Nav šaubu, ka Indija ir saistošākā, košākā, haotiskākā, garīgākā un dzīvīgākā valsts pasaulē. Tas būs šoks visām jūsu sajūtām, turklāt – visām vienlaicīgi!


Šajā valstī sastapsiet kultūru dažādību, sākot ar tempļu skulptūrām un sienas gleznojumiem, ar kuriem spēj konkurēt vien itāļu renesanses māksla, un beidzot ar vienkāršo cilvēku rokdarbiem – šajā valstī daudzas lietas vēl joprojām tiek gatavotas rokām.

Tomēr jāņem vērā, ka Indijā ir arī daudz šokējoša: nabadzība, troksnis un netīrība, kā arī prātam neaptverami satiksmes sastrēgumi.

Šajā miljardu apdzīvotajā valstī būs grūti atrast privātu teritoriju. Jāsaprot, ka draudzīgais, zinātkārais indietis, kas apsēdies līdzās, skatās uz jums un uzdod šķietami pārāk daudz jautājumu, patiešām domā, ka uzvedas izteikti pieklājīgi, jo galu galā ārzemnieki taču atrodas tālu no savām mājām un ģimenēm!

Pirmo reizi apmeklējot Indiju, pirms doties uz Radžastanas (Rajasthan) lielajām pilsētām, labāk sāciet ar mazākām pilsētām, piemēram, Mahešvaru (Maheshwar) pie Narmadas upes (Narmada River), kas atrodas divu stundu brauciena attālumā no Indoras (Indore), vai Dungarpuru (Dungarpur), kas atrodas trīs stundu brauciena attālumā no Ahmedabadas (Ahmedabad).

Ja esat Indijā pirmo reizi, pieļausiet kļūdu, cenšoties redzēt un apmeklēt pārāk daudz. Labākais veids, kā izvairīties no pārguruma un saglabāt pacilātu noskaņojumu, būs nesteidzīga apkārtnes iepazīšana, izvēloties pāris galvenos tūrisma objektus ciematos un savvaļas rezervātos.

Kad apmeklēt

Labākais laiks, kad apmeklēt Indiju, ir no oktobra beigām (lietus perioda beigas) līdz marta vidum. Aprīlis un maijs var būt karsts un mitrs, dienā temperatūra var sasniegt vairāk nekā 40oC, kas ir regulāra parādība ziemeļu līdzenumos; šie mēneši ir piemēroti Himalaju pakājes, kā arī Šimilas (Shimla) un Dardžīlingas (Darjeeling) kalnu staciju apmeklējumiem. Vasarā var doties uz Kašmiru (Kashmir) un Ladaku (Ladakh).

Lietus periods dienvidos sākas maija beigās un pakāpeniski turpmāko sešu nedēļu laikā virzās uz ziemeļiem, kaut gan ir gadījumi, kad tas notiek citos laikos un, protams, ka lietus nelīst katru dienu visas dienas garumā.

Ja vēlaties apmesties klusā viesnīcā, izvairieties ierasties desmit dienas pirms vai pēc Divali festivāla (Diwali) 3. novembrī. Šis ir laiks, kad indiešu ģimenes bauda brīvdienas un paliek nomodā līdz vēlam vakaram.

Laiks, kad apmešanās vietas būs pieejamas bez garām rindām, ir decembra pirmās divas nedēļas.

Nokļūšana

Tūristiem, kas apmeklē Indiju pirmo reizi, ceļojumu nevajadzētu sākt ar Mumbaju (Mumbai) vai Kolkatu (Kolkata), izņemot, ja tās ir tūres gida pavadībā. Šo vietu satiksme un uzbāzīgie ubagotāji var radīt patiešām lielu kultūršoku.

Ja vēlaties iepazīt Ziemeļindiju, lidojiet uz Deli (Delhi), viesnīcu izvēlieties Jaunajā Deli (New Delhi); ja plānojat iepazīt dienvidu daļu, lidojiet uz Bengaluru (Bengaluru) un brauciet uz Maisoru (Mysore) (brauciens nebūs ilgāks par 3 stundām), kas ir viena no Indijas jaukākajām mazajām pilsētām, kā arī būs labs sākums, lai iepazītu Indijas tirgus pasauli un maharadžu mantojumu.

