Foto: Shutterstock
Atēnas bieži vien dēvē par Rietumu civilizācijas šūpuli – pilsētai ir 3500 gadu. Lai gan plašsaziņas līdzekļos atspoguļotās Grieķijas ekonomiskās problēmas, iespējams, atturēs izvēlēties šo vietu par ceļojuma galamērķi, tomēr par spīti tam jāatceras - Atēnas joprojām ir katra kultūras pasaules cienītāja sapņu zeme.

No 2004. gada Atēnu centrs ir kļuvis vieglāk izstaigājams - novērsti arī bēdīgi slavenie satiksmes sastrēgumi, ir strādāts pie izplūdes gāzu samazināšanas, nesen atklāta koku ieskauta kājāmgājēju Arheoloģiskā promenāde, kas aizved līdz Akropolei, kā arī gar visām galvenajām arheoloģiskas nozīmes vietām.

Tomēr tūristi šeit neierodas tikai seno pieminekļu dēļ. Spītējot ekonomiskajai krīzei, mūsdienu Atēnas ir vieta, kur var izbaudīt neparasti dzīvīgu naktsdzīvi, sākot no šikiem pilsētas bāriem un beidzot ar vienkāršo Monastiraki (Akropoles piekājē) un izsmalcinātiem atpūtas bāriem, kā arī Kolonaki esošajām fusion ēstuvēm.

Atēnās atrodas lielākā pasažieru osta Eiropā - Pirejas (Piraeus) osta. Katru gadu šeit ierodas aptuveni divi miljoni pasažieru - lielākā daļa no tiem ar prāmjiem un katamarāniem, kas piestāj Grieķijas salās. Ostā ir 11 modernas piestātnes kruīza kuģiem. 2004. gada Olimpisko spēļu laikā šeit piestāja pasaules lielākais kruīza kuģis Queen Mary II, kas kalpoja kā peldošā viesnīca. Kopš tā laika kruīza kuģu skaits Piraeus ostā ir ievērojami pieaudzis. 2008. gadā, uzņemot 1,8 miljonus pasažieru, osta kļuva par sesto pasaules visvairāk apmeklētāko kruīza kuģu ostu.

Piraeus ir galvenā uzkāpšanas/nokāpšanas osta īsajiem kruīziem pa Grieķijas salām; daudzas kompānijas iekļauj šo ostu savu Vidusjūras vai pasaules kruīzu sarakstos. Cilvēkus šeit piesaista pilsētas kalna galā esošā Akropole, 5.gs.p.m.ē. veidotais Partenons, kā arī iespēja doties ekskursijās pa pilsētu un aplūkot daudz fotografēto Delfu senvietu.

Tūrisms veido aptuveni 18% Grieķijas IKP, tāpēc, ja izvēlēsieties šo par savu brīvdienu galamērķi, tad palīdzēsiet vietējai ekonomikai.

Kad vislabāk apmeklēt?

Grieķijas galvaspilsētā valda rosība visu gadu. Labākais laiks, kad doties aplūkot Atēnu ievērojamākās vietas, izbaudīt siltās un saulainās dienas, ir rudens vai pavasaris; lielais karstums no jūnija vidus līdz augusta beigām varētu likties pārāk nogurdinošs šādām nodarbēm. Laikā starp novembri un februāri laika apstākļi ir neparedzami, sākot no spirdzinošām, saulainām dienām un beidzot ar lietu un reizēm pat sniegu.

Nokļūšana

Pārsēšanās

Atēnu Starptautiskā lidosta (Athens International Airport) (www.aia.gr) atrodas uz ziemeļaustrumiem no pilsētas. Metro (www.stasy.gr) aizvedīs tieši uz Syntagma un Monastiraki pilsētas centrā (Monastiraki pārsēdieties, lai nokļūtu Piraeus ostā), biļešu cena €8. Turklāt Athens Urban Transport Organisation (www.oasa.gr) apkalpotie lidostas autobusi regulāri kursē uz pilsētu un pretējā virzienā. Autobuss X95 kursē uz Syntagma Square pilsētas centrā un autobuss X96 aizvedīs uz Pireaus ostu. Biļešu cena €5, sniedzot iespēju 24 stundas pārvietoties ar visiem sabiedriskā transporta veidiem (autobusu, tramvaju un metro). Pieejami arī taksometru pakalpojumi - rēķinieties, ka dienas laikā cena būs €35, bet naktī €50 (no pusnakts līdz plkst. 5.00).

