Ungārijas galvaspilsēta Budapešta ir viena no lielākajām un skaistākajām pilsētām Eiropā. Pilsētas viesiem tā piedāvā ļoti daudz apskates un izklaides objektu. Pilsēta ir slavena ar skaistajām ēkām, tiltiem un to, ka ungāri ir iecienījuši siltos āra un iekštelpu baseinus. Tāpēc šeit deviņas, mūsuprāt, interesantākās vietas.

Budapešta sniedz fantastiskus iespaidus jau tuvojoties tai lidmašīnā: deviņi skaisti tilti pār Donavu un savienā Budu un Peštu, bet pelēkzaļā upe apskalo vairākas zaļas salas. Pilsētas skaistumu veido tās unikālā atrašanās vieta - Donavas upes abos krastos, kur satiekas plašais līdzenums austrumos un paugurainais kalnu apvidus rietumos.

Uz turieni var doties kopā ar draugiem, lai noraudzītos Formula 1 sacensībās Ungārijas trasē, lai izbaudītu eksotiskās turku pirtis, piedalītos maratona skrējienā vai nogaršot kārdinošās smalkmaizītes kādā konditorejā. Daudzi latvieši, kas tur ierodas, drīz vien izjūt, ka vēlas atgriezties un katru gadu piedzīvot kaut ko jaunu –ziemā spa-nedēļas nogali uz Margarētas salas, mūzikas festivālu pavasarī, izbraucienu ar laivām pa Donavu vasarā vai vīna ražas novākšanas svētkus rudenī.

Budapeštā ēdiens ir gards un garšvielām bagāts, bet vīns – kvēlojošs, saka paši ungāri. Tā vienmēr ir bijusi daudzkulturāla pilsēta, kur kultūra – sākot no mūzikas, dejām un mākslas un beidzot ar kulinārajām baudām un vīniem – ir daļa no ikdienas dzīves, kurā kaislīgi piedalās tās iedzīvotāji un viesi.

Foto: Shutterstock

Māķāša katedrāle (Mátyás-templom)

Vairāk nekā 700 gadus vecajā Māķāša katedrālē 1867.gadā tika kronēts Austrijas karalis Francis Jozefs I un viņa sieva Elizabete, kas iezīmēja Austroungārijas impērijas dibināšanu. Sākotnēji katedrāle 11.gadsimtā būvēta romānikas stilā, bet, pēc uzcelšanas no jauna, 14.gadsimtā tā jau pārstāvējusi tolaik Eiropā tik ļoti aktuālo gotisko stilu. Tā ir ne tikai vēsturiski nozīmīga, bet arī ārkārtīgi skaista – tās jumts ir viscaur flīzēts ar krāsainām keramikas "šūniņām", radot iespaidīgu un greznu skatu. Šo skaisto arhitektūras pieminekli novērtēs ne tikai dievticīgie, bet arī tie, kurus fascinē viduslaiku būves. Māķāša katedrāle atrodas pašā Budapeštas rietumu daļā Budā. 

Katedrāles darba laiki šeit: www.matyas-templom.hu

"Széchenyi" vannas un spa

Foto: Shutterstock

"Széchenyi" baseinu un termālo vannu kompleksā izvietoti 15 iekštelpu un trīs lieli ārtelpu baseini. Baseini ir atvērti visu gadu, jo to temperatūra ir pietiekami silta, lai nenosaltu pat tad, kad ārā ir vēss. 

Pašā baseinu kompleksa ēkā valda spilgta atmosfēra un ungāriem tik raksturīgais iekštelpu un arhitektoniskais skaistums. Interesanti, ka vīrieši un sievietes, veldzējoties baseina ūdeņos, turpat arī uzspēlē šahu vai dambreti, kamēr virs galvām sniedzas koku zari, kuri ir, piemēram, viegli apsniguši. Cenas ir tūristiem samērā draudzīgas – sākot no 15 eiro par apmeklējumu, atkarībā no izvēlētās dienas un laika. 

Vairāk informācijas šeit: www.szechenyibath.hu

Zvejnieku bastions (Halászbástya)

Foto: Shutterstock

Izbūvēts 19.gadsimta pašā sākumā, Zvejnieku bastions veltīts Ungārijas dibināšanas tūkstošgadei. 

Bastions sastāv no septiņiem torņiem, kas veltīti septiņām Ungārijas dibinātāju ciltīm. Bastions atrodas Budas pilskalnā, un no tā paveras vienreizējs skats uz pilsētu un Donavas upi. Pats bastions atgādina sniegbaltu pili no pasakām, kādas joprojām varam redzēt Disneja multfilmās.

Lietišķās mākslas muzejs (Iparművészeti)

Lietišķās mākslas muzejs Budapeštā dibināts 19.gadsimta beigās, un tā kolekcijā atrodas vēsturiskie un laicīgie mākslas darbi ne tikai no Ungārijas, bet visas pasaules. Muzejs ir ne tikai apskates vērts tajā atrodamo kolekciju dēļ, bet tā ēka pati ir īsts arhitektūras piemineklis. Līdzīgi kā Māķāša katedrālē, arī mākslas muzeja ēkas jumts ir viscaur izflīzēts ar zaļām un dzeltenām keramikas šūniņām, kas rada košu un ārkārtīgi skaistu skatu. 

