Foto: Shutterstock

Šogad jau 90. reizi tika pasniegtas Amerikas Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvas – krāšņajā ceremonijā paziņoja pagājušā gada labākās filmas un to veidotājus, kuri savās rokās saņēma vērtīgo statueti.

Izjust filmu sižetu un notikumus var ne tikai skatoties tās kinoteātros, bet arī pašiem doties uz vietām, kur tapuši filmu sižeti vai pašas filmas. "The Telegraph" izveidojis sarakstu ar deviņiem galamērķiem, iespaidojoties no pagājušā gada novērtētākajām filmām.

'Sauc mani savā vārdā', Lombardijas reģions

Filma "Sauc mani savā vārdā" jeb "Call Me by Your Name" ir drāma, kurā iezīmējas arī zināma romantika. Tā stāsta par galvenā varoņa – 17 gadus vecā puiša – romantiskajām attiecībām ar vecāku vīrieti.

Nominācijas: Četras.

Uzņemšanas vieta: Lombardijas reģions, Kremona, 48 kilometru attālumā uz dienvidaustrumiem no Milānas.

Apskates vieta: Romiešu apmetnes drupas "Grotte di Cotullo", kas atrodas pie gleznainā Gardas ezera. Šajā vietā filmas galvenie varoņi devās ceļojumā, kur sākās viņu savstarpējās attiecības. Netālu atrodas arī brīnumskaistā Sirmiones pils un nelielā pilsētiņa ap to, bet tieši drupu pakājē ir lieliska peldvieta olīvkoku pavēnī.

Plašāka informācija par Lombardiju atrodama šeit, bet, ko apskatīt Gardas ezera apkārtnē, meklē te.

'Laiks lidot', Kalifornija, Sakramneto

Foto: Shutterstock

"Laiks lidot" ("Lady Bird") pēc žanra dēvējama gan par komēdiju, gan arī drāmu, kura raisās spraigās attiecības un nesaskaņas starp māti un pusaudžu meitu Kalifornijā. Meita vēlas iegūt izglītību universitātē, taču māte uzskata, ka viņas sapnis ir nesasniedzams.

Nominācijas: Piecas

Uzņemšanas vieta: Kalifornijas štata sestajā lielākajā pilsētā un štata galvaspilsētā Sakramento.

Apskates vieta: Lietoto apģērbu veikals "Thrift Town", kurā filmas galvenās varones māte un meita devās iepirkties. Tas atrodas 410 EL Camino Avēnijā.

Papildu informāciju par Sakramento atradīsi šajā mājaslapā, bet par Kaliforniju kopumā – te.

'Tumšākā stunda', Londona

Foto: Shutterstock

Filma "Tumšāka stunda" jeb "Darkest Hour" pamatā ir biogrāfiska drāma. Notikumi risinās 1940. gada maijā – kamēr notiek Otrā pasaules kara cīņas, Vinstons Čērčils iecelts par Lielbritānijas premjerministru, un šajā amatā viņam nākas pieņemt grūtu lēmumu.

Nominācijas: Sešas.

Uzņemšanas vieta: Londona, Parlamenta ēka, Aizsardzības ministrija un 10 Dauninga iela (Downing Street), kurā atrodas galvenā Lielbritānijas valdības ēka.

Apskates vieta: Netālu no Donkasteras pilsētas atrodas Brodsvortas muiža, šī vieta tika izmantota filmēšanas laikā, lai attēlotu Lielbritānijas valdības ēkas iekštelpas.

Plašāka informācija par Londonu angļu valoda meklējama šeit, taču šajā rakstā lasi par ceļojumu uz Londonu, kas publicēts portālā "Tūrisma Gids".

'Denkerka', Francija

Foto: Shutterstock

Drāma, asa sižeta un vēsturiska – tā raksturojama filma ar nosaukumu "Denkerka" ("Dunkirk"). Tajā risinās Otrā pasaules kara notikumi, kad simtiem tūkstošu britu un sabiedroto karavīru ir ienaidnieku aplenkti. Kadri uzņemti gan uz zemes, gan gaisā, gan no ūdens.