Kruīzi

Kruīza kuģu pasažieri izkāpj pilsētas Piraeus ostā (www.olp.gr), kas atrodas 7,5 jūdzes no Atēnu centra. Starppilsētu autobusi 20-30 minūtēs aizvedīs kruīza pasažierus no ostas uz pilsētas centru. Autobusu reisi atkarīgi no attiecīgās kruīza kompānijas. No Piraeus ostas uz Monastiraki pie Akropoles kursē arī metro, biļete maksā €1,40 un ir derīga uz 1 stundu un 30 minūtēm visiem sabiedriskā transporta veidiem. Pieejami arī taksometri - ceļš līdz Monastiraki jums izmaksās aptuveni €12.

Pārvietošanās

Foto: stock.xchng

Sabiedriskais transports

Atēnas ir pilsēta, kur visas galvenās apskates vietas ir pastaigas attālumā. Jā nolemsiet izmantot sabiedriskā transporta sistēmu (ieskaitot autobusus, trolejbusus un metro), tad atklāsiet, ka pakalpojumi ir lēti, tomēr transports ir ļaužu pārpilns. Biļetes maksā €1,40 un ir derīgas 1 stundu un 30 minūtes visos sabiedriskā transporta veidos. Biļetes pārdod metro stacijās, īpašās būdiņās pie autobusu pieturām un dažos ielu kioskos (periptera). Pirms pirmā brauciena apstipriniet savu biļeti. Vienas dienas biļetes (reizēm tās dēvē par "lidostas biļetēm") maksā €5 un 24 stundas ļauj neierobežoti pārvietoties ar visiem sabiedriskā transporta veidiem, kā arī garantē vienu autobusa braucienu uz/no lidostas.

Automašīnu noma

Pārvietošanās ar automašīnu Atēnās raksturojama vairāk kā nasta, nevis priekšrocība, jo uz ceļiem bieži vien ir sastrēgumi, un automašīnu novietošana ir sarežģīta un dārga. Pat, ja dodieties ārpus pilsētas, ieteicams labāk izmantot autobusu vai prāmja pakalpojumus, izņemot, ja plānojat doties uz īpaši nomaļām vietām. Automašīnu nomas cenas varat salīdzināt šeit www.travelsupermarket.com.

Fakti, kas jāzina

Svarīgi kontakti

Neatliekamā palīdzība Grieķijā: 112.

Atēnu Tūrisma birojs: 00 30 210 331 0392, www.breathtakingathens.com, Dionysiou Aeropagitou 18-20, Makrigianni (on the edge of Plaka).

Pamatfakti

Valūta: Eiro.

Telefona kods: lai zvanītu uz Grieķiju, ievadiet 00 30.

Atēnu apskates vietas


Foto: AFP/Scanpix

Piecas galvenās apskates vietas

Akropole

Pāri mūsdienīgo Atēnu džungļiem slejas "svētā klints" - Akropole; tie ir trīs tempļi, kas veidoti piektajā gadsimtā pirms mūsu ēras un piesaista trīs miljonus apmeklētāju gadā. Akropoles apmeklējums jāsāk ar lielāko un iespaidīgāko templi - Partenonu, kuru balsta 46 doriskās kolonnas; Partenonu uzskata par klasiskās arhitektūras piemēru. Uz Akropoli visskaistākais skats paveras no kalna pakājes nakts laikā, jo tad to izgaismo zeltaina prožektoru gaisma.

Adrese: Acropolis Hill, Plaka.
Kontakti: 00 30 210 321 0219, http://odysseus.culture.gr
Darba laiks: katru dienu, 8.00-20.00(vasarā); 8.30-15.00(ziemā).
Ieejas maksa: €12. No novembra līdz martam svētdienās bez maksas.