Vairāk informācijas šeit: www.imm.hu

Budapeštas pilskalna funikulieris (Budavári Sikló)

Foto: Shutterstock

Gluži kā no Vesa Andersona filmas "Grand Budapest Hotel", mazais funikulieris ved tūristus pilskalnā, paverot fantastisku skatu uz pilsētu. Sākotnēji tas uzbūvēts kā transports Budapeštas pils darbiniekiem 19.gadsimtā, bet šobrīd ir pilsētas viesu iemīļota "atrakcija". Funikulieris unikāls ar to, ka dodas kalnā augšā vertikāli, gluži kā tramvajs. 

Budas pils (Budavári Palota)

Iespaidīgā pils, kas saukta arī par karaļnamu, atrodas pilsētas Budas daļā, pilskalna pašā galā. Austroungārijas impērijas laikā tajā mitinājās karalis un viņa galms, bet šobrīd pils telpās iekārtots Budapeštas Vēstures muzejs, Ungāru Nacionālā galerija un Nacionālā bibliotēka.

Pirmoreiz pils uzcelta 13.gadsimtā, bet kopš tā laika vairākkārt pārbūvēta. Pilī saimniekojuši ne tikai ungāri, bet arī turki. Uz pili ved "Széchenyi" ķēžu tilts un jau iepriekš pieminētais funikulieris. Budas pils ir viens no UNESCO Pasaules arhitektūras mantojuma objektiem.

Ungārijas parlamenta ēka

Foto: Shutterstock

Ungārijas parlamenta ēka joprojām ir pati lielākā celtne visā Ungārijā un augstākā visā Budapeštā, sasniedzot 96 metrus. Tajā joprojām notiek Ungārijas Nacionālās asamblejas sēdes un politiķi soļo iekšā un ārā no ēkas ik dienas. Ēkā ir 691 atsevišķa telpa, ieskaitot birojus. 

Budapeštai, apvienojot trīs pilsētas 19.gadsimta beigās, bija nepieciešama atbilstoša ēka valdībai, kas atspoguļotu nācijas suverenitāti – tieši tāpēc tika rīkots starptautisks konkurss ēkas celšanai. Parlamenta ēku cēla gandrīz 20 gadus, aizkavēšanos radīja tas, ka arhitekts kļuva akls. 

Tūristiem parlamenta ēka pieejama gan darbadienās, gan brīvdienās. Pieeja liegta vien tad, kad parlamentā notiek plenārsēdes. Visas ekskursijas notiek gidu pavadībā.
Vairāk informācijas šeit: latogatokozpont.parlament.hu

Margitas sala (Margitsziget)

Margitas sala atrodas pašā Donavas vidū. Vēsturiski sala izmantota karaļnama galma izklaidēm un medībām, bet 20.gadsimta sākumā kļuva par vienu no oficiālajiem pilsētas parkiem. Uz salas ir ne tikai skaisti apstādījumi, bet arī divas viesnīcas, brīvdabas teātris, strūklaka, Japāņu dārzs un jūgendstila ūdenstornis. 

Margitas sala Budapeštas apskatē būs tā vieta, kur nesteidzīgi baudīt pikniku, atrodoties apstādījumu vidū. Interesanti ir arī tas, ka sala ir viena no vietām Budapeštā, kur vēl aizvien ir iespējams lasīt meža zemenes. Salai ļoti vienkārši ir piekļūt ar tramvajiem, kas kursē ik pēc divām trim minūtēm. Vasarās salu ir pārņēmuši ne tikai tūristi, bet arī vietējie iedzīvotāji, kuri šo vietu iecienījuši nesteidzīgām sarunām un skriešanai.

Kurpes Donavas krastā 

Īpatnējs un aizkustinošs ir Otrā pasaules kara laikā nogalinātajiem ebrejiem veltītais memoriāls pašos Donavas krastos Budapeštas centrā, tieši pretī parlamenta ēkai. Kurpju autors ir Ungāru skulptors Pauer Gyula, kurš sadarbojoties ar ungāru režisoru Kanu Togaju (Can Togay). Metāla kurpju skulptūras novietotas Donavas krastā, jo tieši tajā vietā ungāru fašisti 1944.- 45.gadā šāva ebrejus, līķiem iekrītot Donavā, aiz sevis atstājot vien apavu pārus. 

Vietējie tūristiem iesaka laicīgi plānot apskatīt memoriālu, jo tas piesaista tūristu uzmanību un bieži vien Donavas krastā pulcējas liels pūlis cilvēku, kuri vēlas apskatīt un fotografēt šo vietu. 

Varoņu laukums

Viens no Budapeštas simboliem ir Varoņu laukums, ap kuru riņķo automašīnas un ko apbrīno tūristi. Tā vidū slejas grandiozs Ungārijas tūkstošgadei veltīts monuments. Varoņu laukuma centrā ir septiņi ungāru karavadoņi, kurus puslokā ieskauj citas ievērojamu personu skulptūras. Netālu no laukuma esošajā parkā ir apmeklējams viens no karstajiem avotiem, kā arī ungāru etnogrāfiskais muzejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!