Foto: Publicitātes attēli

Preiļi un Riebiņi ir kaimiņu novadi, kas katrs interesentus vilina ar savām unikālajām apskates vietām, kulinārijas baudām un īstu latviešu amatu prasmi. Jauki un viesmīlīgi ļaudis uzņems ikvienu ceļotāju no tuvuma un tālienes, ļaujot tiem izbaudīt šos novadus visā to krāšņumā.

Tā kā Riebiņu novada centrs ir vien septiņu kilometru attālumā no Preiļiem, tad abi šie novadi ir apvienojušies zem viena tūrisma informācijas centra jumta Preiļos, Kārsavas ielā 4. Vairāk par to, ko piedāvā atpūtniekiem šie tūrisma centri, lasi šeit.

Preiļi – pilsēta, kur satiekas visi četri vēji

Preiļi ir neliela pilsētiņa Latgales centrālajā daļā. Pilsētai ir bagāta vēsture – pirmo reizi rakstos šī vieta pieminēta 1348. gadā, kad tā ietilpa Jersikas karaļvalstī. 500 gadu garumā Preiļi piederējuši poļu aristokrātiem grāfiem Borhiem, no kuriem mantojumā palicis Preiļu muižas parks, kas ir otrs lielākais Latvijā.

Preiļi var lepoties ar daudzās skaistām un interesantām atpūtas vietām, piemēram, slaveno leļļu muzeju, kas ik gadu turp vilina neskaitāmus interesentus, kas novērtē muzeja ekspozīciju, kā arī atrakciju - ietērpšanos leļļu drānās.

Preiļu parks un Preiļu muižas komplekss

Preiļu vēstures mantojuma lielākais lepnums ir Preiļu muižas komplekss ar skaisto parku. Līdz mūsdienām saglabājušos romantiskā ainavu dārza veidolu Preiļu parks ir ieguvis 19.gadsimta vidū un vēl šodien tas ir viens no ievērojamākajiem Latvijas lauku parkiem.

Preiļu pils ir izcils Latgales 19. gadsimta historisma laika muižu arhitektūras paraugs. Tās arhitektūra veidota neogotikas stilā. Pilij apkārt ir apskatāma kapela, stallis, vārtsarga namiņš un parks.

Pils pārcietusi smagus laikus – reiz tā nopostīta, tad uzcelta no jauna un nodegusi. Vēlāk tā uzcelta kā jaunu kungu māja un ar laiku atkal no jauna uzbūvēta par pili.

Foto: Publicitātes attēli

Miniatūrā karaļvalsts un leļļu galerija


Miniatūrā karaļvalsts ir mākslinieces Jeļenas Mihailovas fantāzijas un roku darba rezultāts. Mākslinieces pseidonīms ir Vladlena. Mājas pagalmā skatieniem atklājas pilis miniatūrā ar grezniem tornīšiem, tiltiņiem, ūdensdzirnavām. Katram apmeklētājam ir lieliska iespēja ietērpties kādā no vairāk nekā 400 majestātiskajiem tērpiem un nofotografēties starp skaistajām miniatūrās karaļvalsts ainavām

Leļļu galerijā katram ienācējam paveras pasaku un fantāzijas pasaule. Šeit atspoguļoti visdažādākie tēli, lellēs atainotas gan reālas personas, gan iemūžināts mākslinieces fantāzijas lidojums. Mākslinieces Vladlenas lelles ir aplūkojamas arī Rīgā, Gleznotāju ielā, galerijā "Vladlena".

Adrese: Daugavpils iela 21, Preiļi,
Telefonu numuri uzziņai: 65321737, 26423837
Mājaslapas: lenadoll.com, lellukaralvalsts.lv

Polikarpa Čerņavska keramikas māja

Polikarpa Čerņavska keramikas māja – muzejs piedāvā ekspozīciju "Polikarps Čerņavskis- meistars un personība", kurā var izsekot keramiķa izaugsmei no vienkāršu saimniecības trauku darināšanas līdz izsmalcinātām un sarežģītām dekoratīvās keramikas formām. Keramiķi piedāvā apmeklētājiem iespēju pašiem izmēģināt roku podu virpošanā un veidošanā. Izstrādājumus iespējams iegādāties.

Adrese: Talsu iela 21, Preiļi
Telefonu numuri uzziņai: 65322946, 28675022

Gastronomiskais tūrisms

No Preiļiem noteikti neviens neaizbrauks izsalcis. Šeit var arī paviesoties vīngliemežu audzētavā un nodegustēt tos, arī pagaršot mājās darinātus vīnus un ne tikai.

Vīngliemežu audzētava "Ošu mājas"

Pašā Preiļu pievārtē, aptuveni 300 metrus aiz pilsētas robežas uz Daugavpils pusi atrodas "Ošu mājas", kur saimnieki nodarbojas ar visai netradicionālu, Latgalei neraksturīgu un modernu lauksaimniecisko ražošanu – vīngliemežu audzēšanu. Saimnieks Ainis Noviks interesentiem parādīs un pastāstīs visu par vīngliemežu audzēšanu, to sagatavošanu lietošanai pārtikā un piedāvā arī degustāciju ēdieniem, kuru pagatavošanā izmantoti vīngliemeži.

Adrese: "Ošu mājas", Preiļu pag., Preiļu novads
Telefona numurs: 29443577

Foto: Publicitātes attēli

Z/S "Kalni" mājas vīna darītava

Zemnieku saimniecība "Kalni" nodarbojas ar ogu - aveņu, upeņu, ķiršu un citu augļu audzēšanu un mājas vīna darināšanu. Bērni var baudīt dabiskas sulas, saimniecībā pagatavotu marmelādi, kā arī ievārījumus un džemus. Saimniece piedāvā ekskursiju vīna darītavā un degustācijas piknika vietā.

