Foto: Vida Press

Megalónisos, Lielā sala – tā grieķi sauc Krētas salu, kas ir kā valsts valstī. Otrajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras Krēta bija Mīnoju civilizācijas šūpulis un kopš tā laika sala kļuvusi par vēstures nozīmes vietu.

Krētā ir visilgākā ražas sezona Grieķijā, tāpēc šeit pieejams plašs ēdamo produktu klāsts. Šeit ir arī ilgākā pludmales sezona - ziemeļu krasta pludmalēs sezona ir gara un ļaužu pieblīvēta, tomēr pārējās pludmalēs situācija ir savādāka.

Tiem, kuru mērķis nav pludmales apmeklējums, ir arī citas iespējas: 14. un 15. gadsimta freskām bagātās kapelas, Mīnoju piļu un pilsētu drupas, kā arī neskaitāmas pārgājienu un laivošanas iespējas.

Kad apmeklēt?

Krētas dienvidu daļas tūrisma sezona ilgst līdz vēlam oktobrim. Izdevīgākās apmešanās vietu cenas, labāks krodziņu pakalpojumu klāsts un mērens klimats ir no maija vidus līdz jūnija beigām, kā arī septembrī. Arī jūlijā un augustā dzīve rit pilnā sparā, kā arī jūras ūdens ir silts, tomēr nāksies saskarties ar ļaužu pūļiem, lielu karstumu vai meltémi -ziemeļu vējš, kas visu pēcpusdienu sajūtams pludmalēs. Ziemas laikā vislabāk apmeklēt Hania Réthymno un pat grantaino Iráklio.

No 2012-2013. gadam Krētā bija lietainas ziemas - vairāk nekā metru bieza sniega kārta Baltajos kalnos, lietains laiks Haniá apkārtnē, 55 cm nokrišņu Plakiás, kas atrdoas Réthymno dienvidu krastā, kā arī 60 cm ierasti sausajā rietumu daļā. Lauku teritorijas ir visskaistākās pavasara beigās un vasaras sākumā, kad vēl jūnija sākumā augstākajās vietās manāms sniegs.

Nokļūšana

Gaisa transports no ārvalstīm

Krētā ir trīs lidostas: Haniá, Iráklio (Heraklion) un Sitía. Sitía lidosta resursu trūkuma dēļ ir pārveidota par starptautisko lidostu.

Gaisa transports Grieķijas teritorijā

Gan Iráklio , gan Haniá katru dienu piedāvā līdz pat 7 lidojumiem uz Atēnām; lidojumus apkalpo Olympic (olympicair.com, tel 801 8010101) vai Aegean (aegeanair.com, tel 801 1120000), tomēr iespējamas izmaiņas, ja Eiropas Savienība 2013. gada septembrī atbalstīs kompāniju apvienošanos. Arī OA nodrošina lidojumus no Rodas salas uz Sitía (Krētas austrumos), kā arī no Santoríni uz Iráklio (jūlijs- 15. septembris), savukārt jaunpienācējs Astra (00 30 2310 489390), astra-airlines.gr) piedāvā tiešos lidojumus no Atēnām uz Sitía.

Sky Express (skyexpress.gr) piedāvā lidojumus no Atēnām, kā arī no mazākām Grieķijas salām uz Iráklio, kā arī no Preveza uz Sitia, tomēr šeit ir stingrāki noteikumi (15 kg ierobežojumi un neeksistē rokas bagāžas vieta).

Pārsēšanās: No Haniá lidostas savus pakalpojums piedāvā aptuveni seši autobusi, tomēr taksometrs (cena €20) ir vispiemērotākā iespēja; no Iráklio sabiedriskā transporta pakalpojumi autobusam ir pieejami līdz plkst. 23.00, taksometri maksās €14; Sitía pieejami tikai taksometru pakalpojumi (cena €8).

Jūras transports Grieķijas teritorijā

Prāmji atiet no Kíssamos, kas pazīstams arī ar nosaukumu Kastelli (no Peleponēsas; ferries.gr/lane), Haniá (no Atēnām; anek.gr), Iráklio (no Atēnām, Santorini un Rodas; anek.gr un minoan.gr) un Sitía (no Rodas salas, kas atrodas Anek).

