Foto: Shutterstock
Portu – Portugāles ziemeļu galvaspilsēta un otrā lielākā pilsēta pēc Lisabonas, kuras vārda atvasinājums veido mūsu kontinenta vistālākās uz rietumiem valsts nosaukumu. Kaut arī dažās zemēs pietiek tikai ar galvaspilsētas izpēti, lai rastos pietiekams priekšstats par visu pārējo teritoriju, Lisabona neiekļaujas šajā kategorijā – Portu ir pavisam kas cits, stāsta "FlyMeAway" pārstāvis Andis Zeidmanis, piedāvājot savu versiju par to, kas noteikti jāapskata šajā pilsētā.

Portugāles dienvidi, centrālā daļa un ziemeļi ir diezgan atšķirīgi gan klimata, gan tradīciju, pat cilvēku rakstura ziņā. Portu vienmēr sīvi sacentusies ar Lisabonu par valsts nozīmīgākās pilsētas godu. Tā ir pilsēta romantiķiem, kurā var iemīlēties gan uzreiz, no pirmā acu uzmetiena, gan palēnām, soli pa solim atklājot smalkākās detaļas kā krāšņā filmā, kuras kadri lēnām slīd garām. Ja mēģinātu izrauties no kopainas, bet pievērstos detaļām, kuru dēļ Portu ir viena no tām harizmātiskajām pilsētām, par kuru var teikt – jāredz!, vajadzētu uzskaitīt sekojošo:

Ribeira jeb, tulkojot latviski, upmala

Ribeira ir Portu vecpilsētas krāšņākā daļa, kas šaurām, augstām un krāsainām mājām pieplakusi Douru upes krastam, kā arī tūristu visiemīļotākais pilsētas rajons, kas iekļauts UNESCO pasaulvēsturiskā mantojuma sarakstā.

Foto: Shutterstock

Āra kafejnīcas, suvenīru veikali, noplukuši krodziņi, kur var nobaudīt lielisku ēdienu, šim reģionam tipiskās laivas, kas sākotnēji tika paredzētas vīna mucu transportēšanai, bet tagad vizina tūristus, un tāda reizē priecīga un nostalģiska sajūta, kad, esot tajā visā iekšā, krāsainos mirkļus var vērot no malas.

Douru upe

Upe, kas lēni izlīkumojusi cauri terasēm klātiem pauguriem, kur vēl no romiešu laikiem tiek audzētas vīnogas šī reģiona slavenajiem vīniem, veļ savus brūnganos ūdeņus pretī Atlantijas okeānam. Brauciens ar kuģīti, laiski pieverot acis dienvidu saulē, lieliski spēj aizpildīt vienu nesteidzīgu pēcpusdienu.

Foto: Shutterstock

Vislabāk vispirms mērot pāris stundas garu braucienu ar vilcienu uz Douru augšteci, pa logu vērojot brīnišķīgas ainavas, tad kādā no mazpilsētām iesēsties vienā no daudzo kompāniju piedāvātajiem kuģīšiem un ļauties straumes rāmajam tecējumam. Bet steidzīgākajiem pietiks arī vienkārši šķērsot upi uz dienvidu krastu turpat Ribeiras krastmalā.

Seši tilti pār Douru upi

Portu noteikti jāaplūko arī Douru šķērsojošie tilti, no kuriem neapšaubāmi slavenākais ir Donas Marijas tilts. 1877. gadā šo dzelzceļa satiksmei domāto tiltu 60 metru augstumā virs Douru upes uzbūvēja jaunais inženieris Gustavs Eifels, šādi iemēģinot roku pirms Parīzes slavenā torņa celtniecības.

Foto: Shutterstock

Blakus – divstāvīgais Dom Luiša I tilts, kas pēc uzbūvēšanas 1886. gadā bija garākais Eiropā un kura autors ir Eifeļa skolnieks Teofīls Seirigs

Lasi arī: Neparasti tilti no visas pasaules

Grāmatnīca "Lello&Irmao"

Šī ir viena no pasaules skaistākajām grāmatnīcām (ceļveža "Lonely Planet" reitingā tai piešķirta 3. vieta), kas atrodas Portu pilsētas centrā un ir viena no vecākajām valstī.

