Foto: Shutterstock

Saules pielietas ielejas un vēsi pagrabi, vīna dārzi, kas taisnās rindās stiepjas pār kalnu nogāzēm, un senas tradīcijas – ja vēlaties to izbaudīt, jādodas vīna tūrē. Ziemeļu puslodē tieši pašlaik ienākas skaistākie un gardākie vīnogu ķekari, tāpēc pašlaik būtu īstais laiks doties nogaršot dievu dzērienu un uzzināt ko vairāk par tā darīšanu un baudīšanu. Bet kurp? Lūk, portāla placestoseeinyourlifetime.com apkopotie 10 pasaules populārākie vīna ražošanas un baudīšanas reģioni!

Kohema Mozeles ielejā Vācijā

Kohema (Cochem) Mozeles krastā un no tās redzamais skats bieži tiek dēvēts par skaistāko un romantiskāko Vācijā un pat visā Eiropā. Kohema fascinē ar skaisto pili, kas atgādina viduslaiku būvi kalna galā, tomēr to cēlis Berlīnes bagātnieks 19. gadsimtā, kad šāds romantisms bija visai lielā cieņā. Tā atrodas pašā Mozeles (Mosel) ielejas sirdī, kur visapkārt plešas vīna dārzi (dažviet negribas ticēt savām acīm – šķiet, dārzam būtu jānokrīt no stāvās nogāzes, kas vairāk atgādina sienu, bet pa to vēl tekalē vīnkopji un nemaz nedomā krist.) Tomēr vīna darināšanas tradīcijas šajā reģionā ir senas, un reti kurš to nenovērtē – rīslings (Riesling), kas te tapis, ir iecienīts visās pasaules malās.

Augustā un septembrī par godu jaunajai ražai vai it visās pilsētiņās un ciemos tiek svinēti vīna svētki.

Lai iepazītu reģionu var doties ekskursijā ar Vīna ekspresi (Wine Express), kurā paredzētas gan degustācijas, gan semināri un lekcijas. Protams, arī individuāli ceļojot ar vilcienu, kas vijas gar upi un ir viena no Eiropas skaistākajām dzelzceļa līnijām, ērti var apmeklēt gan Kohmu, gan Bernkostekui un citas izslavētas vīna darītavu mājvietas. Tāpat pa upi lejup no Trītes līdz pat Koblencai un tālāk pa Reinu var doties arī ar kuģīšiem.

Vairāk par Mozeles ieleju un tās apskates objektiem lasiet šeit.

Kādēļ turp doties?

Šī ir viena no idilliskākajām Vācijas pilsētiņām, kas piedāvā gan vēstures mantojuma un leģendu klāstu, gan gardus Vācu vīnus un plašu to darīšanas tradīciju mantojumu.

Kromvela Jaunzēlandē

Šo pilsētu Jaunzēlandes dienvidu salas vidienē izveidoja pēc tam, kad 19. gadsimtā tur tika atklātas zelta ieguves vietas. Kad zelta krājumi izsīka, šajā vietā sāka audzēt augļu kokus un vīnogas. Ja Sabile ir tālākais punkts uz ziemeļiem, kur vīna ražošanai audzē vīnogas, Otago ir tālākais punkts uz dienvidiem, kur audzē vīnogas vīnam. Kromvelā (Cromwell) no tām gatavo gardu vīnu. Bez vīna baudīšanas un iepazīšanas, šī ir lieliska vieta pārgājieniem, kalnu riteņbraukšanai, kā arī makšķerēšanai kristāldzidrajā Danstana ezerā (Lake Dunstan)

Kādēļ turp doties?

Ieleja, ko ietver divas upes, ir lieliska vieta aktīvai atpūtai, bet elpu aizraujoši skati vīna tūri padarīs neaizmirstamu. Turklāt šis reģions Jaunzēlandē pazīstams arī ar vietējo amatnieku darinājumu pārbagātību un skaistumu, galerijām un muzejiem, kas vilina kā vietējos, tā tūristus.

