Foto: Vida Press
Londonā aizvadīti grandiozi notikumi, kuriem uzmanību pievērsusi visa pasaule: karaliskās kāzas, karalienes jubileja, kā arī Olimpiskās spēles. Pēc tiem šī pilsēta kļuvusi vēl pievilcīgāka un saistošāka.

Šeit atradīsiet atjaunotas senas dzelzceļa stacijas: King's Cross, kas atrodas jaunā rajona pašā sirdī, tagad konkurē ar kaimiņos esošo St Pancras, savukārt mirdzošo un jauno galastaciju pie Londonas tilta (London Bridge) tagad rotā vairāk kā 300 metrus augstā stikla piramīda ar nosaukumu Shard. Arvien jaunas celtnes slejas pār Viktorijas (Victoria) un Jūstonas (Euston) stacijām.

Londonieši jau ir pieraduši pie būvdarbiem, kas aizrit, veidojot Crossrail. Tas būs dzelzceļa savienojums, kas šķērsos pilsētu no Bekšīras (Berkshire) rietumos līdz Eseksai (Essex) pilsētas austrumos. Sitijas (City) un Doklendas (Docklands) finanšu rajonus papildina arvien jauni debesskrāpji. Queen Elizabeth Olympic Park tiek atvērts pakāpeniski, sekciju pēc sekcijas, turklāt papildu kultūras objekti virzienā uz austrumiem papildina arī tūristu apskates objektu skaitu.

"Vēstniecību kvartāls" attīstās uz dienvidiem no upes; šeit tiek rekonstruēta jaunā ASV vēstniecība.
Spītējot recesijai, pilsētas ainavu daudzviet rotā celtniecības krāni, kā arī jau zināmie Londonas simboli, kuru vidū arī nerimstošas enerģijas pārņemtā vide, restorāni, bāri un teātri. Visu gadu šeit notiek dažādi jauni un veci pasākumi, festivāli, sporta un mūzikas notikumi, kā arī tradicionālie pasākumi un visai neierastas lietas.

Pēdējo 20 gadu laikā Londona kļuvusi patiesi kosmopolītiska; tā piesaista apmeklētājus no visas pasaules.

Kad doties?

Foto: Vida Press

Londona vienmēr ir atvērta darījumiem, tomēr lielajās svētku dienās apmešanās varētu būt apgrūtināta, tāpat uzmanieties arī no ekstrēmiem laika apstākļiem, kas var radīt sastrēgumus. Iepirkšanās fanāti no visas pasaules ierodas janvārī un jūlijā, kad visur notiek izpārdošanas. Frieze Art Fair pārvērtis oktobra mēnesi par neoficiālu mākslas mēnesi. Klusākais laiks ir pēc Ziemassvētkiem, kas ilgst līdz martam, savukārt visrosīgākais ir jūlijs/augusts, kad pilsētā ar ekskursiju autobusiem ierodas skolnieki, kas reizēm pat nomāc tūristu radīto rosību. Pilsēta nekad neatpūšas (atšķirībā no, piemēram, Parīzes un Buenosairesas); tā ir atvērta apmeklētājiem visu laiku.

Nokļūšana

Lidojumi
Londonā ir četras lidostas: London Heathrow (rietumos), London Gatwick (dienvidaustrumos), London Stansted (ziemeļaustrumos) un London Luton (ziemeļos).

Savienojumi ar lidostām
Vilcieni ar nosaukumu "Express" būs ātri, tomēr dārgi (lētākās cenas iespējams aplūkot tiešsaistē): Heathrow 15 minūtes/41,22 EUR pieaugušajiem, abos virzienos (www.heathrowexpress.com); Gatwick 30 minūtes/37,65 EUR pieaugušajiem, abos virzienos (www.gatwickexpress.com); Stansted 47 minūtes/39,77 EUR pieaugušajiem, abos virzienos (www.stanstedexpress.com). Ja nekur nesteidzaties, tad labāk izvēlieties autobusu, kam parasti ir vairākas pieturas Londonas centrā, tāpēc iepriekš pārbaudiet savas viesnīcas atrašanās vietu, vai arī kāpiet vietējo vilcienu Southern (southernrailway.com). No Viktorijas stacijai līdz Gatwick jāpavada ceļā no 36 līdz 58 minūtēm, un tas izmaksās 12,12 EUR vienā virzienā, tomēr pirms tam noteikti pārliecinieties, vai tas patiešām apstāsies lidostā.

Kruīzi
Kuģi piestāj Tilbury, kas atrodas gandrīz astoņu metru attālumā no Londonas centra pie Temzas estuāra (www.londoncruiseterminal.com). Pasažieri pēc nokāpšanas no kuģa parasti izmanto C2C vilcienus, kas atiet no Tilbury Town, aptuveni pusmetra attālumā un aptuveni 35 minūšu attālumā no Fenchurch Street.

Pārvietošanās

Automašīnas
Londonas satiksme ir visai sarežģīta un lielākā daļa ceļu veidoti pēc viduslaiku līkloču sistēmas. Ja tomēr vēl esat pārliecināti, ka vēlaties pārvietoties ar automašīnu, tad varat izmantot ZipCar pakalpojumus (0333 240 9000, www.zipcar.com). Nodoklis par satiksmes sastrēgumiem būs iekļauts samaksā. EasyCar (www.easycar.com) piedāvā labus darījumus ar nelielas ietilpības automašīnām.