Foto: Shutterstock

Starp citu, grāmatu veikala fasāde un iekštelpas, kur jūgendstils miksēts ar neogotikas elementiem, esot bijis iedvesmas avots slavenajai bibliotēkai Harija Potera grāmatu sērijā.

Vairāk par pasaules skaistākajām grāmatnīcām lasi šajā rakstā.

Azuležu jeb apgleznotās flīzes centrālajā dzelzceļa stacijā "Sao Bento"

Portugālei raksturīgais azuležu (azulejo) jeb apgleznotu flīžu izmantošana māju apdarē, tāpat vēsturisku ainavu attēlošana, apgleznojot milzīga izmēra flīžu panno, Portu vislabāk novērojams "Sao Bento" centrālajā dzelzceļa stacijā, kas tika atklāta 1916. gadā.

Foto: Shutterstock

Ap 20 000 apgleznoto flīžu stacijas ātrijā ataino ne tikai pilsētas transporta vēsturi, bet arī ainas no Portugāles slavenās impēriskās pagātnes. Sau Bentu jāizmanto, ja rodas vēlme un ir laiks apskatīt vēl kādu no brīnišķīgajām Portugāles ziemeļu pilsētām.

Lasi arī: Rīgas skaistāko dzelzceļa staciju sešinieks

Svētā Francisko baznīca

Pat ja neesat baznīcu apjūsmotājs, Portu ir viens dievnams, kas noteikti jāredz. Tā ir Sv. Francisko baznīca, kuras necilā gotiskā ārpuse slēpj vienu no žilbinošākajiem portugāļu baroka greznības paraugiem.

Foto: Shutterstock

Smalki kokgriezuma ķerubi, kas savu kailumu slēpj zem rūpīgi izstrādātu vīnogulāju stīgojumiem ar bagātīgiem ogu ķekariem un klāti ar vismaz 100 kilogramiem plāna zelta pārklājuma, kura pieticis arī sienām, logu ailēm un pīlāriem, Sv. Džona Baptista kapella, kas veidota tikai Portugālei raksturīgajā manuelīnu stilā, lielisks marmora altāris baroka stilā un baznīcas muzejs, kas glabā prasmīgi atlasītus sakrālās mākslas paraugus. Senās baznīcas pārsteidzoši bagātīgais interjers liek saprast, ka senajai jūras valdniecei un savulaik bagātākajai koloniālajai impērijai bija, par ko pateikties Dievam un svētajiem.

Casa de musica jeb Mūzikas māja


Mūzikas māja, kas pilnībā pabeigta tikai 2005. gadā, ir modernās mākslas paraugs valstī, kur arhitekti nekautrējas no drosmīgiem risinājumiem. Viena no Portu ikoniskajām vietām, ko ceļotāji apskata arī tad, ja negrasās kļūt par kādu no 1300 visdažādāko mūzikas stilu koncertu klausītājiem. Nama arhitektūru augstu novērtējuši arī slavenākie kritiķi, turklāt šī ir vienīgā koncertzāle pasaulē ar divām sienām pilnībā no stikla.

Portvīna darītava

Atgriežoties no vietām, kas baro mūsu prātu, iztēli un skaistuma izpratni pie tām, kas baro mūsu ķermeni, jāpiemin, protams, portvīns, kas ir nesis Portugāles vārdu pasaulē ne mazāk kā slavenie jūras braucieni un kas jānobauda vai krēslainā krodziņā, kurā gadu desmitiem, ja ne simtiem, saimnieko kāda no vietējām ģimenēm, vai vīna darītavās, kas lielākoties izvietojušās otrpus upei, tieši pretī Ribeirai, vai arī vienā no diviem Mišelina zvaigžņotajiem restorāniem.

"Un atceramies – ceļojums uz Portu ir vairāk sajūtām nekā prātam…" atgādina "FlyMeAway" direktors Andis Zeidmanis.

Idejas Portugāles apceļošanai un saulainu iedvesmu brīvdienām smelies arī citos "TūrismaGids" rakstos par šo zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!