Foto: Publicitātes attēli
Šī vieta ir krāšņa, enerģiska, tā spēj vienlaicīgi izstarot gan pilsētnieciskumu, gan lauku un jūras atmosfēru; tā ir unikāla pilsēta ar seniem tempļiem un moderniem tramvajiem, fen-šui un finanšu rajoniem. Honkongā iespējams nobaudīt vienu no labākajiem ēdieniem pasaulē, turklāt šī ir arī viena no drošākajām pilsētām pasaulē. Šeit nekad nebūs garlaicīgi, Honkonga žilbina un iedvesmo.

Kad apmeklēt


Tradicionāli labākais laiks, kad doties uz Honkongu, ir vēsā, saulainā un sausā sezona, kas ilgst no oktobra līdz janvārim; šajā laikā vēji pūš no ziemeļiem, proti, no Ķīnas sauszemes daļas. Diemžēl tas nozīmē arī to, ka šajā laikā izteikti palielinās piesārņojuma līmenis. Ja varat izturēt mitrumu un esat gatavi iespējamam taifūnam, tad varat doties uz Honkongu vasarā - jūlijā vai augustā, šajā laikā vēji pūš no dienvidrietumiem.

Nokļūšana

Lidojumi

Honkongā ir izcils sabiedriskā transporta tīkls, būtisks pakalpojums pilsētai, kurā lielākoties vietējiem nav automašīnu. Satiksmes tīkls sākas Honkongas lidostā Chek Lap Kok. Airport Express vilciens ir ļoti ātrs (24 minūtes ceļā līdz Honkongas salai), un biļete vienā virzienā maksā HK$100 (HK$50 bērniem vecumā no 3 līdz 11 gadiem). Grupu braucieniem pieejamas atlaides. Vilcieni atiet regulāri, sākot no plkst. 6.00 līdz 00.48. Lielākā daļa viesnīcu piedāvā bezmaksas starppilsētu autobusu pakalpojumus no Airport Express stacijām Kovlūnā (Kowloon) un Honkongas salā.

Tāpat pilsētā pieejami neskaitāmi taksometri par pieņemamām cenām; sākuma cena ir HK$20. Brauciens taksometrā no lidostas līdz Honkongu ilgs aptuveni 40 minūtes, izmaksājot ap HK$300. Taksometros jāmaksā HK$5 par katru bagāžas vienību, kura tiek ievietota automašīnas bagāžas nodalījumā.

IETEIKUMS

Airport Express piedāvā reģistrēties lidojumam pilsētas check-in punktos Honkongas un Kovlūnas stacijās. Varat reģistrēties jebkurā laikā, līdz pat 90 minūtēm pirms lidojuma – ērti, ja paredzēts nakts lidojums, bet viesnīca jāpamet jau dienas vidū. Vienkārši dodieties uz staciju, nododiet bagāžu un saņemiet savu lidojuma caurlaidi. Dažas aviolīnijas pieļauj reģistrēšanos līdz pat 24 stundām pirms lidojuma (tas ir izdevīgi tiem, kam ir ļoti agri lidojumi). Skatiet informāciju reģistrēšanās vietās.

Kruīzi

Vecās Kai Tak lidostas teritorijā Honkongā tiek būvēts jauns kruīza kuģu terminālis. Kamēr turpinās būvdarbi (darbus plānots pabeigt 2014.gadā), kruīza kuģi piestāj vai nu Ocean Terminal pie Star Ferry, kas atrodas Tsim Sha Tsui, vai Container Terminals jaunajā teritorijā, no kurienes atiet kruīzus apkalpojošie starppilsētu autobusi.

Vilcieni

Ķīnas starppilsētu "šķērsojošie vilcieni" no Šanhajas, Guanžou (Guangzhou) un Pekinas piestāj Hung Hom stacijā Kovlūnā, kas savienota ar divām MTR (metro) līnijām (East Rail un West Rail); pieejams arī plašs autobusu satiksmes tīkls.

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports

1997. gadā Honkonga kļuva par pirmo vietu pasaulē, kur transporta sistēmā ieviesa norēķinu kartes ar uzkrājošo vērtību. Octopus karte (astoņi ķīniešu kultūrā ir veiksmes skaitlis) ir obligāts pirkums, ja plānojat pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Lielākajā daļā autobusu, norēķinoties skaidrā naudā, nesaņemsiet atlikumu.