Velosipēdi
Londonas Cycle Hire shēma (Lielbritānijā telefona numurs: 0845 026 3630; zvanot no ārvalstīm: +44 (0)20 8216 6666; www.tfl.gov.uk/barclayscyclehire) piedāvā tūkstošiem zilas krāsas velosipēdus, kas ir pieejami visā pilsētā. Šobrīd (tomēr ne uz ilgu laiku) tos atbalsta Barclaycard; velosipēdu piedāvājums stabili paplašinās pa visu pilsētu un nesen sasniedza arī Londonas dienvidrietumu daļu. Piekļuve maksā 2,40 eiro par 24 stundām, 12,10 eiro par septiņām dienām un 109,10 eiro gadā. Pirmās 30 minūtes ir bez maksas, pēc divām stundām takse pakāpeniski pieaug (12,12 eiro par divām ar pusi stundām). Lejupielādējiet karti vai telefona aplikāciju, kas parādīs velostaciju atrašanās vietas: ne visas ir norādītas informatīvajos materiālos.

Jau ilgu laiku arī London Cycling Campaign (www.lcc.org.uk) piedāvā virkni velosipēdu nomas punktu: On Your Bike (www.onyourbike.com) atrodas netālu no Londonas tilta, Montague Close, SE1; dienas noma par pirmo dienu maksās 21,80 eiro un 12,12 eiro par turpmākajām dienam, savukārt par nedēļu jāmaksā 54,55 eiro.

Taksometri
Slavenie Londonas melnie taksometri (Black Cabs) (www.tfl.gov.uk/gettingaround/taxisandminicabs/taxis/1136.aspx) ir vienīgie, kam atļauts piedāvāt taksometra pakalpojumus; tie ir pieejami tikai, ja spīd oranžā gaisma (grūti saskatāms vasaras laikā). Pakalpojumi ir dārgi, jo tie zina savu vērtību un sniegto pakalpojumu kvalitāti, jo izturētas ilgstošas mācības: taksometra apstādināšana izmaksās 2,67eiro, pēc plkst. 20.00 cenas paaugstinās, bet no plkst. 22.00 līdz 6.00 paaugstinās vēl vairāk.

Lejupielādējiet Hailo aplikāciju (hailocab.com/london), kas parādīs, kur atrast tuvāko Black Cab atrašanās vietu. Minitaksometri ir lētāki, tomēr tiem ir brīvāka attieksme: pajautājiet kādam draugam vai apmešanās vietā, kura minitaksometru kompānija ir uzticamākā un iepriekš pārbaudiet tarifus; pārliecinieties, ka taksometra vadītājs ieradies tieši pie Jums (pajautājiet, vai vadītājs zina Jūsu vārdu). Cabwise (www.tfl.gov.uk/cabwise) atsūtīs ziņojumu par tuvākajām Black Cab vai minitaksometru atrašanās vietām. Ja vēlaties atstāt dzeramnaudu, tad atstājiet 10 procentus no summas, vai arī noapaļojiet maksājamo summu.

Sabiedriskais transports
Foto: AFP/Scanpix

Tube jeb Underground (metro) piedāvā lielisku braukšanas tīklu, kad tam nav kādas tehniskas problēmas. Jaunākā metro līnija ir London Overground (uz kartes atzīmēta oranžā krāsā); tā savieno 20 Londonas rajonus. Braukšana ar autobusiem būs lētāka un lēnāka, tomēr piedāvās labākas ainavas, kā arī kartes. Virszemes vilcieni pieņem arī Oyster kartes.

Tiešsaistē par Oyster Card iemaksājiet atgriežamu £5 depozītu (0343 222 1234; tfl.gov.uk); varat to izdarīt arī stacijā. Bez šīs plastmasas kartes, brauciens ar metro vienā virzienā Zonā 1 un 2 maksās 5,47 eiro. Ar karti cena būs 3,40 eiro sastrēgumstundās un 2,55 eiro pārējā laikā. Autobusu cena bez Oyster būs 2,90 eiro, bet ar to 1,70 eiro. Apvienojiet savu Oyster ar Travelcard.

Apmeklētāju Oyster Card: ja dzīvojat ārpus Londonas, izmaksās 12,12 eiro; summai jāpiemaksā 3,64 eiro par aktivizāciju. Šīs kartes var pasūtīt tiešsaistē, un tās piegādā 58 pasaules valstīs jau iepriekš.

PADOMS

Pirms kaut kur dodieties, pārbaudiet Tfl Live Travel News (www.tfl.gov.uk). Lielu infrastruktūras uzlabošanas projektu rezultātā bieži vien stacijas un līnijas var būt slēgtas, un autobusi brauc pa citiem maršrutiem, it īpaši nedēļas nogalēs. Iespējams lejupielādēt aplikācijas no Tfl, kas ļaus uzzināt braucienu grafikus metro un autobusiem, kā arī palīdzēs veiksmīgāk plānot pārvietošanos.

Apskates vietas Londonā


Foto: Vida Press

Ko iesākt?

