Foto: RIA Novosti/Scanpix
Korfu ir viena no zaļākajām Grieķijas salām – tas pateicoties lietus periodiem, kas iestājas laikā no septembra līdz maijam. Šeit atrodami tūkstošiem olīvkoku, kas kā zaļš paklājs sedz salas ainavu. Korfu ir arī viena no vislaucinieciskākajām un šķietami iemigušajām salām ārpus iecienītajām tūrisma piesaistes objektiem.

Korfu ceļotāju uzmanības lokā nokļuva jau kopš brīža, kad šeit ieradās Edvards Līrs (Edward Lear) un uzgleznoja šo vietu vēl laikā, kad Korfu bija britu īpašumā (laikā no 1814. gada līdz 1864. gadam). Darelu brāļi (Durrell) un Henrijs Millers (Henry Miller) vēl vairāk nostabilizēja Korfu tēlu anglosakšu prātos 20. gadsimta 30. gados, iemūžinot Korfu savos darbos.

Mūsdienās salai ir dažāda reputācija, un tas viss pateicoties asociācijām ar Pīteru Mendelsonu (Peter Mandelson)/Netu Rotšildu (Nat Rothschild) (kas apmetās ziemeļaustrumu piekrastē, ko dēvē arī par Kensington on Sea), kā arī bēdīgi slavenajiem ekscesiem, kas norisinājās Kávos.

Šobrīd tūristu aktivitāte koncentrējas atsevišķās piekrastes daļās, tomēr, nokļūstot iekšzemē, Jums šķitīs, ka atrodaties uz citas salas un citā gadu simtā. Otrās šķiras ceļi kopš britu laikiem tā arī laika gaitā nav piedzīvojuši uzlabojumus.

Nomaļajos apgabalos korfieši vēl joprojām atzīmē vasaras un rudens panegýria (reliģiski festivāli un auglības pasākumi), kuros tiek spēlēta mūzika un notiek tirgošanās - informāciju meklējiet uz plakātiem (parasti tikai grieķu valodā), kas tiek piesprausti uz olīvkokiem. Olīvu kultūra tradicionāli šeit ir visai nesistemātiska - korfieši gadiem ilgi kokus neaprūpēja un neievāca augļus, jo vietējais aizgādnis un svētais Spiridons (Spyridon) to bija aizliedzis darīt. Tieši tāpēc daudzas no audzēm vēl joprojām ir aizlaistas savvaļā, kas rada zināmā mērā romantisku ainavu.

Senie austrumkrasta galvaspilsētas kvartāli Korfu pilsētā (Corfu Town) tikai nesen (un pelnīti) ir iekļauti UNESCO mantojuma sarakstā.

Korfu atrodas daudzas pludmales - tās, kas atrodas rietumu piekrastē pieskaitāmas pie skaistākajām visā Grieķijā, jo šeit ir tik labas smiltis, ka pat izlutinātie Kalifornijas un Austrālijas iedzīvotāji paliks apmierināti.

Kad apmeklēt?

Korfu ir "aktuāla" laikā no Lieldienām līdz oktobrim, kaut gan daudzas kūrorta viesnīcas darbojas tikai no maija līdz septembrim (ieskaitot). Ja vēlaties iegūt apmešanās vietu par lētāku cenu, turklāt ar labu apkalpošanu un patīkamiem laika apstākļiem, tad ierodieties laika posmā no maija beigām līdz jūnija beigām, kā arī septembra beigās; jūlijā un augustā viss darbojas un jūra ir silta, tomēr nāksies sastapt cilvēku drūzmu un diezgan nomācošu karstumu jeb maïstros - slavenais ziemeļrietumu vējš, kas appūš pludmales visu pēcpusdienu.

Nokļūšana

Lidosta atrodas aptuveni pusotru kilometru uz dienvidrietumiem no pilsētas; nav pieejami autobusu pakalpojumi, tāpēc nāksies izmantot (pārlieku dārgus) taksometru pakalpojumus, vai arī jau iepriekš noorganizēt automašīnu nomu. Visi prāmji - ieskaitot kruīza kuģus, starptautiskos pakalpojumus no Itālijas un iekšzemes pakalpojumus no Igoumenítsa vai Pátra - piestāj New Port, kas atrodas gandrīz kilometru uz rietumiem no pilsētas.

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports:  

Korfu pieejami divi atsevišķi pakalpojumu sniedzēji, kas bāzējas Korfu pilsētā: zilie autobusi, kas apkalpo piepilsētas līnijas no Platía Sanróko (pazīstama arī ar nosaukumu San Rocco) un zaļās, garo distanču, visu salu apkalpojošās līnijas, kas atiet tieši uz rietumiem no Néo Froúrio (New Fort).

Automašīnu noma:

Tā kā autobusi pārstāj kursēt agrās vakara stundās, ieteicams nomāt automašīnu, izmantojot ierastos tiešsaistes avotus, no nomas punktiem pilsētā, lidostā vai vadošajos kūrortos. Ja vēlaties izmantot uzticamus vietējos uzņēmumus, tad izmantojiet Sunrise (00 30 26610 44325,www.corfusunrise.com), kas atrodas Ethnikís Andístasis 6, pie New Port. Cenas, pat rezervējot tiešsaistē, ir augstas un turas līmenī līdz €25 dienā.