Jaunais Akropoles muzejs

Šo stikla un betona ēku, kurā atrodas muzejs, atklāja 2009. gadā, tās autors ir šveiciešu arhitekts Bernards Tšumi (Bernard Tschumi). Vēsturiskie un klasiskie atradumi Akropolē ir aplūkojami tieši šajā muzejā - senas statujas un precīzi dzīvnieku atveidojumi akmenī. Augšstāvs ir veltīts Partenona marmora konstrukcijām. Puse no eksponātiem ir oriģināli, bet pārējā daļa ir no ģipša veidotas kopijas. Iztrūkstošās daļas 1801.gadā izņēma Lords Eldžins (Lord Elgin), un tagad tās glabājas Britu muzejā Londonā. Grieķi jau ilgu laiku cenšas šos eksponātus atgūt, cerot, ka šī izstāde liks britiem saprast, ka šis muzejs ir to īstā vieta. Otrajā stāvā ir pieejams izcils restorāns, kas atvērts līdz pusnaktij.

Adrese: Dionysiou Areopagitou 15, Makrigianni (on the edge of Plaka).
Kontakti: 00 30 210 9000 900, www.theacropolismuseum.gr
Darba laiks: aprīlis-oktobris, otrdiena-ceturtdiena un sestdiena-svētdiena, 8.00-20.00, piektdiena, 8.00-22.00; novembris-marts, otrdiena-ceturtdiena, 9.00-17.00, piektdiena, 9.00-22.00, sestdiena-svētdiena, 9.00-20.00.

Ieejas maksa: €5.

Plaka

Vecākais Atēnu kvartāls Plaka atrodas pie kalna Akropoles pakājē. Tajā saglabājusies īpatnēja lauku atmosfēra ar bruģētām ielām un pasteļkrāsas neoklasicisma savrupmājām, mazām viesnīcām, suvenīru veikaliem un tavernām - tāpēc arī tūristi šo vietu ir iecienījuši. Ievērojamākās vietas šeit ir Grieķu Tautas instrumentu muzejs, Grieķu Tautas mākslas muzejs un 12. gadsimta Bizantijas Mazā metropoles baznīca. Metro stacija: Monastiraki vai Acropolis.

Benaki muzejs

Muzejs atrodas neoklasicisma stila ēkā ar jauku jumta terasi - tajā aplūkojama grieķu māksla līdz 20. gadsimtam. Muzejā redzēsiet skulptūras, keramiku, rotas, mēbeles un tērpus, tomēr galvenie objekti ir Thessaly dārgumi (2. gs. p.m.ē. izgatavotas zelta rotaslietas ar dārgakmeņiem), divi El Greko agrīnie darbi un divas 18. gadsimta otomaņu stila koka paneļu dzīvojamo istabu rekonstrukcijas.

Adrese: Vassilissis Sofias and Koumbari 1, Kolonaki.
Kontakti: 00 30 210 367 1000, www.benaki.gr
Darba laiks: trešdiena un piektdiena, 9.00-17.00; ceturtdiena un sestdiena, 9.00-pusnaktij; svētdiena, 9.00-15.00.
Ieejas maksa: €7 (ceturtdienās bez maksas).

Mt Lycabettus

Atēnas visā savā krāšņumā varēsiet ieraudzīt no pilsētas augstākā punkta (970 pēdas) - pašā virsotnē atrodas neliela baznīca, restorāns un kafejnīca. Netālu esošajā ziemeļu nogāzē klintīs paslēpies Lycabettus teātris, kur notiek brīvdabas koncerti ar pasaulē atpazīstamiem izpildītājiem, piemēram, Placebo, Groove Armada un Rufus Wainwright. Stāvais ceļš uz virsotni vīsies cauri priežu mežiem un subtropu florai. Ja nevēlaties veikt šo ceļu kājām, varat izmantot gaisa vagona pakalpojumus no Ploutarchou Street , kas atrodas Kolonaki (kursē ik pēc 30 minūtēm, 9.00-15.00).