Brīvdienas noteikti izplānojiet: Londona ir liela pilsēta un būs prātīgi nesvaidīties no vienas vietas uz otru. Karaliskā un tradicionālā Londona atrodama Vestminsteres (Westminster) un Viktorijas teritorijās, bet ir arī vietas Griničā (Greenwich) un Kensingtonā (Kensington), kur tagad uzturas jaunais princis Džordžs (Prince George). Lielākā daļa Vestendas (West End) teātru un kinoteātru atrodas Konventgārdenā (Covent Garden) un Soho (Soho), kur atradīsiet arī neskaitāmus bārus un ēdināšanas iestādes. Arī Temzas dienvidu krastā atrodas dažādi apmeklēšanas vērti kompleksi, savukārt nacionālās mākslas kolekcijas pieejamas Trafalgaras laukumā (Trafalgar Square), Milbenkā (Millbank) un Benksaidā (Bankside); tiem, kam interesē mazas indie stila galerijas, jādodas uz Īstendu (East End), proti, Hekniju (Hackney). Kemdenā (Camden), Smitfildā (Smithfield) vai Šoredičā (Shoreditch) pieejami daudzi klubi; šajās vietās atrodas vairāk mainstream iestāžu nekā Vestendā. Sporta un koncertu vietas izvietotas pilsētas pierobežā.

Vadošās apskates vietas

Tiem, kas ieradušies pirmo reizi
Foto: AFP/Scanpix

Goda sardzes maiņas ceremonija pie Bekingemas pils (Buckingham Palace) (www.royal.gov.uk), notiek plkst. 11.30, katru dienu, no maija līdz jūlijam; pārējās dienās citi laiki (maiņu var atcelt, vadoties pēc laika apstākļiem). Sardzes maiņa pie Horse Guards Arch notiek katru dienu, plkst. 11.00 (svētdienās, plkst.10.00), tomēr ir vērts ierasties 15 minūtes ātrāk. Pēdējā parāde jeb Dismounting Ceremony notiek plkst. 16.00. Iespējams lejupielādēt "Sardzes maiņas" aplikāciju (Changing the Guard) par 0,84 eiro (visi ienākumi tiek ziedoti labdarībai), aplikācija pieejama šeit: royalcollection.org.uk.

PADOMS

Izvairieties no ļaužu drūzmas pie Bekingemas pils, un tā vietā labāk dodieties noskatīties sardzes maiņu pie Horse Guards Arch, no plkst. 10.45 līdz 11.00; pēc tam virzieties uz Mall (Nr.1 uz kartes), kur redzēsiet Seno sardzi (Old Guard) un orķestri iznākam no Sendžeimsas pils (St James's Palace) plkst. 11.15; sekojiet tiem līdz Bekingemas pilij un noskatieties visu ceremoniju.

Iznomājiet sēdvietu (1,82 eiro stundā, 8,50 eiro dienā), kas pieejamas Sendžeimsas parkā (St James's Park) (no aprīļa līdz oktobrim); papildiniet visu ar pikniku Fortnum & Mason (www.fortnumandmason.com) vai M&S, kas atrodas ielas pretējā pusē, pie Green Park metro stacijas.

Neviens nepaliek vienaldzīgs pēc Turbine Hall apmeklējuma, kas atrodas Tate Modern ( 020 7887 8888 www.tate.org.uk); tā ir pārveidota spēkstacija Benksaidā. Pasaules vispopulārākā mūsdienīgās mākslas galerija katru gadu piesaista piecus miljonus apmeklētāju. 2012. gadā šeit atklāja telpas, kas agrāk bija naftas tvertnes, un tagad šeit ir vieta instalācijām un performanču mākslai. 2016. gadā savas durvis vērs jaunas galerijas. Ieeja bez maksas, izņemot īslaicīgās izstādes.

Ieeja Londonas izcilajās baznīcās nav lēta (kaut gan dievkalpojuma apmeklējums ir bez maksas), tāpēc pārliecinieties, ka esat redzējuši un uzzinājuši visu. Neskatoties 300 gadu seno vēsturi, Svēta Paula katedrāle (St Paul's Cathedral) ( 020 7246 8350, www.stpauls.co.uk) vareni slejas pāri visām citām Londonas ievērojamākajām ēkām. Biļetes tiešsaistē maksās 19,40 eiro pieaugušajiem, bet bērniem vecumā no 6 līdz 17 gadiem 8,50 eiro. Uzkāpiet līdz Whispering Gallery (baznīcas iekšienē) un apmeklējiet arī Stone and Golden Gallery (ārpusē), no kurienes paveras sensacionālas ainavas, kā arī redzēsiet skaistu saulrietu pāri pilsētai, kā arī upei.PADOMS

Apvienotās Karalistes iedzīvotāji, kas Svētā Paula katedrālē ienāk par ziedojumiem, pēc tam iegūst 12 mēnešu ilgu atļauju apmeklēt katedrāli bez maksas.
Foto: AP/Scanpix

EDF Energy London Eye (www.londoneye.com) ir kļuvis par Londonas obligāto apmeklēšanas objektu kopš tā izveides brīža. Maksa par šo atrakciju ir 21 eiro pieaugušajiem, 14 eiro bērniem (ja rezervēsiet tiešsaistē, tad bērniem, kas jaunāki par 4 gadiem, bez maksas); skaidrā dienā varēsiet redzēt pat kalnus, kas ieskauj Londonu. Meklējiet īpašos piedāvājumus ar ēdināšanas iespējām, izbraucieniem ar laivu pa upi vai sezonas piedāvājumus, piemēram, Eye biļetes ar pusdienām Skylon, kas ir brīnišķīgs restorāns ar ainavām uz upi netālu esošajā Royal Festival Hall; cenas no 30 eiro pieaugušajiem un 14,50 eiro bērniem, kas jaunāki par 7 gadiem. Ziemas laikā varēsiet arī doties slidot pa EyeSkate slidotavu.

PADOMS

Rezervēšana tiešsaistē gandrīz vienmēr ir izdevīgāka un, ja izmantosiet lielo kompāniju pakalpojumus, piemēram, Merlin (merlinentertainments.biz), kam pieder London Eye un Madame Tussauds, tad skatieties, vai nav pieejamas ģimenes caurlaides.

