Foto: DELFI
Kad krustu šķērsu gan izbraukāti Latvijas ainaviskie dabas parki, gan arī aplūkots kaimiņzemju piedāvājums, laiks attālināt robežas un pasapņot par kādu nedaudz tālāku nacionālo parku apskatīšanu. Kur smelties fantastiskus iespaidus un izjust dabas varenību?

Triglava nacionālais parks, Slovēnija

Foto: Shutterstock
Triglava nacionālais parks ir viena no tām vietām, kur apkārtējā skaistuma dēļ nav iespējams ticēt tam, ko patiesībā redzi. Tā ir īstena paradīze!

Dodoties lūkot Triglava nacionālo parku, daudzi tūristi nolemj apmesties tuvējā Bledā, kura, starp citu, jau ir piedzīvojuma vērta, un šo vietu izstaigāt tā pamatīgāk. Skatiem bagāti ir meži, Bohinjas ezers, kā arī neskaitāmi paslēpušies ūdenskritumi – tieši to iespējams atrast šajā nacionālajā parkā.
  • Ceļotāju pieredzi Slovēnijā un Triglava nacionālajā parkā meklē te.
Foto: Shutterstock

Svarīgi! Ieeja nacionālajā parkā ir bez maksas. Vairāk informācijas šeit.

Švarcvaldes nacionālais parks, Vācija

Foto: Shutterstock

Ja tu meklē piparkūku namiņus un pasaku cienīgus elementus, tos var sastapt Švarcvaldes nacionālajā parkā Vācijā.

Vietējos ciematiņos var novērot brīnumainas ikdienas ainiņas, kā arī iegādāties dažādus tradicionālus koka grebumus. Bet, ja runājam par dabu, ak, kāda pasaka! Lai izbaudītu dabas varenību, iespējams, šī ir vispiemērotākā vietā visā Vācijā. Tas ir lielākais valsts nacionālais parks, kurā paveras skats uz dižiem kalniem, leģendām apvītu mežu, kā arī daudziem citiem dabas brīnumiem.
  • Te meklē ceļojuma stāstu par Švarcvaldes romantisko kalnu lūkošanu savām acīm.
Foto: Shutterstock

Svarīgi! Ieeja parkā bez maksas. Vairāk informācijas šeit.

Augstā Tauerna nacionālais parks, Austrija

Foto: Shutterstock

Kad vizualizē Austrijas dabas ainavas, noteikti prātā nāk ainas no pasaulslavenā mūzikla "Mūzikas skaņas". Un tieši tas ir tas, ko tu redzēsi Augstā Tauerna jeb "Hohe Tauern" nacionālajā parkā.

Šī vieta pārsteidz ar augstām kalnu virsotnēm, zaļām pļavām un vispasaules brīvību. Iespējams, tieši tāpēc parks iedvesmojis daudzus māksliniekus un rakstniekus.

Parkā iespējams aplūkot pastkartes cienīgus skatus garā pastaigā, izbraucienā ar velosipēdu vai pat zirga mugurā.

Foto: Shutterstock

Svarīgi! Ieeja parkā daudzviet ir bez maksas, tomēr konkrētās vietās tomēr ir ieejas maksa. Vairāk informācijas šeit.

Plitvices nacionālais parks, Horvātija


Neatkarīgi no tā, uz kuri pusi lūkojies, nokļūstot Plitvices nacionālajā parkā, visur paveras elpu aizraujoši skati. Kāpēc? Krāsu mikslis ir fantastisks – tirkīzzilais ūdens kombinācijā ar koši zaļajiem kokiem nudien ir apbrīnas vērts.

Brīnumainie dabas baseini, kas veido 16 savstarpēji savienotu ezeru sistēmu, ir iekļauti arī UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Tomēr, lai arī cik vilinoši tie nebūtu, tajos peldēties aizliegts.

Krāšņie ezeri atrodas divu stundu braucienā no Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas. Parks ir īsta paradīze pastaigu un pārgājienu cienītājiem, kā arī dabas mīļotājiem.

Svarīgi! Ieeja nacionālajā parkā variē no 8 līdz 25 eiro – atkarībā no sezonas. Vairāk informācijas šeit.