Dienas ceļojums

Poseidona templis, Cape Sounion

Templis uzcelts par godu jūras dievam Poseidonam 5. gs. p.m.ē. (00 30 22920 39363; katru dienu, 9.00-saulrietam; €4); tas atrodas Atikas pussalas dienvidu galapunktā. Templis veidots no 34 balta marmora doriskajām kolonnām, no kurām tikai 15 saglabājušās līdz mūsdienām. No šejienes paveras lielisks skats uz Egejas jūru, it īpaši saulrieta laikā. Piekrastes ceļš no Atēnām uz Sounio (43 jūdzes uz dienvidaustrumiem no Atēnām) vedīs cauri Glyfada, Vouliagmeni un Varkiza piekrastes apgabaliem, kā arī piedāvā brīnišķīgas ainavas uz Saronikas līci.

Delfi

Iespējams visskaistākā senvieta Grieķijā (00 30 22650 82312; katru dienu, 8.00-20.00 vasarās; 8.30 -15.00 ziemās; €9) bijusi mājvieta mītiskajam Orākulam, kurš pareģoja nākotni (ar transu veicinošiem līdzekļiem) ar priesterieņu palīdzību. Šī vieta celta 8.gs.p.m.ē. un atrodas kalna nomalē, aptuveni 130 jūdzes uz ziemeļrietumiem no Atēnām; to ieskauj seni tempļi ar skatu uz aizām. Šeit atrodas arī ļoti labs muzejs, kurā aplūkojamas bronzas un marmora skulptūras. Atpakaļceļā uz Atēnām, aptuveni septiņas jūdzes no Delfiem atrodas kalnu ciemats Arahova - ziemas kūrorts un lieliska vieta, kur iegādāties Flokati paklājus un vietējā ražojuma sieru.

PADOMS

Dionysiou Areopagitou 18-20, iepretim Jaunajam Akropoles muzejam atrodas jauns un moderns tūrisma informācijas centrs (pirmdiena-piektdiena, 9.00-19.00; sestdiena-svētdiena, 10.00-16.00) .Tomēr šis birojs nav visai noderīgs, kaut gan šeit iespējams iegūt bezmaksas pilētas karti, muzeju sarakstu ar darba laikiem, kā arī tuvāko pasākumu plānu sarakstus.

Archaeological Sites daudzfunkcionālā biļete (€12) ir derīga četras dienas un sedz ieejas maksu uz Akripoli, Kerameikos, Dionīsa teātri, Seno Agoru, Forumu un Olimpijas Zeva templi. Biļete pieejama jebkurā no šīm vietām.

Key Tours (www.keytours.gr) piedāvā izcilu Cape Sounion tūri gida pavadībā, kas ilgst aptuveni pusi dienas - cena €43, kā arī vienas dienas Delfu tūri gida pavadībā ar nelielu apstāšanos Arahova kūrortā - cena €92 (bez lenča), €102 (ar lenču).

Restorāni Atēnās



Atēnās pieejamas dažādas ēdināšanas iestādes, sākot no vienkāršiem krodziņiem (tavernām) un beidzot ar smalkiem restorāniem, kas piedāvā fusion virtuves ēdienus. Plaka ir nenoliedzami skaista vieta, tomēr visi tās restorāni ir orientēti uz tūristiem, kas gardēžiem varētu likt vilties. Pilsētas centrā atradīsiet izcilas modernās tavernas, kur pasniedz klasiskus grieķu ēdienus ar mūsdienu garšas akcentiem.

Varoulko
Varoulko ir plaši pazīstams kā labākais jūras produktu restorāns Atēnās; tas piesaista gardēžus, kuri vēlas nobaudīt šefpavāra un īpašnieka Lefterisa Lazaru (Lefteris Lazarou) ar Michelin zvaigznēm novērtētos gardumus. Ja vēlaties nogaršot viņa ēdienus, pasūtiet degustācijas ēdienkarti, kurā iespējams būs plauža fileja sautéed uz svaigas maizes šķēles, ko pasniegs ar kūpinātu baklažānu uzpūteni, vai arī jūras asara frikadeles ar bārbekjū mērci. Ļaujiet viesmīlim ieteikt Jums vīnus. Stilīgais koka un stikla apvienojuma dizains saskan ar organiskā stikla detaļām un baltajiem galdautiem. Vasaras laikā pusdienas pārceļas uz jumta terasi ar skatu uz Akropoli, ko papildina sveču gaisma.