Fakti, kas jāzina

Svarīgi kontakti:

Grieķijas Nacionālais tūrisma birojs (www.visitgreece.gr)

Ambulance 166

Pilsētas ugunsdzēsības brigāde 199

Meža ugunsgrēki 191

Policija 100

Pamatfakti

Valūta: eiro

Telefona kods: 0030

Vietējā etiķete

Mikró ýpno (siesta, no plkst. 15.00 - 17.00) ir oficiāli noteikts klusais laiks.

Ģērbšanās stils ir ikdienišķs (casual), tomēr vīriešiem šortos labāk uzturēties tikai pludmalē vai tās tuvumā; dažas vairāku zvaigžņu viesnīcas pusdienām ir ieviesušas smart casual ģērbšanās stilu.

Vietējo braukšanas maniere nav īpaši sakārtota - uzmanieties no cilvēkiem, kas pēkšņi parādīsies ceļa malā un neapstājoties šķērsos ceļu, tāpat automašīnas var pēkšņi mainīt virzienu pašā ceļa vidū, kā arī veikt neapdomātus apdzīšanas manevrus. 

Korfu apskates vietas


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bez galvenās pilsētas un muzejiem šeit atradīsiet arī ūdensparkus, jāšanas staļļus, niršanas centrus (it īpaši Paleokastrítsa), vecas pilis, rāmus ciemus, ko iepazīt, kā arī pārgājienu vietas.

Kérkyra vecpilsēta

Kérkyra vecajā kvartālā, kas izceļas ar arkādēm, vērstām Spianáda (Esplanādi) virzienā, atradīsiet pasteļa krāsas daudzstāvu ēkas, mierīgus laukumus un Venēcijas stila paliekas, un tas viss kļuva par labu pamatu, lai šī vieta tiktu iekļauta UNESCO sarakstā. Piemērota vieta pastaigām.

Kérkyra arheoloģijas muzejs ir slēgts remontam līdz (iespējams) 2015. gadam, tāpēc dodieties uz Andivouniótissa (Bizantijas) muzeju, kas atrodas Mourágia rajonā (otrdiena - svētdiena, 8.30 - 15.00; €3); viduslaika baznīca, kurā atradīsiet virkni neparastu ikonu, kas veidotas laikā no 15. līdz 18. gadsimtam, un tās veidojuši krētiešu mākslinieki, kas šeit ieradās meklēt patvērumu pēc Venēcijas Krētas krišanas 1669. gadā. 

Tāpat nepalaidiet garām izcilo Āzijas mākslas muzeju (otrdiena - svētdiena, 8.00 - 19.30, ziemas laikā slēgts plkst. 15.00; €3), kas atrodas Spianáda galā un glabā mākslas darbus no Ķīnas, Japānas, Tibetas, Gandharas karalistes (mūsdienu austrumu Afganistāna un ziemeļu Pakistāna), Kambodžas un Taizemes. Visus darbus šeit apvienoja divi grieķu diplomāti; viss atrodas kādreizējā pilī, kurā atrodas arī citas vērtīgas izstādes (vienas no jaunākajām ir Edvarda Līra un Roberta Makabes (Robert McCabe)).

No abiem cietokšņiem, kas atrodami Kérkyra pilsētā, venēciešu celtais Néo Froúrio (atvērts katru dienu, 8.00 - 19.30, slēgts plkst. 15.00 ziemas laikā, €3) no arhitektūras viedokļa ir interesantākais un piedāvā lieliskas ainavas pār vecpilsētas jumtiem.

Pārgājieni

Līkumotie, ar zīmēm aprīkotie Corfu Trail  (www.thecorfutrail.com) ceļi, šķērso salu no viena gala līdz otram un kopumā sedz ir 220 kilometrus plašu teritoriju. Lieliska iespēja iepazīt visas iespējamās šejienes ainavas, sākot ar putnu apdzīvotām lagūnām un beidzot ar augstākajām salas vietām. Maršrutā pēc iespējas samazināta iespēja pārvietoties pa ceļiem. Iegādājieties oficiālo karti un ceļvedi par €10, vai arī iepriekš apmeklējiet šo mājas lapu: www.corfutrailguide.com.

Pastkartei līdzīgā ainava, kas paveras no Kanóni uz Vlahérna saliņu un Pondikonísi ir kā klišeja, ko noteikti nepieciešams aplūkot.

Šī rajona izskatu reiz noteica īpašs kanons (no tā arī radies nosaukums); tagad šeit atrodas mājīgas kafejnīcas, un uz šejieni kursē autobuss Nr. 2. Varat arī ierasties ar velosipēdu, jo brīvas automašīnu stāvvietas sezonas laikā ir grūti atrodamas. Vlahérna atrodas Venēcijas laika baltais Panagía Vlahernón klosteris. 

No mola bāzes atiet ekskursiju kuģi uz Pondikonísi (Peles sala (Mouse Island)), kas ir mājvieta bieziem koku mežiem un mazai Bizantijas laika kapelai. No visām mazajām salām, kas atrodas ap Korfu, šī tiek saistīta ar mītu par Odiseju, kurš devās mājup uz Itaku.

