Foto: Vida Press

Fotogrāfs Sefs Loless (Seph Lawless) gleznainās fotogrāfijās iemūžinājis pagājušā gadsimta 70. gados pamesto Ozas zemes parku Ziemeļkarolīnā ASV, kur laiks šķiet kā noburts un sastindzis.

Fotogrāfs iemūžinājis tematisko parku "Oza zeme", kas darbojies vien 10 gadus, līdz tapis pamests un grimis aizmirstībā.

Šī neparastā vieta kļuvusi par vienu no objektiem, kuru fotogrāfijas Loless iemūžinās savā grāmatā par ekscentriski neparastiem, pamestiem atrakciju parkiem, raksta Vida Press.

Šis vēsturiskais parks atrodas kalnā un no tā paveras skats uz Ziemeļkarolīnas gleznainajām nogāzēm un mežiem.

Parkā joprojām redzams viens no stāsta pašiem pazīstamākajiem objektiem – to caurvij dzelteno ķieģeļu ceļš, tāpat tur ir arī miniatūra Smaragda pilsēta un Raganas pils.

Foto: Vida Press

Kā vēsta vietējie mediji, parks izveidots, lai attīstītu uzņēmējdarbību tuvējās pilsētās, tomēr tas "izdzīvojis" vien dažus gadus, pirms tas ticis slēgts pēc ugunsgrēka un arī mazās apmeklētāju intereses dēļ.

Jāpiebilst gan, ka parks nav pilnībā pamests aizmirstībā - mūsdienās apmeklētāji pa to var doties privātās ekskursijās.

Vairāk par fotogrāfu Stefu Lolesu un viņa darbiem var atrast šeit.

1899. gadā izdota pirmā Laimena Frenka Bauma grāmata par Smaragda pilsētas burvi Ozu, kas guva milzu popularitāti, un tai sarakstīti 13 turpinājumi. Arī slavenā amerikāņu muzikālā fantāzijas filma "Oza zemes burvis" (1939) ar Džūliju Gārlendu galvenajā lomā, kurā dzirdamās frāzes amerikāņi citē vēl šodien, ir tapusi pēc Bauma pasakas motīviem. Savukārt Padomju Savienībā tajā pašā 1939. gadā tapa arī Aleksandra Volkova šī stāsta "variācija" - "Smaragda pilsētas burvis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!