Pārvietošanās

Ar automašīnu

Alternatīvs variants autobusu tūrēm gida pavadībā ir privāts gids un nomāta automašīna, kas parasti ir Toyota Innova. Indijā par šāda veida ceļošanu un pilnu plānu pieņemts saskaņot jau laicīgi, tāpat arī jāvienojas par nobraukto kilometru cenu. Vienmēr palūdziet tūroperatoram pierēķināt papildus 50 km dienā – gadījumam, ja vēlēsieties apmeklēt kādu vietu ārpus sastādītā plāna, pretējā gadījumā autovadītājs var atteikties izpildīt jūsu vēlmes. Sazinoties un saskaņojot braucienu ar galveno tūrisma biroju jau ceļojuma laikā, zaudēsiet laiku.

Ņemiet vērā, ka satiksme uz Indijas ceļiem ir lēna. Vidējais ātrums būs aptuveni 50km/h, jo automašīnas ceļu dala ar dzīvniekiem, kājāmgājējiem un lielām kravas automašīnām.

Modernajiem divjoslu ceļiem ārpus pilsētām parasti nav joslas apzīmējošās līnijas, šī iemesla dēļ bieži tiek izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Ceļojums pa Indiju ar auto nav paredzēts nervoziem pasažieriem.

Tūristu pārvadāšana Indijā nav augsta līmeņa darbs. Autovadītāji ierasti ir apķērīgi lauku puiši, kas mācās kļūt par taksometru vadītājiem lielajā pilsētā un ir apguvuši angļu valodu. Labākie no viņiem būs izcili savas valsts gidi un, iespējams, kļūs par labiem un uzticamiem draugiem.
Tūristu autovadītājiem maksā aptuveni 80 eiro mēnesī – ar to nepietiek, lai uzturētu un pabarotu ģimeni; darba devēji paredzējuši, ka autovadītāji lielāko peļņu gūs, papildinot algu ar dzeramnaudām. Daži no vadītājiem, iespējams, prasīs papildu samaksu par aizvešanu uz veikalu, tomēr arī no šīs summas lielākā daļa aizies darba devējam.

Ar vilcienu

Brauciens ar vilcienu būs labākais veids, kā apskatīt lauku apgabalus un ceļojuma laikā iepazīt izglītotus vidusšķiras indiešus. Mājas lapa seat61.com palīdzēs saprast vairāk par ceļojumiem ar Indian Railways, tur var apskatīt arī kupeju fotogrāfijas.

Tālo reisu vilcienos braukšanas apstākļi ir civilizēti, turklāt te strādā bargi kontrolieri, kas uzrauga, lai vilcienā atrastos tikai tie, kam ir braucienam derīgas biļetes. Vilcienā ir trīs klašu kupejas – visās ir gaisa kondicionieris. Visās pieejama tīra gultas veļa un segas.

AC1 klases kupejās pieejamas četras guļvietas; slēdzamas slīdošās durvis. Tā kā šīs kupejas parasti aizņem politiķi un biznesmeņi, kuru mobilie telefoni nekad netiek izslēgti, iespējams, labāk izvēlēties AC2. Šī klase paredz vienu vagonu, kurās pieejamas guļamvietas ar aizkariem, kas ļauj saglabāt privātumu – kaut kas līdzīgs kā filmā "Džezā tikai meitenes".

Pieejama arī AC3 klase, kurā ir trīsstāvīgas kojas bez aizkariem; šī nebūs piemērota izvēle tiem, kas cieš no klaustrofobijas vai baidās no gulēšanas koju augšējā stāvā.

Vilcienu biļetes iespējams rezervēt, izmantojot Indian Railways aģenta Cleartrip pakalpojumus – te var maksāt arī ar ārvalstu kredītkartēm, kuras Indian Railways tiešsaistes rezervēšanas pakalpojumi nepieņem. Cleartrip par rezervēšanu iekasēs 20 rūpijas (0,27 eiro centi). Biļetes iespējams iegādāties 120 dienas pirms brauciena. Sarakstu un maršrutu karti varat aplūkot: indianrailways.gov.in.

Ja plānojat ceļot ar vilcieniem, vērts iegādāties Indrail Pass un rezervēt biļetes ar to.