Paleá Períthia atrodas ieplakā, Mt Pandokrátor virsotnes ziemeļu nogāzē. Šis Venēcijas laika ciems ir pamests jau kopš 20. gadsimta 60. gadiem, kā rezultātā šī vieta ir kā iekapsulēta viduslaikos. Kopš 20. gadsimta 90. gadiem tā piesaista gan vienkāršus apmeklētājus, gan tos, kas vēlas aplūkot šo vietu pēc otrās rekonstrukcijas. Paleá Períthia atrodas pie garās distances Corfu Trail; arī šejienes četri labie krodziņi padara to par populāru ekskursiju mērķi. Diemžēl apkārtnē ir manāmas degšanas pēdas, jo 2011. gada augustā šeit notika postošs ugunsgrēks. Galvenā bauda šajā vietā tomēr ir pastaigas pa bruģētajiem celiņiem, kas ved gar akmens ēkām un baznīcām.

Kassiópi: Šis masveida kūrorts, kas atrodas kalnu ceļā galā un ved cauri Kensington on Sea, ir viens no dažiem ziemeļu piekrastes objektiem, kam izdevies saglabāt savu pievilcību. Šī vieta kalpojusi par kūrortu kopš Romas impērijas laikiem - Tiberiusam šeit bija villa un šeit ar muzikālu priekšnesumu uz liras 66 p.m.ē. uzstājies arī Nero. Viegli saprast, kāpēc tā ir noticis: zvejas ostu grezno neliela andževinu (Angevins) pils, kas veidota 13. gadsimtā. Šeit ir arī daudzas mazas pludmales, kas atrodas gājiena vai velobrauciena attālumā: četras nomaļas pie zemesraga pils, kā arī Kogevínas (pazīstama arī ar nosaukumu Sykiá) un Avláki, kas atrodas pilsētas austrumos.

Angelókastro. Lai gan pēdējos gados šeit ir veikti daudzi remonti un uzlabojumi, diemžēl no pils iekšienes izskata nekas daudz nav palicis pāri - tikai pazemes baznīca un pāris cisternas. Nelielais kāpiens uz virsotni, kur atrodas nelielā kapela un kapenes, skatam pavērs skaistas ainavas. Angelókastro 12. gadsimtā dibināja Bizantijas imperators Manuels I Komnenos (Manuel I Komnenos); venēcieši vēlāk to izmantoja kā novērošanas punktu uz Adrijas jūru - parādoties pirmajām zīmēm, kas liecina par nepatikšanām, signālugunis deva ziņu Kérkyra pilsētas cietoksnim. Tā kā šai vietai patlaban ir finansiālas problēmas, tagad tā ir atvērta tikai no maija līdz septembrim, no pirmdienas līdz piektdienai, 8.30 - 15.00.

Centrālās Korfu vēstures un folkloras muzejs (History and Folklore Museum of Central Corfu), Sinarádes. Zīmes aizvedīs līdz ziemeļu ieejai uz pievilcīgu ciemu. Šajā tradicionālajā Korfu iedzīvotāju mājā (pirmdiena - sestdiena, 9.00 - 14.00) ir izstādes divos stāvos. Pirmais stāvs atstāts tāds, kāds tas izskatījās, kad tas vēl bija apdzīvots, savukārt otrā stāva istabā izveidota galerija, kas veltīta dažādiem lauku instrumentiem un iekārtām. Galvenais izstādes objekts ir īpašs papyrélla plosts - tādus izmantoja Korfu rietumu piekrastē līdz 20. gadsimta 50. gadiem; tikpat interesanti ir arī citi priekšmeti, piemēram, no klūdziņām veidota sētiņa bērniem, kā arī divi dzemdēšanas krēsli, ko izmantoja vietējās sievietes.

Uzkāpiet Ágii Déka, Korfu augstākajā virsotnē. No Áno Garoúna ciemata Corfu Trail posms aizvedīs stāvus augšup uz virsotni (aptuveni stunda), kur pavērsies izcilas ainavas pār pilsētu un lidostas lagūnu. Tiesa, tā nebūs tieši pati virsotne, jo īstajā saimnieko Grieķijas Gaisa spēku radars. Lai gan tikai 576m augstumā, šī klints patiesībā ir mūsdienās neaktīvs vulkāns. Šeit pieejama arī kalnu taka ar bagātīgu augļu dārzu un riekstu kokiem, kas pieder netālu esošajam Pandokrátora klosterim, kas vairs nav apdzīvots. Dedzīgākie pastaigu cienītāji dažreiz šeit nolemj turpināt pastaigu pa Corfu Trail - tālāk tā ir daļēji bruģēta mūļu taka, kas ved lejup un uz ziemeļaustrumiem līdz Ágii Déka ciematam. 

Klinšu veidojumi, Sidári.

Uz rietumiem no šī rosīgā kūrorta piekrastes smilšakmens klintis, vēja un ūdens erozijas rezultātā ieguvušas interesantas formas. Visslavenākais klinšu veidojums nosaukts par Canal d'Amour (skan nedaudz labāk nekā grieķu valodā: Kanáli tis Agápis) - šis veidojums tā nosaukts par godu leģendai, saskaņā ar kuru, ja vīrietis šeit nopeldēsies, tad sievietes tiem pievērsīs uzmanību. Daudz ierastāka pelde ir pieejama pie nelielas klints aiz stūra.

Theotókou klosteris, Paleokastrítsa. Lai gan šī vieta vienmēr bijusi tūristu apmeklēta, tas nav samazinājis tās pievilcību. Lai gan dibināts 13. gadsimtā, mūsdienās šis pasteļu krāsas klosteris (atvērts katru dienu, 7.00 - 13.00 un 15.00 - 20.00) tika renovēts pēc ugunsgrēka. Baznīcā aplūkojamas daudzas vērtīgas ikonas. Kādreizējās olīvu preses telpās tagad atrodas muzejs (kur var aplūkot arī "jūras briesmoņa" skeletu). Tāpat aplūkosiet augus, kas rotā apkārtceļu. Šeit vēl joprojām dzīvo pusducis mūku.

