Krakova, kādreizējā Polijas galvaspilsēta, daudzās tūristu aptaujās atzīta par iecienītāko galamērķi valstī. Tā ceļotājus valdzina ar bagāto vēsturi, ne velti to dēvē par Polijas "Romu", un skaisto apkaimi. Krakovai piedēvē arī tik cildinošus epitetus kā "valdzinošā akmens skaistule" un "Polijas karaļu pilsēta". Šai pilsētai piemītot īpaša aura un skaistums - paši poļi to uzskata par savas valsts sirdi un lepnumu.

Ko apskatīt Krakovā?

Matejkas laukums ir vieta, no kurienes tūristi parasti uzsāk savu iepazīšanos ar pilsētu. Tas atrodas netālu no centrālās autoostas un dzelzceļa stacijas. Tajā noteikti jāapskata Grīnvaldes kaujas piemineklis, kas godina kauju, kad poļu armija sakāva Teitoņu bruņiniekus. Tā tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajām kaujām Polijas vēsturē. Matejkas laukumā apskatāma arī krāšņā Svētā Floriana baznīca.

Adrese: Plac Jana Matejki, 31-157 Kraków

Ieejas maksa: nav

Krakovas centrālais laukums jeb vecais Tirgus laukums


Tas ir visplašākais laukums Eiropā – četrus hektārus liels. To ieskauj vēsturiskas celtnes, pilis un baznīcas. Laukuma vidū atrodas viens no atpazīstamākajām Krakovas objektiem - Vadmalu tirgus ēka, celta renesanses stilā. Agrāk tā bijusi audumu tirgotava un ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma objektu sarakstā. Tur tūristi var sev par piemiņu iegādāties tautas amatnieku darinājumus un rotaslietas. Tirgus laukumā iespējams apskatīt arī pieminekli, kas celts par godu poļu pazīstamākajam dzejniekam Ādamam Mickēvičam, Rātsnama torni un tam blakus novietoto milzīgas cilvēka galvas skulptūru, sauktu par "Eros Bendato".

Adrese: Rynek Główny, 30-062

Ieejas maksa: Nav

Rātsnama tornis ir viens no ievērojamākajiem apskates objektiem Krakovas centrālajā laukumā. Tas celts ap 1300. gadu, gotikas stilā un saglabājis savu vēsturisko auru par spīti ugunsgrēkiem un daudzajiem renovēšanas darbiem. Torņa augstums ir 70 metri, un tūristu acīm tas pavērs brīnišķīgu skatu uz pilsētu.

Adrese: Rynek Glowny 1

Darba laiks: 10.30-18.00

Ieejas maksa: 1,96 eiro/ 1,47 eiro, ģimenes biļete 13,93 eiro

Tālrunis: +48 12 426 43 34

Svētās Marijas baznīca – galvenais Krakovas viduslaiku svētums. Baznīca atrodas Krakovas centrālajā laukumā un no tās torņa paveras skaists skats uz veco Tirgus laukumu. Baznīca izceļas ar to, ka abi tās torņi ir vizuāli atšķirīgi, un par iemesliem, kāpēc tā ir, klīst pat leģendas. Viena no tām vēsta, ka torņus cēluši divi brāļi, kas centušies viens otru pārspēt meistarībā. Leģendu var lasīt šeit.

Baznīca valdzina arī ar greznajiem sienu gleznojumiem, apzeltītām figūrām, altāri un vitrāžām.

Adrese: plac Mariacki 5, 31-042

Atvērts: pirmdiena-sestdiena pulksten 11.30-18.00, svētdiena pulksten 14.00-18.00
Ieejas maksa: nav

Tālrunis: +48 12 422 07 37

Mājaslapa: www.mariacki.com

Krakovas karaļa pils Vāvele gadsimtiem ilgi bijusi pilsētas politiskais un kultūras centrs. Pils atrodas zīmīgā vietā – Vāveles paugurā. Pils ir Polijas kultūras un vēstures piemineklis. Pašos pirmsākumos pils veidota romāņnikas stilā, tad ieguvusi gotikas vaibstus un vēlāk pārbūvēta arī renesanses stilā. Neskatoties uz daudzajām pils pārbūvēm, mūsdienās var apskatīt greznu un ainavā organiski iederīgu celtni.