Pārbaudītas vērtības

Senākā no pasaules lielajām koncertzālēm, kas saglabājusies arī līdz mūsdienām un tagad ieguvusi arī finansējumu restaurācijai, ir Wilton's Music Hall ( 020 7702 2789; www.wiltons.org.uk). Šeit skan Īstendas mūzika un notiek dzīvie šovi, interesanti pasākumi, kā arī pieejams lieliskais Mahogany Bar (darba dienās, no pēcpusdienas līdz 23.00, svētdienas, no plkst. 17.00 līdz 23.00, slēgts svētdienās un banku brīvdienās). Kokteiļus pasniedz augšstāvā esošajā Green Room Bar, no otrdienas līdz sestdienai, sākot no plkst. 18.00.

Vemblijas stadiona tūre (Wembley Stadium Tour) ( 0844 800 2755, www.wembleystadium.com): jaunais nacionālā futbola stadions savu arku Londonas debesjumā izveidoja 2008. gadā; šeit notiek dažādu sporta veidu sacensības, sākot ar futbolu un beidzot ar regbiju, kā arī koncerti, piemēram, grupai Take That. Pieejamas septiņdesmit piecu minūšu tūres, ieskaitot FA 150 izstādi, kas veidota par godu Futbola asociācijas (Football Association) pusotra gadsimta jubilejai; cenas pieaugušajiem 19,40 eiro, bērniem 10,90eiro. Londonas dienvidu iedzīvotāji priekšroku dos ekskursijai Stamford Bridge, kur pieejamas Čelsijas stadiona tūres (www.chelseafc.com). Tūres notiek ik pēc pusstundas, sākot no plkst. 10.00 līdz 15.00, no pirmdienas līdz sestdienai, ieejas cenā iekļauts arī muzeja apmeklējums. Biļetes tiešsaistē maksā 24,25 eiro pieaugušajiem, 15,76 EUR bērniem vecumā no 5 līdz 15 gadiem, 17 eiro ar atlaidēm un 70,30 eiro ģimenēm (divi pieaugušie un divi bērni).

Kluso vakaru apmeklējumi (Silent Night Visits) Dennis Severs' House (www.dennissevershouse.co.uk), kas pieejami Folgate Street, Spitalfīldsā (Spitalfields), pieejami no plkst. 9.00 līdz 21.00, no pirmdienas līdz trešdienai; cena 17 eiro (obligāta rezervēšana). Šeit piedzīvosiet īstenu 18. gadsimta Londonas atmosfēru. Dienas apmeklējumi pieejami svētdienās, no pēcpusdienas līdz plkst. 16.00; cena 12,10eiro, nav nepieciešama rezervēšana. Pēc tam šķērsojiet ielu un nobaudiet kādu dzērienu draudzīgajā Waterpoet Pub (www.waterpoet.co.uk).

Biedējoša pieredze apmeklētājus sagaida Old Operating Theatre ( www.thegarret.org.uk), kas atrodas Soutvarkā (Southwark); šeit varēsiet aplūkot senāko operāciju galdu Eiropā. Patlaban Karaliskā Patoloģiju koledža (Royal College of Pathology) atzīmē savu 50 gadu jubileju, izveidojot muzejā patoloģiju izstādi. Atvērts no plkst. 10.30 līdz 17.00; ieeja 7,50 eiro pieaugušajiem, 4,25 eiro bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem. Slēgts no decembra vidus līdz janvāra sākumam.
Foto: Shutterstock

Sera Aleksandra Bainija (Sir Alexander Binnie) pirms gadsimta izveidoto Griničas kājāmgājēju tuneli (Greenwich Foot Tunnel) pēc rekonstrukcijas no jauna atvēra 2012. gadā. Aizraujošs veids, kā sasniegt Vecās flotes hospitāli (Old Naval Hospital), Jūrniecības muzeju (Maritime Museum) un observatoriju. Tunelis ir tumšs, tajā skan atbalss, bet interjerā dominē flīzes. Ieejiet tunelī Island Gardens un iznāciet tuvumā esošajā Greenwich Discovery Centre (www.oldroyalnavalcollege.org/discover-greenwich), kur uzzināsiet ko vairāk par tuneli; pēc tam atgriezieties Londonas centrā ar kuģīti: City Cruises (www.citycruises.com) piedāvā vienas dienas braucienus par 10,40 eiro ieaugušajiem un 5,20 eiro bērniem (tiešsaistes cena).

PADOMS

Iegādājieties Family Red Rover biļeti (37,35 EUR tiešsaistē), kurā iekļauts City Cruises, un ģimenes, kurās ir divi vecāki un līdz pat trim bērniem, var braukt bez maksas, ieskaitot "iekāpt-izkāpt" pieeju centrālajā Londonā.

Bezmaksas apskates objekti

Foto: Shutterstock

Pieejamas bezmaksas 60 minūšu garas tūres gida pavadībā pa Nacionālo galeriju (National Gallery) (www.nationalgallery.org.uk); katru dienu plkst. 11.30 un 14.20 un papildu nedēļas nogaļu tūres plkst. 16.00. Piektdienās galerija atvērta līdz plkst. 21.00, kad Seinsburijas korpusā (Sainsbury Wing) skan arī mūzika, radot jauku un mierīgu atmosfēru. Vēlie apmeklējuma laiki pieejami arī piektdienās V&A (www.vam.ac.uk); līdz plkst. 22.00, dažreiz šeit notiek arī vakara ieskaņas koncerti, kuros Rokoko stila Norfolk Room uzstājas Karaliskās Mūzikas koledžas (Royal College of Music) audzēkņi; "Late at Tate" vakari atlasītos piektdienu vakaros notiek Tate Britain (tate.org.uk) un Britu muzejā (British Museum), kas ir atvērts piektdienās, līdz plkst. 20.30 (www.britishmuseum.org).