Dienas ceļojumi

Visvērtīgākie un spilgtākie dienas ceļojumi ir uz Ágii Saránda, kas atrodas Albānijā; šeit ieraudzīsiet pasakainu ainavu pie Butrintas (Butrint) romiešu drupām, kā arī pie trīs neapdzīvotajām Diapóndia salām, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Korfu. Albāņu ekskursijas vislabāk organizēt tieši, izmantojot Petrakis Ionian Cruises (00 30 26610 251550, www.ionian-cruises.com) vai Meander Travel (00 33 26610 37546). Budžeta piedāvājums izmaksās aptuveni €65 - 90 par dienu, ieskaitot pārsēšanās ar autobusu, lenču un kuģa cenu, atkarībā no tā, cik daudz objektus esat iekļāvuši brauciena plānā. Dārgākās tūres apmeklē Gjirokaster ciemu, kā arī dažus maršrutus salas teritorijā.

Caique braucienu vislabāk varēsiet noorganizēt ziemeļrietumu ostas kūrortos - Ágios Stéfanos vai Sidári. Eríkoussa atradīsiet divas smilšainākās pludmales, tās iecienījuši tie, kas vēlas pavadīt laisku pēcpusdienu, kaut gan tā vietā varat izvēlēties arī kruīzu vai arī nomaļākās Othoni un Mathraki salas. Rezervējiet izjādi ar zirgiem pa zaļojošo Mt Pandokrátor pakāji, kas atrodas Sally-Ann Lewis' izveidotajā Trailriders stallī ārpus Áno Korakiána ciemata (tel: 26630 23090, www.trailriderscorfu.com). Tūrisma sezonas laikā izjādes notiek katru dienu, no pirmdienas līdz sestdienai, no plkst. 10.00 - pēcpusdienai un no plkst. 17.00 līdz 19.00 (ierobežojumi grupām - līdz 8 cilvēkiem).

Pasākumu kalendārs

Lai gan valsts šobrīd saskaras ar finansiālām problēmām (it īpaši Korfu pašvaldība), šeit notiek arī dažādi ikgadēji pasākumi. Mājas lapā www.corfuwhatson.com atradīsiet pasākumus Jums interesējošā mēnesī, plakātus (parasti tikai grieķu valodā), kuros tiek izsludināts vasaras panigýria , kā arī dažādus citus pasākumus Korfu pilsētā, kas notiek visa gada garumā. Labākie pasākumi notiek īpašas atmosfēras ieskautajā Joniešu akadēmijas (Ionian Academy) augšstāva zālē, kas atrodas Spianáda dienvidu galā. Lielākoties šeit skan džezs, klasiskā vai vietējā mūzika, turklāt lielākā daļa no koncertiem ir bez maksas.

Teātris

Tiek organizēti vasaras priekšnesumi - visbiežāk tās ir grieķu lugas, kuras uzved vienā no Kérkyra pilsētas diviem cietokšņiem, kas atrodas Mon Repos brīvdabas teātrī.

36 stundas Korfu



Korfu ir viena no vislaucinieciskākajām un rāmākajām salām Grieķijā. Visattīstītākā salas daļa ir piekrastē, savukārt, nonākot iekšzemē liksies, ka esat nonākuši pavisam citā salā vai pat citā gadu simtā. Daži no otrās šķiras ceļiem nav piedzīvojuši uzlabojumus kopš britu valdīšanas laika.

Ja plānojat apmesties uz īsu laiku, tad apmetieties tuvu galvaspilsētai - Korfu pilsētai (Kerkira), kur atradīsiet senus Venēcijas stila kvartālus. Tie pelnīti pavisam nesen iekļauti arī UNESCO mantojuma sarakstā.

Pat šajos ekonomiski sarežģītajos laikos šīs salas iedzīvotāji mīl labas (muzikālas) ballītes - tās notiek vairākas reizes gadā. Korfu pilsētas milzīgajā laukumā ar nosaukumu Spianáda notiek koncerti.

Apmešanās vietas

Īpaša attieksme
Corfu Palace hotel ir viena no pirmajām luksusa viesnīcām uz salas. Tā atrodas pāris soļu attālumā uz dienvidiem no Esplanādes (Esplanade), ar skatu uz Garítsa līci. Divvietīgi numuri no €135.

Labas vērtības
Kontokali Bay Spa & Resort laba apmešanās vieta un organizācija - kūrorts, kas uzlabojis savu kvalitāti pēdējo gadu laikā. Divvietīgi numuri no € 148.

Budžeta līmenis

Levant Hotel ir stilīga viesnīca ar koka un marmora dizainu; atrašanās vieta - pievilcīgā teritorijā ar centrālās Korfu labākajām ainavām. Divvietīgi numuri no €69. 

Šīs viesnīcas, kā arī citi ieteikumi apmešanās vietām, kā arī rezervēšana pieejama šeit: telegraph.co.uk/corfuhotels, kas iekļauj labākās garantētās cenas. Cenas norādītas tikai par istabu.

Ierašanās
Ja esat apmetušies pilsētā vai arī piekrastē, tad labākais variants agrām pusdienām ar jūras veltēm būs uzticamais Roula's,  kas atrodas Kondókali (0030 26610 91832) (no €25 līdz €30 no personas). Mēģiniet iegūt vietu uz terases, jo pavērsies ainavas uz Gouviá piestātni.