Tūristu apskatei paredzēta pirmā stāva zāle, kura agrāk bija domāta galmam. Apmeklētāji var ielūkoties arī karaļa privātajos apartamentos pirmajā stāvā un reprezentāciju zālē otrajā stāvā. Pilī var just noskaņojumu, kas radies Jagaiļu un Vāzu valdīšanas laikā.

Karaļa pils izceļas ar vērtīgajiem 16. gadsimta gobelēniem, piemēram, ar Bībeles ainām.

Adrese: Wawel 5, 31-001

Darba laiks: Katrai apskates vietai pilī ir savs atsevišķs apskates laiks (skatīt mājaslapā)
Ieejas maksa: Katrai apskates vietai ir sava biļetes cena

Bez maksas var apskatīt karaļa pils iekšpagalmu

Mājaslapa: wawel.krakow.pl

Vāveles katedrāle atrodas blakus Krakovas karaļu pilij. Katedrāle celta pirms vairāk nekā 900 gadiem. Tā ir ievērojama ar to, ka tajā kronēti un arī apglabāti visi Polijas karaļi. Tāpat tur atdusas arī pirms pieciem gadiem Smoļenskas aviokatastrofā bojā gājušais prezidents Lehs Kačiņskis.

Gotiskie katedrāles mūri ir apbūvēti ar kapličām no dažādiem laikiem. Visievērojamākā ir renesanses Zigmunta kapliča, no ārpuses to var atšķirt pēc apzeltītā kupola. Kapliča ir viens no lieliskākajiem renesanses laika mākslas darbiem Polijā. Ievērību izpelnījusies arī katedrāles vidū novietotā Sv. Stanislava konfesija, kura veidota laikā no 1626. līdz 1629. gadam. Aiz konfesijas atrodas agrā baroka galvenais altāris, pie kura tika veiktas kronēšanas ceremonijas. Katedrālē ir arī muzejs, kurā apskatāmi gan dārgumi, gan pāvestam Jānim Pāvilam II veltīta ekspozīcija.

Adrese: Wawel 3, 31-001

Darba laiks: No aprīļa līdz oktobrim pirmdiena – sestdiena pulksten 9.00-17.00; svētdiena plkst. 12.30 -17.00.
no novembra līdz martam pirmdiena plkst. 9.00-16.00; svētdiena pulksten 12.30-16.00

Ieejas maksa: Vienai personai 2.,95 eiro, grupā vienai personai 2,70 eiro.

Tālruņa numurs: +48 12 429 95 16

Vecā Sinagoga ir pazīstama kā viena no seno ebreju kulta vietām Eiropā. Tā tika uzcelta 16. gadsimtā. Sinagoga no ārpuses tikusi rekonstruēta renesanses stilā, savukārt iekštelpas saglabātas gotikas stilā. Postījumus ēka piedzīvoja arī no nacistu puses Otrā pasaules kara laikā, bet atjaunota 20. gadsimta otrajā pusē. Mūsdienās Sinagoga kalpo kā mājas ebreju muzejam.

Adrese: Szeroka 24, Krakow 31 053

Darba laiks: pirmdienās plkst. 10.00-14.00; pārējās dienās pulksten 9.00-16.00

Ieejas maksa: pirmdienās bez maksas, pārējās dienās 1,97 eiro

Ārpus Krakovas


Velička (Wieliczka) ir pilsēta Polijas dienvidos, Mazpolijas vojevodistē, uz dienvidaustrumiem no Krakovas. Pazīstama ar senām sāls raktuvēm, kuras darbojās no 12. gadsimta līdz pat 2007. gadam. Kopš 1978. gada raktuves iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un ir tūrisma objekts. Raktuves izvietotas deviņos līmeņos un to garums ir apmēram 300 kilometri. Galerijās atrodas daudz mākslas darbu, altāru un skulptūru, kas veidotas no sāls. Jāpiebilst gan, ka Polijas vissenākās sāls raktuves atrodas tuvējā Bohņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!