Foto: Publicitātes foto

Zemgales lielākā pilsēta Jelgava ir viesmīlīga pilsēta, kas grib un prot uzņemt viesus arī ziemā. Šis ir gadalaiks, kad daba atpūšas, tāpēc arī mums pašiem jārod laiks atpūsties, veltīt laiku sev un saviem tuviniekiem. Jelgavā arī ziemā var apskatīt skaistākās vietas, lai nobaudītu neparastus našķus un sasildītos ar šokolādes piparmētru tēju.

Foto: Publicitātes foto

Ko Jelgavā darīt ziemā?

Jelgava no putna lidojuma

Jelgavas apskati vērts sākt no Sv. Trīsvienības baznīcas torņa skatu laukuma, kur paveras iespaidīgs skats uz Jelgavu no putna lidojuma – šeit var izskaitīt baznīcu torņus, vērot slidotājus Pasta salā, aplūkot Jelgavas pili no cita rakursa un kā pelēkbrūnus dadzīšus redzēt zirgus Lielupes palienes pļavās.

Īpaši skaists skats uz Jelgavu ir ziemas saullēkta un saulrieta laikā. Šo piedzīvojumu var apvienot ar Torņa interaktīvo ekspozīciju apskati, lai uzzinātu, kas šajā vietā atradās agrāk un kādi notikumi risinājušies Jelgavā 750 gadu laikā.

Foto: Publicitātes foto

Baudījumu sniegs arī izsmalcināta maltīte Torņa restorānā, kura interjeru īpašu dara trīs pulksteņa ciparnīcas.

Tornī atrodas arī Tūrisma informācijas centrs, kur var saņemt kartes un dažādus informatīvus materiālus.

Adrese: Jelgava, Akadēmijas iela 1, tel. 63005445, www.tornis.jelgava.lv

Slidošanas burvība Pasta salā

Pasta salā starp Lielupes un Driksas upēm ziemas sezonā darbojas Jelgavas publiskā slidotava, kur var baudīt ziemas priekus pat tad, ja līdz ledum un sniegam vēl jāpagaida. Slidotavas darba laiks sadalīts vienu stundu ilgos seansos. Darbadienās pieejami četri, bet brīvdienās - pieci slidošanas seansi. Šīs sezonas jaunums ir slidojumu seansi ar hokeja nūjām un iespēja ledus laukumu iznomāt organizācijām vai privātpersonām.

Slidot var nākt vai nu ar savām slidām, vai iznomāt tās uz vietas. Jāņem vērā, ka slidotavas darba laiku ietekmē laikapstākļi - stipru nokrišņu gadījumā slidojumu laiki var tikt mainīti vai atcelti. Visām izmaiņām slidojumu laikos un seansu pieejamībai sekojiet līdzi Zemgales Olimpiskā centra Twitter kontā @ZemgalesOC vai zvanot pa tālruni 20367677.

Lielisku atelpu no slidošanas gūsiet netālajā "Silvas" tējas namiņā, kas sasildīs un iepriecinās ar aromātisku tēju, kafiju un gardām kūkām.

Ja tomēr laikapstākļu dēļ slidošanas seansi Pasta salā nenotiek, bet randiņš jau sarunāts un slidas uzasinātas, droši var doties slidot Jelgavas ledus hallē vai Ozo ledus hallē Ozolniekos.

Jelgavas Ledus halle – Jelgava, Rīgas iela 11

Informācija par slidošanas laikiem un cenām – www.skzemgale.lv/ledushalle vai pa tel. 63007220.

Ozo Ledus halle - Ozolnieki, Stadiona iela 5b

Šoziem Ozo Ledus hallē atgriežas "Ģimenes stunda", kad iespējams slidot kopā ar pasaku tēliem. Informācija par slidošanas laikiem un cenām – www.ozohalle.lv vai pa tel. 63050615.