Pirmā diena

Plkst. 9.30
Papildiniet brokastis viesnīcā ar mierīgu kafijas baudīšanu mūžīgi zaļās Café Bristol aizvējā - art nouveau stila iestāde, kas atrodas Evgeníou Voulgáreos, Platía Vrahlióti, vecpilsētā. Daudz pieticīgāka vieta par pārējām, kur saskarsieties ar pārlieku lielām cenām.

PADOMS:

Mājas lapa corfuwhatson.com noderēs, lai uzzinātu visu par pasākumiem.

Plkst. 10.00
Laiks kultūrai, tomēr tam jānotiek ar baudu, nevis jādara ar pienākuma sajūtu. Sāciet ceļojumu ar Paleó Froúrio (Veco cietoksni) - no rītiem brīnišķīgā apgaismojumā pār pilsētas rietumu daļu šeit paveras lieliskas ainavas.

Pēc šīs lieliskās ainavas aplūkošanas, dodieties iekštelpās - šķērsojiet Spianáda no Vecā cietokšņa un dodieties uz pasaules līmeņa Āzijas Mākslas muzeju (Asian Art Museum) (otrdiena - svētdiena, 8.00 - 19.30); slēgts agrākos laikos ziemā, cena - €3) - neticami eklektiska kolekcija, ko veidojuši divi grieķu diplomāti, iekļaujot tajā dažādu mākslu, sākot no Gandhara reljefu mākslu un beidzot ar zili balto ķīniešu porcelānu utt.

Plkst. 12.30
Neliela pastaiga gar Arseníou Street aizvedīs Jūs uz izcilo Bizantijas muzeju (Byzantine Museum), kas atrodas 15. gadsimta Andivouniótissa bazilikā (otrdiena - svētdiena, 8.30 - 15.00). Ar koka jumtu segtā baznīca ir viena no vecākajām un bagātīgākajām uz salas. Tagad šeit apskatei pieejama iespaidīga ikonu izstāde; tās veidotas laikā no 15. līdz 19. gadsimtam; pēc tam, kad Krētu ieņēma otomaņi, daudzi talantīgi mākslinieki rada patvērumu Venēcijas īpašumā esošajā Korfu.

Plkst. 13.30
Dodieties uz smilšaino dienvidrietumu piekrasti, kur atrodas Halikoúnas pludmale - smilšaina teritorija, kas ietver Korissíon lagūnu; dažas no kāpu daļām pieļauj arī nūdismu. Varat pamēģināt arī pūķošanu (kite-club-corfu.com).

Ideāla lenča vieta būs netālu esošais Alonaki Bay krodziņš (0030 26610 75872; aptuveni €20 no cilvēka), kur pasniedz mājās audzētus dārzeņus un jūras veltes, piemēram, bianco, Korfu zivs sautējumu, ko pagatavo ar lagūnā audzētu kefali un izrotā ar vietējiem garšaugiem.

Plkst.
17.30
Šķērsojot Áyios Matthéos un Sinarádes ciematus iekšzemē, atradīsiet savādākas ainavas. Varat doties uz Kondogialós, kas atrodas zem Pélekas - gara, ainavām bagāta, šaura pludmale ar celiņiem smiltīs, vai arī uz tuvumā esošo Glyfáda, kas ir sakārtotāka, plašāka un pieejami ūdens sporta veidi.

Plkst. 19.30
No jebkuras no iepriekš minētajām pludmalēm atgriezieties kalnup uz Kaiser's Throne - dabīgi izveidojusies klints, kas paceļas virs Pélekas. Šeit varēsiet redzēt saulrietu, pie reizes godinot ķeizaru Vilhelmu II (Kaiser Wilhelm II), kurš bija sezonāls šīs vietas iedzīvotājs no 1908. gada līdz Pirmajam pasaules karam.

Plkst. 21.00 līdz vēlam vakaram
Korfu pilsētā ieturiet vakariņas kādā no vietējām iestādēm, piemēram, Rex (Kapodistríou 66; 0030 26610 39649), kas tika izveidots 1932. gadā. Pie firmas ēdieniem šeit pieskaitāma ķirbja kūka ar apelsīna pildījumu, ar augļiem pildīta cūkgaļa un portobello sēnes.

Varat arī doties uz Lucciola, kas atrodas 12 kilometru attālumā pa Paleokastrítsa ceļu, Sgómbou (lucciola.eu). Trešdienās, piektdienās un sestdienās šeit notiek dzīvās mūzikas koncerti (džeza, rokai vai grieķu mūzikas), savukārt ceturtdienās notiek kino kluba vakari. Ja tomēr dodat priekšroku dīdžejiem un klubu naktīm, tad dodieties uz Drops Seaside Bar, kas atrodas Dimokratías 2 (0030 6944 912947; pirmdienas, trešdienas; piektdienas) Garítsa līcī.

Otrā diena

Plkst. 10.00
Sagatavojieties divu stundu ilgai zirgu izjādei, pa ceļam baudot skatu uz Áno Korakiána. Izjādes jārezervē iepriekš.