Adrese: Pireos 80, Gazi.
Kontakti: 00 30 210 522-8400, www.varoulko.gr
Darba laiks: otrdiena-sestdiena, no plkst. 8.00 utt.
Rezervācija: nepieciešama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Funky Gourmet

2012. gadā ieguva Michelin zvaigzni; ēdienkartē iekļauta smalka, radoši pasniegta Vidusjūras virtuve ar tādām delikatesēm kā zosu aknas trifelēs un omārs no Halkidiki. Tiek piedāvātas trīs dažādas degustāciju ēdienkartes ar cenām, sākot no 120 euro līdz 68 euro, ar vīnu izvēles iespējām. Šis restorāns atrodas neoklasicisma stila ēkā.

Adrese: Paramithias 13 & Salaminos, Gazi
Kontakti: 00 30 210 524 2727, www.funkygourmet.com
Darba laiks: otrdiena-sestdiena, 20.00-23.30.
Rezervācija: nepieciešama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Psarras

Viens no Plaka tūrisma rajona restorāniem, ko iedvesmojuši atēnieši; šeit jau kopš 1898. gada tiek pasniegta autentiska grieķu virtuve. Romantiska vieta, kur iespējams paēst pie koka galdiem, kas sakārtoti uz zīdkoka ieskautiem pakāpieniem, kas ved uz Akropoli. Šo vietu apmeklējusi arī slavenā aktrise Bridžita Bardo. Katru dienu, izņemot otrdienas, skan dzīvē mūzika.

Adrese: Erechtheous 16 & Erotokritou 12, Plaka.
Kontakti: 00 30 210 321 8733, www.psaras-taverna.gr
Darba laiks: katru dienu, 11.00 - pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Café Avissinia

Šī nelielā un vienkāršā ēstuve atrodas uz laukuma, kur dienas laikā antikvariātu īpašnieki atjauno koka mēbeles. Café Avissinia piedāvā grieķu ēdienus ar Anatolia ietekmi - jērs vai vista ar ķimenēm un svaigu piparmētru, vai arī teļa gaļa, pagatavota ar baklažānu. Senatnīgajā apakšstāva interjerā iekļautas ziedu tapetes un galdi ar marmora virsmām, savukārt romantiskajā jumta terasē paveras skats uz Akropoli. Šeit notiek arī dzīvās mūzikas vakari.

Adrese: Avissinia Square, Monastiraki.
Kontakti: 00 30 210 32 17 047, www.avissinia.gr
Darba laiks: otrdiena-sestdiena,11.00- 1.00, svētdiena, 11.00-19.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Tzitzikas i Mermigas

Syntagma laukuma esošajā kvartālā atrodas vieta, kuras nosaukums tulkojumā skanētu kā "Sienāzis un skudra"; šeit pasniedz grieķu ēdienus par krodziņa cienīgām cenām. Pieejami daži neparasti un patiesi gardi ēdieni, piemēram, vista krēmīgajā mastikas mērcē [AP1] (mastikas koka aromātisko augļu garša)[AP2], kas ir klientu iecienītākais ēdiens. Katram galdiņam ir maza atvilktne, kur atradīsiet galda piederumus. Reizēm viesmīļu apkalpošana liek sajust steigu, bet par spīti tam, šī vieta neliek vilties.

Adrese: Mitropoleos 12-14, Syntagma.
Kontakti: 00 30 210 324 7607.
Darba laiks: pirmdiena-sestdiens, 12 pēcpusdienā - pusnaktij; svētdiena, 12 pēcpusdienā-17.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Strofi

Galdiņi zem zvaigžņotās debess uz terases ar skatu uz Akropoli - tā varētu raksturot Strofi. Izcila vieta romantiskām pusdienām. Restorāns savas durvis vēra 1975. gadā, un šeit savu maltīti pēc uzstāšanās Vasaras festivālā reiz ieturēja pat Rūdolfs Nurijevs un Margota Fonteina (Margot Fonteyn). Šis restorāns ir pazīstams ar saviem tradicionālajiem krodziņa ēdieniem, piemēram, gemistes tomates (ar rīsiem, rozīnēm un priežu sēklām pildīti tomāti) un kokoras krasatos (sarkanvīnā sautēts gailis, ko pasniedz ar pastu). Dizains ir atjaunināts un tagad tajā dominē baltās krāsas minimālisms.