Iráklion (vienīgajā Krētas ostā, kur pateicoties tuvumā esošajai Knossos apkalpo kruīza kuģus); Haniá osta ir Soúda, kas atrodas aptuveni 9 kilometrus uz austrumiem (uz pilsētu kursē regulāri autobusi vai taksometri par €10). Nevienai no Krētas ostām nav pieejamas īpašas ērtības vai papildu informācija.

Pārvietošanās

Foto: Vida Press

Sabiedriskais transports: regulāri autobusu pakalpojumi (bus-service-crete-ktel.com) tiek nodrošināti uz ziemeļu krastu starp galvenajām pilsētām, savukārt nedaudz mazāk reisu pieejami uz kalniem un dienvidu krasta apgabalā.

Taksometri: Taksometru ir daudz - automašīnā pieņem līdz pat četriem pasažieriem. Dalot cenu četriem, tā ir gandrīz tikpat liela kā autobusa biļetei.

Pastaigas: Krēta ir izcila pavasara/rudens pārgājienu vieta; šeit pieejami atzīti ceļošanas maršruti, kas atrodas Haniá Lefká Óri (Baltie kalni) un Iráklio Psilorítis kalnu grēdā; Lorēna Vilsona (Loraine Wilson) sarakstītā The High Mountains of Crete (cena 16 eiro) būs labs palīgs ceļojumam.

Lielākā daļa šīs grāmatas ir veltīta E4 distancei, kas šķērso salu no viena gala līdz otram, sākot no augstienēm piekrastē un beidzot ar augstiem kalniem (ceļojums vismaz mēnesim).

Automašīnu noma: Krētā šie pakalpojumi ir dārgi, it īpaši, ja tos izmantosiet pie lidostas ierašanās zonas. Īpaši uzmanieties no vienvirziena cenām (piemēram, iekāpjat Haniá, izkāpjat Iráklio) - tās variē no saprātīgiem 35 eiro līdz pat nesamērīgiem 80 eiro.

Kas jāzina pirms doties

Svarīgi kontakti
Ambulance: 166
Pilsētas ugunsdzēsības brigāde: 199
Meža ugunsgrēku brigāde: 191
Policija: 100

Pamatfakti

Valūta: eiro
Telefona kods: 0030

Vietējā etiķete un ieteikumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mikró ýpno (siesta, plkst. 15.00-17.00) ir oficiāls "klusais laiks".

Iedzīvotāji ģērbjas ikdienišķā stilā, tomēr šortu valkāšana vīriešiem ārpus pludmales ir nepieņemama.

Vietējo braukšanas stils ir visai haotisks - uzmanieties no cilvēkiem, kas pēkšņi parādās no sānielām, lēnas braukšanas pa centrāliem ceļiem, kā arī no neapdomīgiem apdzīšanas manevriem.

Ceļa satiksmes pārkāpumu soda naudas ir ļoti lielas, piemēram, €350, ja neesat piesprādzējies, €700, ja šķērsojat ceļu pie sarkanās gaismas, turklāt sods samazinās uz pusi, ja samaksājat 10 dienu laikā (ielu policijas atņemtās tiesības ārvalstnieki var atgūt samaksājot tuvākajā policijas iecirknī).

Ja ieturēsiet maltīti ārpus mājas, labāk kādu reizi izvēlieties mezédes (uzkodu) piedāvājumu nevis dārgos pusdienu pamatēdienus. Iegādāties izlejamo (hýma) vīnu (ceturtdaļu, pusi vai kilogramu) būs lētāk nekā iegādāties pudelēs. Ja šaubieties par vīna kvalitāti, sākotnēji iegādājieties mazāko devu (ko sarunvalodā sauc par katroútso) un pasūtiet arī gāzēto ūdeni, kas palīdzes tikt galā pat ar visstiprāko vīnu; interesants ir fakts, ka tas palīdzēs arī ātrāk apreibt.

Rēķini iespējams nedaudz šokēs: mazais alus maksās no €4,50-6, kokteiļi no €7-9. Lētākais varētu būt krētiešu rakí vai tsípouro mazā karafē (187-200ml) - patiešām lēts, maksā mazāk kā ūdens pudele, parasti iestādēs to piedāvā kā apetītes veicinošu dzērienu.