Plkst. 13.00
Ieturiet klasiskas pusdienas netālajā ciemata krodziņā Elizabeth's, kas atrodas Doukádes (16; 0030 26630 41728) - tagad to pārvalda saimnieki trešajā paaudzē. Pamēģiniet pastitsáda - ēdiens, kas sastāv no krāsnī ceptas vistas ar platām, brūnām nūdelēm; to pasniedz ar zirņu un kartupeļu biezeni un īstu lauku vīnu (mazāk par €20 no personas). 

Braucieni pa Korfu



No Korfu pilsētas virzieties uz rietumiem - uz Tzavarátika savienojošā ceļa - un pagriezieties pa labi (pagriežoties pa kreisi, brauksiet Paleokastrítsa virzienā). Ýpsos Bay ziemeļu galā nogriezieties pa kreisi uz īsa apvedceļa, kas ved uz Ágios Márkos  ciemu, kur atrodas divas ar freskām rotātas baznīcas: pēc Bizantijas laika Pandokrátor baznīca kalnup un Bizantijas laika Ágios Merkoúrios/Profítis Ilías, kas atrodas laukā ārpus ciema. Baznīcu apsaimniekotājs varēs pastāstīt vairāk. Atgriezieties uz piekrastes galvenā ceļa, bet drīz arī no tā nogriezieties, sekojot norādei uz Spartýlas un Strinýlas ciemiem Mt Pandokrátor dienvidrietumu nokalnē. 

Strinýlas saglabājiet kursu pa kreisi (austrumu virzienā) līdz 914 metru augstajai virsotnei, kas ir Korfu augstākais punkts  - uzturieties šeit tikai skaidros, salīdzinoši mierīgos laika apstākļos, jo gala posms ir ļoti šaurs un atklāts. Šajā virsotnē apraides un telekomunikāciju antena dala teritoriju ar Ypsiloú Pandrokratóra akmens klosteri (atvērts katru dienu, izņemot plkst. 12.30 - 14.00, aprīlis - oktobris). Skaisti skati.

Atgriežoties Strinýlas, nogriezieties virzienā uz ziemeļu krastu, šķērsojot Eríva un Lávki ciemus, kas atrodas pie Aharávi. Laiks nopeldēties - ja Jums patīk smilšainas pludmales, tad Kalamáki, kas atrodas virzienā uz Kassiópi, ir labākais vietējais variants. Ja esat oļainu pludmaļu cienītāji, tad nāksies doties tālāk līdz dažādajiem Kensington-on-Sea līčiem, kas atrodas starp Avláki un Agni.

Ágios Stéfanos līcis nav labākais peldēšanai, toties šeit ir plaša krodziņu izvēle, kur ieturēt lenču, kā arī varēsiet viegli novietot automašīnu. Pēc lenča turpiniet ceļu uz dienvidiem gar kalnu ceļa maršrutu, lai atgrieztos uz Ágios Márkos savienojuma ceļa (un ciematā varēsiet vēl vienu reizi aplūkot šejienes baznīcu ainavu).

Pa Áno Korakiána, Skriperó un Doukádes veiksiet īsāko ceļu uz rietumu krastu. Zem Doukádes uzbrauciet uz galvenā ceļa, kas ved uz Paleokastrítsa, kur varēsiet aplūkot izcilas jūras un klinšu ainavas - viena no interesantākajām ainavām uz salas. Pēcpusdienas gaismā noteikti nepalaidiet garām nelielo Theotókou klosteri, kas atrodas pašā galā.

Par spīti vilinājumam nodoties peldei, dodieties dienvidaustrumu virzienā, šķērsojot Liapádes, Kanakádes un Mármaro, pa lauku ceļu, kas ved gar Rópa ieleju rietumu daļā. Kad esat Keliá, nogriezieties uz mītisko Myrtiótissa pludmali un nododieties peldei.

Kalnā atrodas gleznais klosteris, un iespējams, ka kāds atvērs arī Jums durvis (apmeklēšanas stundas sākas ap plkst. 17.00). No šejienes, neliela brauciena attālumā atrodas Ķeizara tronis virs Pélekas ciema - dabisks klints veidojums, kuru 1908. gadā kā skatupunktu ieviesa ķeizars Vilhelms II; kopš tā laika tas kļuvis par iecienītāko saulrieta vērošanas vietu. Pēc tam dodieties uz ciemu ieturēt pusdienas, jo šeit ir plašs piedāvājums, bet varat arī atgriezties atpakaļ Korfu pilsētā.

Korfu pludmales



Marathiá/Agía Varvára

Korissíon lagūnas dienvidaustrumu piekrastē ir izveidojusies smilšaina pludmale, kas sadalījusies vairākās sekcijās. Marathiá un Agía Varvára (pazīstama arī ar nosaukumu Santa Barbara, Maltás) šķir tikai neliela straume: Marathiá ir plata, bet īsa, savukārt Agía Varvára ir daudz taisnāka. Smiltis ir daļēji līdzenas un maigas un zelta nokrāsā; ūdens dažās vietās īpaši iepriecinās ūdenssporta cienītājus.

Kas izvēlas?
Dažādu tautību un vecumu cilvēki, ieskaitot nūdistus, kas paslēpušies drošā attālumā uz austrumiem zem zemām klintīm, kas slejas nomaļajās Agía Varvára daļās. 

Ko šeit iesākt?
Pludmalē vienīgās nodarbes, kurām nodoties, būs peldēšana, sērfošana, sauļošanās vai arī skriešana - izdosies labs treniņš, ja veiksiet attālumu līdz lagūnai, kas atrodas aptuveni 5km uz rietumiem.  