Adrese: 25 Robertou Galli, Makrigianni.
Kontakti: 00 30 210 921 4130, www.strofi.gr
Darba laiks: katru dienu, 12 pēcpusdienā - pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Melilotis
Melilotis atvēra 2011. gadā, un tas atrodas kājāmgājēju ielā, tikai piecu minūšu gājiena attālumā no dzīvīgā Syntagma laukuma. Rāmais, draudzīgais un vietējo iedzīvotāju iecienītais restorāns piedāvā krodziņa ēdienus gaišā un plašā telpā. Ēdienkarte mainās atkarībā no pieejamajām svaigajām sastāvdaļām, tomēr noteikti nogaršojiet puravu un sieru, kas iecepts īpašā mīklā, cūkas filejas barbekjū, kā arī krāsainus sezonas salātus.

Adrese: Kalamiotou 19, Syntagma.
Kontakti: 00 30 210 322 2458, www.melilotos.gr
Darba laiks: pirmdiena, pēcpusdiena-18.00; otrdiena-sestdiena, pēcpusdiena-1.00; svētdiena, 14.00-22.00.
Rezervācija: nav nepieciešama.
Maksāšanas veids: nepieņem kredītkartes.


Iepirkšanās Atēnās



Rūdīti iepirkšanās speciālisti būs jau dzirdējuši par stilīgo Kolonaki, kur spītējot recesijai, Anagnostopoulou, Milioni, Tsalkof un Voukourestiou ielās vēl sastopami tādi slaveni zīmoli kā Armani, Bulgari un Versace. Ja interesējaties par rotaslietām, tad zvaniet Elenai Votsi (Elena Votsi) (Xanthou 7, www.elenavotsi.com), kas izgatavos unikālas, krāsainiem akmeņiem izdaiļotas zelta rotas.

Kājāmgājējiem paredzētajā Ermou, kas stiepjas no Syntagma laukuma līdz Monastiraki, atradīsiet pazīstamos ielu stila zīmolus - Zara, Mango un pat klasisko vērtību - Marks & Spencer.

Tūristus piesaistošu ārišķīgumu ieraudzīsiet jaukajā Plaka - šeit meklējiet siltos Flokati paklājus, reliģiskas ikonas un dārgas senlietas. Maciņam draudzīgākas dāvanas būs rokām darinātas ādas sandales no Stavrosa Melisinosa (Stavros Melissinos) dēla Panteļa Melisinosa (Pantelis Melissinos) (Agias Theklas 2 www.melissinos-poet.com), kurš atrodas Psirri. Stavross pazīstams arī kā Dzejnieks Sandaļu izgatavotājs, kurš savas augstas kvalitātes rokām darinātos apavus izgatavojis kopš 1954. gada - viņa klientu lokā kādreiz bija arī The Beatles. Veikalu tagad vada dēls Pantelis.

Blakus atrodas Bahar (Evripidou 31 www.bahar.gr) - lieliska vieta, kur iegādāties žāvētus ārstniecības augus un tradicionālo grieķu kalnu tēju. Ja vēlaties iegādāties augu aromātu piesātinātus tualetes piederumus iepakojumos, kurus rotā interesanti grieķu uzraksti, dodieties uz Korres aptieku (Erastosthenous and Ivikou www.korres.com), kas atrodas Pangrati; šeit arī šis starptautiski atzītais uzņēmums ir radies. Līdzīgus produktus piedāvā Mastiha Shop (Panepsitimou 6 & Kreizotou, www.mastihashop.com) netālu no Syntagma - šis veikals specializējas terapeitisku zāļu izgatavošanā, kas satur Čios (Chios) salā iegūtu mastiku.

Tāpat apmeklējiet 19. gadsimta dzelzī un stiklā veidoto Centrālo tirgu netālu no Omonia, kur tirgotāji cīnās par pircēju uzmanību aiz svaigu zivju, augļu, dārzeņu un vīģu piekrautajām letēm. Tikpat pozitīvi haotisks ir Monastriki sīkumtirgus - svētdienas tirgotava, kur vietējie piedāvā iegādāties vecas grāmatas, pirātiskus video un, ja paveiksies, kādas īpašas senlietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!