Kartes var iegādāties lidostā un jebkurā Mass Transit Railway (MTR) tīkla stacijā Honkongas metro. Lai iegādātos karti, jāiemaksā HK$50 (šo summu iespējams atgūt). Ja plānojat uzturēties Honkongā vien dažas dienas, apsveriet iespēju iegādāties tūristiem paredzēto Octopus, kas ļauj trīs dienas neierobežoti pārvietoties ar sabiedrisko transportu, kā arī paredz vienu (HK$220) vai divus (HK$300) Airport Express braucienus. Kartes var papildināt MTR stacijās 7-Eleven un Circle K veikalos. Šīs kartes var izmantot arī lielveikalos, kafijas ķēžu iestādēs un ātrās ēdināšanas iestādēs skaidras naudas vietā.

MTR ir efektīvākais sabiedriskā transporta veids Honkongā. Tas ir tīrs (transportā nedrīkst ēst un dzert), ērts, ātrs, drošs, tajā pieejama mobilā telefona zona un, kas būtiski vasarā, darbojas gaisa kondicionētājs. Gandrīz visās stacijās ir vismaz viens bankomāts; jaunākajās stacijās ierīkotas arī sabiedriskās tualetes, lai gan lielākoties tās Honkongā neatrast.

Autobusu tīkls ir lētāks, turklāt plašāks par MTR. Galvenā autobusu stacija atrodas Centrālajā apgabalā Honkongas salā zem Exchange Square.

Kuģis

Honkongas nomaļākās salas apkalpo prāmji, kas regulāri kursē no moliem Honkongas salas ostā. No 7. un 8.mola atiet Star Ferry, kas kursē starp Honkongu un Tsim Sha Tsui Kovlūnas pusē.

Šis būs viens no patīkamākajiem un lētākajiem (HK$2 uz zemākā klāja darba dienās) braucieniem pilsētā, iespējams, pat pasaulē. Otrs lētākais ir "ding ding" – tramvajs, kas atiet no Kennedy Town Honkongas salas rietumu daļā un kursē līdz Šaukeivanai (Shaukeiwan) Honkongas austrumu pusē. Tramvaja pasažieriem, neatkarīgi no brauciena garuma, jāmaksā HK$2,30 (HK$1,20 bērnu biļete).

Pastaigas

Pārsteidzošā kārtā Honkonga  ir lieliska vieta, ko iepazīt, dodoties pastaigā ar kājām. Daudzas no ēkām ir savienotas ar tiltiem un gājēju ceļiem; Honkongā atrodas pasaulē garākais āra eskalators, kas patiesībā sastāv no vairākiem eskalatoriem un savieno Central ar Mid-Levels; tas virzās  lejup laikā no plkst. 6.00 līdz 10.00 un nogādā cilvēkus uz darbu, bet pēc tam kustas pretējā virzienā - līdz pat pusnaktij.

Jaunajās teritorijās ir lieliskas pārgājienu iespējas. Dodoties pārgājienā, sagatavojiet līdzi pietiekamu daudzumu ūdens un neaizmirstiet mobilo tālruni; vienmēr laicīgi pārbaudiet, kādi būs mainīgie Honkongas laika apstākļi (www.hko.gov.hk).

Apskates vietas Honkongā

Foto: AFP/Scanpix

Kopš Ķīna Honkongā atcēla ieceļošanas ierobežojumus, pilsēta piedzīvojusi ievērojamu iekšzemes tūristu pieplūdumu, tāpēc nebrīnieties, ka pie galvenajiem tūrisma objektiem dzirdēsiet lielākoties Honkongas kantoniešu dialektu, nevis mandarīnu valodu. Pūļi reizēm ir biedējoši lieli un kaitina pat vietējos iedzīvotājus. Vienīgā izeja - būt pacietīgiem un elastīgiem savā attieksmē un baudīt šovu kopā ar pārējiem klātesošajiem. Tad arī sajutīsiet, ka esat daļa no visa apkārt notiekošā.

