Izbraukt ar Gulbenes – Alūksnes Bānīti - vienīgo Baltijā regulāri kursējošo šaursliežu vilcienu. Apskatīt baronu fon Volfu dzimtas septiņas muižas Gulbenes novadā. Doties ekskursijās, apmeklēt Zaļo tirdziņu un piedalīties dažādos atpūtas un sporta pasākumos. Tās ir tikai dažas lietas, ko var darīt Gulbenē un tās apkaimē. Turklāt ziemā šajā Latvijas malā ir arī kaudzēm sniega.

Ko apskatīt Gulbenē un tās apkaimē?

Gulbenes-Alūksnes Bānītis


Dzelzceļa posms 33 kilometru garumā ir vienīgais Baltijā, kur var doties braucienā ar regulāri kursējošu šaursliežu vilcienu. Bānītis rīko atraktīvus šovus un pasākumus, kā arī piedāvā ekskursiju pa depo un vizināšanos ar rokas drezīnu.

Vairāk informācijas: www.banitis.lv

Ekskursija ar Gulbenes elektrovilcieniņu "Atklāj un iepazīsti Gulbeni!"


No maija līdz oktobrim ikvienam Gulbenes pilsētas viesiem ir iespēja doties deviņus kolometrus garā, izzinošā ekskursijā ar elektrovilcieniņu, apskatot Gulbenes pilsētas visskaistākās vietas un klausoties vadītāja – gida stāstījumu par pilsētu un tās vēsturi.

Ekskursija ar elektrovilcieniņu "Atklāj un iepazīsti Gulbeni!" atzīta par "Veiksmīgāko jauno tūrisma produktu 2014".

www.visitgulbene.lv

Muzeji, muižas un baznīcas


Gulbenes novads ir bagāts arī kultūrvēsturiskā mantojuma ziņā – tur ir baronu fon Volfu muižas (attēlā Vecgulbenes muiža), skaistas baznīcas un dažādi muzeji un novadpētniecības ekspozīcijas.

Ar Gulbenes pilsētas un novada vēsturi interaktīvā veidā iepazīstinās Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs, savukārt Druvienas Vecajā skolā-muzejā ir iespēja apskatīt īstu Latvijas lauku skolu un iepazīties ar rakstnieka Jāņa Poruka dzīvesstāstu. Gulbenes novadā atrodas arī unikāli muzeji: Kāzu muzejs, ekspozīcija kordiriģentiem Imantam un Gido Kokariem, Sveču muzejs, Silmaču muzejs un Slēpju muzejs. Interesanti būs apskatīt arī Apsīšu Jēkaba dzimtās mājas "Kalaņģi", Lizuma vidusskolas novadpētniecības ekspozīciju, Tirzas PSRS vēstures liecību ekspozīciju, Rankas pagasta kultūrvēsturisko mantojuma centru, Lejasciema kultūrvēsturiskā mantojuma centru.

Vairāk informācijas: www.visitgulbene.lv

Parki un dabas takas


Stāmerienas pils vēstures taka. Takas sākums ir pie Stāmerienas pils, kas tiek uzskatīta par vienu no spožākajiem franču neorenesanses paraugiem Latvijas muižu vidū un kurā 20.gadsimta 30. gados dzīvojis pasaulslavenais itāļu rakstnieks Džuzepe Tomazi di Lampeduza. Stāmerienas pils vēstures taka ved gar ezera austrumu pusi un sniedz informāciju par muižas teritoriju un pils vēsturi.

Latvju zīmju vēstījumu taka. Taka atrodas Spārītes parkā un sastāv no 18 latvju zīmēm, kas izvietotas ap Svēto ezeru. Takā atrodas ļoti zināmas un pazīstamas zīmes, kā, piemēram, Ūsiņš, Māra, Mārtiņa zīme, Ugunskrusts, Sidraba krusts, Dieva zīme, Jumis, Saules zīme un citas. Ir iespējams aplūkot arī mazāk dzirdētas zīmes, piemēram, Ozola zīme un Dzirnavas.

Spārītes un Emze parki. Gulbenes ZA daļai pieguļ liels kādreizējais muižas parku masīvs – Spārītes un Emzes parks. Abu parku senākais nosaukums bija Marijas parks, ko baronsHenrihs fon Volfs veltījis savai sievai. Parkos ir trīs dīķi, no kuriem vienu sauc par Svētezeru. To barons dāvinājis savai sievai dzimšanas dienā. Kad barona sieva nomirusi, izrakts Asaru ezeriņs, kurā ir asaras sala. Kadreiz šie parki bijuši dekoreti ar skulpturāliem veidojumiem dzīvnieku, dievu un amoru formā.