Krētas apskates vietas



Mīnoju laika drupas

No dučiem Mīnoju pilsētu un piļu izrakuma vietām, Knossos, kas atrodas piecus kilometrus ārpus Iráklio (darba laiks vasarā no plkst. 8.00-19.30, slēgta ziemas sākumā; cena €6), ir labākā vieta, kur sākt ekskursiju. Jāsaka, ka 20. gs 20. gados veiktā Artūra Evansa (Arthur Evans) un Pīta de Janga (Piet de Jong) restaurācija vairāk līdzinās valdošajam Art Nouveau stilam, nevis Mīnoju estētikai.

Tūristi dos priekšroku Phaistos un Agía Triáda, kas atrodas 45 minūšu brauciena attālumā no dienvidrietumos izvietotā Iráklio; pa ceļam apmeklējiet arī Arheoloģijas muzeju, kurā aplūkojami reti atradumi- sienas gleznojumi, kulta figūras, rotaslietas, keramika, kas atrasta Mīnoju izrakumos.

Darba laiki vasarā: otrdiena-sestdiena, 8.00-20.00, pirmdiena, svētdiena un brīvdienas, 9.00-16.00; €6, lētāk iegādāties kopējo biļeti, kas iekļauj arī Knossos. Ziemā darba laiki ir īsāki, piemēram, pirmdienas pēcpusdiena - 17.00, otrdiena-svētdiena, 8.30-15.00.

Samaria Gorge nacionālais parks

Pat, ja neplānojat veikt visu E4 ceļu, noteikti apmeklējiet Samaria Gorge (maijs-oktobris, nacionālā parka ieejas maksa €5), kas atrodas aiz Haniá. Šis tuvu pie 16 kilometriem garais kanjons tiek uzskatīts par garāko Eiropā; Xylóskala virsotni sedz meži, kas aug kalnu apstākļos, tālāk virsma sašaurinās līdz 10 pēdām; pie Siderespórtes klints sienas slejas līdz pat 1000 pēdu augstumā.

Ūdens atrakciju parki

Bērniem prieku sagādās Krētas trīs ūdens atrakciju parki: Limnoupolis netālu no Haniá (limnoupolis.gr, maija vidus-oktobris; ieejas maksa €23 pieaugušajiem, €17 bērniem; bērniem, kas jaunāki par 3 gadiem - bez maksas); WaterCity netālu no Iráklio (watercity.gr; €25 pieaugušajiem, €17 bērniem, cilvēkiem, kas augumā mazāki par 90cm ieeja bez maksas); Acquaplus, kas atrodas Hersónissos un ir atvērts no maija vidus līdz oktobra vidum (acquaplus.gr; €20 pieaugušajiem, €13,50 bērniem, pasūtot mājas lapā, iegūsiet atlaidi, bērniem jaunākiem par 5 gadiem bez maksas).

Dienas ceļojumi


Dodieties pārgājienā uz tā saukto Zakros Gorge, kas atrodas Káto Zákros; šeit pieejama arī pludmale un Mīnoju pils drupas. Kanjonā (viens no salas ziemeļaustrumu galējā punkta kanjoniem) iespējams redzēt bagātīgu augu valsti, putnus un, aptuveni pusceļā, arī virszemes ūdeņus, ieskaitot iespēju iegūt dzeramo ūdeni no akvedukta, uz kurieni ved atzīmēts ceļš. Virzoties kalnup no pludmales, tas atrodas aptuveni pusotras stundas attālumā pa ceļu, kas atrodas virs Zákros kalnu ciemata; atpakaļceļam veltiet stundu, aizkavējoties kādā krodziņā un nododoties peldei.

Pasākumu kalendārs 2013. gadam

Tā kā Grieķija vēl joprojām cieš no ekonomiskās krīzes sekām, rēķinieties, ka pasākumu piedāvājums nebūs tik plašs, kā aizvadītajos gados.

Réthymno notiek viens no visdedzīgākajiem karnevāliem uz salas - tā laikā notiek dažādi pasākumi un ballītes; 2014. gadā, piesakņojoties pareizticīgo kalendāram, pasākumi notiks no 16. februāra līdz 2. martam.