Ja Honkongā esat pirmo reizi

Virsotnes tramvajs

552 metru augstumā atrodas Viktorijas virsotne, kas lai gan nav augstākais Honkongas kalns (augstākais ir
Tai Mo Shan
, 957m, kas atrodas jaunajās teritorijās), tomēr ir ļoti iecienīta apskates vieta. Cilvēkiem patīk pārvietoties pa trošu dzelzceļu, kas aizved līdz pašai augšai.
Garden Road
galastacijā Honkongas salā noteikti jārēķinās ar rindām; cenas par sēdvietām HK$40 abos virzienos pieaugušajiem, HK$18 abos virzienos bērniem – te var izmantot arī
Octopus
karti.

Brauciens ir īss, tomēr pārsteidzoši stāvs un skaists – skaidrā dienā skatam paveras brīnišķīgas ainavas. Virsotnē pieejamas dažādas iepirkšanās un ēdināšanas iespējas, kā arī var doties patīkamās pastaigās, neuztraucoties par kaitinošiem pūļiem. Ja esat ieradušies ar maziem bērniem, kāpiet taksometrā un dodieties nelielā braucienā (izmaksās HK$20) augšup uz Viktorijas virsotnes dārzu; tas ir ļoti skaists, turklāt darba dienu pēcpusdienās šeit būs pārsteidzoši maz apmeklētāju.

Adrese: Garden Road galastacija, Honkongas sala.
Kontakti: 852 2522 0922, www.thepeak.com.hk.
Cenas: HK$40 abos virzienos pieaugušajiem, HK$18 abos virzienos bērniem. Var izmantot arī Octopus karti.

Gaismu simfonija (Symphony of Lights)

Katru vakaru, plkst. 20.00, Honkongas ostas abās pusēs uz namiem sākas Gaismu simfonija. Labākā vieta, kur vērot 10 minūšu ilgo lāzeru šovu, ir
Tsim Sha Tsui
piekraste. Lai labāk izbaudītu skatu, dodieties braucienā ar
Star Ferry
prāmi no Honkongas puses, pēc tam dodieties pastaigā gar Zvaigžņu avēniju (
Avenue of Stars
), kas ir Holivudas Zvaigžņu Slavas ielejas Honkongas versija. Aktieru vārdus visticamāk, neatpazīsiet, izņemot, ja esat ķīniešu filmu cienītāji, tomēr pusceļā varēs apskatīt Brūsa Lī statuju; visa šī pastaiga būs lielisks šovs.

Pavadošie komentāri pirmdienās, trešdienās un piektdienās tiek pārraidīti angļu valodā.
Promenādes galā atrodas neliela Starbucks kafejnīca, kas ir atvērta līdz plkst. 23.30 (pirmdiena – ceturtdiena), 00.30 (piektdiena-sestdiena), 23.00 (svētdiena); te skatam paveras ainava, kādu neredzēt nevienā citā Starbucks kafejnīcā visā pasaulē.

Adrese: Tsim Sha Tsui promenāde.
Kontakti: 852 2810 2770, www.tourism.gov.hk/symphony.
Cenas: bez maksas.
Darba laiks: līdz plkst. 20.00.

Lielais Buda un Po Linas klosteris (Big Buddha and Po Lin Monastery)

Po Linas klosteris reiz bija kluss patvērums Lantau salā; tā tas bija līdz 1993.gadam, kad šeit tika atklāta pasaulē lielākā sēdošā Budas statuja. Tagad tā ir viena no Honkongas populārākajām apskates vietām, kuru papildina tuvumā esošais
Ngong Ping
gaisa vagons un "kulturālais" (t.i., veikalnieki te galvenokārt orientējas uz iekšzemes tūristiem) ciemats.

Apmeklējiet šo vietu darba dienā. Varat doties ar prāmi uz Mui Wo no Centrālā mola 6. piestātnes; brauciena ilgums ātrākajā variantā būs 40 minūtes, pēc tam jāpārsēžas 2. autobusā, kas aizvedīs uz klosteri.

Lantau ir lielāka un kalnaināka sala, arī cilvēku te ir mazāk. No dažiem Lantau salas bāriem paveras pārsteidzošas lauku ainavas. Lai tur nokļūtu, var neizmantot prāmju pakalpojumus, bet doties ar gaisa vagonu (brauciena ilgums būs 25 minūtes – galvenais izstāvēt rindas, kas var aizņemt vairāk laika nekā pats brauciens), kāpiet MTR un dodieties uz Tung Chung staciju, iznāciet pa B izeju un sekojiet norādēm uz Ngong Ping 360. Ieteicams pirms došanās pārbaudīt, vai klosteris ir atvērts attiecīgajā dienā, jo tas bieži ir slēgts laika apstākļu dēļ vai uz remontu.

