Foto: Vida Press
Senākais, augstākais, lielākais – ikviens no šiem tūrisma objektiem izpelnījies īpašu vietu pasaulē. Šoreiz piedāvājam iepazīties ar dažiem apskates objektiem, kas pārspējuši sev līdzīgos un izcēlušies uz pārējo fona ar iespaidīgiem skaitļiem.

Garākā pludmale

Foto: Shutterstock

Saule, ūdens un pilnīgs miers – to pavisam noteikti var sagaidīt, ja ir vēlēšanās apciemot pasaulē garāko pludmali, jo rūme tajā atradīsies ikvienam.

Lūk, "Praia do Cassino" jeb tiešā tulkojumā no portugāļu valodas – Kazino pludmale. Šī gaišām smiltīm klātā, atpūtnieku iecienītā vieta, kas atrodas Brazīlijā, stiepjas teju 250 kilometru garumā, tāpēc cīņa par sava deķīša izklāšanu ar pārējiem atpūtniekiem pavisam noteikti izpaliks, jo atrast vietu spēs ikviens interesents.

Kā minēts "Worldatlas", pludmali gada laikā apmeklē aptuveni 150 tūkstoši atpūtnieku, kas laiski sauļojas vai iecienījuši aktīvu laika pavadīšanu – sērfošanu, niršanu vai burāšanu.

Senākā universitāte un bibliotēka

Foto: Shutterstock
Lai arī iepriekš par šo ir bijušas lielas diskusijas, kā atzīst gan Ginesa rekordu grāmatas pārstāvji, gan arī UNESCO, pie senākās universitātes titula tikusi "Al-Qarawiyyin" Marokā. Oficiāli moderno universitāšu sistēmai šī vieta pievienojusies 1963. gadā, lai gan atklāta jau 859. gadā. Starp citu, tikai likumsakarīgi, ka turpat atrodas arī senākā bibliotēka.

Īpašu "odziņu" universitātei un bibliotēkai piedod šim apvidum raksturīgā, tradicionālā arhitektūra, kas tūristus tik ļoti vilina. Izteiksmīga ir arī tur esošā mošeja – lai arī iekļūt gan var tikai konkrētās reliģijas pārstāvji, tas netraucē tūristiem apbrīnot šis vietas kultūru un tradīcijas kaut no ārpuses.

"Business Insider" autori universitāti iesaka apmeklēt gida pavadībā, tā nepalaižot garām spilgtākas detaļas un rūpīgi glabātos stāstus.

Dziļākais ezers

Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas Sibīrijas reģiona dienvidu daļā esošais Baikāls jeb "Sibīrijas zilā acs" ar tā prātam grūti aptveramo 1642 metru dziļumu, ir pats dziļākais ezers pasaulē. Tas veidojies tektonisko plātņu lūzuma vietā, tādēļ seismiskās aktivitātes šeit nav retums.

Tilpuma ziņā šis ir arī lielākais saldūdens ezers pasaulē. Neticami, bet apmēram 20 procenti no visas pasaules šķidrā saldūdens krājumiem atrodas Baikāla ezerā. Šis patiešām ir viens no tituliem bagātākajiem ezeriem, jo, kā izrādās, tiek uzskatīts, ka Baikāls ir arī pasaulē vecākais ezers – uz zemes tas ir jau 25 miljonus gadu. Turklāt tā ūdens ir viens no skaidrākajiem pasaules ezeru vidū. Ne velti tas ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Iespaidīgi ir ne tikai ezeru raksturojošie skaitļi, bet arī pats ezers – tīrais ūdens, akmeņainās saliņas un apkārt esošie kalni nudien skatu padara divtik neatvairāmāku.

Garākais dabiskais tilts

"Xianren" jeb Pasaku tilts Ķīnā tiek uzskatīts par garāko, dabiski izveidojušos tiltu pasaulē. Interesanti, ka tas cilvēku redzeslokā nav nemaz tik sen – kā skaidro "Business Insider", tiltu kāds jomas speciālists nejauši atklājis 2009. gadā ar "Google Earth" palīdzību. Pats tilts ir aptuveni 120 metrus garš, apsteidzot visus savus konkurentus.