Bāri un ēdināšanas iespējas
Akroama (0030 26620 52736), kas izveidota ar skatu uz Marathiá, specializējas jūras velšu ēdienos. Tuvumā esošais Wave Beach Bar ir aktuāls no rīta līdz vakaram; vasaras vakaros šeit notiek arī dzīvie koncerti.

Nokļūšana

No sabiedriskajiem autobusiem vistuvāk piestāj tie, kas kursē pa iekšzemes galveno lielceļu - ceļu uz Lefkími. No šejienes nāksies veikt nelielu ceļu kājām līdz pludmalēm. Ja braucat ar savu automašīnu, tad meklējiet zīmi ar uzrakstu "Paralia Marathia", kas novietota tieši pirms Marathiás ciema. Netālu no piekrastes ceļš sadalās trīs daļās - taisnais ceļš ved uz Akroama (šeit būs vieglāk novietot automašīnu), ceļš pa kreisi virzās uz zonu ar straumēm. Lai sasniegtu nelielo Agía Varvára kūrortu, nogriezieties lejup pa ceļu pie Perivóli ciema. 

Ágios Geórgios Págon 

Šī vieta šķietami iespraukusies starp Arílla zemesragu un koka pāļiem, kas atrodas Angelókastro; šī divu kilometru pludmale atrodas tālu Korfu ziemeļrietumos, un šeit reti kad sastapsiet ļaužu pūļus, pat tūrisma sezonā. Ūdens ziemeļrietumu galā tiek uzskatīts par tīrāko šajā apkārtnē.

Kas izvēlas?

Šajā vietā kaut ko savu atradīs jebkurš - to iecienījuši vindsērfinga cienītāji, it īpaši līča vidusdaļā. Mierīgu peldi varēsiet baudīt tālākajā un smilšainajā pludmales daļā. Iekšzemes attīstība ir visai zema līmeņa - daži no apartamentiem izkonkurē dažas no apkārtnes viesnīcām.

Ko šeit iesākt?

Bez vindsērfinga pieejami arī vietējie zemūdens niršanas pakalpojumi, ko piedāvā Diving Fun Club (www.corfudivingfunclub.gr), kā arī daudzas pastaigu iespējas iekšzemē gar olīvkoku audzēm un rāmiem ciematiem; Walks in Northwest Corfu ceļvedis palīdzēs orientēties ar karti (pasūtiet šeit: www.marengowalks.com).

Bāri un ēdināšanas iespējas

Pieejami vairāki krodziņi kūrorta centrā, tomēr ir vērts arī doties nedaudz tālāk. Grubuļains ceļš aizvedīs 1km attālumā uz dienvidiem līdz Akrogiali (tel: 6977 334278) un šeit esošajām vējdzirnavām - gluži kā putna ligzda augstumā ar skatu uz līci. Piedāvājumā - zivis par pieņemamām cenām. Šeit nobaudīsiet neierastus starterus - burkānu salātus un zivju kroketes. Gaļas cienītājiem patiks Xenykhtis (The Night Owl; tel 26630 51314), kas atrodas ziemeļu daļā pie Afiónas - neliela, pussagruvusi grila vieta, ko vislabāk apmeklēt nedēļas nogalēs; to vada New York Corfiots. Ágios Geórgios nebūs vieta ar dzīvīgu naktsdzīvi, tomēr dienvidu galā pieejami vairāki bāri pludmales krastā, piemēram, Noa Noa, Katoi un Symposium.

Nokļūšana

Uz šejieni kursē tikai divi autobusi, kas atiet katru dienu (pirmdiena - sestdiena) no Korfu pilsētas uz Ágios Géorgios Págon. Visērtāk tomēr ierasties ar savu transporta līdzekli - izmantojiet ātru ceļu, kas ved uz Skriperó un Troumbétas, vai arī ainavām bagātāko maršrutu pa Lákones un Makrádes, kur atradīsiet arī apvedceļu, kas aizvedīs uz Angelókastro.

Myrtiotissa 

Pludmale iespiesta zem stāvām klintīm; šajā rombveida formas vietā Jūs sagaida zelta smiltis. Pludmales platums šobrīd ir aptuveni 150 pēdas (katru gadu attālums mainās), un tagad šī vieta ir iecienītākā nūdistu vidū.

Kas izvēlas?

Tūrisma sezonā šeit ir ļoti daudz dažādu cilvēku, kas vēlas iegūt pilnīgu iedegumu, tomēr Jums nav obligāti jāpievienojas un jāsauļojas Ādama vai Ievas tērpā. Gaisā virmo multikulturāla atmosfēra; dažās vietās pludmales aizmugurē tiek pārdotas rotaslietas un citi nieciņi. Esiet gatavi sastapties ar homoseksuāliem cilvēkiem, kā arī nebrīnieties, ja kāds reizēm uzsmēķēs kādu aizliegtu vielu.

Ko šeit iesākt?

Viena no galvenajām lietām, kas piesaista ļaudis ir klusums, jo šeit nedzirdēsiet laivu un ūdenssporta trokšņus. Šeit varēsiet atlaisties un baidīt sauli, un ik pa laikam atveldzēties ūdenī. Ja pludmales ainava Jūs ir nogurdinājusi, apmeklējiet 14. gadsimta Myrtiótissa klosteri (8.00 - 13.00 un 17.00 - 21.00), kas aizņem dabisku 300m terasi kalnos un atrodas ceļa galā.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Pieejami daži sezonāli uzkodu bāri, kur atsvaidzināties tieši pie pašas pludmales. Ja vēlaties ko pamatīgāku, tad tuvākā vieta ir Bella Vista krodziņš, kas atrodas tieši zem klostera. Piedāvājumā - garda mājas virtuve un vīns. Ja vēlaties kluba atmosfēru, tad tuvākais ir (labāk apmeklēt nedēļas nogalēs) DiZi Beach Bar; piekļūšana pa pievedceļu uz Érmones - neliela brauciena attālumā uz ziemeļiem.

