Šajās brīvdienās Sigulda būs pārpildīta. Tādēļ kāpiet mašīnā un brauciet pretējā virzienā - uz Kurzemi, kur lapas ir tikpat košas, debesis - plašas un jūra mežonīgi skaista, bet virs galvas skaļi atvadās putnu kāši, solot jau pēc pusgada būt atpakaļ.

Rīga – Babītes pilskalns un Darmštates priežu audze – Ķemeru Tīreļa laipa – Tukums – Pūre – Talsi – Roja – Kaltene – Jūrmalciemi – Jūrmala (ja vēl ir spēks)

View Rudens baudīšana Kurzemē in a full screen map

Pabrauciet nelielu gabaliņu pa Jūrmalas apvedceļu, un pirms Varkaļu kanāla abās pusēs būs norādes – viena uz Darmštates priežu audzi, otra uz Babītes pilskalnu. Abi ir nelieli objekti, kas atrodas skaistā mežā, un būs laba vieta, kur izlocīt kājas no rīta.

Darmštates priežu audze ir ļoti īpatnēja vieta, kur aug it kā kroplas priedes, kas ainavu vērš ļoti neierastu. Dabas liegums "Darmštates priežu audze" dibināts 1977. gadā, lai aizsargātu īpatnēju 120 gadus vecu priežu audzi, kas sēta 20. gadsimtā sākumā ar sēklām, kas ievestas no Vācijas. Tā ir īsta mežniecības nozares neveiksme un piemineklis nepārdomātai rīcībai. Pirmkārt, izmantotās sēklas bijušas nekvalitatīvas, bet otrkārt, Latvijas klimats vācu priedēm nav piemērots, tāpēc koki izauguši līki, kropli un zaraini, teikts Rīgas meži mājaslapā. Lielākā daļa Latvijā stādīto Darmštates priežu nozāģētas malkai, un šī ir vienīgā, kas atstāta augam.

Tālāk brauciet pa Ventspils šoseju, līdz ieraudzīsiet kreisajā pusē norādi uz Ķemeru Tīreļa taku. Tā ir īstā vieta, kur baudīt rudens krāsas – sārtas sūnas, pa kādai nelielai, zeltainai kļavai, elektriski zili purva ezeriņi un plaša debess. Ja veiksies, varēsiet pamāt ardievas arī kādam no pēdējiem gājputnu kāšiem.

Lielais Ķemeru tīrelis ir viens no lielākajiem sūnu purviem Latvijas piekrastē. Tā platība ir 5000 hektāri, turklāt tas ir visai pavecs – purvs veidojies apmēram pirms 8000 gadiem. Tam ir raksturīgs iegarenu ezeriņu jeb akaču labirints, kas tam piešķir īpašu ainaviskumu. Tīreļa laipa ir būvēta no koka dēļiem. Tās kopējais garums ir 3,4 kilometri, teikts Ķemeru nacionālā parka mājaslapā. Taku veido divi apļi - 1,4 un 3,4 kilometrus gari. Lielākajā aplī ir izbūvēts skatu tornis, kas būs laba vieta brokastu ieturēšanai.

Pēc tam dodieties uz Tukumu. Noteikti vērts iebraukt brīnišķīgajā Durbes pilī un izstaigāt zeltainām lapām piebirušo parku, kā arī apskatīt interesanto muzeju un apbrīnot skatu, kas no viena pakalna paveras uz otru, kurā atrodas pati pilsēta. Ieleja pašlaik krāsojas īpaši skaistās krāsās. Vairāk par to, ko apskatīt Tukumā, lasiet:

Brīvdienu maršruts: Braucam uz Tukumu – pilis, apskates objekti un brīnišķīga daba

Lasīt vairāk

Pirms dažiem gadiem Pūrē atklāts šokolādes muzejs. Tas ir maršruta nākamais objekts. Muzejs ir ļoti mūsdienīgs, interaktīvs un interesants. Tajā var uzzināt gan par to, kā gadsimtu gaitā ražota šokolāde, gan arī par darbīgās Pūres vēsturi. Savukārt kafejnīcā iespējams sasildīties un izdzert īstu karsto šokolādi, baudot skatu uz šajā posmā vēl pavisam šauro Abavu.