Tiesa, šo brīnumu savām acīm redzēt nav nemaz tik vienkārši. Turp piekļūt var vien pa upi, kas to laika gaitā izveidojusi, tāpēc sarežģīto apstākļu dēļ tūristu straumes uz šo unikālo vietu nemaz tā neplūst.

Garākā pastaigu taka

Foto: Shutterstock
"Great trail" jeb burtiskā tulkojumā Diženā taka patiešām ir tik varena, kā vēsta tās nosaukums. Pasaulē garākā, nepārtrauktā pastaigu taka, kas atrodas Kanādā, sniedzas aptuveni 24 tūkstošu kilometru garumā. Pēdējais takas posms tika pabeigts 2017. septembrī, ļaujot šo varenību baudīt pilnībā pabeigtu.

Mērojot dienā nedaudz vairāk kā 30 kilometrus, kas ir vidējā distance pieredzējušiem pārgājienu cienītājiem, būtu nepieciešamas 745 dienas jeb teju divi gadi, lai varētu lepoties ar to, ka Diženā taka ir pievarēta pilnībā.

Nav tik daudz laika, ko atvēlēt pārgājieniem? Ja sanāk pabūt šajā apvidū, tik un tā iespējams izbaudīt vismaz daļu no takas burvības un ļauties pastaigai, pamīt velosipēda pedāļus vai paslēpot.

Augstākais kalns no pakājes līdz virsotnei

Foto: Shutterstock
Ikviens zina, ka Everestam ir piešķirts tituls par augstāko virsotni pasaulē virs jūras līmeņa. Tomēr ne vienmēr viss ir tik viennozīmīgs. Slavas laurus jāsaņem arī "Mauna Kea" kalnam Havaju salās, kas tiek atzīts par augstāko kalnu, mērot no kalna pamatnes līdz virsotnei. Tas sniedzas aptuveni 10 kilometru augstumā.

Kā runā vietējie, kalnā mītot sniega dieviete, bet iebraucēji labprāt dodas uz kalniem, lai izcilos apstākļos raudzītos zvaigžņotajās debesīs, ar ko šī vieta iemantojusi tūristu sirdis.

Lielākā ala

Foto: Vida Press
Pasaules lielākā ala jeb "Hang Son Doong" atrodas Vjetnamā. Tā ir 200 metrus augsta, 150 metrus plata un piecus kilometrus gara. Lai būtu vieglāk iztēloties tās apmērus – alā viegli varētu ietilpt 40 stāvu ēka.

Alas izpēte tika pabeigta 2009. gadā un kopš 2014. gada tā ir brīvi pieejama tūristiem. Interesanti, ka ieeju alā tikai 1991. gadā atklāja kāds vietējais iedzīvotājs. Ieeja ir visai maza un nezinātājs to pat varētu nepamanīt, minēts "The Telegraph". Pa ieejas caurumu nereti plūstot migla, jo pazemē ir krietni vēsāks nekā ārpusē. Apmeklētājiem, lai nokļūtu alā, jānokāpj 80 metri pazemē, turoties pie rokturiem un izmantojot virves.

Taisnības labad gan jāsaka, ka "Hang Son Doong" alu tīklā atrodami 150 atsevišķi pazemes dobumi.

Augstākais ūdenskritums

Foto: Shutterstock

Augstākais ūdenskritums pasaulē – "Salto Ángel" jeb Anhela ūdenskritums. Šis iespaidīgais dabas brīnums atrodas Venecuēlā. Tā augstums ir 979 metri, bet dažviet minēts, ka tas ir augstāks par kilometru, tāpēc, skatoties no ūdenskrituma apakšas, šķiet, ka tas sākas nekurienē.


Interesanti, ka šim ūdenskritumam ir saistībā arī ar Latviju. Pirmais zināmais cilvēks, kurš līdz Anhelam aizgājis kājām, ir latvietis Aleksandrs Laime. Ūdens krīt no Aujantepuja kalna, kur no tā izveidojas upe. To sauc gan par Kerepu – vārdā, kuru tai devuši vietējie iedzīvotāji,– gan par Gauju, kā to nosaucis Laime.

Anhels ūdeņiem bagātākais ir laika posmā no jūlija līdz novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!