Lietuva ir tuvās "ārzemes", ko ceļotāji no Latvijas apmeklē visbiežāk, liecina statistika. Un ne bez pamata – cepelīni, skaistas pilis, košas ballītes un arī brāļu tautas lietuviešu nedaudz citādais temperaments piesaista un valdzina. Ne velti lietuviešus dēvē par "Baltijas itāļiem" – viņi ir skaļāki, dzīvīgāki un arī haotiskāki nekā latvieši, turklāt Viļņa drīzāk atgādina Itālijas pilsētu ar balkoniem rotātām mājiņām un valdzinošiem pagalmiņiem, kas ļoti atšķiras no vāciski askētiskās Rīgas un Tallinas vecpilsētām. Kāpēc gan kādu ziemīgu nedēļas nogali nepavadīt "Baltijas Itālijā"?

Viļņā arī ziemas sezonā netrūkst interesantu pasākumu un izklaižu, piemēram, 6. janvārī jeb Zvaigznes dienā notiek Trīs karaļu parāde, bet Meteņos paredzētas jautras svinības, savukārt jau 16. februārī Viļņas centrā notiks plašas svinības par godu valsts Neatkarības dienai, kas noslēgsies ar uguņošanu. Vairāk par ziemas pasākumiem Lietuvas galvaspilsētā lasiet Viļņas tūrisma portālā: Vilnius-tourism.lt.

Līdz Viļņai ar savu auto var nokļūt 3,5 stundu laikā, bet ar sabiedrisko transportu brauciens aizņems nedaudz vairāk – aptuveni 4,5 stundas. Iespējams arī aizlidot līdz Viļņas lidostai, kas no pilsētas centra ir vien 15 minūšu brauciena ar sabiedrisko transportu attālumā.

Viļņa ir izcili piemērots galamērķis īsām brīvdienām – nedēļas nogalei vai trīs dienu atpūtai. Ja plānojat doties uz kaimiņvalsti, lūk, 10 vietas, ko apskatīt Viļņā!



Užupes Republika



Užupes Republika

Užupes Republika ir viena no bohēmiskākajām vietām Viļņā. Vietējie to sauc par Viļņas sirdi. Sākotnēji tas ir bijis ļoti nabadzīgs un pat bīstams rajons, taču dzejnieki, gleznotāji un muzikanti to piepildījuši ar mākslu un radošumu, padarot to par cienījamu un pat prestižu apgabalu.
Tā ir neparasta vieta, jo mākslinieki tajā pasludinājuši savu republiku pilsētas centrā. Užupei ir sava himna, likumi, prezidents, kā arī pat 12 cilvēku armija. Šī būs īstā vieta, kur sākt vakara izklaides un atpūtu, esot Viļņā.

Adrese: Užupio g. , Vilnius, Lietuva

Kontakti: www.umi.lt


Ģedimina tornis



Ģedimina tornis

Staltais Ģedimina tornis ir viens no iecienītākajiem apskates objektiem pilsētā. Ģediminas torņa pamati tika likti jau 14. gadsimtā. Torņa augšējos stāvos iebūvēts neliels muzejs, kurā var apskatīt dažādus eksponātus, kas saistīti ar valsts vēsturi. Tornis ir tūristu iecienīts, jo no tā paveras skaists skats uz Viļņu.

Arī stāvais kāpiens līdz tornim ir tā vērts – pēc garā brauciena būs iespēja izkustināt kājas, dodoties pa skaisto parku un līkumoto ceļu kalnā.

Adrese: Arsenalo g. 5, Vilnius, Lietuva

Kontakti: +370 5 261 7453, vilnius-tourism.lt

Darba laiks: No aprīļa līdz septembrim tornis atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz 19; ziemas sezonā - no oktobra līdz martam - katru dienu no pulksten 10 līdz 17.
Ieeja: 4 eiro pieaugušajiem, 2 eiro skolēniem, studentiem un pensionāriem


Trīs Krustu kalns



Trīs Krustu kalns

Trīs Krusti pirmo reizi uzslieti jau 17. gadsimtā, kalnā, kur kādreiz atradusies pils, bet ko 1390. gadā krustneši nopostīja. Leģenda vēsta, ka pirmos trīs krustus kalnā uzbūvēja par piemiņu franciskāņiem. Savukārt 1916. gadā tur uzbūvēti trīs masīvi krusti no betona, ko piecdesmitajos gados padomju vara iznīcināja, bet ļaudis šo vietu vienmēr uzskatīja par svētu. Taču šie krusti, kas gozējas kalnā virsotnē šodien, ir atjaunoti 1989. gadā, simbolizējot tautas centienus atgūt brīvību.

Baltos krustus ir iespējams manīt gandrīz no jebkuras vietas Viļņas centrā. Taču, lai aplūkotu tos tuvāk, ir vērts mērot garo ceļu augstajā kalnā, dodoties pa stāvajām kāpnēm. Arī šis kalns piedāvā lielisku panorāmas skatu uz pilsētu.

Adrese: T. Kosciuškos g.


Austras vārti



Austras vārti

Viļņas vecpilsēta ir pārpilna brīnišķīgām baznīcām un klosteriem. Austras jeb Aušras vārti ir viena no skaistākajām svētvietām. To pirmsākumi rodami 16. gadsimta sākumā. Tie ir vienīgie no pieciem oriģinālajiem vārtiem pilsētā, kas ir saglabājušies līdz mūsdienām.

Austras vārti ir viena no apmeklētākajām svētnīcām Viļņā. Tā izpelnījusies atpazīstamību un apbrīnu ne vien tuvākajā apkārtnē, bet arī pasaulē.

Daudzās baznīcās ir sastopami Austras vārtu gleznojumu kopijas.

