Korinta Peloponēsas pussalā, Grieķijā, ir viens no mūsdienu civilizācijas šūpuļiem, un grieķi nevienos laikos nav ļāvuši sevi "apdalīt" – arī izvēloties dzīvesvietu senatnē, tā bijusi karaliska. Korintas vēsture ved uz laiku vairākus gadsimtus gadus pirms mūsu ēras. Un pilsēta ir kultūras centrs arī mūsdienās, bet daba un skati visapkārt ir iespaidīgi.

19. gadsimtā tika klintīs tika izveidots kanāls, lai piekļūtu Korintai pa ūdeni. Mūsdienās tas kļuvis par vienu no pilsētas slavenākajiem objektiem, un vispateicīgākie par to ir tūristi, jo kanālu lielākoties izmanto kuģīšu, jahtu un laivu izbraukumiem. Brauciens pa šo ūdens tuneli ir aizraujošs piedzīvojums, ko var izbaudīt visu gadu. Tas savieno Korintas līci ar Egejas jūru. Tā garums ir 6,4 metri, bet platums tikai 21,4 metri, tādēļ mūsdienu kravas kuģi tur nevar iebraukt un tūristu atpūta netiek traucēta. Tāpat iecienīta izklaide ir gumijlēkšana no tilta pār kanālu.

Protams, šī apkaime slavena arī ar brīnišķīgām, smilšainām pludmalēm, kā arī vēsturiskiem apskates objektiem.

Peloponēsas pussalu ar pārējo Grieķiju savieno Korintas zemesšaurums jeb Istms, kura šaurākā vieta ir tikai sešus kilometrus plata. Tur satiekas svarīgi Grieķijas jūras ceļi. Izdevīgā ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ Korinta gadsimtu gaitā izauga par plaukstošu un ietekmīgu pilsētu. Pie Korintas senās Kenhrejas ostas arheologi ir atraduši Izīdas un Afrodītes (jūrnieku aizgādnes un dievietes) tempļus. Mūsdienās līcī, kur kādreiz atradās Kenhrejas osta, vīd nogrimušās tās atliekas, bet atpūtnieki un tūristi pie tām var aizpeldēt. Līdzīgs liktenis ir piemeklējis arī otru slaveno pilsētas ostu - Lehajas ostu šauruma rietumu krastā.

Pusotru gadu te ir dzīvojis un sprediķojis apustulis Pāvils, tādēļ arī Bībelē minēta šī slavenā vieta.

Esot Korintā, vērts apskatīt Apollona skaistā tempļa paliekas ar monolītām kolonnām. Šajā pilsētā saglabājies arī daudz, kas no romiešu perioda, piemēram, Oktāvijas templis, Pirenas strūklaka, Evrikla pirtis un citi.

Kā nokļūt Korintā?

No sākuma jālido uz Atēnām, Grieķijas galvaspilsētu, bet tālāk jādodas ar vilcienu vai auto. Uz Peloponēsas pussalu no Atēnām brauc arī sabiedriskais autobuss, par kuru informācija pieejama http://www.ktelargolida.gr

Tāpat uz Korintu no Atēnām var doties nelielā kruīzā. īpaši skaisti kanāls izskatīsies, ja brauksiet nakts kruīzā pa to - šādu pakalpojumu piedāvā vairākas kompānijas.

Tā kā Grieķijā pašlaik ir visai nestabila ekonomiskā situācija, iesakām pirms došanās ceļā iepazīties ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas sagatavoto informāciju un nodrošināties ar pietiekami daudz skaidras naudas (pašlaik gan bankas atkal strādā un izņemt naudu bankomātor nevajadzētu būt problēmām).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!