Adrese: Ngong Ping, Lantua sala.
Kontakti: 852 2985 5248, www.plm.org.uk, www.np360.com.hk.
Cenas: HK$28,40 pieaugušajiem, bērniem vecumā no 3 līdz 12 gadiem – HK$14,20.
Darba laiks: Lielais Buda (pirmdiena – svētdiena, 10.00 – 17.30), Po Linas klosteris (pirmdiena – svētdiena, 8.00 – 18.00).

Vēstures muzejs

Muzejs noteikti jāapmeklē tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par Honkongas vēsturi. Pastāvīgā izstāde
The Hong Kong Story
sākas ar stāstu par Honkongu Devoniešu laikmetā pirms 400 miljoniem gadu un noslēdzas ar 1997. gadu. Muzejs ir ļoti vērtīgs; ieplānojiet šeit pavadīt vismaz divas stundas, kaut gan ieteicams rēķināties ar vismaz trijām stundām.

Adrese: 100 Chatham Road South, Tsim Sha Tsui, Kowloon: jādodas uz Tsim Sha Tsui MTR staciju (izeja B2) un jāiet aptuveni 10 minūtes kājām.
Kontakti: 852 2724 9042, www.hk.history.museum.
Cenas: HK$10, ar atlaidēm trešdienās.
Darba laiks: atvērts no plkst. 10.00 – 18.00; svētdienās un svētku dienās no plkst.10.00 – 19.00. Slēgts otrdienās (izņemot, ja tā ir svētku diena) un pirmajās divās Ķīniešu Jaunā gada dienās.

Zirgu sacīkstes

Honkongā noteikti vismaz vienu reizi jāapmeklē zirgu sacīkstes – trešdienas vakarā
Happy Valley
, kas atrodas Honkongas salā, vai nedēļas nogalē
Sha Tin
, kas atrodas jaunajās teritorijās. Šajā īpašajā administratīvajā apgabalā ir pasaulē lielākais derību slēdzēju skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

Happy Valley zirgu sacīkstes tiek rīkotas jau kopš 1846. gada. Apkārtējās vides dēļ šai vietai piemīt īpaša atmosfēra. Nesēdiet ložās, bet pievienojieties ļaužu pūlim un sajūtiet, kā pilsēta aizraujas ar zirgu sacīkstēm.

Adrese: dodieties ar  MTR uz Causeway Bay (izeja A) un ejiet pa Wong Nai Chung Road vai, pat labāks variants, kāpiet tramvajā, kas aizvedīs līdz sacensību vietai.
Kontakti: www.happvalleyracecourse.com.
Cenas: pamata ieejas maksa – HK$10, biļetes – HK$20.
Darba laiks: sezonas laikā sacensības notiek katru trešdienu no plkst. 19.00 līdz 23.00.

Shek O (gan jauniem, gan veciem, jo visiem šeit patīk)

Shek O
ir brīnišķīgs laika zoba neskarts ciems Honkongas salas austrumu krastā. Kāpiet MTR uz
Shau Kei Wan
, sekojiet norādēm uz autobusa staciju un kāpiet autobusā Nr. 9 (labāk izvēlēties sēdvietu kreisajā pusē). Zaļojošā ainava, kas pavērsies skatam 25 minūšu ilgajā braucienā, neatstās vienaldzīgu nevienu.

Pludmalē vietējie piedāvā atpūtas krēslu un saulessargu nomu (cenas ir dažādas, atkarībā no kaulēšanās prasmēm). Aplūkojiet ciema templi un ieliņas, pastaigājieties pa laukiem, ieelpojiet jūras gaisu, bet pēc tam ieturiet pusdienas vienkāršā ķīniešu un taizemiešu jūras velšu restorānā pie ciemata apvedceļa.

Shek O ciema jūras velšu restorāns

Adrese:303 Shek O ciems.
Kontakti: +852 2809 4426, nedēļas nogalēs ieteicams rezervēt galdiņu laicīgi.