Adrese: Ārdava, Pelēču pag., Preiļu novads
Telefonu numuri uzziņai: 65484126, 29472718

Ja vēlas apskatīt Preiļus gida pavadībā, tad tiek piedāvāts 1,5 stundu gara ekskursija pa pilsētu, kuras laikā varēs dzirdēt gan leģendas, gan nostāstus par Preiļiem, gan arī būs iespēja noklausīties Preiļu himnu un kādu no daudzajām latgaliešu tautasdziesmām. Ekskursiju pieteikt var pa telefona numuru: 29116431.

Naktsmītnes Preiļu novadā

Viesu nams "Pie Pliča"
Adrese: Raiņa bulvāris 9, Preiļi
Telefona numuri uzziņai: 29121689, 65307075
Mājaslapas: pieplica.viss.lv un lauraplus.lv

Lauku māja "Valērija"
Adrese: Moskvina, Preiļu pag, Preiļu novads
Telefona numurs: 28375959

Viesnīca "Preiļi"
Adrese: Talsu iela 2a, Preiļi
Telefona numuri uzziņai: 26438147, 29420721

Ezeru zeme - Riebiņu novads

Riebiņu novads ir bagāts ar ezeriem – to šeit ir 32, tostarp arī astotais lielākais Latvijā – Rušona ezers. Populārākie tūrisma objekti un aktivitātes Riebiņu novadā ir mājas siera ražošanas procesa vērošana, degustācija bioloģiskajā saimniecībā Rušonas pagastā, izjādes ar zirgiem un daudzas citas, dažādām interesēm atbilstošas aktivitātes.

Zirgaudzētava "Trīs vītolu staļļi"

Apmeklētājiem tiek piedāvātas izjādes, vizināšanās ratos, iespējams arī nofotografēties ar zirgiem, kā arī zirgus var izmantot reitterapijai.

Adrese: Skolas iela 18, Riebiņi
Telefonu numuri uzziņai: 29112796, 26339388, 65356807
E-pasts: 3vitolu@inbox.lv

Foto: Publicitātes attēli

Roberta Mūka muzejs Galēnos


Muzejā apskatāmas šeit dzimušā dzejnieka un reliģiju vēsturnieka Roberta Mūka piemiņas lietas, izdotie darbi, rokraksti, daļa bibliotēkas, mēbeles, darba kabineta iekārta, rakstāmmašīnas, pīpju un kaklasaišu kolekcijas, apbalvojumi, mākslas priekšmeti, fotogrāfijas, vēstules, apģērbi.

Adrese: Skolas iela 11c, Galēni, Riebiņu novads
Telefona numuri uzziņai: 26822989, 28362472
E-pasti: bindukamarta@inbox.lv un rmmg@inbox.lv

Seno spēkratu kolekcija Silajāņos

Kolekcija saimniekiem ir tīra entuziasma un intereses darbs nu jau divdesmit gadu garumā. Gandrīz visas vecās automašīnas atjaunotas tā, ka ar tām var doties nelielā izbraucienā.
Obligāti pirms ierašanās pieteikties.

Adrese: Kalna iela, Silajāņi, Riebiņu novads
Telefona numurs: 27792924
E-pasts: bolsakovsviktors@inbox.lv

Foto: Publicitātes attēli

Bioloģiskā z/s "Juri" Rušonā

Ikviens aicināts nobaudīt un redzēt, kā top īsts Latgales mājas siers, kā arī iegādāties to. Ieteicams pirms ierašanās pieteikties.

Adrese: Lubāni, Rušonas pagasts, Riebiņu novads.
Telefona numurs: 29182355
E-pasts: zsjuri@gmail.com

Pastaru vējdzirnavas Stabulniekos

Vējdzirnavas ir vienreizējas ar to, ka ir vienīgās Latvijā rekonstruētās holandiešu tipa dzirnavas ar grozāmo vējtveres mehānismu.

Adrese: Pastari, Stabulnieku pag., Riebiņu novads
Telefonu numuri uzziņai: 26465998, 29464960

Foto: Publicitātes attēli

Lauku SPA Sīļukalnā

Brīvdienu māja "Cielavas ligzda " piedāvā relaksēties pirtī, iegremdēties karstajā āra kubulā. Ziemā var slidot un slēpot, vasarā - makšķerēt, braukt ar ūdensriteni, spēlēt volejbolu, vērot putnus, izbaudīt klusumu vai vienkārši atpūsties.

Adrese: "Sprukstiņi", Sīļukalna pagasts, Riebiņu novads
Telefonu numuri uzziņai: 29167087, 26672464
Epasts: iveta.b70@inbox.lv

Naktsmītnes Riebiņu novadā


Viesu māja - kempings "Ēdene"
Adrese: Geļenova, Rušonas pagasts
Telefona numurs: 26465998
E-pasts: edenels@inbox.lv
Mājaslapa: atputasbazes.lv/edene

Kempinga māja "Agaves"
Adrese: "Agaves", Rušonas pagasts
Telefona numurs: 26315587
E-pasts: mvs.plus@inbox.lv

Atpūtas komplekss "Silmalas"
Adrese: "Silmalas", Siveriņa, Rušonas pagasts
Telefona numurs: 29101378, 27640775
E-pasts: zalaneanna@inbox.lv

Raksts veidots sadarbībā ar Preiļu novada Tūrisma informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!