Ekscentriskajā Sera Džona Soena muzejā (Sir John Soane's Museum) (www.soane.org) katra mēneša pirmā otrdiena ir sveču vakars (no plkst. 18.00 līdz 21.00, lielas rindas); šī ir mājvieta 18. gadsimta arhitektam, kurš veidoja Bank of England. Otrdienās un sestdienās, no plkst. 10.00 līdz 17.00, ieeja bez maksas, izņemot ar tūrēm gida pavadībā, ka maksās 12,10 EUR (otrdienas un piektdienas, plkst. 11.30; trešdienas un ceturtdienas, plkst. 15.30. Iepriekšēja rezervēšana obligāta, izņemot sestdienās).

Vasaras laikā sekojiet līdzi bezmaksas pasākumiem, kas notiek amfiteātrī ar nosaukumu The Scoop (www.morelondon.com/scoop.html). Reizēm, ziemas laikā, piemēram, Ziemassvētku laikā, šeit notiek dažādi priekšnesumi.
Foto: Shutterstock

Covent Garden Piazza (www.coventgardenlondonuk.com) varēsiet noskatīties uz akrobātiem un zāģu žonglētājiem; šeit ir visai plaša publisko pasākumu programma. Dodieties gar South Bank, gar grāmatu tirgotājiem, skeitbordistiem un Parkour meistariem un varēsiet noskatīties bezmaksas pasākumus pašā pilsētas centrā (www.southbankcentre.co.uk); Trafalgaras laukumā (www.london.gov.uk/trafalgarsquare) notiek viss, sākot ar bezmaksas filmu seansiem un beidzot ar deju priekšnesumiem; šī ir mājvieta Fourth Plinth, kur tieši pie paša Nelsona aplūkojamas dažādas skulptūras. Vairāk informācijas: london.gov.uk/priorities/arts-culture/fourth-plinth.

Magna Carta, Šekspīram piederošas lietas un Beatles dziesmu vārdus atradīsiet bezmaksas izstādē, kas pieejama Sera Džona Ritblata galerijā (Sir John Ritblat Gallery) Britu bibliotēkā (British Library) (www.bl.uk). Nepalaidiet garām interaktīvo un digitalizēto grāmatu displeju, kas pieejams priekšnamā.

Bezmaksas mākslas galerijas: Nacionālā Portretu galerija (National Portrait Gallery) (www.npg.org.uk) piedāvā izcilas fotogrāfijas, kā arī gleznas. No jūnija līdz septembrim cilvēki ierodas noskatīties (bezmaksas) BP Portrait Awards, bet ziemā šeit notiek Taylor Wessing Photographic Prize (no novembra līdz februārim). Īstendā, jaukā Arts and Crafts vidē, Vaitčapelas galerijā (Whitechapel Gallery) (www.whitechapelgallery.org), notiek mūsdienu mākslas darbu izstādes. Angļu stila mājas interjers un dārzi aplūkojami Džefraijas muzejā (The Geffrye Museum) (www.geffrye-museum.org.uk), savukārt V&A jaukajā Bērnības muzejā (Museum of Childhood) (www.vam.ac.uk/moc) atrodas īpaši veidota Viktorijas laika galerija.

Pastaigas

Foto: Shutterstock

Temzas ceļš (Thames Path) (www.nationaltrail.co.uk/thamespath) ir 290km garš valsts nozīmes ceļš, kas atvieglo piekļūšanu upei jebkurā laikā; varēsiet pastaigāties pa abām centrālās Londonas pusēm.

Londonas centrā izveidoti pieci Karaliskie parki, turklāt to izstaigāšanai nepieciešamas aptuveni trīs stundas. To iespējams paveikt, izmantojot izcilu interaktīvo karti, ko var iegūt mājas lapā www.royalparks.org.uk.

Pastaigas gida pavadībā: Džeka Uzšķērdēja pastaigas (Jack the Ripper Walks) (www.jacktheripperwalk.com) piesaista tūkstošiem interesentu, ko labāk apmeklējiet vakarā, ieteicams ziemā un plkst. 19.30 no Tower Hill metro stacijas (pieaugušajiem 11 eiro, ar atlaidēm 8,50 eiro, bērniem, kas jaunāki par 15 gadiem un ierodas vecāku pavadībā, bez maksas). Oriģinālās Londonas pastaigas (Original London Walks) (www.walks.com) piedāvā dučiem dažādas pastaigu iespējas katru mēnesi, sākot no Inns of Court un beidzot ar West End Ghost Walks.

Olimpisko pastaigu (Olympic Walk) (toursof2012sites.com) organizē Blue Badge Tourist Guides; tā iekļauj Karalienes Elizabetes Olimpiskā parka (Queen Elizabeth Olympic Park) ziemeļu daļu. Pastaiga sākas Pudding Mill DLR stacijā, ceturtdienās un sestdienās, plkst. 11.00 (12,10 EUR pieaugušajiem, 6 eiro bērniem, tikai skaidrā naudā), ar papildu datumiem skolēnu brīvlaika laikā un banku brīvdienās. Tiek piedāvāta arī cita veida Olimpiskā parka tūre (35 eiro pieaugušajiem, 19,40 eiro bērniem vecumā no 3 līdz 16 gadiem).

