Foto: Vida Press

Kaindi ezers (Қайыңды көлі, Qayındı Koli) ir 400 metrus garš ezers Kazahstānā, kas dažās vietās sasniedz 30 metru dziļumu. Tomēr ne jau ar dziļumu tas ir slavens – ezers ir viena no neparastākajām vietām pasaulē, jo tajā zem ūdens aug egļu mežs.

Ezers atrodas 129 kilometrus uz dienvidaustrumiem no pilsētas Almati, 2000 metrus virs jūras līmeņa. Tas veidojies milzīga kaļķakmens iežu un zemes seguma nogruvuma rezultātā, ko 1910. gadā izraisīja zemestrīce. Ieplaka piepildījusies ar lietusūdeni, un ezers bija dzimis. 

Ūdens tajā ir koši tirkīzzils un dzidrs, bet pelde tajā ļauj citādi paskatīties uz jēdzienu "pastaiga mežā". Pirmkārt, šādu "pastaigu" var veikt tikai hidrotērpā, jo ūdens temperatūra pat vasarā nav augstāka par sešiem grādiem pēc Celsija. Otrkārt, par ļaunu nenāks arī akvalangista aprīkojums vai labas niršanas prasmes, jo tieši zemūdens pasaule tur ir visinteresantākā.

Foto: Vida Press

Nogrimušais mežs ir daļa no 400 metrus garā Kaindi ezera. Tas ir īsts fotogrāfu sapnis, jo tajā gandrīz sirreālu ainavu veido no ūdens izspraukušies kailie koku stumbri, kas kontrastē ar dzidro ūdeni. Īpaši krāšņi un nedaudz spocīgi tas izskatās miglainā laikā vai tad, kad snieg. Tomēr īstā maģija ir zem ūdens, jo nogrimušais mežs turpina "dzīvot" vai vismaz nav aizgājis pavisam bojā, jo to zarus klāj zaļas aļģes. Tās baro tīrais un minerāliem bagātais kalnu ūdens, kas ir tik "zaļš" un nepiesārņots, cik vien mūsdienās var būt. Skaidrā laikā, skatoties uz ezeru no augšas, izskatās, ka koki aug ačgārni – dažu koku kailie stumbri ir ārpus ūdens, bet citu zari zem tā, tāpēc rodas šāda optiska ilūzija.

Pārsteidzošā kārtā šo vietu redzējuši visai maz tūristu, jo daudz slavenāki galamērķi ir netālu esošie Lielais Almatas un Kolsajas ezers, kas arī atrodas tuvumā, no Almati ir vieglāk sasniedzami. Šī iemesla dēļ, par spīti netālu esošajai miljonu pilsētai, ezera apkārtne ir klusa un mierīga, tādēļ ļoti piemērota brīnišķīgiem pārgājieniem.

Kā nokļūt?

Aizlidot iespējams līdz Alma – Atas starptautiskajai lidostai, un tālāk kalnos būs jādodas vai nu ar sabiedrisko transportu vai īrētu auto gandrīz līdz pašai Kirgizstānas robežai.

Raksta tapšanā izmantota informācija no tourismontheedge.com un atlasobscura.com.

premium-wordpress-themes.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!