‘Rippon’ vīna darītava Vanakā Jaunzēlandē

Šī ir ne tikai godalgota vīna darītava, bet arī visvairāk fotografētā vīna darītava un vīna dārzs pasaulē. Acīmredzami vīnkopji šeit ir atraduši perfektu vietu, kur pirms vairāk nekā 30 gadiem uzsākt savu biznesu. To 1981. gadā uzsāka ģimene, kuras atvase Niks Miless (Nick Mills) pašlaik vada saimniecību un uzņem vīna tūres dalībniekus. Vīna degustāciju telpa atvērta visu gadu.

Kāpēc turp doties?

Šajā Jaunzēlandes nostūrī varēsiet nobaudīt ne tikai gardu vīnu un piedalīties interesantā ekskursijā, bet arī apbrīnot brīnišķīgu un cilvēka darbības neizpostītu ainavu.

Lavo (Lavaux) vīna dārzu terases Šveicē

Vīna reģions Šveicē atrodas Vo kantonā, brīnišķīgā Ženēvas ezera krastos. Lavo ir ainavisks apvidus, slavens ar terasveida vīna dārziem. Šeit vīna darīšanas tradīcijas veidojušās jau kopš 11. gadsimta, kad gardās ogas audzējuši mūki.

Šīs vīna dārzu terases ir reģiona bagātība un iekļautas pat UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Tos apdziedājis arī pasaulslavenais mūziķis Prince.

Kādēļ turp doties?

Pārgājienu takas reģionā piedāvā ne tikai neaizmirstamus skatus, bet arī ved, piemēram, uz viduslaiku pilsētiņu Sansaforīnu (St. Saphorin), kas ir autentisks Šveices ciems ar vēsiem vīna pagrabiem un krodziņiem, kur jaukā atmosfērā baudīt vietējo vīnu. Reģionu var atklāt arī ar "Lavaux-Panoramic" vilcieniņu, kas ceļotājus ved pa skaistākajām vietām un objektiem.

Keiptauna Dienvidāfrikā

Šī ir vēl viena valsts un vieta, kur ražo gardu vīnu, bet tas "nāk komplektā" ar dabas brīnumiem un ainavām, kas liek elpai aizrauties.

Pirmie vīna dārzi te izveidoti jau 17. gadsimtā, kad eiropieši saprata, ka siltais un maigais Āfrikas klimats ļauj audzēt saules lutinātas ogas. Labākās vīna darītavas atradīsiet tikai īsa brauciena attālumā no pilsētas, turklāt pilsētas tūrisma informācijas centrā un aģentūrās var iegādāties ceļa zīmes dalībai vīna tūrēs – ceļš vedīs caur kalniem, kuru nogāzēs aug gardās ogas. Dienvidāfrikā ražo gan baltvīnus, gan sarkanvīnus.

Vairāk par to, ko apskatīt Keiptaunā, lasiet šeit.

Kāpēc turp doties?

Cenas ir pat ļoti draudzīgas, gan pērkot vīnu pudelēs vīna darītavās, gan baudot to restorānos. Ceļotāji var apmeklēt gan vīna dārzus, gan satikt pašus tā darītājus un ieturēt gardas pusdienas vietējos restorāniņos.

Jaras ieleja Austrālijā

Jaras ieleja Austrālijā (Yarra Valley) atrodas tikai vienas stundas brauciena attālumā no Melburnas, bet, ierodoties šajā ielejā, ieraudzīsiet neskaitāmus gleznainus vīna dārzus.
Tur tiek ražoti dažāda veida vīni – Shiraz, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon, kā arī dzirkstošie vīni.

Kāpēc turp doties?


Šis reģions ir salīdzinoši viegli pieejams, tajā ir daudz mājīgu un nelielu viesnīcu, kas atrodas tieši vīna dārzos, un labprāt uzņems ceļotājus, pēc vīna baudīšanas tūrēm.

Krēta Grieķijā

Šis civilizācijas šūpulis apdzīvots jau kopš antīkajiem laikiem, un grieķi slaveni ne vien ar lieliskajiem arhitektūras pieminekļiem, bet arī ar dzīves baudīšanas mākslu, tostarp vīna darīšanu. Krētas rozā vīni būs labākie rozā vīni, ko jebkad būsiet baudījuši – tie iedvesmojuši gan grieķu domātājus, gan māksliniekus un visus citus, kas šajā salā ierodas mīlēt un baudīt dzīvi.