Kuģi

Foto: Shutterstock

Tate-to-Tate kuģis (www.tate.org.uk) kursē starp Tate Modern Benksaidā un Tate Britain Milbenkā. Kursēšana notiek laikos, kad galerijas ir atvērtas apmeklētājiem, 8 eiro pieaugušajiem un 4 eiro bērniem vienā virzienā, atlaides pieejamas Tate biedriem un Travelcard īpašniekiem.

Temzas vakariņu kruīzi (Thames Dinner Cruises) (www.thamesdinnercruise.co.uk) vienai personai izmaksās, sākot no 35 eiro par pēcpusdienas tēju, 38 eiro par lenču, 94 eiro par vakariņām.

Dodieties uz Griniču vai Thames Barrier ar uzjautrinošu Temzas kliperi (Thames Clipper) (www.thamesclippers.com); River Roamer biļetes visai dienai maksās 18 eiro pieaugušajiem, 9 eiro bērniem un 39 eiro ģimenēm; tie, kuru īpašumā ir Travelcard maksā 1/3 no cenas, bet tie, kam ir Oyster iegūst 10 procentu atlaidi.

Iepirkšanās

Dizaineri un spožums: Mount Street un Bruton Street Londonas Meifairā (Mayfair) ir vietas, kur atradīsiet Stella McCartney, Alexander McQueen un citus slavenus vārdus; Bond Street un Regent Street tagad veido Luksusa kvartālu (Luxury Quarter) (www.londonluxuryquarter.com), piedāvājot Royal Warrant iepirkšanās tūres; Sloane Street ir augstās modes pārdošanas vieta, savienojot Naitsbridžu (Knightsbridge) ar Harvey Nichols (augstā mode) un Slouna laukumu (Sloane Square) ar Peter Jones (par pieņemamām cenām) - abos atrodas jumta kafejnīcas ar lieliskām ainavām; Sitijā lielāko daļu brendu atradīsiet lepnajā Royal Exchange (www.theroyalexchange.co.uk), kas kalpojis par iepirkšanās centru kopš Elizabetes laikiem, kā arī One New Change (www.onenewchange.com), ko veidojis Žans Nuvels (Jean Nouvel) - šeit atrodas labākie High Street zīmoli, bet no jumta terases paveras izcilas ainavas uz Svētā Paula katedrāli.

Šikie modes veikaliņi: Marylebone High Street; South Molton Street, Braunsa (Browns); Upper Street, Aislingtona (Islington); Clarendon Cross (www.clarendoncross.net) atrodas Holland Park; modes veikaliņi ap Artillery Row un Spitalfields Market, netālu no Liverpool St.

Ielu mode: Oxford Street vienā galā atradīsiet Topshop piedāvājumu, bet augstākās klases Selfridge pārdošanas vietas un lētos Primark; St Christopher's Place (meklējiet nelielu aleju iepretim Bond Street metro stacijas); Kensington High Street un Church Street; Kings Road, Chelsea, kur attīstās Duke of York's. Tāpat varat apmeklēt milzīgo Westfield Shopping Centre, kas atrodas Vaitsitijā (White City) rietumu daļā (uk.westfield.com/london) un Strafordsitijā (Stratford City) austrumu daļā (uk.westfield.com), kā arī pieci Canary Wharf Malls (www.mycanarywharf.com), kuri izvietojušies Isle of Dogs.

Lēti, patīkami un vintāžas stilā: Cabbages & Frocks Market, no plkst. 11.00 līdz 17.00, sestdienas (www.cabbagesandfrocks.co.uk), St Marylebone Churchyard; lielais, jauneklīgais Camden Market (www.camdenlock.net); UpMarket, kas atrodas Brick Lane (www.visitbricklane.org) svētdienās; Spitalfields, galvenokārt ceturtdienās www.visitspitalfields.com); Retromania Viktorijā un Virginia's, kas atrodas Clarendon Cross; Frock Me! (www.frockmevintagefashion.com) ikmēneša modes tirdziņi Chelsea Town Hall, svētdienās; Absolute Vintage, Hanbury Street, E1 (www.absolutevintage.co.uk) un Portobello Road (www.portobelloroad.co.uk) (ievērojiet, ka tirgus letes atvērtas tikai sestdienās, savukārt veikali antikvariāti pieejami visu nedēļu).

2014. gada pasākumu kalendārs

Pavasaris

Laivu sacensības(http://theboatrace.org), oficiālais nosaukums BNY Mellon Boat Race, ir tradicionālas airēšanas sacensības starp Oksfordas (tumši zilā krāsā) un Kembridžas (gaiši zilā krāsā) universitātēm; patiešām plaša mēroga pasākums. Sacensība notiek no Patnijas (Putney) līdz Mortleikai (Mortlake); cilvēki pulcējas piekrastē, iegādājas alu un jūt līdzi saviem favorītiem. 6. aprīlis, sākums plkst. 18.00.

Pavasarī galvaspilsētas dārzos mostas daba, un ainava ir patiešām krāšņa, tāpēc nepalaidiet garām 31. martu, kad tiek atklāts Čelsijas Aptiekas dārzs (Chelsea Physic Garden) (www.chelseaphysicgarden.co.uk), kas ir viens no pasaulē senākajiem aptiekas dārziem. Ričmondas parks (Richmond Park) (www.royalparks.org.uk/parks/richmond_park/isabella_plantation.cfm), kā arī slavenais Karaliskais Botāniskais dārzs (Royal Botanic Gardens Kew) (www.kew.org), kur varēsiet aplūkot ziedošas ainavas katru dienu, kā arī karalisko pili un milzu siltumnīcas un Treetop Walkway.