Nokļūšana

Autobusi uz Vátos ciemu no Korfu pilsētas aptuveni 20 minūšu laikā aizvedīs līdz Myrtiótissa pagriezienam, kas atrodas astoņsimt metru attālumā no pludmales. Autostāvvietas ir bez maksas, tomēr tās ir šauras un tām ir grūti piekļūt. Labāki autoparki pieejami vietā starp krodziņu un klosteri.

Longás (pazīstama arī ar nosaukumu Perouládes)

Saulrieta pludmale uz salas, kuru rotā sārtas klintis. Visskaistāk pludmale izskatās Korfu ziemeļrietumu galā - Drástis zemesragā. Klintis veido atspirdzinošu ēnainu slēptuvi no saules rītos, bet pēcpusdienā no šejienes paveras skats uz Diapóndia salām.

Kas izvēlas?

Ārzemju tūristi (un nedēļas nogalēs daži vietējie iedzīvotāji), kuriem nav pretenziju, ka šeit nav pieejamas īpašas sauļošanās vietas, saulessargi, kantína vai ūdenssporta iespējas. Ja Jūs varēsiet veikt stāvo ceļu līdz jūrai no klinšu virsotnēm, tad šī būs īstā vieta.

Ko šeit iesākt?

Pludmalē varēsiet tikai peldēt un iedzert, baudot šejienes ainavu. Perouládes, kopā ar tuvumā esošo Avliótes, ir lieliski ciemati, kur doties ekskursijā - šeit atradīsiet pasteļa krāsas namus.

Bāri un ēdināšanas iespējas

Ceļa sākumā atrodas Panorama Restaurant (0030 26630 95035), kas darbojas visas dienas garumā, tomēr, tuvojoties saulrietam (it īpaši tūrisma sezonas laikā) šeit ir daudz cilvēku un vienīgā brīvā vieta var būt stāvvieta uz terases. 

Nokļūšana

Sabiedriskā transporta autobusi kursē vairākas reizes dienā no Korfu pilsētas uz Sidári kūrortu - daži no tiem turpina savu maršrutu uz Perouládes un Avliótes ciemiem. Varat braukt arī ar savu transportu (tomēr ņemiet vērā, ka augustā autoparks klints virsotnē bieži vien ir pārpildīts).

Halikoúnas

Ir smilšu liedags, kas atdala atklāto jūru no Korissíon lagūnas. Halikoúnas ir viena no neskartākajām, nesabojātākajām pludmalēm Korfu. Tā stiepjas 3 km uz dienvidaustrumiem līdz nelielam venēciešu kanālam, kas savieno lagūnu ar Joniešu jūru.

Kas izvēlas?

Tie, kas mīl sauļoties kaili (apģērbs ir katra paša ziņā jebkurā vietā, kas atrodas ārpus ziemeļaustrumu gala zonas), putnu vērotāji (Korissíon ezers ir vadošais piesaistes objekts pavasarī un rudenī), sērfotāji un pūķotāji.

Ko šeit iesākt?

Pūķotājus apkalpo īpašs centrs (www.kite-club-korfu.com), bet lielākoties cilvēki šeit atpūšas un bauda pludmales smiltis vai nododas peldēšanai. Pludmales ziemeļrietumu daļas galā atrodas putnu vērotāju platforma - netālu no piebraucamā ceļa. Aptuveni 3km iekšzemē atrodas Gardíki Bizantijas laika cietoksnis (slēgts restaurācijai) - tā atrašanās vieta ir dīvaina, jo tas īsti neko neaizsargā.

Netālu atrodas arī memoriāls, kas veltīts Serbijas armijas Drina divīzijai, atceroties 1916. gada atkāpšanos, un atgādina par kādu maz zināmu Pirmā pasaules kara epizodi, ko iemūžinājis Korfu Pilsētas Serbijas muzejs (Corfu Town's Serbian Museum), kas atrodas Moustoxydou 19 (pirmdiena - sestdiena, 9.00 - 14.00; ieeja bez maksas).

Bāri un ēdināšanas iespējas

Sezonāla kantína mēdz darboties netālu no putnu vērošanas platformas, tomēr daudz pamatīgāks piedāvājums būs pieejams, ja dosieties pāris simtus jardu uz ziemeļrietumiem - Alonáki līci, kur atrodas Alonaki Bay krodziņš (tel 26610 75872), kur pasniedz pašu audzētus dārzeņus un jūras veltes. Šeit bianko receptē izmanto lagūnā audzētas kefales, un viss tiek izdekorēts ar vietējiem garšaugiem.

Nokļūšana

Tuvākie, bet ne regulāri, autobusu pakalpojumi atiet no Korfu pilsētas uz Ágios Matthéos ciemu. Labāk uz šejieni doties ar savu transportu; pieejamas daudzas autostāvvietas gar ceļu aiz kāpām, tomēr atcerieties automašīnu nenovietot smiltīs.
 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!