Senatnīgā elpa

Lung Fu Shan pārgājiens

Lung Fu Shan
lauku parks sniedzas no Pokfulamas (
Pokfulam
) Honkongas salas rietumos līdz pat Virsotnei. Katru rītu, tūlīt pēc saullēkta, šejienes celiņus piepilda cilvēku grupas – rīta rosmei putnu balsu pavadībā nododas visi, arī daudzi ļoti cienījama vecuma cilvēki. Parkā redzēsiet arī zivju dīķus, skaisti koptus zemes gabalus, varēsiet vērot, kā pastāvīgie apmeklētāji gatavo tēju. Īpaša vieta ir
Pinewood Battery
– tur 1941. gada decembrī Honkongas karavīri neveiksmīgi centās apturēt japāņus. Pastaiga līdz Virsotnei ilgs aptuveni 45 minūtes.

Adrese: no Pokfulamas līdz virsotnei.
Kontakti: 852 2311 3731, www.afcd.gov.hk.

Čuncjinas (Chungking) dzīvokļu nami

Daudzi Honkongas iedzīvotāji šajā vietā nav spēruši savu kāju, tomēr, ja vēlaties redzēt 21. gadsimta tirdzniecību, kas veicinājusi Honkongas rašanos, tad noteikti turp jādodas. Nebrīnīties, ja sastapsiet nigēriešus, nepāliešus, indiešus, pakistāniešus un visu Āfrikas un Āzijas nāciju pārstāvjus, kas pērk un pārdod telefonus, audumus, pārtiku, bagāžu (un nedaudz neuzkrītošāk arī seksa pakalpojumus un narkotikas).

Šī vieta ir kā noliktava noliktavā, pastaiga šeit būs patiešām aizraujoša, it īpaši vakaros. Namu augšstāvos atrodas lētākās viesu mājas (nav ieteicamas) un daži labi indiešu restorāni. Iegriezieties Khyber Pass – vienkārša vieta ar ļoti garšīgu virtuvi.

Čuncjinas dzīvokļu nami
Adrese: 36-44 Nathan Road, tieši Tsim Sha Tsui tūristu rajona centrā.
Kontakti: www.chungking-mansions.hk.

Khyber Pass
Adrese: E kvartāls, 7/F.
Kontakti: +852 2721 2786, nedēļas nogalēs ieteicams rezervēt laicīgi.

Či Linas (Chi Lin) sieviešu klosteris

Lai garīgi atpūstos un gūtu mieru no pilsētas kņadas, dodieties uz Či Linas sieviešu klosteri un blakus esošo
Nan Lijan (Nan Lian)
dārzu Kovlūnā. 1990. gadā šo budistu sieviešu klosteri renovēja, balstoties uz Tangu dinastijas arhitektūras metodēm, kas nozīmē, ka rekonstrukcijas laikā neizmantoja nevienu naglu: visu savieno savstarpēji novietoti koksnes materiāli. Sieviešu klosteris un brīnišķīgais dārzs ar lotosa dīķiem un čalojošu ūdeni sniedz patīkamu atmosfēru. Iepriekš rezervējot, pieejams izcils veģetāriešu restorāns, kur ieturēt lenču vai pusdienas.

Či Linas sieviešu klosteris
Kontakti: www.chilin.org.
Veģetāriešu restorāns
Adrese: ar MTR uz Diamond Hill, izeja C2, sekojiet norādēm.
Kontakti: +852 3658 9388, rezervējiet iepriekš.

Krasta aizsardzības muzejs

Ne pārāk apmeklēts (jo atrodas ārpus populārākajiem tūristu maršrutiem), tomēr aplūkošanas vērts muzejs, kas agrāk bija sens forts ar pieeju Viktorijas ostai. No šejienes paveras fantastiskas ainavas, pieejams vēsturisks brīvdabas ceļš ar ieročiem un Brenanas (
Brennan
) torpēdu stacija. Muzejā var iepazīt vietējās jūrniecības vēsturi, ieskaitot dažādās galerijās atspoguļotos 1941. gada notikumus Honkongā. Aplūkošanai pieejami daudzi šaujamieroči un uniformas; īpaši gaidīti bērni.

Muzejs atrodas 15 minūšu ilgas pastaigas attālumā no Shau Kei Wan MTR stacijas (izeja B2), tomēr vieglāk izmantot taksometra pakalpojumus (aptuveni HK$100 no Central). 

Adrese: 175 Tung Hei Road, Shau Kei Wan, http://hk.coastaldefence.museum. Ieejas maksa: HK$10, trešdienās bez maksas. Atvērts katru dienu, no plkst. 10.00 – 17.00, izņemot ceturtdienas un pirmās divas Ķīniešu Jaunā gada dienas.

