Foto: Vida Press
Lidsabiedrība "airBaltic" 28. maijā sāks lidojumus maršrutā no Rīgas uz Reikjavīku Islandē, kas ir viena no pasaules neparastākajām un iespaidīgākajām zemēm. Lūk, daži iemesli, kāpēc to vērts apmeklēt!

Islande ir zeme, kur nekad nav bijis kara. Šeit Žils Verns ir meklējis zemes centru, un tieši šajā salā it kā atrodoties arī elles vārti – daudzie vulkāni un karstie avoti šādu leģendu padara pat ļoti ticamu.

Islande atrodas Atlantijas un Ziemeļu ledus okeāna krustpunktā. Tās nebeidzami garās vasaras dienas pārvēršas mūžīgos ziemas vakaros, un asie vēji pēkšņi pārsteidz maigo saules siltumu. Viesojoties šeit, noteikti ir jāizmanto iespēja apskatīt vulkānu Trinukagigurs (Thrihnukagigur), kā arī karstos avotus geizeru baseinā. Mēdz jokot, ka vulkāna izvirdumi Islandē notiek biežāk nekā pērkona negaiss.

Silto avotu baseins Zilā lagūna, ko ieskauj pienbalti, silti garaiņi, atrodas tikai 40 minūšu brauciena attālumā no valsts galvaspilsētas Reikjavīkas, Grindevikā, Reikjenes pussalā. Tūristi šo vietu iecienījuši ne tikai tādēļ, ka karstajos avotos var lieliski atpūsties, bet arī tādēļ, ka to ieskauj brīnišķīgas ainavas un dabas brīnumi, kādi atrodami vien varbūt dažviet Jaunzēlandē un kādā ASV dabas parkā. Vairāk par to lasiet šeit.

Lai papildinātu iespaidus no neaprakstāmi skaistās Islandes dabas, apmeklē koncertzāli Harpa Reikjavīkā, kā arī Islandes nacionālo muzeju, kur glabājas vēstures pieminekļi un liecības, kas stāsta par Islandes un tās iemītnieku pagātni.

Salā netrūkst geizeru, vulkānu, brīnumainu ūdenskritumu un neparastu klinšu veidojumu. Viens no tādiem ir Rejnisdrangaras jūras "skursteņi". Vienam šie neparastie bazalta veidojumi atgādina nokvēpušus skursteņus, jo tie patiešām ir ogļu melni, citam ērģeļu stabules vai pat samazinātus lielpilsētas debesskrāpju "džungļus". Savukārt islandiešu mīts vēsta, ka tas ir avarējuša troļļu kuģa vraks, kas nu uz mūžiem palicis Rejnisdrangaras pludmalē. Par šo vietu vairāk lasiet šeit.

Reikjavīkā runā Islandes oficiālajā valodā – islandiešu. Neskatoties uz to, ka liela daļa pasaules valodu mūsdienās aizgūst vārdus no angļu valodas, islandieši ir spējuši tam turēties pretī un saglabājuši valodas tīrību.

Viesojoties Reikjavīkā, ja rodas vēlme iepirkties, apmeklējiet Laugavegur, kas ir pilsētas galvenā iepirkšanās iela ar simtiem veikalu, kas sniegs iespēju piepildīt čemodānus ar unikāliem islandiešu dizaina priekšmetiem un apģērbiem.

Bez vietējo ēdienu nobaudīšanas, ciemojoties Islandē, neiztikt. Nogaršojiet pylsa, kas ir līdzīgs, bet tomēr atšķirīgs no mums pazīstamā hotdoga. Pylsa desu gatavo no jēra gaļas, un tā tiek pasniegta ar svaigiem un sačurkstinātiem sīpoliem, kečupu, sinepēm un remulādi svaigā maizītē. Ja līdz šim nav izdevies, noteikti pagaršojiet skyr. Tas ir olbaltumvielām bagāts svaigais siers, kas garšo kā krēmīgs jogurts – visgardāk būs, ja tam pievienosiet sauju ogu un mazliet cukura.

Vairāk par Islandi un tās apskates vietām lasiet šeit.

"airBaltic" no Rīgas uz Reikjavīku lidojumus veiks divas reizes nedēļā. Lidojums ilgs aptuveni četras stundas un 5 minūtes. Jāpiebilst, ka nesen arī zemo cenu aviosabiedrība "Wizzair" paziņoja par lidojumu uzsākšanu rudenī no Viļņas uz Reikjavīku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!