Ja nevēlaties katru nakti mainīt viesnīcas, iespējams rezervēt luksusa Palace on Wheels; tūristiem tiek piedāvāti četri dažādi nedēļas plāni. Labākais variants tiem, kas Indijā ir pirmo reizi, būs Golden Chariot no Bagaloras uz Goa, apceļojot klusākas pilsētas ar iespaidīgām viduslaiku pilīm un Indijas tempļiem: 2598,16 eiro no personas nedēļā, ieskaitot visas ēdienreizes un ekskursijas (papildu izmaksas par lidojumiem).

Lidojumi

Ja Indijas apceļošanai paredzētais laiks ir ierobežots, ieteicams izmantot starppilsētu lidojumus, pretējā gadījumā būs jāpacieš gari pārbraucieni, jo, kā jau teikts, satiksme uz Indijas ceļiem ir ļoti lēna. Sliktā ziņa ir tā, ka vietējās aviokompānijas nepiedāvā pirmās klases lidojumus, turklāt apkalpojošais personāls runā sliktā angļu valodā. Daudzas viesnīcas piedāvā noorganizēt lidojumus vai ekskursijas ar viesnīcas automašīnām.

Air India piedāvā iekšzemes lidojumu tīklu ar dažiem noderīgiem lidojumu maršrutiem.

Ar taksometru un rikšu

Uz ierasto tūrisma vietu un dzelzceļa staciju fona nenoliedzami izceļas Indijas nobružātie taksometri un motorizētās rikšas. Mūsdienās reti kad sastapsiet vadītājus, kas ieslēgs skaitītājus. Pirms izmantot pakalpojumus, jau laikus vienojieties par cenu (pajautājiet viesnīcas administratoram vai pieredzējušiem ceļotājiem, kāda varētu būt ieteicamā cena).

Lielākajā daļā lidostu atrodas īpaši stendi, kur iespējams avansā samaksāt par taksometriem, kas aizvedīs uz pilsētu, tādējādi izvairoties no tirgošanās ar vadītāju.

Deli ir labi attīstīta metro sistēma, kas ļaus galvenajos apskates objektos nokļūt daudz ātrāk.

Apskates vietas Indijā

Kur doties, apmeklējot Indiju pirmo reizi? Zināmā mērā tas atkarīgs no ceļotāja interesēm un pieredzes ceļojumos pa Āziju. Ziemeļindijas līdzenumi ir sausa un putekļaina vieta ar pilsētām, ko veidojuši mogolu imperatori un radžputu prinči – tās ir ļaužu pilnas, dzīvīgas vietas, kas apburs ar savu atmosfēru. Dzīve Indijas dienvidu zaļumotajos kalnos un ainaviskajās ielejās, ko papildina izzudušo viduslaiku impēriju pilsētu drupas, ir daudz lēnāka un ne tik dzīvīga.

Ja esat pieticīgs ceļotājs, ieteicams izvēlēties tūres gida pavadībā, kas neaptver pārāk lielu Indijas teritoriju. Ja pievienosieties lielai tūristu grupai, tad ceļosiet galvenokārt pa galvenajiem ceļiem autobusos, apmetīsieties modernās biznesa klases viesnīcās vai rietumu stila apmešanās vietās, kā arī apmeklēsiet tikai galvenos pilsētas apskates objektus.

Pievienojoties nelielai 12 līdz 16 cilvēku grupai, ceļojums būs privātāks – apmetīsieties Indijas videi raksturīgākās viesnīcās, ceļosiet mikroautobusos, kas var izbraukt daudz šaurākus ciematu ceļus. Ceļojumu plāns bieži vien iekļauj pastaigas gida pavadībā, maltītes vietējos restorānos, viesošanos pie amatniekiem, kā arī izbraucienus ar vilcieniem un rikšām.

Ja izvēlēsieties ceļot privāti ar automašīnu un autovadītāju, pagūsiet apskatīt vairāk. Mēģiniet apmeklēt mazākas pilsētas – arī šeit atradīsiet tikpat izcilus tempļus un pilis, turklāt bez lielajiem un nogurdinošajiem tūristu pūļiem.