Vasara

Līdz ar vasaras ierašanos iezīmējas Chelsea Flower Show (rhs.org.uk), kas notiek no 20. līdz 24. maijam; tam ir vairāk kā 100 gadu sena vēsture. Rezervējiet vismaz divus mēnešus iepriekš, jo pretējā gadījumā neredzēsiet visas slavenības, brīnišķīgos augus un nesajutīsiet vasarīgo angļu atmosfēru. Ja gadījumā nenokļūstat šajā pasākumā, tad varat apmeklēt arī Chelsea Fringe (chelseafringe.com), no 17. maija līdz 8. jūnijam, kas notiek jau trešo gadu.

Karaliskās Akadēmijas vasaras izstāde (Royal Academy Summer Exhibition) (royalacademy.org.uk) notiek no 9. jūnija līdz 17. augusta, Burlington House, kas atrodas Piccadilly; tā ir lielākais publiski pieejamais mākslas šovs pasaulē. Ignorējiet dažkārt iedomīgos mākslas ļautiņus un dodieties aplūkot tūkstošiem gleznu, skulptūru, fotogrāfiju un arhitektūras modeļus; blakus nezināmiem autoriem atradīsiet arī pasaulē zināmus vārdus.

Katru jūlija mēnesi Victoria Park Heknijā (Hackney) notiek Lovebox (mamacolive.com); šogad tas notiks no 18. līdz 19. jūlijam. Organizatori pasākumu dēvē par vietu, kur valda "mūzikas, mākslas, modes un stila karnevāls"; tas aizņem gandrīz pusi no parka. Šogad uz galvenās skatuves varēs redzēt Goldfrapp un Jurassic 5. Super Early Bird Day biļešu cenas no 47 eiro.

Rudens

Ievēlētais Londonas mērs katru gadu rīko svētkus, kas plašāk pazīstami ar nosaukumu Temzas festivāls (Thames Festival) (http://thamesfestival.org). Šogad festivāls notiks no 4. līdz 14. septembrim. Patiešām jautri svētki un milzīgs mākslas festivāls, kura laikā notiek lekcijas, performances un cita veida pasākumi, kā arī laivu procesija un parāde, kuras laikā cilvēki bauda ēdienu, iedzer un nododas dejošanai upes krastā.

BFI (Britu Filmu institūts (British Film Institute)) organizē BFI Londonas filmu festivālu (BFI London Film Festival) (www.bfi.org.uk/lff); tas notiek katru oktobri un ar katru reizi kļūst arvien lielāks un pārsteidzošāks. Pasākuma laikā notiek apbalvošana, bezmaksas šovi, filmu pirmizrādes un iespējams sastapt slavenības. Īpaši patiks tiem, kurus interesē filmu industrija.

Laikā no 16. līdz 19. oktobrim Regent's Park ietinas patiesā mākslas atmosfērā, jo šeit notiek Frieze Art Fair (friezelondon.com), pateicoties kuram piepildās arī lielākā daļa pilsētas viesnīcu un bāru. Mākslas tirgus specializējas mūsdienu mākslā, tomēr Frieze Masters sekcijā aplūkojami arī senā un ne tik senā māksla: viss, kas veidots pirms 2000. gada.

Ziema

8. novembrī Londona atzīmēs jaunā lorda mēra (Lord Mayor) ievēlēšanu, rīkojot Lorda Mēra šovu (The Lord Mayor's Show) (www.lordmayorsshow.org), kas principā ir krāšņa procesija no Sitijas līdz Vestminsterei, kur jaunievēlētais lords un mērs nodod zvērestu par savu lojalitāti monarhijai. Šajās dienās gadsimtiem senā un tradicionālā greznība apvienojas ar karnevāla atmosfēru, piesaistot dažādus cilvēkus.

Divali Trafalgaras laukumā (Diwali on Trafalgar Square) (www.diwaliinlondon.com) ir pasākums par godu hinduistu un džanistu "Gaismas festivālam"; tā laikā notiek dejas, šovi, tiek spēlēta indiešu mūzika, pasniegts veģetārs ēdiens, un apkārt valda ģimeniska atmosfēra.

PADOMS

Pat paši londonieši vienmēr ir sajūsmā par 26 gadus veco tradīciju, kas saucas New Year's Day Parade (www.londonparade.co.uk); tagad tas kļuvis par lielāko šāda veida pasākumu pasaulē, kurā piedalās aptuveni 10000 dalībnieku, puse miljona skatītāju uz vietas un milzīgs skaits sekotāju pie TV ekrāniem visā pasaulē. 2014. gadā parāde sāksies Piccadilly jau pēcpusdienā un noslēgsies aptuveni plkst. 15.15 uz Parliament Street, Venstminsterē.