Gardēžu prieks "Izgaršo vietējo!"
Foto: Publicitātes foto


Apmeklējot jaunas vietas, ir vēlme nobaudīt ko īpašu, šai vietai raksturīgu. Šoziem ikviens gardēdis aicināts nogaršot īpašos Jelgavas ziemas sezonas ēdienus, kuru pagatavošanā prasmīgi izmantoti Zemgales reģiona ražotāju un mājražotāju labumi. Izbaudiet ziemas sezonas piedāvājuma "Izgaršo vietējo!" ēdienu garšas nianses, apmeklējot kādu no astoņiem ēdināšanas uzņēmumiem Jelgavā un tās apkārtnē:

Jelgavas pilsētā – restorānā "La Tour de Marie" (Akadēmijas iela 1), bistro "Silva" (Driksas iela 7/9), tējas namiņā "Silva" (Pilssalas iela 2A), picorānā "Tami Tami" (Lielā iela 19A), ģimenes restorānā "Hercogs" (Kr. Barona iela 3), krodziņā "Istaba" (J. Čakstes bulvāris 7);
Jelgavas novadā - kafejnīcā "Zemnieka cienasts" (Jaunsvirlaukas pagasts), viesu namā "Pūteļkrogs" (Zaļenieku pagasts).

Mākslas "odziņas" laikmetu griežos

Māksla un izziņa Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā

Foto: Publicitātes foto

Jelgavai nupat apritējuši 750 gadi, un pilsētas galvenais muzejs ir īstā vieta, kur uzzināt Jelgavas stāstu. Šī dārgumu krātuve atrodas vēsturiskajā ēkā, kas pazīstama ar nosaukumu Academia Petrina. Īpaši nozīmīga muzeja krājuma vērtība ir latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa darbu kolekcija. Muzejā aplūkojami vairāk nekā 70 gleznotāja darbi, bet izveidota arī virtuālā grāmata, kur digitālā formā var apskatīt vairāk nekā 300 gleznotāja darbus. Eliass, kurš dzimis Jelgavas novadā, ir viens no izcilākajiem latviešu gleznotājiem, viņa darbi atrodas ne tikai Latvijas, bet arī vairākos Eiropas muzejos. Muzeja izstāžu zālēs ik mēnesi apskatāmas jaunas izstādes ar Jelgavas, Latvijas un arī starptautiski pazīstamu autoru darbiem.

Adrese: Jelgava, Akadēmijas iela 10, tel. 63023383, www.jvmm.lv

Teātra aizkulišu noslēpumi Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā

Foto: Publicitātes foto

Īsajās ziemas dienās ciemiņus gaida omulīgajā latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna mājā. Kad kļūst tumšāks un drēgnāks, vecais Ādolfs iekurina krāsni un iededz savā namā sveci, lai sasildītos pats un sasildītu ikvienu muzeja apmeklētāju. Muzejs piedāvā iespēju iepazīties ar Alunāna radošo darbību interaktīvajā ekrānā un spēlēs, kā arī noskatīties Jelgavas Alunāna teātra izrāžu ierakstus un virtuāli pastaigāties pa Veco Jelgavu, apmeklējot vietas, kas saistītas ar Alunānu. Muzeja nelielajās telpās vienmēr apskatāma arī kāda mākslinieka darbu izstāde.

Adrese: Jelgava, Filozofu iela 3, tel. 63021180, www.jvmm.lv

Ziemas pirts sajūtu gamma

Ziemas pirtij ir īpašs šarms. To ieskauj priežu, egļu un kadiķu smarža. Pirts gariņš iemaisa vēl kādu kanēļa, apelsīna, krustnagliņu skrubja aromātu... Fantastiskais kontrastu pēriens ar peldi ledainā ūdenī, vārtīšanos sniegā - tas pirtsmīlim dos varenu enerģijas devu, spēcīgu profilaksi vīrusiem, veldzi nervu sistēmai un tvirtu, elastīgu ādu.

Foto: Publicitātes foto

Pārlielupes pirtnieku pirtiņā ir iespēja izbaudīt visu ziemas pirts sajūtu gammu.

Adrese: Jelgavā, Cukura ielā 13, iepriekš sazvanoties pa tālruni 26370100. www.parlielupespirtnieki.lv

Vitamīnu deva možai ziemai

Kas var būt labāks par siltas un gardas tējas baudīšanu aukstā laikā! "Piparmētru namiņā" Jelgavas novada "Terēnos" smaržo pēc vasaras. Vai zini, kā smaržo svece, kas lieta vai dekorēta pašu rokām? Kā apbur un iedvesmo piparmētru ziedi? Cik piparmētru ziepe smaržīga un mīļa? "Terēnos" smarža nepazūd pat drēgnās un aukstās ziemas dienās vai vakaros. Piparmētru stāsti un garšas sagaidāmas, iepriekš piesakot savu vizīti te – Leišmalē, zemē starp Tērveti un Rundāli. To visu iepazīt un izmēģināt palīdzēs saimniece Lolita.