Iepirkšanās Honkongā

Foto: EPA/LETA

Honkongas veikali ir ērti izvietoti vairākās atsevišķās teritorijās. Dodieties uz Stanley Street (nesajauciet ar Stanley Market), kur varēsiet iegādāties visu nepieciešamo fotografēšanai, Hollywood Road atrodas augstas klases antikvariāti, bet Cat Street jeb Upper Lascar Row var iepirkties lētāk. Savukārt pie Pottinger Street letēm var nopirkt galantērijas preces, parūkas un maskas, kas noderēs krāšņām bērnu ballītēm. Visas šīs vietas atrodas pastaigas attālumā no Centrālās MTR stacijas.

IETEIKUMS

Ja neesat Honkongā pirmo reizi un vēlaties iepirkties, bet jūs neinteresē lielveikali, sēdieties taksometrā un dodieties uz Horizon Plaza (2, Lee Wing Street, Ap Lei Chau; +852 2554 9089); tā ir industriāla ēka pie jūras, Honkongas salas ziemeļrietumos. 28 stāvos izvietoti neskaitāmi veikali, kuros pārdod mēbeles, pārtiku, apgaismojumu, kā arī pieejamas pazīstamu zīmolu tirdzniecības vietas (outleti), piemēram, Marni, Max Mara, Juicy Couture, Diesel, Club Monaco, Armani, kā arī Honkongas visdārgākie universālveikali.

Kovlūnas pusē, Tung Choi Street (Prince Edward MTR izeja B2, no plkst. 10.30 līdz 22.00), var iegādāties (vai apbrīnot) tūkstošiem zelta zivtiņu. Netālu atrodas Puķu tirgus (Flower Market Road, no plkst. 7.00 līdz 19.00) un putnu tirgus (Yuen Po Street, no plkst. 7.00 līdz 20.00). Varat doties kājām vai arī braukt vienu pieturu tālāk ar MTR virzienā uz Centrālo staciju līdz "Sporta apģērbu ielai", kuras oficiālais nosaukums ir Fa Yuen Street (Mongkok MTR, izeja D3). Vienu MTR pieturu tālāk atrodas Jade Market – uz Kansu un Battery Streets stūra (Yau Ma Tei MTR izeja C); šeit pārdod dažāda veida izstrādājumus no nefrīta un ne tikai – ja labi kaulēsieties, tad par saprātīgām cenām varēsiet šeit iegādāties neparastas dāvanas.

Temple Street nakts tirgus atrodas pastaigas attālumā no Jade Market (Jordan MTR, izeja A). To atver pēcpusdienā, tomēr labākais laiks apmeklējumam ir vakarā. Šeit pieejams viss, ko vien spēsiet iedomāties – suvenīri, dažādi nieciņi, apģērbs. Pašā tirgus galā klientus gaida zīlnieces un kantoniešu operas dziedātāji. Ielās ir neskaitāmi pārtikas un uzkodu tirgotāji, bet, ja vēlaties piedzīvot īstenu Honkongas pieredzi, pamēģiniet ceptas nūdeles Mido Café otrajā stāvā (63 Temple Street, +852 2384 6402, atvērts no plkst. 8.30 līdz 21.30). Negaidiet augstākās klases apkalpošanu, popularitāti šī vieta ieguvusi, pateicoties autentiskajam 20. gadsimta 50. gadu interjeram.

Iespējams, vispopulārākais tirgus Honkongas salā ir Stanley, kas atrodas dienvidu pusē. Šeit nav pieejama MTR stacija, bet varat ierasties ar taksometru (aptuveni HK$90) vai ar autobusiem Nr. 6, 6A, 6X vai 260, kas atiet no Exchange Square Centrālajā stacijā (ieteicams sēdēt autobusa otrajā stāvā, labajā pusē, jo skatam pavērsies ainavas ar skatu uz jūru). Šeit atradīsiet apģērbu, gleznas, reģionam raksturīgus suvenīrus un apavus.