Goremes nacionālais parks, Turcija

Foto: DELFI

Arī šī ir neaizmirstama vieta, kur pabūt! Goremes nacionālais parks izceļas ar interesantajiem dažādo formu akmens veidojumiem, kas stalti priecē tūristus, kā arī lērumu klintīs cirstu alu, kas savulaik pildījušas dažādas funkcijas. Arī šis parks ir iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Viena no zīmīgākajam aktivitātēm, kas pieejama šajā parkā, – lidojums gaisa balonā pavisam agri no rīta. Skatu daudz īpašāku padara tieši tas, ka saullēktā gaisā paceļas vesels pulks šī skata baudītgribētāju, veidojot patiesi fantastisku kopskatu.

Te gan draudzīgs ieteikums – pošoties šo vietu baudīt savām acīm, izvēlies piemērotāko laiku. Dedzinošā vasaras saule traucēs pilnvērtīgi atpūsties, tāpēc ieteicamāk ir doties pavasarī vai rudenī.

  • Vairāk par Turcijas brīnumaināko reģionu – gaisa balonu un alu zemi – lasi te.
Foto: DELFI

Svarīgi! Ieejas maksa piemērota tikai konkrētām parka daļām. Vairāk informācijas šeit.

Oulankas nacionālais parks, Somija

Foto: Shutterstock

Oulankas nacionālajā parkā ir apbrīnojama, mežonīga daba un milzīgas cilvēku darbības neskartas teritorijas. Tūristi šo parku apmeklē visos gadalaikos – arī ziemā, kad zemi sedz bieza sniega kārta.

Parkā apskatāma unikāla dabas daudzveidība, kā arī sastopamas daudzas apdraudētas dzīvnieku, putnu un augu sugas. Tur iespējams sastapt arī ziemeļbriežu pulkus, kas brīvi pārvietojas milzīgajās platībās.

Ziemā parkā tiek piedāvāti maršruti, ko var veikt ar slēpēm, sniega kurpēm un sniega motocikliem, bet vasarā parkā populārs atpūtas veids ir braukšana pa straujajām upēm ar kanoe laivām, velobraukšana, kā arī ogošana un sēņošana.

Svarīgi! Ieeja šajā parkā ir bez maksas. Vairāk informācijas šeit.

Sareka nacionālais parks, Zviedrija

Foto: Shutterstock

Lūk, vēl viens parks, kas neatstās vienaldzīgu nevienu. Sareka nacionālajā parkā iespējams baudīt unikālu ainavu, kādu lūkot nekur citur nav iespējams. Neizmērojamie plašumi un savdabīgie skati noteikti liks uz mirkli apstāties un baudīt dabas varenību.

Šo vietu vēl īpašāku padara tas, ka tajā nav strikti iezīmētu taku, kas noved pie fantastiskākajām vietām. Pieredzējušiem ceļotājiem skatu meklēšana un šāda orientēšanās parkā var piešķilt azarta dzirksti, tomēr kopumā šajā parkā iesaka atrasties gida pavadībā.
Foto: Shutterstock

Svarīgi! Par ieeju parkā nav jāmaksā, tomēr, izvēloties doties turp gida pavadībā, par to būs jānorēķinās atsevišķi. Vairāk informācijas šeit.

Snoudonijas nacionālais parks, Velsa

Foto: DELFI

Snoudonijas nacionālais parks ir pastaigu un kalnā kāpēju paradīze. Tur esošās takas, kas savijušās pa parka teritoriju, kopvērtējumā sniedzas teju 2400 kilometru garumā.

Vispievilcīgākais apskates objekts tūristiem šķiet Snoudons – visaugstākā virsotne parkā un visā Velsā. 1085 metrus augstais Snoudons sasniedzams, izvēloties kādu no sešām pastaigu takām. Tomēr tā nebūt nav vienīgā virsotne, no kuras paveras ainaviski skati visapkārt – parkā iespējams uzkāpt arī citos kalnos.
  • Pārbaudītu maršrutu, kā uzkāpt Velsas augstākajā virsotnē – Snoudonā, var atrast te.

Te gan svarīgi piebilst, ka dažas no parka daļām ir privātās, tāpēc, dodoties garās pastaigās, esi pārliecināts, ka nenomaldies no speciāli tūristiem izveidotajām takām.

Foto: DELFI

Svarīgi! Ieeja parkā bez maksas. Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!