Īpašas nozīme Krētā ir Lieldienām; ceturtdienas vakarā notiek Divpadsmit gospeļu/Krustā sišanas mise, piektdienas vakarā - Epitáfios Kristus bēru gājiens, savukārt sestdienas pusnaktī tiek aizvadīta augšāmcelšanās mise, ko lielākam efektam reizēm pavada izveidots Jūdas tēls, ko apbedī svētdienas pusnaktī, citreiz arī Lielajā piektdienā vai Lieldienu svētdienas pēcpusdienā.

Krētas pludmales


Foto: AFP/Scanpix

Vai pludmale

Tiem, kas alkst sajust eksotisku Karību gaisotni, šī būs kā "paradīzes garša" reklāmā par Bounty šokolādi. Pludmalē, kas zināma arī ar nosaukumu Finikodassos (Palmu mežs), ir zeltainas smiltis un Eiropas lielākā dabisko palmu audze - aptuveni 500 cieši viena pie otras izvietotu palmu oāze, kas šeit atrodas jau vairāk kā 2000 gadus. Saskaņā ar leģendu, palmas izaugušas no dateļu kauliņiem, kurus izmetuši arābu pirāti un kurus jūra izskalojusi krastā. Šī palmu suga ir raksturīga Grieķijas dienvidiem.

Kas šeit atpūšas?
20. gs 70. gados šī bija laimīgu hipiju apmešanās vieta, ko 80. gados pārņēma tūristi, pārvēršot to par atkritumiem piesārņotu apmešanās vietu. Kopš tā laika palmu audzi norobežo žogs, un tā tika pasludināta par aizsargātu zonu. Mūsdienās tūristu sezonas laikā (no jūlija līdz augustam) pludmalē uzturas lielākoties tūristu grupas no Eiropas ziemeļaustrumiem, kas apmetušās tuvākajos kūrortos. Ceļotāji, kas izvēlas atpūtu mierīgākā vidē, ierodas laikā no maija līdz jūnijam vai no septembra līdz oktobrim.

Ko šeit iesākt?
Iznomājiet sauļošanās krēslu un saulessargu, pēc tam dodieties snorkelēt. Iespējams iznomāt arī ūdensslēpes un sērfošanas ekipējumu, savukārt Vai Scuba Diving Club (0030 28430 22900, vaidiving.com), kas pieder Itanos Tours, piedāvā niršanas tūres. Pēc pludmales apmeklējuma, dodieties uz Toplou klosteri (0030 28430 61226) - 15. gadsimta nocietinājumu, kurā atrodas Bizantijas un pēc-Bizantijas laika ikonu kolekcija. Toplou pieder lielākā daļa reģiona zemes, tostarp Vai pludmale.

Bāri un ēdināšana
Pludmalē pieejami grieķu stila krodziņi un uzkodu bāri, kā arī vairāki ātro uzkodu kioski netālu no automašīnu stāvvietas. Daudz iespaidīgāks, 10 minūšu brauciena attālumā uz dienvidiem no Angathiás ciema kalna pakājē, ir Taverna Angistri (zināms arī kā Nikolas O Psaras; 0030 28430 61598), kur piedāvā svaigas un par saprātīgām cenām nopērkamas zivis tieši no zvejnieku laivām; Nikolas ģimene to visu grilē un pasniedz dienas piedāvājuma ēdienkartē. No terases paveras lielisks skats uz Koureménos un Hióna pludmalēm.

Nokļūšana
Heraklion atrodas 150 kilometrus uz rietumiem no populārā Sitia kūrorta ziemeļu krastā. No šejienes uz Vai (25 km) salas ziemeļaustrumu galapunktā vairākas reizes dienā kursē sabiedriskie autobusi. No Vai automašīnu stāvvietas (bezmaksas) pludmale atrodas tikai 10 minūšu gājiena attālumā.

Paleóhora

Foto: AFP/Scanpix

Iespējams labākā dienvidrietumu krasta pludmale; pareizāk gan būtu teikt - divas pludmales, kas ieskauj šejienes dzīvīgo kūrortu: garā un smilšainā Pahiá Ámmos rietumu daļā un kompaktā, oļiem klātā Gialiskári austrumos.

