Foto: Shutterstock

Maršruts: Insbruka – Ķelne
Regularitāte: kursē katru dienu
Aptuvenais ilgums ceļā: 11,5 stundas

Veids, kā bez liekām raizēm no Austrijas nokļūt Vācijā. Turklāt ir vairāki iemesli, kāpēc izraudzīties tieši šo maršrutu.

Pirmkārt, jāsāk ar pašas kalnainās Insbrukas iepazīšanu – neskaitāmiem kalnu taku celiņiem vasarā un skaistiem slēpošanas kūrortiem ziemā. Otrkārt, tas ir ērtais "Nightjet" iekārtojums un piedāvājums. Bet, treškārt, ja savlaicīgi piecelsies rīta agrumā, varēsi apbrīnot Reinas ieleju ar skaistajām pilīm un citiem brīnišķīgiem apskates objektiem.

Ķelnes skaistākās apskates vietas meklē te.

Malme – Berlīne

Foto: Shutterstock

Maršruts: Malme – Berlīne
Regularitāte: kursē trīs reizes nedēļa laika posmā no jūnija līdz augustam
Aptuvenais ilgums ceļā: 14 stundas

Ja reiz sanācis mērot ar vilcienu garākus maršrutus pa Eiropu un tas šķita visai aizraujoši, noteikti apsver domu par šīs distances pievarēšanu ar "Berlin Night Express". Šis vilciens ne vien tevi pārvedīs no Zviedrijas uz Vāciju, bet arī ar prāmi pārvedīs pāri Baltijas jūrai. Izklausās interesanti, vai ne? Lūk, video, kā vilciens iebrauc kuģī.

Lai arī brauciens vilciena un prāmju grafiku sinhronizācijas dēļ ir samērā garš, tas neliedz baudīt piedzīvojumu.

Berlīnē ir daudz interesantu vietu. Ko apskatīt bez maksas, atradīsi šeit.

Rīga – Kijeva

Foto: Shutterstock

Maršruts: Rīga – Kijeva
Regularitāte: līdz 2018. gada 7. decembrim vilciens kursē vienu reizi nedēļā (vairāk informācijas šeit)
Aptuvenais ilgums ceļā: 19, 5 stundas

No septembra izskaņas interesentiem tiek piedāvāts jauns ceļošanas maršruts: Rīga – Viļņa – Minska – Kijeva. Jaunais vilciena maršruts tapis, sadarbojoties Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas un Latvijas dzelzceļa uzņēmumiem, un līdz gada beigām tas kursēs kā pilotprojekts. Braukšanas dokumentu iepriekšpārdošana un vietu rezervēšana tiek uzsākta 45 dienas pirms vilciena atiešanas. Vairāk informācijas šeit.

Ko redzēt un izbaudīt Kijevā, meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!