Honkongas restorāni


Foto: Reuters/Scanpix

Honkonga ir vieta, kur "Vai tu jau esi paēdis?" kalpo kā standarta sasveicināšanās frāze. Te ir aptuveni 11000 restorānu ar visdažādākajiem piedāvājumiem visām gaumēm. Vienā dienā iespējams ieturēties restorānā, kas ieguvis trīs Michelin zvaigznes, izmēģināt cha chaan teng (ķīniešu ekvivalents pusdienām), bet visam pa vidu - pēcpusdienas tējas pauze. 

Honkongā ļaudis iecienījuši ieturēt maltītes viesnīcās, jo tur atrodami daudzi pasaules līmeņa restorāni un bufetes. Ja vēlaties tomēr izkustēties no viesnīcas un iepazīt vietējo ēšanas kultūru, tad turpmāk tekstā minētās iestādes tūristi ir izmēģinājuši un atzinuši par labu esam neskaitāmas reizes. 

City Hall Maxim's Palace 

Īsumā – klasisks kantoniešu virtuves piedāvājums ar uzkodām, piemēram, garneļu klimpām (har gaau), cūkgaļas smalkmaizītēm (char siu baau) un rīsu nūdelēm (cheong faan), ko jau agrā rīta stundā piedāvā it visur pilsētā. Maxim's nav absolūti labākā iestāde, turklāt šeit ir pārspīlētas cenas (it īpaši pēc tam, kad šo vietu apmeklēja Bils Klintons), tomēr visiem šeit patīk, jo restorānā vienmēr valda rosība un jautrība. Šī ir viena no retajām vietām, kur vēl joprojām apkalpo ar ratiņiem: klients norāda, kuru no piedāvātajiem ēdieniem ratiņos vēlas iegādāties. Šeit visi ir pieraduši pie tūristiem, kas nedaudz mierina, ja gadījumā uztraucaties par to, vai būsiet izvēlējušies pareizo ēdienu.
Adrese: 2/F, Low Block, City Hall, Central.
Kontakti: +852 2521 1303
Darba laiks: pirmdiena – svētdiena, 11.00 – 15.00 (ja plānojat apmeklēt sestdienā, tad labāk ierasties pirms plkst. 11.00); svētdienas/svētku dienas, no plkst. 9.00 – 15.00 (rītos ir īpaši daudz apmeklētāju).
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Rainbow Seafood Restaurant

Rainbow
atrodas uz Lammas (
Lamma
) salas, restorānam pieder neliels (bezmaksas) prāmis, kas kursē turp un atpakaļ no
Central
(mols Nr. 9, netālu no
Star Ferry
) un
Tsim Sha Tsui
. Jāpiebilst, ka Lammas krastā 2012. gada oktobrī notika viena no traģiskākajām Honkongas jūras nelaimēm – saduroties diviem prāmjiem, bojā gāja 38 cilvēki, tāpēc, ja šādas lietas liek justies neērti un uztrauc, labāk turp nedoties. Tiem, kurus šāda pagātne netraucē – brauciens ar prāmi ilgst aptuveni 40 minūtes.
Pieejams āra klājs, manevrēšana starp Honkongas kuģniecības ceļiem, kuros kursē kravas kuģi, būs patiess piedzīvojums.

Rainbow Seafood ir tikai viens no daudzajiem jūras produktu restorāniem šajā vietā; neviens no tiem nav pārlieku ārišķīgs, tomēr visi ir ļoti iecienīti. Varēsiet izvēlēties sev tīkamākās zivis (uzmanieties no atsevišķām ēdienkartes vienībām, piemēram, omārs vai krabis, kam ir "tirgus cena", būtiski palielinās ēdienreizes izmaksas).

Adrese: Rainbow Seafood Restaurant, Sok Kwu Wan Waterfront, Lamma.
Kontakti: +852 2982 8100 – obligāti jārezervē vieta uz prāmja; grafiks un neliels ieskats ēdienkartē angļu valodā pieejams www.rainbowrest.com.hk.
Darba laiks: no plkst.10.00 –23.00, katru dienu.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

The American Peking

Nosaukums
The American
rāda, ka šī vieta te ir kopš tām dienām, kad Vjetnamas kara laikā Honkongā ieradās ASV karavīri, lai atpūstos. Apkalpošanai trūkst šarma (tā ir daļa no iestādes leģendārās kvalitātes) un noteikti nevajadzētu cerēt uz izcilu interjeru, tomēr sasmalcināta liellopa gaļa mīklas "kabatiņās", čurkstošas garneles un Pekinas pīle neliks nožēlot vietas izvēli.