Kas šeit atpūšas?
Šķiet visi, sākot no alternatīvi noskaņotiem pieaugušajiem, kuri ilgojas pēc 20. gs. 70.gadu auras un beidzot ar ģimenēm ar bērniem. Sezona šeit ir gara, mājas tiek īrētas pat ziemas laikā.

Ko šeit iesākt?
Pahiá Ámmos ir piemērota sērfošanai, un pieejami arī sezonāli sērfošanas dēļu iznomāšanas pakalpojumi. Varat nodoties aptuveni 4 stundu ilgam pārgājienam pa piekrastes ceļiem, kas aizvedīs uz seno Lissos un (pēc stundas, kas būs pavadīta lielākoties staigājot pa šauru aizu) Soúyia; atpakaļ dodieties ar kuģīti (vai otrādi); varat doties arī citās ekskursijās uz nomaļo Gávdos saliņu vai uz Karību stila lagūnu, kas atrodas Elafonísi. Piedāvāti arī delfīnu/vaļu novērošanas kruīzi.

Bāri un ēdināšana
Pēc tumsas iestāšanās mazajā pilsētiņā, kuras galvenā iela ir paredzēta kājāmgājējiem, ir pieejamas daudzas iespējas. Cosmogonia ir galvenā kājāmgājēju iela; lielāko gada daļu tā ir atvērta no brokastu laika līdz vēlam vakaram. Izmēģiniet The Wave (aprīlis-oktobris, tel. 28230 41550), kur piedāvā grieķu virtuvi un jūras veltes. Pahiá Ámmos austrumu galā atrodas The Third Eye (aprīlis-oktobris, tel. 28230 42223) - viens no labākajiem Grieķijas veģetāriešu restorāniem, kur pasniedz indiešu un Āzijas virtuvi.

Nokļūšana
Katru dienu kursē sabiedriskie autobusi no 75km attālās Haniá; 90 minūšu brauciens. Vēl iespējams izmantot kuģīša pakalpojumus no austrumos izvietotajiem Hóra Sfakíon, Loutró, Agía Roúmeli un Soúyia kūrortiem.

Mýrtos

Mýrtos laikā no 20. gs. 70. līdz 80. gadiem bija viena no oriģinālajām Krētas hipiju mekām; spītējot augstākās klases iedzīvotāju invāzijai, dažās vietās vēl joprojām saglabājies hipiju etnoss. Kilometru garā, oļiem klātā pludmale, kas atrodas Mt Díkti pakājē, ir aizsargāta teritorija.

Kas šeit atpūšas?
Dažādu tautību pārstāvji, pārsvarā bohēmiskas izcelsmes - vismaz maija/jūnija un septembra/oktobra laikā. Pateicoties laika apstākļiem, tūrisma sezona ilgst līdz pat Ziemassvētkiem.

Ko šeit iesākt?
Sauļošanās krēsli un saulessargi, kas izvietoti pie daudzajiem krodziņiem ir pieejami bez maksas, sagaidot, ka dienas laikā kaut ko iegādāsieties. Pludmales rietumu galā atrodas vienkārša itāļiem piederoša ūdenssporta franšīze - Hobie cat katamarāni, kajaki utt. Mazā Mýrtos pilsēta ieņem lielāko pludmales daļu; kaut gan kara laikā (1943. gada nogalē) to iznīcināja, tagad tā ir kļuvusi par jauku un pozitīvu vietu ar iepirkšanās piedāvājumu.

Bāri un ēdināšana
Piejūras esplanādē atradīsiet daudzas iespējas. Ca'Nova (tel. 28420 51321) ir pazīstama ar dažādoto brokastu piedāvājumu un koka krāsnī pagatavotajām picām, savukārt Platanos varēsiet nobaudīt gliemežus un fáva purée (platanosrestaurant.jimdo.com) - šī vieta atrodas aptuveni kvartāla attālumā.

Nokļūšana
No Ierápetra, kas ir otrā Krētas lielākā pilsēta un atrodas 17 km uz austrumiem, (no pirmdienas līdz piektdienai) katru dienu kursē pieci autobusi; sestdienās kursē divi, bet svētdienās nekursē neviens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!