Ziemeļindija

Zelta trijstūris

Pateicoties izcilajam kultūras mantojumam, Deli, Agras un Džaipuras pilsētas bieži vien dēvē par Zelta trijstūri, kas veido Ziemeļindijas klasiskās tūres pamatu, kaut gan trokšņainās, ļaužu pieblīvētās pilsētas ar pārgalvīgu satiksmi var aizvilināt cilvēkus uz lauku rajoniem.

Deli būs piemērota vieta ceļojuma tūres sākšanai, ja Jūsu viesnīca atrodas Jaunajā Deli. Šo britu pilsētu ar trīs joslu avēnijām un zemajām ēkām plānojis Edvīns Lačens (Edwin Lutyens). Thirties Imperial ir slavena ar savu atrašanās vietu iepretim Cottage Industries Emporium – īstena dārgumu glabātuve ar amatnieku darbiem no visas Indijas. Tikpat lieliska ir The Claridges – četru zvaigžņu viesnīca, ko iecienījuši arī turīgie indieši. Maciņam draudzīga izvēle būs Nath Bungalow – ģimenes vadīts b&b ar patīkamu dārzu un lielu baseinu netālu no Lodhi dārziem.

Ja ceļojat viens, neatkarīgi no tūroperatora, piesakieties privātai tūrei ar Surekha Narain (delhimetrowalks.com) – viņa ir viena no labākajām Indijas gidēm, aizrautīga vēsturniece; tūre pa Veco Deli šķitīs kā pastaiga pa parku. Gide var noorganizēt arī privātu piekļuvi dažādām apskates vietām.

Agra – tur nokļūt var ar ērto Shatabdi Express vilcienu. Agrā atrodas skaistais un iespaidīgais smilšakmens cietoksnis Tadžmahals, ko 17.gadsimtā Lielo Mogolu dinastijas valdnieks Džahāns (Shah Jahan) būvēja kā veltījumu savai mīļotajai sievai Mumtazai (Mumtaz Mahal), kas mira dzemdību laikā. Labākā apmešanās vieta būs Amarvilas, no kurienes paveras patīkams skats uz šaha Džahāna mīlestības apliecinājumu. Divvietīgs numurs maksā no 590,49 eiro; ir vērts piemaksāt vēl 59,04 eiro par istabu ar privātu balkonu ar skatu uz Tadžmahalu. Alternatīvs variants ir Agra Trident; divvietīgas istabas cenas, sākot no 135,81 eiro par diennakti. Meklē: booking.com.

Populārs apskates objekts ir arī Fatehpur Sikri – brīnumaini saglabājusies 16. gadsimta smilšakmens pilsēta, kas reiz bija galvaspilsēta mogulu Indijai, bet tagad – Džaipurai.

Iemīlēt Džaipuru ir visai grūti. Tādas apskates vietas kā Vēju pils (Palace of the Winds) un Tīģeru cietoksnis (Tiger Fort) ļaus izbaudīt lielisku ainavu, tomēr šī ir kārtējā nogurdinošā pilsēta, kur grūti atbrīvoties no uzbāzīgiem tirgotājiem, cilvēku un transportlīdzekļu satiksme ir ļoti nogurdinoša.

Pilsētā ir dažas greznas viesnīcas, bet, lai sajustu Indijas atmosfēru, izvēlieties Samode Haveli vai arī lētāko Dera Mandawa.

Pēc Džaipurā piedzīvotās kņadas noteikti vēlēsieties atrast kādu klusāku patvērumu. Tuvākā lauku apkārtne piedāvā skaistas, pilīm līdzīgas viesnīcas nelielos ciematiņos, tomēr, ja esat Indijā pirmo reizi, ieteicams izvēlēties Chhatra Sagar.

No šejienes būs viegli nokļūt uz Džodpuru (Jodhpur) – noteikti apmeklējiet Mehrangah (Mehrangarh) cietoksni. Pie cietokšņa ieejas atrodas oficiālo gidu birojs, kas piedāvā vērtīgas privātās pastaigu tūres pa vecpilsētu. Tūroperatori augstu novērtējumu piešķīruši modīgajai Raas viesnīcai (raasjodhpur.com), kas atrodas pie cietokšņa. Lētāks variants ir ģimenes vadītā Ratan Vilas.