Nominācijas: Astoņas.

Uzņemšanas vieta: Kadri no pludmales tik tiešām uzņemti tajā pašā vietā, kur pirms gandrīz 80 gadiem risinājušies spraigie notikumi.

Apskates vieta: Kaut gan mūsdienās Denkerka ir salīdzinoši moderna, lielākoties tā tikusi nobombardēta. Daudzas pilsētas vietas parādās filmā.

Plašāka informācija atrodama šajā mājaslapā.

'Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūrī štatā', Ziemeļkarolīna

Foto: Shutterstock

Šī filma, kuras nosaukums angliski skan "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", ir gan drāma, gan arī detektīvs. Pēc meitas noslepkavošanas māte izvieto trīs reklāmas plakātus, kuri domāti šerifu acīm. Ar šo plakātu izplatīšanu viņa vēlas uzzināt, kāpēc viņas meitas slepkava vēl nav apcietināts.

Nominācijas: Septiņas.

Uzņemšanas vieta: Ebingas pilsēta, kura attēlota filmā, nemaz neeksistē, arī Misūrī štatā filma netika uzņemta. Galvenokārt filmas kadri uzņemti Ziemeļkarolīnas štatā.

Apskates vieta: Reklāmas plakāti tika izvietoti Ziemeļkarolīnas štatā, netālu no Black Mountain (Melnā kalna) pilsētas.

Plašāka informācija par apskates vietām tuvējā apkārtnē atrodama te.

'Slepenie dokumenti', Ņujorka un Vašingtona

Foto: Shutterstock

"Slepenie dokumenti" ("The Post") ir 2017. gada filma – drāma, trilleris un biogrāfija. Tās sižets ir par to, ka laikraksta rīcībā nonāk slepeni Pentagona dokumenti, kuri saistīti ar Vjetnamas karu.

Nominācijas: Divas.

Uzņemšanas vieta: Lielākoties filmas kadri uzņemti Ņujorkā (gan pilsētā, gan štatā). Biroju, kas attēlots filmā, var atrast 440 Hamiltona avēnijā, Vaitpleinas pilsētā (White Plains, aptuveni 48 kilometru attālumā no Manhetenas centra).

Apskates vieta: Filmas pirmizrāde notika pagājušā gada 14. decembrī, Amerikas galvaspilsētas muzejā, kas saistīts ar laikrakstiem – arī ar lielāko Vašingtonas laikrakstu "The Washington Post".

Par Vašingtonu pavasara laikā lasi šajā materiālā.

'Ūdens forma', Toronto un Ontārio

Foto: Shutterstock

"Ūdens forma" jeb "The Shape of Water" ir saucama par piedzīvojumu filmu ar drāmai un fantāzijai raksturīgiem elementiem. Aukstā kara laikā slepenā valdības laboratorijā sieviete iemīlas radījumā, kurš zinātnes nolūkos tiek turēts ieslodzījumā.

Nominācijas: Trīspadsmit.

Uzņemšanas vieta: Kaut arī vieta, kur noris filmas darbība, it kā atrodas Mērilendas štata lielākajā pilsētā Baltimorā, kadri tikuši uzņemti Kanādā – galvenokārt Toronto un Ontārio.

Apskates vieta: Ir iespēja ieturēt maltīti restorānā, kurš attēlots filmā, kā arī doties uz teātri, kas parādās konkrētās ainās.

Trīs lietas, kuras apskatīt Toronto atradīsi te, bet plašāk par Ontārio – šajā mājaslapā.

'Neredzamais pavediens', Londona, Kotsvoldas apgabals

Foto: Shutterstock

Filma "Neredzamais pavediens" ("The Phantom Thread") ir absolūta drāma. Notikumi tajā risinās 50. gadu Londonā. Sižets vēsta par neparastajām attiecībām starp darbaholiķi – augstās modes dizaineri un viņa līgavu.

Nominācijas: Sešas.