Adrese: Jelgavas nov., Vilces pag., mājas "Terēni", tel. 26394062.

Turpat netālu pie pašas Lietuvas robežas ciemos gaida Blankenfeldes muiža, kas piedāvā nobaudīt 100% dabiskas sulas, gardus un veselīgus sīrupus no plūškoka un citām ogām. Šeit izveidots arī īpašs Zvanu muzejs ar vairāk nekā 1000 zvaniem no muižas īpašnieka privātkolekcijas. Īpašais piedāvājums - porcelāna zvaniņu apgleznošanas darbnīca, kurā ikviens var izveidot savu īpašo un unikālo zvaniņu. Vairāk par muižu un Zvanu muzeju lasiet šeit.

Foto: Publicitātes foto

Adrese: Jelgavas nov., Vilces pag., tel. 27810348, www.blankenfeldesmuiza.lv

Sesavas pagasta Bērvircavā "Blūdžu" mājās tiek gatavots gardais Mālkalnu siers. Viesojoties saimniecībā, varēsiet nobaudīt dažādu veidu mājas sierus, kas gatavoti pēc oriģinālām receptēm, un klausīties iedvesmojošos saimnieces Ināras stāstus par saimniekošanu laukos. Ar sieru lieliski sader saimnieces gatavotie marinētie dārzeņi un svaigi ceptā maize.

Foto: Publicitātes foto

Adrese: Jelgavas nov., Sesavas pag., mājas "Blūdži", tel. 27114820.

Lai ziemā saglabātu veselību un nesasirgtu ar gripu, noteikti jāapmeklē saimnieces Antras radītā "Ķiploku pasaule". Šeit tiek izmantots viss, ko var iegūt no vērtīgā ķiploka. Varēsiet nobaudīt ķiploku tēju, pulveri, marinētus ķiploku ziedus un pārliecināties, cik gardas ir ķiploku karameles.

Foto: Publicitātes foto

Adrese: Ozolnieku nov., Cenu pag., tel. 29206015.

Latviešu strēlniekiem pa pēdām

Foto: Publicitātes foto

Tīreļpurvs un Ložmetējkalns ir viens no labāk saglabātajiem Pirmā pasaules kara kaujas laukiem Eiropā. Te apskatāmas 1916. gada leģendāro Ziemassvētku kauju piemiņas vietas. Mangaļu mājās iekārtots muzejs, kurā aplūkojama izstāde par Ziemassvētku kaujām un kauju makets. Māju teritorijā iespējams apskatīt autentiski rekonstruētu vācu armijas nocietinājuma līniju.

Muzeja jaunums ir par godu latviešu strēlnieku bataljona 100. gadadienai atklātā brīvdabas izstāde "Latviešu strēlnieku bataljoniem - 100", kā arī izzinoša taka 7,2 kilometru garumā, kas izveidota Ziemassvētku kauju vietās. Par to vairāk lasiet šeit.

Gadu gaitā Ložmetējkalns tapis par latviešu strēlnieku varonības un piemiņas simbolu - apmeklētāju ērtībām šeit ierīkotas atpūtas vietas un uzstādīts 27 metrus augsts skatu tornis.

Adrese: Jelgavas novads, Valgundes pagasts, tel. 67228147, 28349259, www.karamuzejs.lv

Vēl citas idejas ziemas pavadīšanai Jelgavā, Jelgavas novadā un Ozolnieku novadā uzziniet Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā

Foto: Publicitātes foto

Akadēmijas iela 1, Jelgava, tel. 63005447, 63005445, e-pasts: tic@tornis.jelgava.lv

Facebook: Jelgava TIC
Twitter:@VisitJelgava
Draugiem.lv: visitjelgava

www.visit.jelgava.lv

Materiāls tapis sadarbībā ar Jelgavas reģionālo tūrisma centru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!