Adrese: Aušros Vartų g. 14, Vilnius 01303, Lietuva

Kontakti: +370 5 212 3513, www.ausrosvartai.lt

Darba laiks: katru dienu no pulksten 6 – 19.

Ieeja: bezmaksas


Viļņas katedrāle



Viļņas katedrāle

Romas katoļu baznīcas dievnams celts 13. - 15. gadsimtā. Iespaidīgā katedrāle ir veltīta Svētajam Staņislavam un Svētajam Vladislavam. Katedrālei piemīt īpaša aura – laika neskarta, tajā ir saglabājusies Lietuvā senākā freska, kā arī zem katedrāles apglabāti ievērojamākie sava laika bīskapi, augstmaņi un hercogi.

Adrese: Katedros a. 2, LT-01143 Vilnius

Kontakti: +370 5 261 07 31, www.katedra.lt, info@katedra.lt

Darba laiks: katru dienu no pulksten 7 līdz 19.
Ieeja: 4,50 eiro pieaugušajiem, 2,50 eiro skolēniem un studentiem. Ekskursijas angļu valodā 20 eiro. Ekskursijas iepriekš jāpiesaka.


Viļņas grāmatu tirdziņš



Viļņas grāmatu tirdziņš

Ja Viļņu sanāk apmeklēt februāra beigās, tad būtu vērts aiziet uz Baltijā lielāko grāmatu tirdziņu. Tas ir ikgadējs pasākums, kurā pulcējās visi grāmatu entuziasti – gan tie, kas tās lasa, gan tie, kas grāmatas raksta. Tirdziņā var ne vien iegādāties lasāmvielu drēgnajiem vakariem, bet arī sastapt rakstniekus no tuvākām un tālākām zemēm.

Adrese: Laisvės pr. 5, Vilnius 04215, Lietuva

Kontakti: litexpo.lt, www.vilniausknygumuge.lt


Prezidenta pils


Arī prezidenta vai, pareizāk sakot, prezidentes pils un tās parks ir apbrīnas vērti, lai atvēlētu laiku to apskatei. Katru dienu pulksten 18 var vērot sargu maiņu pie ēkas, taču tiek arī organizētas bezmaksas ekskursijas, kuru laikā gids ļauj ieskatīties pat pašā prezidentes kabinetā.

Turpat blakus ir arī vēsturiskā Viļņas Universitāte, kas pārsteidz ar senatnīgo cēlumu. Īpaši skaista ir universitātes bibliotēka, kuras apskatei gan īpaši jāpiesakās.

Adrese: S. Daukanto a. 3

Kontakti: +370 5 266 4011, www.president.lt; +370706 64 073, ekskursijos@prezidentas.lt (iepriekšējai ekskursiju pieteikšanai pilī)

Darba laiks: piektdienās pulksten 16.30, sestdienās no pulksten 9 līdz 14.30; Vasarā ekskursijas tiek piedāvātas arī angļu valodā - svētdienās no pulksten 9 līdz 14.30. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Ieeja: bezmaksas


Nacionālais Lietuvas muzejs




Nacionālais Lietuvas muzejs

Nacionālais Lietuvas muzejs ir piemērotākā vieta, lai vienkopus apskatītu lietuviešu vēsturisko un kultūras mantojumu. Tas ir arī vecākais muzejs Lietuvā un tā pirmsākumi meklējami 1855. gadā.

Adrese: Arsenalo g. 1

Kontakti: +370 5 262 9426, www.lnm.lt.

Darba laiks: otrdiena - svētdiena no pulksten 10 līdz 18. Svētku dienās slēgts.
Ieeja: 2 eiro pieaugušajiem, eiro skolēniem un studentiem un pensionāriem


Svētās Annas baznīca



Svētās Annas baznīca

Svētās Annas baznīca apbur ar savu gotikas piesitienu. Šī celtne nav mainījusies jau vairāk nekā 500 gadus. Senas leģendas vēsta, ka pats Napoleons Bonaparts apbrīnojis Svētās Annas baznīcu, sakot, ka vēlētos to paņemt līdzi kabatā – tik smalka un jauka tā ir. Mūsdienās baznīca kļuvusi par Viļņas simbolu.

Adrese: Maironio g. 8

Kontakti: www.onosbaznycia.lt

Darba laiks: maijs – septembris, katru dienu no pulksten 11 līdz 18; oktobris – aprīlis, katru dienu no pulksten 17 līdz 19.

Ieeja: bezmaksas


Trāķu ezerpils - turpat Viļņas pievārtē



Trāķu ezerpils

Šī majestātiskā, sarkano ķieģeļu pils ir Lietuvas simbols, kas iekļauts arī UNESCO kultūras mantojumā. Pils atrodas aptuveni 25 kilometrus no Viļņas, nelielajā Trāķu pilsētiņā.

Trāķu pils ir grandioza, nocietināta valdnieku rezidence uz salas Galves ezera vidū. Sarkano ķieģeļu celtne ir viens no apmeklētākajiem Lietuvas objektiem. Tā celta 15. gadsimtā. Pils pagalmu, telpu un muzeja ekspozīciju apskate ļauj izjust patieso viduslaiku gaisotni. Muzejs sastāv no vairākām telpām pils mūros, kur var iepazīt gan seno pils iemītnieku dzīves apstākļus, gan dažādus medību un cīņu atribūtus.

Vasarā ezers ir lieliska atpūtas vieta, kur peldēties kristāldzidrā ūdenī. Savukārt ziemā, ja ezers ir aizsalis, tas tiek izmantots kā laukums ziemas burāšanai.

Tomēr jāņem vērā, ka ezera apkaimē ir gandrīz tikai maksas autostāvvietas.

Ieeja pilī: 6 eiro

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!