Vīna tūres pa salu ietver ne vien dzērienu baudīšanu, bet arī vietējās kultūras bagātību iepazīšanu un tradīciju atklāšanu.

Kāpēc turp doties?

Krēta ir viens no populārākajiem brīvdienu galamērķiem Grieķijā, un arī Latvijas ceļotāji to iecienījuši. Lai arī pašlaik Grieķija cīnās ar ekonomiskām problēmām, tūrisma nozari tas daudz neietekmē un salu var apmeklēt droši. Došanās vīna tūrē ļaus salu iepazīt ne vien ar acīm, bet arī ar garšas kārpiņām.

Kalifornija ASV

Kalifornija – Napas ieleja, Sonomas ieleja un Santabarbara – ir vēl viens nozīmīgs reģions uz pasaules vīna kartes un nozīmīgs vīna tirgus spēlētājs. Un tam ir pamats! Arī šīs vietas vairāk atgādina paradīzi zemes virsū, nevis lauksaimniecības reģionu, un tur darītais vīns ir nenoliedzami gards, lai arī pašlaik šo reģionu jau vairākus gadus nomoka sausums, kas ietekmē arī vīna darīšanas apmērus.

Slavenākās vīna darītavas var apskatīt gan individuāli, turp dodoties ar savu auto, gan kolektīvās tūrēs ar autobusiem, kuru ceļa zīmes piedāvā iegādāties tūrisma aģentūras.

Kāpēc turp doties?

Lai atklātu, ka ASV nav tikai debesskrāpji! Tomēr šajā reģionā piedzīvosiet amerikāņu vērienu – dārzi ir milzīgi, pagrabi – plaši, un variet pat noīrēt limuzīnu, kas izvadās pa vīna pagrabiem.

Provansa Francijā

Vecās Eiropas "vīna pagraba" Provansas vārds komentārus neprasa – šī valsts līdzās Itālijai ir visslavenākās vietas, kur jebkad ražots vīns. To par savu brīvdienu galamērķi izvēlas pat visizsmalcinātākie gardēži. Turklāt šis ir arī visskaistākais Vidusjūras reģions ar maigu klimatu un senu vēsturi, bet pats galvenais – ar franču šarmu. Vienā maršrutā var iekļaut arī kādu slaveno franču sierotavu un apskatīt, kā lielie rituļi sagūluši garos plauktos. Šādas brīvdienas atceroties, pat pēc daudziem gadiem mutē saskries siekalas.

Tūres pa Provansu piedāvā neskaitāmas aģentūras, bet ieskatam variet smelties idejas wineinprovence.com.

Vīna tūres piedāvā daudzi, un ceļazīmes dalībai tajās var iegādāties arī viesnīcās – tad autobuss jūs "paņems" no mājām un pēc izbrauciena pa slavenākajām vīna darītavām atvedīs atkal atpakaļ. Ceļojuma laikā ne vien uzzināsiet daudz jauna par vīna baudīšanas tradīcijām, tā pagatavošanu un glabāšanu, bet arī baudīsiet fantastisku dabu un jutīsiet Francijas vēstures elpu.

Toskāna Itālijā

"Blakus esošais" Itālijas vīna reģions – Toskāna, iespējas, ir pats skaistākais no minētajiem, vismaz tā to mēdz dēvēt pasaules vīna pazinēji. Daudzviet vīns jau gadsimtiem tiek ražots brīnišķīgās pilīs, kas tā baudīšanu šādos apstākļos padarīs daudz iespaidīgāku. Dažas no pilīm piedāvā arī naktsmājas.

Ko apskatīt Toskānā, lasiet šeit.

Kādēļ turp doties?

Tiek piedāvātas visdažādākās vīna tūres katrai gaumei – gan ar pilsētu apskati, gan dabas baudīšanu, gan tikai tradicionālo vīna nogaršošanu un iepazīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!