Viens no skaistākajiem muižu kompleksiem Lietuvā atrodas Burbišķos. Tur ir gan nesen atjaunota, pamatīga muiža, gan brīnišķīgs un sakopts parks, kuru aplūkot pavasarī dodas tūkstošiem interesentu gan no Lietuvas, gan arī Latvijas. Tas tādēļ, ka maijā šī vieta pārvēršas par Lietuvas tulpju galvaspilsētu un tie, kas netiek uz Holandes slavenajiem dārziem, arī šeit varēs gūt nelielu prieciņu dvēselei un acīm.

Tulpes Burbišķu muižā zied visu maiju, bet 14. maijā un 15. maijā tur notiks tradicionālie tulpju ziedēšanas svētki, kad būs gan amatnieku tirdziņš, gan koncerti, gan, protams, krāsainie un smaržīgie ziedi.

Foto: DELFI

Tulpes Burbišķos sastādītas kārtīgās dobēs, un apmeklētāji ērti var pastaigāties starp tām. Tulpju svētki muižā notiek katru gadu, un tie ir īsti tautas svētki, ko apmeklē arī valsts augstākās amatpersonas un, protams, ļoti daudz interesentu. Tādēļ, ja vēlaties apskatīt šo vietu mierīgākā gaisotnē, labāk izvēlēties kādu citu datumu, bet, ja ļaudis nebaida, tad sestdien muižā tiks svinēts ar vērienu.

Foto: DELFI

Ceļojumu menedžeris un ekskursiju vadītājs Paulis Stars Burbišķu muižā bijis pirms nedēļas, 5. maijā. Šī gan nav bijusi viņa pirmā viesošanās Lietuvas Holandē, un, jautāts, vai tur arī šogad tulpes zied tikpat krāšņi kā citus gadus, viņš atbild apstiprinoši: "Krāšņi ir. Pagājušogad biju Tulpju svētkos – no Šeduvas braucām divas stundas, jo bija pamatīgs sastrēgums. Uz vietas – milzīgs pūlis, dārdēja mūzika un visi dzēra alu. Šogad braucu nedēļu pirms svētkiem – daudz labāks iespaids, jo piebraukt varēja brīvi, ļaužu ne tik daudz (kādi 5-6 autobusi tāpat bija) un visnotaļ patīkami."

Vairāk informācijas par muižu šeit.

Ko vēl apskatīt?

Uz Burbišķu muižu no Latvijas sanāk braukt caur Šauļiem, tādēļ izbrauciena maršrutā var iekļaut arī šo pilsētu. Ko tur apskatīt, lasiet šeit.

Ja izbrauc agrāk, var paspēt atpakaļ braukt arī caur Paņevežu vai apskatīt Anīkščus un pērn izbūvētā Gaisa taka, kas arī atrodas gleznainā dabas parkā. Tad gan jārēķinās ar kādiem papildu 100 kilometriem. Dabas parkā ir vēl citas takas, labirinti un otrs lielākais Lietuvas akmens. Anīkšču pilsētas austrumos, kur saplūst Šventajas un Anīkštas upes atrodas Kalitas pakalns, kādreiz atradusies barona muiža, bet tagad ierīkots aktīvās atpūtas un izklaides centrs "Kalita" ar dažādām atrakcijām. Tur ir arī rodeļu trase.

Jāpiebilst, ka netālu no Anīkščiem atrodas vēl viena muiža, kam nosaukums ir Burbišķi, tāpēc uzmanieties, lai nesajauktu galamērķus.

.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!