Foto: instagram.com/umaflorida

Sekojot līdzi tendencēm un citu valstu piemēram, arī Floridā atklāts zemūdens muzejs jeb "UMA" (Underwater Museum of Arts), iznesot mākslu ārpus telpām. Interesenti ar niršanas atļauju kabatā var ne tikai tuvāk iepazīt ierasto ūdens pasauli ar krāsainajām zivtiņām un daudzveidīgajiem augiem, bet arī apskatīt iespaidīgas skulptūras.

"UMA" sasniedzams caur Greitonas pludmali, kas atrodas Floridā, un oficiāli tas tika atklāts 2018. gada 25. jūnijā, raksta "Culture Trip". Lai tiktu līdz muzejam, jāmēro kilometru garš ceļš līcī ar laivu – pats muzejs atrodas aptuveni 18 metru dziļumā. Skulptūru apskate ir bez maksas, taču par nokļūšanu un ekipējumu jāmaksā pašiem.

View this post on Instagram

A post shared by Underwater Museum of Art (@umaflorida) on Jul 2, 2018 at 11:28am PDT

Kopumā šobrīd ir apskatāmas septiņas skulptūras, tostarp milzu ananass, galvaskauss (kas ir arī centrālais elements zemūdens muzejā), astoņkājis u.c., taču plānots katru gadu to papildināt ar vēl vismaz 10 skulptūrām, vēsta "CNN Travel".

View this post on Instagram

A post shared by Underwater Museum of Art (@umaflorida) on Sep 6, 2018 at 6:55am PDT

  • Lai gan šis ir pirmais zemūdens muzejs ASV krastos, tam ir arī priekšteči. Šajā rakstā vari apskatīt, kādas skuptūras ir netālu esošajā Kankunas muzejā, bet te – iepazīties tuvāk ar Eiropā pirmo zemūdens mākslas pasauli Lansarotes salā.

Tāpat kā Kankunas un Lansarotes zemūdens parkos, arī šeit skulptūru veidošanā izmantotie materiāli rada labvēlīgu vidi koraļļu augšanai, tāpēc parks "dzīvo" saskaņā ar zemūdens pasauli, neradot zaudējumus vai piesārņojumu. Tāpat tūristi tiek aizvilināti prom no esošajiem koraļļu rifiem.

View this post on Instagram

A post shared by Underwater Museum of Art (@umaflorida) on Jul 23, 2018 at 4:28pm PDT

Idejas autore ir māksliniece Alisone Vikeja, kurai tā 2017. gadā nākusi kā atklāsme, kad redzējusi, kā tiek veidoti mākslīgie rifi, un apskatījusi tos dzīvē. Kā viņa atzīst "CNN Travel", sākumā domājusi, ka ideja citiem šķitīs saistoša, taču tā nekad netiks patiesi realizēta. Viņai par pārsteigumu, organizācijām apkopojot savus spēkus ("Cultural Arts Alliance of Walton County" un "South Walton Artificial Reef Association"), projekts ticis realizēts.

View this post on Instagram

A post shared by Underwater Museum of Art (@umaflorida) on Jun 28, 2018 at 9:28am PDT

Šī vieta izveidota ne tikai tūristu izklaidei un zemūdens pasaules ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai, bet arī kā vieta, kurā studentiem, zinātniekiem pētīt dzelmē notiekošos procesus.

Ja kādreiz plāno doties uz Floridu, noderīgu informāciju par apskates vietām un sadzīvi atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!