Divas alternatīvas, kā izvairīties no Džaipuras apmeklējuma: pirms atgriezties kārtējā lielpilsētā, var aplūkot mazākas pilsētas un ciemus: uz dienvidaustrumiem no Agras atrodas Orča (Orchha) - gleznaina vieta pie ezera un viduslaiku pils cietoksnis; ciema templī notiek vakara rituāli - un Kadžuraho (Khajuraho) - neliela pilsēta, kas pazīstama, pateicoties erotiskajai tempļu mākslai. Pēc tam dodieties uz Varanasi, kas atrodas Gangas krastos – vietā, kur saplūst dzīvība ar nāvi.

Varanasi ir piemērota tiem, kas Indijā nav pirmo reizi. Ļaužu pilnās šaurās alejas var izraisīt klaustrofobiju pat pieredzējušākajiem ceļotājiem: sērojoši radinieki nes mirušo ķermeņus uz apbedīšanas terasēm virs upes; svētie tēvi un svētceļotāji no visas Indijas ierodas, lai nopeldētos netīrajos ūdeņos un konsultētos ar astrologiem; govis, kazas un noskranduši bērni rakņājas atkritumos, meklējot ēdienu atliekas līķu kremēšanas vietās.

Lielākā daļa tūristu Varanasi iepazīst, dodoties braucienā ar kuģīti gar peldošajām kremēšanas vietām, kur jogi un priesteri veic rituālus ar degošām lampām. Tūristu grupas ierasti apmetas Taj Gateway, kur pasniedz arī alkoholiskos dzērienus. Labākā izvēle pie upes ir vidēja līmeņa apmešanās vieta Palace on Gange, kur ir pieejama arī jumta terase. Meklējot komfortu, taujājiet pēc augšējā stāva istabas, jo apakšējā stāvā atrodas pašas vienkāršākās naktsmītnes.

Alternatīvs variants Varanasi ir doties uz rietumiem no Agras uz dienvidu Radžastanu. Ceļojumu sāciet ar Ranthambore Nacionālā parka apmeklējumu – pastāv iespēja, ka ieraudzīsiet tīģeri (ja tiks atcelts Indijas Augstākās tiesas ieviestais "tīģeru tūrisma" aizliegums). Dažas naktis varat pavadīt Ramathra Fort, kur piedāvā pastaigas gida pavadībā un safari ar džipiem.

Radžastānā atrodas arī Bundi, kas ir ārpus ierastā tūrisma maršruta – šeit ierodas vien dažas tūristu grupas. Lai gan ielas ir cilvēku pilnas, vecpilsētā nesastapsiet uzbāzīgus tirgotājus. Bundi iecienījuši rietumu mākslinieki, te atradīsiet pils cietokšņus, kuru spoguļattēli atveidojas ezerā. Te ir arī plaukstoši piepilsētas apgabali; iznomājiet velosipēdu un izpētiet tuvāko apkārtni. Bundi pagaidām neatrast luksusa viesnīcas, tāpēc apmetieties ģimenes vadītājā Bundi Vilas viesu namā vai Haveli Braj Bhushanjee.

No šīs vietas pēc gara vienas dienas brauciena nokļūsiet Udaipurā (Udaipur), kas atrodas pie ezera Aravalli kalnos. Arī šī ir tūristu iecienīta vieta, tomēr daudz pieejamāka par Džaipuru vai Džodapuru. Džag Nivas ezera pils (Jag Niwas Lake Palace), kas tagad ir Taj hotel, piesaista daudzu ceļotāju uzmanību, tomēr labāk to vienkārši aplūkot, nevis tajā apmesties. Pretējā krastā pieejamas karaliskas viesu mājas, tostarp arī nelielā Amet Haveli – neliela, privāta un netālu no krasta; šeit varēsiet ieturēt maltīti mauriņā, raugoties uz Džag Nivas ezera ainavu.

Kerala

Keralas ainavā "iezīmējušies" rīsu lauki, kokosriekstu audzes un savvaļas mežiem apauguši kalni, kā arī tējas un kafijas plantācijas. Šīs vietas apmeklējums nebūs tik šokējošs – Kerala ir daudz kārtīgāka pilsēta, te ir lēnāks dzīves ritms un tīrāka vide. Keralā dzīvo vieni no izglītotākajiem cilvēkiem pasaulē.