Uzņemšanas vieta: Filma uzņemta Londonā, Ziemeļjorkas nacionālajā parkā.

Apskates vieta: Muiža, kas atrodas valsts dienvidu daļā. Tā ir Kotsvoldas (Cotswolds) apgabalā, kur atrodas dažādas ievērojamas un senas muižas, ciemi. Viena no tām ir arī "Owlpen Manor", kurā var pārnakšņot.

Plašāka informācija par Kotsvoldu atrodama te.

'Prom', Alabamas štats

Foto: Shutterstock

Filma "Prom" jeb "Get out" ir trilleris, komēdija un pat mistika. Jauna vīrieša plāns pavadīt brīvdienas kopā ar viņa draudzeni viņas vecāku lauku mājā izvēršas diezgan briesmīgas un neparedzētas. Šajā filmā apskatītas rasu attiecības mūsdienu Amerikā.

Nominācijas: Četras.

Uzņemšanas vieta: Filmā nav attēlota specifiska vieta, bet galvenokārt kadri uzņemti Amerikas dienvidu daļā (Deep South), kas agrāk bijusi teritorija, kur turēti vergi, kā arī Alabamas štatā.

Plašāka informācija par vietu iegūstama šeit.

Vietas, kurās uzņemtas latviešu filmas

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tā kā arī mums pašiem netrūkst filmu, kuras uzņemtas skaistās, interesantās Latvijas vietās. Lūk, trīs idejas, kurp brīvdienās doties latviešu kino cienītājiem!

"Nameja gredzens" (2017)

Šī simtgades filma ir gan vēsturiska, gan piedzīvojumu, gan arī asa sižeta. Notikumi risinās 13. gadsimtā - notiek cīņas par valdīšanu Zemgalē. Pēc tam, kad tiek noindēts valdnieks Viesturs, varas gredzens un tiesības valdīt iegūst Namejs. Neskatoties uz to, ka viņš vēl ir jauns, drosme neļauj atkāpties un dzen cīnīties par savu godu un tautu.

Uzņemšanas vieta: Filma uzņemta dažādās Latvijas vietās, piemēram, kino pilsētā "Cinevilla", galvenās kaujas kadri uzņemti pie Lielupes ietekas jūrā, Ragakāpas pludmalē.

Apskates vieta: Ragakāpa.

Plašāku informāciju par Ragakāpas dabas parku atradīsi šajā rakstā.

"Nāves ēnā" (1971)

"Nāves ēnā" ir pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles veidota drāma, kurā redzamas 19. gadsimta beigas Latvijā. Zvejnieki ar pajūgiem uz ledus gabala, kas atdalījies, peld aizvien tālāk jūrā – kopumā uz tā atrodas 14 cilvēki. Pēc gandrīz nedēļās pavadīšanas uz ledus gabala, beidzot ir iespēja izglābties, taču visiem diemžēl igauņu laivā, kura spēj izglābt nelaimē nonākušos, nav vietas. Notiek smaga izvēle par to, kuri tiks glābti, kuri nē.

Apskates vieta: Ragaciema un Bērzciema pludmales – turpat var apskatīt arī Engures ezeru.

Par Engures ezera dabas parku lasi šajā materiālā, bet ar neparastiem Engures ezera kanālu rakstiem iepazīsties te.

"Vecās pagastmājas mistērija" (2000)

Jāņa Streiča mākslas filmas scenārijs tapis pēc patiesiem notikumiem, kuri notikuši Krimuldas pagastā – tajā attēlots čekists, kurš vecumdienas pavada bijušajā pagastmājā. Agrāk šeit notikuši baisi noziegumi, jo pirms pāris gadiem viņš mājas pagrabā spīdzinājis un slepkavojis cilvēkus. Tagad visi tie, kurus viņš noslepkavojis, sāk čekistu vajāt.

Apskates vieta: Krimuldas pagasts.

Plašāka informāciju par Krimuldu lasi šeit, taču vairāk par latviešu filmu uzņemšanas vietām var lasīt te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!