Pils parks. Plašais ainavu stila Pils parks skatam atklāj Mīlas un Kafijas kalniņu, kā arī nelielus dīķus. Agrāk Pils parks ar skaistiem kokgriezumiem rotātu gaisa tiltu bija savienots ar tuvumā esošo Rudolfa parku.

Vairāk informācijas par dabas takām.

Degustācijas un apskates saimniecības


Gulbenes novadā atrodas vairākas saimniecības, kur iespējams degustēt lauku labumus, kā arī piedalīties to gatavošanā: saimniecība "Birzupes 2" (maizītes cepšana uz ugunskura, lauku labumu degustācija), saimniecība "Purmalas" (siera, maizītes, pīrādziņu degustācija un pagatavošana), saimniecība "Vecpāpani" (mājas vīnu degustācija), saimniecība "Kalna Pakalnieši" (siera, rudzu maizītes, mājās gatavota saldējuma degustācija un gatavošana), SIA "Mū siera" (siera degustācija) un saimniecība "Jaunstāmeri" (mājas vīnu degustācija).

Savukārt saimniecībā "Sopuļi" iespējams aplūkot savvaļas zirgus un Hailander šķirnes liellopu ganāmpulku, briežu dārzā "Mežsētas" – apskatīt un pabarot ~300 staltbriežus, saimniecībā "Brūklenāji" – doties ekskursijā un iepazīt dažādus mājputnus un eksotiskos putnus, saimniecībā "Avotiņi" – apskatīt lauku sētas dzīvniekus un aktīvi iesaistīties visdažādākajos lauku darbos, vides veselības saimniecībā "Lejas Kāķupi" – iepazīties ar ārstniecības augiem un to lietošanu, kā arī apmeklēt Pirtslietu darbnīcu un piedalīties pirtslietu izgatavošanā, slotiņu siešanā un zāļu vākšanā.

Izjādes ar zirgiem


Izjādes ar zirgiem gan vasarā, gan ziemā piedāvā saimniecība "Pilssēta", saimniecība "Dzelzavieši" un saimniecība "Purenes".

Aktīvā atpūta vasarā


• Gulbenes novada Stāmerienas pagasts ir bagāts ar ezeriem, līdz ar to šajā pusē ir plašs piedāvājums aktīvai atpūtai uz ūdens, ko piedāvā aktīvās atpūtas centrs "Stāmeriena". 

• Ūdenstūristiem – piedāvājumā laivu noma un ūdenstūrisma maršruti gan pa Gaujas augšteci, gan Pededzi, ko piedāvā "Laivot.lv" un viesu nams "Mīlmaņi". 

• Gulbenes novadā atrodas arī divi pļavu golfa laukumi - "Siltie" un "Riekstiņi". 

• Aktīvās atpūtas cienītājiem tiek piedāvāta velosipēdu noma, kā arī dažādas grūtības pakāpes velomaršruti un pārgājienu maršruti.

Lai iepazītu Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu, ikviens ir aicināts piedalīties tūrisma rallijā "Gulbja ligzdu meklējot-2", kas notiks 2015.gada 16.maijā. Vairāk informācijas citiralliji.turismarallijs.lv

www.visitgulbene.lv

Kur paēst Gulbenē?

Ēdināšanas vietas Gulbenē

Ēdināšanas vietas Gulbenes novadā

Vasaras laikā vairākās ēdināšanas iestādēs Gulbenes pilsētā un novadā iespējams nobaudīt Gulbenes novada īpašos ēdienus!

Kur nakšņot Gulbenē?

Gulbenes novadā piedāvā visdažādākās naktsmājas: sākot no lauku mājām, jauniešu mītnēm un telšu vietām līdz pat viesu namiem, atpūtas kompleksiem un viesnīcām.

Naktsmītnes Gulbenes novadā

Informācija par tūristiem par apskates objektiem, gidu pakalpojumiem un suvenīriem


Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs"
Tālr.: 64497729, 26557582, 

E-pasts: turists@gulbene.lv

www.visitgulbene.lv

Tūrisma informācijas centrs "Stāmeriena"
Tālr.: 29178536

E-pasta: turists@gulbene.lv

www.visitgulbene.lv

Materiāls tapis sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldības aģentūru "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!