Tūri vislabāk sākt no senās Koči (Kočina) (Kochi (Cochin)) tirdzniecības ostas. Apmetieties Malabar House, Brunton Boatyard vai arī lētākajā Old Courtyard – tās visas atrodas klusajā nocietinājuma teritorijā.

Pieejams arī iekšzemes ūdensceļu un kanālu tīkls, kas šķērso kokosriekstu plantācijas un ezera piekrastes ciematus, kurus rotā baltas katoļu baznīcas.

Lielākā daļa tūroperatoru piedāvā upju/ezeru kruīzus uz pārveidotām rīsu baržām. Patīkams ceļošanas veids, tomēr ainava nav mainīga. Interesanta un videi draudzīga apmešanās vieta būs Philipkutty's Farm – virkne villu uz garšvielu salas; izmantojiet iespēju doties saulrieta kruīzā.

Keralas galvenais objekts ir Rietumu Gāte (Western Ghats) - biezu mežu ieskauts nocietināts kalns, kas slejas vairāk nekā 1800 metru augstumā un stiepjas visā štata garumā; te var atgūties no piekrastes mitruma. Pieejamas apmešanās vietas vasaras mājās garšvielu un tējas plantācijās, kas atrodas ap Munnar un Thekkady, vārti uz Periyar Nacionālo parku – pastāv iespēja, ka ieraudzīsiet savvaļas ziloni.

Ceļojums uz Indiju nebūs pilnīgs bez indiešu tempļa apmeklējuma – tālu pēc tā nebūs jādodas. Viena no Indijas pilsētām, Mandura (Madurai), kas atrodas Tamil Nadu štatā – aptuveni četru stundu brauciena attālumā no Munnar. Te atrodas Meenakshi templis – viens no iespaidīgākajiem valstī. Templī tiek aizvadītas procesijas, notiek muzikāli priekšnesumi un sastopami nebeidzami svētceļotāju pūļi, kas šķērso pīlāriem rotātās zāles ar brīnišķīgām figūrām. Apmetieties Taj Gateway, kas atrodas virs pilsētas.

Tāpat kā citviet Indijā, arī Keralā pludmales uztur vietējie zvejnieki. Pastaigājot gar krastmalu, ievērosiet, ka zem smiltīm slēpjas atkritumi un citas lietas. Jūra ir drūma un sauļošanās pludmalē šajās, lielākoties, musulmaņu kopienās piesaistīs lieku uzmanību. Ja vēlaties pavadīt nedēļu baltām smiltīm klātā pludmalē, apvienojiet Indijas ceļojumu ar Maldīvu salām, kas atrodas stundas lidojuma attālumā no Trivandrum.

Nomaļākajās Keralanas pludmalēs atradīsiet viesnīcas, kas ir piemērotas pāris dienu pēcceļojuma atpūtai, piemēram, Neeleshwar Hermitage štata ziemeļos; Marari Beach Mararikulamā (Mararikulam), Koči dienvidos un Surya Samudra netālu no Kovalamas (Kovalam). Visās iepriekšminētajās vietās piedāvā spa pakalpojumus, tūres uz ciematiem un pastaigas pie dabas krūts.

Goa un Hampi


Līdz 1961. gadam Goa bija portugāļu kolonija, un tajos laikos tas bija īsts Indijas paraugs. Ceļotāji nomāja istabas skaistās ģimenes kotedžās ar ziedošiem dārziem, bet bagātākie tūristi apmetās Taj Holiday Village, kas atrodas Kadolimas (Candolim) pludmalē, uz ziemeļiem no galvaspilsētas Panadži (Panjim).

Mūsdienās Goa ziemeļu daļā bijušās vasarnīcas nomainījušas betona viesu mājas, pludmales ir pārpildītas ar tirgotājiem no citiem štatiem un ik vakaru notiek neprātīgas ballītes, kuru neatņemama sastāvdaļa ir alkohols un apreibinošas vielas.

Regulārie Indijas apmeklētāji Goa uztver ne vairāk kā vietu, kur tūres noslēgumā iespējams pāris dienas atpūsties. Piecu zvaigžņu viesnīcās ziemas laikā uzturas daudzi krievvalodīgie tūristi.