Foto: LETA

Tālāk dodieties uz pilsētu, kas atrodas uz deviņiem pakalniem. - Talsiem. Tā pēdējo gadu laikā ļoti attīstījusies, un ap ezeru izveidotas daudz jaukas un skaistas apskates vietas.
Tāpat ļoti interesanta vieta ir mākslas dārzs "Nekurienes vidū" Talsu novadā. Noskatieties videosižetu par to!

Vairāk par to, ko darīt Talsos lasiet:

Brīvdienu maršruts: Ko apskatīt Talsos?

Lasīt vairāk

No Talsiem visai taisns ceļš ved uz šī maršruta tālāko punktu – Roju. "Aizvadītā vasaras sezona bija iespaidiem un tūristiem bagāta, pateicoties jaukajam un saulainajam laikam, novadā rīkotājiem svētkiem, kultūras pasākumiem un sporta sacensībām. Rudens pienācis tik ātri un Rojas ielas kļuvušas klusākas, bet vēl arvien saulainajās rudens dienās varam doties ārā no mājām un izbaudīt dabas krāsas un priežu mežus, smilšainās un unikāli akmeņainās Rojas novada pludmales, dažādas aktivitātes un kultūras pasākumus," stāsta Liene Lismente-Kviese, Rojas tūrisma informācijas centra vadītāja.

Lūk, plašāka informācija, ko darīt šajā Kurzemes miera ostā:

Roja. Skaists maršruts brīvdienām gar Kurzemes jūrmalu

Lasīt vairāk

Tālāk dodieties uz Kalteni, kas ir viens no garākajiem ciemiem Ziemeļkurzemes piekrastē, tas stiepjas vairāk nekā septiņu kilometru garumā. Kaltenes mežu un jūras piekrastes dabas daudzveidība ir iespaidīga. Kaltenes iedzīvotāji var lepoties ar putnu taku, tā ir aptuveni 800 metrus gara, un tās posmā atrodas arī putnu vērošanas platforma un tornis.


Unikālas ir arī Kaltenes kalvas - akmeņu krāvumi mežā, kuriem līdzīgus veidojumus nevar sastapt nevienā citā Latvijas piekrastē. To apskatei mežā ir ierīkotas speciālas pastaigu laipas.

Kas gan tas par braucienu uz jūrmalas ciemiem bez zivju nobaudīšanas? Dodoties tālāk, ir iespēja paviesoties nelielā uzņēmumā SIA "Kaltene VM", kas atrodas ciemā un ražo 32 veidu zivju kulinārijas produktus. Tur iespējams pieteikt arī ekskursijas ražošanas procesa aplūkošanai, kā arī iegādāties saražoto produkciju.

Atceļā ceļš vīsies tieši gar pašu Kurzemes jūrmalas krastu un daudzviet ir izveidoti arī stāvlaukumi un laipas, kas ļauj pieiet pie jūras un baudīt tās rudenīgo spēku. Klapkalnciemā un arī citur krasta priedes nomaina arī lapu koku meži, kas pašlaik krāsojas zeltaini un sārti. Klapkalnciemā kājas var izlocīt, apskatot dendroloģisko parku meža ielokā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Atceļā brauciet cauri Apšu ciemam, Klapkalnciemam, Ragaciemam, Lapmežciemam un Bigauņciemam, kur daudzviet iespējams iegādāties labākās kūpinātās zivis Latvijā (vietējie joko, ka labākās zivis viņi atstāj sev un pārdod uz vietas, vecākās ved uz tirgu Rīgā, bet pavisam sliktās – uz veikaliem). Pie Kaņiera ezera variet apskatīt arī Kaņiera pilskalna taku un skatu torņus.

Ja vēl ir spēks, var izbraukt cauri Jūrmalai, kur kopš 1. oktobra vairs nav jāpērk caurlaide, un pirms lielā sala vēl paspēt Dārzkopības vidusskolā Lielupes krastā novērtēt krāšņo rudens puķu dārzu. Lūk, un īsā rudens diena arī būs jau nemanot paskrējusi!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!