Londonas naktsdzīve


Foto: Shutterstock

Londona nebūs tā pilsēta, kur dzīve mutuļo līdz vēlai naktij, tāpēc labākā izvēle būs teātra bāri: Charing Cross Theatre Players Bar & Kitchen ( www.newplayerstheatre.com), kas atrodas zem Charing Cross stacijas arkām ir atvērts līdz plkst. 2.30, un dzīvē mūzika šeit sāk skanēt no plkst. 23.00; no pirmdienas līdz sestdienai. Jauno mūzikas šovu The Pit at the Old Vic (www.oldvictheatre.com) varēsiet baudīt līdz plkst. 2.00; no ceturtdienas līdz sestdienai, bet pārējās dienās līdz pusnaktij, svētdienās slēgts. Nestrādā līdz vēlam vakaram, tomēr iecienīts ir Soutvarkas (Southwark) Menier Chocolate Factory ( www.menierchocolatefactory.com), Benugo Bar & Kitchen, kas atrodas BFI South Bank ( www.bfi.org.uk) un Mahogany Bar, kas atrodas Viltonas mūzikas koncertzālē Wilton's Music Hall Īstendā ( www.wiltons.org.uk).

Klubi

Tādi lielie klubi kā Ministry of Sound ( www.ministryofsound.com), kas atrodas Elephant & Castle, Pacha Viktorijā (www.pachalondon.com) un Fabric Smitfīldā (Smithfield) (www.fabriclondon.com) vienmēr ir piepildīti ar jauneklīgiem klubu dzīves cienītājiem. Vairāk informācijas par klubu dīdžejiem un mūzikas piedāvājumu, meklējiet attiecīgajās mājas lapās; aptuvenā ieejas maksa būs no 18,20 līdz 36 eiro.

Brazīliešu klubs Guanabara ( www.guanabara.co.uk), kas atrodas uz Drury Lane, ir ne tikai pozitīvs brazīliešu atmosfēras ieskauts klubs, bet katru nedēļu piedāvā arī dažus bezmaksas vakarus (pērējās dienās jāmaksā no 6 līdz 12 eiro; slēgts pirmdienās privātiem pasākumiem).

Cargo ( cargolondon.com) ir alai līdzīga iestāde, kas atvērta pārveidotā dzelzceļa angārā Rivington Street; šis ir Šordičas (Shoreditch) klubu dzīves epicentrs. Piedāvājumā lieliska mūzika, ballīšu naktis un afterpārtiji. Atvērts līdz plkst. 3.00, piektdienās un sestdienās; svētdienās līdz pusnaktij, bet pārējās dienās līdz plkst. 1.00. Piektdienās, pēc plkst. 22.00 ieeja 12 eiro, bet sestdienās, pēc plkst. 21.00, ieeja 18 eiro. 

Ceturtdienās un sestdienās dīdžeji spēlē arī The Carbon Bar ( carbonbar.co.uk), kas atrodas The Cumberland Hotel pie Marmora arkas (Marble Arch), atvērts līdz plkst. 3.00. Šeit valda mainstream, tomēr šī ir lieliska ballīšu vieta, ja ierodaties grupās, jo klubā ir daudz vietas. Dzīvā mūzika tiek atskaņota The Borderline, kas atrodas Orindžjardā (Orange Yard), Manette Street (mamacolive.com): ķieģeļu sienas, gara bāra lete, maza skatuve, skan galvenokārt indie, folkmūzika un džezs.

Dzīvā mūzika

Apzeltījums un ārišķīgums valda Madame Jo Jo's ( www.madamejojos.com), kas darbojas Soho jau vairāk kā 50 gadus; tagad tas atkal kļuvis īpaši iecienīts to vidū, kam pāri 20. Lieliska vieta, kur iegriezties un izbaudīt burlesku un kabarē: Kitsch Cabaret sestdienas vakaros maksā 30 eiro par stāvvietu, 48 eiro no personas par galdiņu (ieskaitot netālu notiekošo āfterpārtiju līdz plkst. 3.00).

The Carbon Bar ( www.carbonbar.co.uk) dīdžeji spēlē mūziku ceturtdienās un sestdienās; šī vieta atrodas Cumberland Hotel pie Marmora arkas, atvērta līdz plkst. 3.00. Ja vēlaties baudīt vienkāršu mūziku, tad dodieties uz The Borderline, kas atrodas Orindžjārdā, Manette Street (meanfiddler.com): ķieģeļu sienas, gara bāra lete, maza skatuve.

Vēla vakara pasākumu vietas

Relaksējoša vakara atmosfēra valda The Book Club ( wearetbc.com), kas atrodas Leonard Street, Šoredičā; šeit valda savdabīgs mākslas, pingponga un ballīšu vakaru sajaukums; piedāvājumā ir arī ēdiens. Atvērts līdz plkst. 2.00, ceturtdienās un sestdienās; pārējās dienas līdz pusnaktij.

Vēl viens labs variants būs The Roof Gardens, Kensingtonā ( www.roofgardensclub.com): 20. gadsimta 30. gados veidota iestāde, kas tagad pieder Virgin; šeit izveidoti jumta dārzi un 30m virs Kensington High Street redzēsiet arī flamingo. Atvērts tikai piektdienās un sestdienās, no plkst. 22.00 līdz 3.00.

Baudot ainavu virs Šoredičas, varat malkot kokteiļus 20. gadsimta 70. gadu stilā ieturētajā Calloo Callay ( www.calloohcallaybar.com), kas atrodas Rivington Street; tas ir klubs, tomēr bārs ir atvērts līdz plkst. 1.00 (no ceturtdienas līdz sestdienai), turklāt šeit pasniedz ļoti labas uzkodas. Ja esat atbilstoši uzposušies, tad varat doties arī uz Duck & Waffle ( duckandwaffle.com), kas atrodas Heron Tower 40. stāvā Bišopsgeitā (Bishopsgate), Sitijā; šeit baudīsiet izcilas ainavas, kā arī ēdienus un dzērienus (atvērts 24/7). Šeit valda draudzīga atmosfēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!