Naudīgākie apmetas Leela Beach kūrortā, kas atrodas Kovalamā; tie, kas naudu vēlas ieguldīt gudri, apmetas viesu mājās, piemēram, Nilaya Hermitage vai Fort Tiracol, kas atrodas štata ziemeļu daļā – šeit ir brīvākas pludmales, kur rīkot ballītes.

Vislabāk doties uz Goa dienvidu daļu, jo vietās ap Velsao, Majorda un Varca būs klusāka vide; šeit atvērtas arī kūrorta viesnīcas ar pieeju baseiniem palmu paēnā. Augstu novērtētas ir viesnīcas Alila Diwa Goa un Taj Exotica.

Tūroperatori un vietējie aģenti piedāvā ekskursijas Agras Tadžmahāla apmeklējumam no Goa.

Ja vēlaties īstus piedzīvojumus, sēdieties vilcienā un dodieties uz pāris dienām uz Hampi. Šis mazais ciemats pie ezera netālu no Karnatakas (Karnataka) piedāvā aplūkot tempļus, tirgus un vietas, kas stāsta par 16. gadsimta galvaspilsētas Vijayanagar karaļiem, kas valdīja visā Indijas dienvidu daļā. Ciematu ieskauj rīsu audzes, kokosriekstu palmas un laukakmeņu kalni, kas pēcpusdienas saulē atmirdz oranžā krāsā. Upes piekrastē atradīsiet viesu mājas ar salmu jumtiem, no kurām ievērojamākās ir Shanthi un Mowgli; klasiskāka apmešanās būs Hampi's Boulders: tās ir vienkāršas kotedžas rāmas upes krastā.

Naktsmītnes Indijā un rezervācija


Lielākā daļa Indijas viesnīcu piedāvā rezervēšanas iespējas tiešsaistē. Varētu šķist, ka rezervāciju var veikt bez aģenta starpniecības, tomēr to ieteicams darīt tikai tad, ja esat pieredzējis ceļotājs, kas ir gatavs risināt un pieņemt situācijas, kurās, iespējams, nāksies mainīt istabu, jo var izrādīties, ka bez jums to būs rezervējusi vēl kāda persona.

Indijā pieejamas trīs veida viesnīcas: apmešanās vietas ar kultūras mantojuma vērtību (kādreizējās radžu (Raj) viesu mājas, karaliskas pilis un cietokšņi), elegantas viesnīcas skaistos dārzos, modīgas viesu mājas un naktsmītnes, kuras bieži vien ir ģimeņu uzņēmumi.

Dažas no apmešanās vietām ar kultūras mantojuma vērtību, kā arī citas nakšņošanas iespējas piedāvā MAhout (01295 758150; mahoutuk.com). MAhout piedāvā izveidot arī individuālo ceļojuma plānu.

Lētākas apmešanās vietas piedāvā Mahindra Homestays (020 3140 8422; mahindrahomestays.com), kur šajā jomā pieredzējušas ģimenes piedāvā naktsmītnes savās mājās, par to prasot aptuveni 59 eiro par nakti.

Daudzi no cietokšņiem un lauku mājām izskatīsies patiešām pievilcīgi, tomēr bieži vien izskats neatbildīs iecerētajam, piemēram, nebūs pieejams siltais ūdens vai matracis nebūs piemērots un ērts. Apmešanās vietu īpašnieki daudz laika pavada pilsētā (arī bērni ir pilsētā – skolā), un viesi tiek atstāti ģimenes vecāko locekļu uzraudzībā, kas lielākoties nevar palīdzēt. Tieši tāpēc ir vērts sazināties ar tūroperatoru, kuram ir pieejama aktuālākā informācija par šādām apmešanās vietām un to piedāvājumiem.

Tūroperatori

Lielākā daļa tūroperatoru, kas specializējas ceļojumos pa Indiju, piedāvā gan tūres gida pavadībā, gan privātus ceļojumus ar automašīnu. Vietējais gids sagaidīs katra lidojuma un vilciena brauciena galamērķī un pavadīs līdz viesnīcai, palīdzēs piereģistrēties un atrisināt jebkurus aktuālos jautājumus.

Divu nedēļu ilgas brīvdienas Radžastanas tuvumā, apmetoties četru zvaigžņu viesnīcā vai augsta līmeņa kultūras vērtības naktsmītnēs izmaksās aptuveni 3500 eiro divām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!