Carnikava ir skaista vieta pie jūras, kur ceļotājus priecē priežu mežiem ieskautais un neskartais jūras liedags, ezeri, kā arī Latvijas krāšņākās upes Gaujas ieteka jūrā. Carnikavieši lepojas ar gadsimtiem senām nēģu zvejas tradīcijām, kuras sava aroda meistari ir saglabājuši līdz mūsdienām. Piekto daļu novada teritorijas aizņem dabas parks "Piejūra", kas stiepjas gar Rīgas jūras līci 19 kilometru garumā. Un tie ir tikai daži iemesli, lai brīvdienās dotos apskatīt šo vietu.

Nēģis, zutiņš jeb neinaugs

Carnikavas novads atrodas Rīgas jūras līča Vidzemes piekrastē no Kalngales līdz pat Lilastei. Šeit atrodas arī Latvijas krāšņākās upes Gaujas grīva, kas ir vienīgā lielo upju ieteka jūrā, kura nav apbūvēta, un ir īpaša vieta, kur vērot upes un jūras satikšanos.

Carnikava ir sens zvejnieku ciems, kas Latvijā pazīstams kā populāra nēģu zvejas vieta vairāku simtu gadu garumā. Laiku laikos vārdi "nēģis" un "Carnikava" kļuvuši gluži par sinonīmiem. Carnikavieši senāk teica "zutiņš", jo vārds nēģis skaitījās vairāk vāciskas izcelsmes. Smalkāki ļaudis to mūsu pusē nereti sauca arī par "neinaugu" (deviņacis –vācu valodā). Kaut nēģi uzskatām par zivi, tā tomēr nav zivs. Patiesībā Gaujas "zutiņš", ir par zivīm daudz senāks radījums. Iespējams - pat miljons gadu vecs ūdens dzīvnieks. 

Jau kopš viduslaikiem šis dīvainais upes iemītnieks ticis uzskatīts par aristokrātu ēdienu, kurš maltītēs pasniegts vien karaļu galmos. Taču Latvijā nav jābūt karalim, lai nobaudītu šo delikatesi. Pēc sentēvu metodēm - uz alkšņa malkas oglēm cepts, nēģis ir visgaršīgākais! Ne velti pirmskara presē Carnikava dēvēta par "nēģu karalisti" – nēģis visos laikos bijis Carnikavas iedzīvotāju labklājības avots, simbols un goda lieta. 2015. gada 13.februārī Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi "Carnikavas nēģi" iekļaut Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. 

Turklāt arī tūristiem ir iespēja šo gardumu Carnikavā nobaudīt. Nēģu degustāciju, interesantu stāstījumu un ekskursiju, kurā parādīts, kā nēģus pagatavo, piedāvā, piemēram, uzņēmums "Krupis" Carnikava, Zvejnieku iela 22. Bet ir arī citi, kas labprāt izrādīs šo radījumu zveju un pacienās ar jau pagatavotiem nēģiem.

Zvejas uzņēmumi Carnikavā ir divi "Leste" (+371 29247181) un "Grif 93" (+371 29132888)

Savukārt nēģu cepēju krietni vairāk:

"Gaujas krasti", www.gaujas-krasti.lv
"Zibs", tel. 29654756
"Krupis" , tel. 26423383 
"Gundegas", tel. 29413089 
"Gaujas nēģi", tel. 29214579 
Gaļina Ļevočkina, tel. 29250546 
"Dietlavi", tel. 29469755 

Jau vairāk nekā desmit gadus augusta trešajā sestdienā, atzīmējot nēģu zvejas sezonas atklāšanu, Carnikavā krāšņi svin Nēģu svētkus. Šogad Nēģu svētki tiks svinēti 2015.gada 22.augustā.

Carnikavas Novadpētniecības centrs 

Novadpētniecības centra ēka atklāta tikai 2012.gadā, bet veidota kā kopija netālu no Gaujas grīvas 1851.gadā būvētajai zvejnieka - pārcēlāja mājai "Cēlāji". Ēkas oriģināls kā izcils 19.gadsimta Vidzemes zvejnieku sētas paraugs 1966.gadā tika pārvests uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju. Novadpētniecības centra pastāvīgajā ekspozīcijā ir iespējams iepazīties ar Carnikavas novada vēstures un kultūras mantojumu – iedzīvotāju sadzīves un zvejas tradīcijām. 

Apskatei iepriekš zvanīt pa tālr. +371 29128086.

Dabas parks "Piejūra"


Piejūras dabas parks ir trešais vecākais dabas parks Latvijā un dibināts 1962. gadā. Tas aizņem aptuveni piekto daļu no Carnikavas novada teritorijas - no Kalngales līdz pat Lilastes upei, ietverot liedagus, kāpas un mežus. Savu stalto priežu mežu, kāpu un pludmaļu dēļ tā ir ļoti iecienīta atpūtas vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!