Adrese: 20 Lockart Road, Wanchai.
Kontakti: +852 2527 1000 (rezervējot galdiņu, viesa vārds tiks uzrakstīts uz dēlīša restorāna ārpusē).
Darba laiks: 11.00 – 23.00, katru dienu.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Ieteikums: Lai gan daudzās vietās rēķinam tiks pieskaitīta 10% servisa maksa, tas nebūt nenozīmē, ka to saņems apkalpojošais personāls, tāpēc, lai pateiktos, dzeramnaudā atstājiet vēl piecus procentus (jeb pusi no servisa uzcenojuma).

Ģimenēm draudzīga iestāde
The Peak Lookout

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ vērts šo vietu apmeklēt, ir vide un atmosfēra. Ēdiens ir labā līmenī – veiksmīgs Eiropas un Āzijas labāko ēdienu sajaukums; pieejama arī bērnu ēdienkarte (zivju pirkstiņi, burgeri un picas). Restorāna dārzs, kas ziemā tiek apsildīts un apkārtnes ainava rada īpašu atmosfēru. Senā ēka reiz bija rikšu atpūtas vieta. Atmosfēru papildina arī restorānā izvietotās fotogrāfijas, kas stāsta par Juras laikmetu.

Adrese: 121 Peak Road, The Peak.
Kontakti: +852 2849 1000 (rezervēšana ir obligāta); www.peaklookout.com.hk.
Darba laiks: no plkst. 10.30 līdz 23.30, katru dienu. Brokastis no plkst. 8.30 līdz 11.00 nedēļas nogalēs un svētku dienās.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

LockCha Tea House

LockCha
(burtiski tulkojot - "baudas tēja") piedāvā labu veģetāriešu virtuvi, ieskaitot
dim sum
, kā arī dažādas ķīniešu tējas (dažas no tām ir ļoti dārgas, tāpēc pirms pasūtīšanas pārbaudiet cenas). Šī vieta ir daļa no Honkongas Tējas piederumu muzeja (
Hong Kong Museum of Tea Ware
), kas atrodas
Flagstaff House
Honkongas parka centrā.  Interjers ieturēts tradicionālā ķīniešu stilā – aizslietņi, tumšas koka mēbeles, ierāmēta kaligrāfija. Svētdienās no plkst. 16.00 līdz 18.00 notiek ķīniešu mūzikas koncerti.

Adrese: Ground floor, The KS Lo Gallery, Hong Kong Park, Admiralty, Hong Kong.
Kontakti: +852 2801 7177 (rezervēšana obligāta).
Darba laiks: katru dienu no plkst. 10.00 – 22.00 (slēgts mēneša pirmajā otrdienā). Vairāk informācijas www.lockcha.com .
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Vērtības
Din Tai Fung

Šī taivāniešu restorānu ķēde specializējas klimpu un pelmeņu gatavošanā jau kopš 1958. gada un ir iecienīta ēdināšanas iestāde Amerikā. Honkongas salā šīs ķēdes restorāns tika atvērts 2010. gadā, un tā aizjūras ķīniešu virtuve tika sagaidīta atplestām rokām. Nogaršojiet gardās
xiao long bao
, kā arī lotosa pastas smalkmaizītes. Interjers ir pozitīvs un gaišs – gluži tāpat kā apkalpojošais personāls.

Adrese: 68 Yee Wo Street, Causeway Bay (tāpat arī Silvercord, 30 Canton Road, Tsim Sha Tsui – +852 2730 6928 – šī filiāle 2011. gadā saņēma Michelin zvaigzni).
Kontakti: +852 3160 8998 (nav iespējams rezervēt, tāpēc ierodieties laicīgi vai arī esiet gatavi stāvēt rindā).
Darba laiks: no plkst. 11.30 – 22.00, katru dienu.
Tāds pats darba laiks ir arī Shop 130, 3/F, Silvercord, 30 Canton Road, Tsim Sha Tsui; +852 2730 6928.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Ieteikums: Pateicieties viesmīļiem par tējas ieliešanu, viegli uzsitot ar rādītājpirksta un zeltneša galiem pa galdautu. Ja vēlaties, lai tējkannā tiktu ieliets papildu karstais ūdens, vienkārši noņemiet vāciņu un novietojiet to uz osas – tas kalpos kā signāls viesmīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!